Mielipiteet

Lukijalta

Kroonisen kivun hoito perustuu hoi­to­suo­si­tuk­siin – keskeinen tavoite on potilaan elämänlaadun parantaminen, kivun saaminen taka-alalle

Mielipiteet 30.8.2019 6:00
Ari Matila, Tuula Korhonen

Kivun hoidosta ja etenkin opioidien käytöstä kroonisen kivun hoidossa on käyty vilkasta keskustelua (Kaleva 31.7.). On virinnyt ”kipukapina”. Yhdysvalloissa on käynnissä opioidikriisi. Vuonna 2017 maassa kuoli opioideihin liki 70 000 ihmistä, enemmän kuin liikenteessä. Suuri lääkeyhtiö määrättiin tällä viikolla jättikorvauksiin kriisin edistämisestä.

Kivun hoito perustuu tutkittuun tietoon. Kivun hoidosta on olemassa hoitosuositukset, kuten muistakin sairauksista. Kroonisen kivun Käypä hoito -suositus päivitettiin vain muutama vuosi sitten. Hoitosuosituksessa opioideillakin on roolinsa, mutta niiden merkitys on aiempaa vähäisempi. Keskeistä on erilaiset lääkkeettömät hoidot, kuten fysioterapian keinot, liikunta ja kivunhallinta.

Jos kipupotilaalla on muita sairauksia, kuten esimerkiksi diabetes, reuma, verenpainetauti tai masennus, on niiden hyvä hoito tärkeä osa kivunhoitoa. Myös mahdollisten muiden ongelmien ratkaisu on tärkeää.

Kroonisen kivun lääkehoidossa käytetään ensisijaisesti masennus- ja epilepsialääkkeitä. Bentsodiatsepiinit eivät kuulu kroonisen kivun lääkehoitoon.

Opioidit ovat ensisijaislääke leikkauksen jälkeisessä, syöpäkivussa ja vaikeassa akuutissa kivussa. Nämä potilaat saadaan yleensä kivuttomiksi. Kroonisen kivun hoidossa täysi kivuttomuus saavutetaan harvoin. Keskeinen tavoite on potilaan elämänlaadun parantaminen, kivun saaminen taka-alalle.

"Ellei lääkärillä ole vankkaa kokemusta kivun hoidosta, hoitosuhdetta potilaaseen eikä potilaan jatkohoitoa ole järjestetty, ei opioideja tule kirjoittaa."

Myös krooniseen kipuun voidaan määrätä opioideja. Lääkettä määräävän lääkärin tulee tuntea nämä voimakkaat kipulääkkeet ja hänen tulee olla perehtynyt kroonisen kivun hoitoon. Potilaan vointia tulee seurata huolella. Lääkärin tulee myös osata lopettaa lääkitys. Ellei lääkärillä ole vankkaa kokemusta kivun hoidosta, hoitosuhdetta potilaaseen eikä potilaan jatkohoitoa ole järjestetty, ei opioideja tule kirjoittaa.

Opioidien apu on yleensä lyhyt toleranssin eli vasteen heikkenemisen vuoksi. Siksi opioidilääkitys on yleensä lyhyt ja määräaikainen.

Pitkäaikaiskäyttö aiheuttaa useita haittavaikutuksia, kuten kognition (muisti, tiedon käsittely) alenema, hormonaaliset muutokset (miehillä esimerkiksi testosteronivaje) ja jopa kivun paheneminen (hyperalgesia). Opioidien pitkäaikaiskäytöstä on yleensä enemmän haittaa kuin hyötyä.

Krooninen kipu hoidetaan pääosin terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa, josta tarvittaessa konsultoidaan kipupoliklinikan erikoislääkäriä. Kroonisen kivun hoitoa Pohjois-Suomessa vaikeuttaa kipulääkärivaje.

Ari Matila

erikoislääkäri

kivunhoitolääketieteen ja palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys

Kipupoliklinikka, Kainuun keskussairaala, Mehiläinen Länsi-Pohja ja Raahen aluesairaala

Tuula Korhonen

kivunhallinnan ylilääkäri

Kipupoliklinikka, Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä

 

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

"Krooninen kipu hoidetaan pääosin terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa, josta tarvittaessa konsultoidaan kipupoliklinikan erikoislääkäriä"
Tai ei oteta tosissaan ja käsketään ottaa Burana jonka teho on sama kuin kalkkitabletilla. Kivun ollessa pahimmillaan mieto opioidi taittaa sen kärjen ja liikkuminen ( joka on myös lääke ) helpottuu eikä jää sinne vuoteen pohjalle. Ja kipupolille pääseminen on todella hankalaa jos lääkärit ei ota kipuja tosissaan tai ei osatan hoitaa vaikka siellä kipupolillakin olisi jo käyty joskus vuosia sitten ,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kipu on oire. Kun hoidetaan kipua, hoidetaan oiretta eikä kivun syytä. Tässä kulminoituu länsimaalaisen lääketieteen heikkous. Vedetään mutkat suoraksi ja annetaan käteen masennuslääkeresepti, ehkä fysioterapiaa ja kannuste liikkua, jälkimmäisessäei mitään ongelmaa tietenkään. Ei ihme että kipuotilaat lähtevät hakemaan apua täydentävistä ja vaihtoehtoisista hoitomuodoista."

Hyvin sanottu, pätee moneen tilanteeseen. Itse hankin niskajumin istumalla 33 vuotta toimistohommissa. Sitten siihen määrättiin Panacodia, sitten Norgesig ja Lodine. Naprapaatti antoi helpotusta välillä, välillä tuli entistä pahempi tilanne. Kukaan ei osannut sanoa millä siitä pääsee eroon. Aloin voimistella kipua vasten, kipeää kävi, mutta se alkoi helpottamaan. Olin jo vähän paremmassa kunnossa, mutta pantiin töistä pois. Se oli ratkaiseva helpotus, kun tuli liikuttua kaiket päivät. Jumi alkoi löysätä ja yhtäkkiä korvat heitti soimasta. Hankin sitten potkupyörän, jolla potkuttelen kesäisin yli tuhat km. Niska on nyt normaali. Jos olisin jatkanut töissä, olisin tarvinnut puolen vuoden liikuntaloman ja sitten pöydän jota voi nostaa ja seistä välillä. No tälläiset asiat ei työnantajia kiinnosta, kun terveitä nuoria miehiä on pilvin pimein hakemassa töitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo suosituksien muutos on eittämättä vuosituhannen paskin ratkaisu.

Siellä on ilmeisesti tutkittu raamattu enemmän kuin mitään asiaan liittyvää kun tämä päivitys on tehty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdysvalloissa oleva opioidikriisi ja tuomiot joita on annettu, johon kirjoituksessa viitattiin oli Insys lääkeyhtiön Subsys FENTANYYLI-suihke. Fentanyyli on 100 kertaa voimakkaampaa kuin morfiini. Puhumme siis aivan eri kaliberin aineista kuten esim.lievä opioidi Panacod.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moneen kertaan mediasta on saanut lukea, että Usan opioidikriisin vertaaminen Suomeen ei ole millään muotoa mahdollista, se on täysin absurdia. Suomessa ei lääkefirmat maksa miljoonia lääkäreille, jotta he kirjoittaisivat tiettyä lääkettä. Lisäksi täällä valvovat Valvira, Kela jne,,eli on täysin absurdia verrata näitä kahta maata tässä(kään) toisiinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole kirjoittajilla mitään huolta siitä, miten riittämättömällä lääkityksellä kipukroonikko jaksaisi elää. Kaikki lääkkeettömät keinot ovat olleet käytössä ihan oma-aloitteisesti jo kivun alkamisesta saakka. Buranat, panadolit, kipuvoiteet, mielialalääkkeet, epilepsialääkkeet, mielikuvaharjoitukset on moneen kertaan kokeiltu ilman riittävää kivunlievitystä. Liikuntaa, lenkkeilyä on harrastettu niin pitkään kuin kivulta on kyetty. Ja kroonisella kivullahan on tapana paheta ajan myötä hoitamattomana ja siten se entisestään vähentää liikkumista. Miten kurjasti te oikein haluatte ihmisen loppuelämän menevän? Monella, minullakin, pitäisi jaksaa elää vielä kymmeniä vuosia yötä päivää jatkuvan ja lisääntyvän kivun kanssa. Jo pelkkä tuo tieto, mitä kommentissanne jaatte, tekee hyvin epätoivoisen olon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opioideista saadaan kylläkin merkittävää hyötyä kun toimintakyky paranee. Ne mahdollistavat esimerkiksi töihinpaluun kivun lievittyessä tehokkaasti. Tämä opiaattifobia on niin overkill Suomessa. ...meillä vastaava kuin USA:ssä ei ole edes mahdollista hyvän valvonnan takia. Toleranssia ja haittavaikutuksia on kyllä villisti liioiteltu tässä artikkelissa. Opiaattilääkitys yhdessä neurostimulaattorin kanssa on pelastanut minut takaisin elämälle. Kipua 27 vuotta takana, en tunnista jutussa väitettyjä haittoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo kirjoitus kertoo sen, että tarkoitus on hoitaa kipua kärpäsillä, kun oikeasti tarvitaan härkänen. Suomen kivunhoito on maailman huonointa ja potilasta vähättelevää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saa kait tänne kirjoitella ja esittää vastineitaan kyseisten aloittajien mielipiteille. Vastauksia tai uutta, täydentävää mielipidettä tuskin tulee. Todellisuudessa vain voimakasta, kroonista kipua tunteva pystyy sanomaan, mikä auttaa, mikä ei. Väite, että että leikkauskivun hillintään annetaan opioidi ei muuten pidä paikkaansa, vain Burana 600 -resepti lykättiin kouraan. Nyt on kipu kroonistunut pysyväksi riesaksi entisten kipujen lisäksi. Mitä tulee lääkkeettömiin hoitoihin, varsinkin liikuntaan, niin ensin pitää saada kipu siedettävällä tasolle, että yleensä pystyy liikkumaan. Epilepsia- ja mielialalääkkeet on kokeiltu, niistä haitat ovat olleet suurempia kuin hyöty. Muutenkin huonosti liikkuvalle ja tasapainovaikeuksista kärsivälle kyseiset lääkkeet ovat vaarallisia, ne lisäävät kaatumisia. Moni kipukroonikko, kuten minäkin, on päätynyt kotinsa vangiksi, kun kipu on jätetty hoitamatta ja kävelemään ei kivulta pysty. Selän rappeumasairaus hoitamattomana on hyvä vanginvartija.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kipu on oire. Kun hoidetaan kipua, hoidetaan oiretta eikä kivun syytä. Tässä kulminoituu länsimaalaisen lääketieteen heikkous. Vedetään mutkat suoraksi ja annetaan käteen masennuslääkeresepti, ehkä fysioterapiaa ja kannuste liikkua, jälkimmäisessäei mitään ongelmaa tietenkään. Ei ihme että kipuotilaat lähtevät hakemaan apua täydentävistä ja vaihtoehtoisista hoitomuodoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On myös sietämätöntä kipua aiheuttavia sairauksia joita ei voi hoitaa, esim. CRPS. CRPS:lla ei ole mitään tekemistä "länsimaisen lääketieteen heikkouden kanssa" eikä sitä voi hoitaa homeopatialla, telepatialla eikä millään muullakaan huuhaapatialla. Hetken helpotusta tarjoaa tuskan kärjen taittavat opioidit, valitettavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskomatonta kipukroonisten ihmisten vähättelyä!! Itse en selviäisi arjessa ilman opioideja ja saa pelätä koska ne tällä toimintakulttuurilla vedetään pois. Toiv. Ei tarvi niistä alkaa tappeleen. Kuten moni joutuu! Lääkkeet lopetetaan seinään, lääkärit eivät varmaan tajua että nekin aiheuttaa oireita ja lääkkeet pitää lopettaa hitaasti. Ja ainaista fysioterapiaa määrätään kipukroonikot vain salille vaikka jo aamulla sängystä nouseminen sattuu. .iten silloin voi mennä salille tekee harjotteita ku samaan aikaan tälläset kivysta
tietämättömät lääkärit vertaa meitä joho ki usan narkkareihin. Se ero meissä o ettemme halua päätä sekasin tai mielihyvää vaan lääkkeet jotka auttavat meitä nousemaan, liikkumaan vaikka harvoin silti on kivuton päivä mutta opioideilla sen jotenkin kestää!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lonkkanivel reistailee, kipu poistunut aikaisemmin itsestään nopeasti. Nyt kesällä rasituksen seurauksena kipu tuli jäädäkseen. Kaksi käyntiä päivystyksessä, ei Oulussa, syystä että jalka ei tahtonut pitää alla. Molemmat lääkärit taivuttelivat jalkaa lihaskunnon tutkimiseksi. Kopautettiin polvesta refleksi, terveeseen jalkaan verraten nousi laiskasti. Toimii, totesi lääkäri. Hoidoksi tlehduskipulääkettä, vain se että kipu ei muuta kuin yltyi. Viikon päästä uusi käynti. Nyt pääsin sentään pyytämääni röngteniin, mikä ei omankaan etukäteistiedon perusteella kerro mitään kivun tasosta. Kuvassa kuitenkin näkyi kohta joka mitä ilmeisimmin aiheutti kivut. Hoitoa jatkettiin tulehduskipulääkkeillä, omasta toiveesta johtuen ei opapohjaisilla. Kipu teettää sen että kävelyni muuttui "vanhan ukon töpöttelyksi". Vielä se, molemmat lääkärit tulivat tietoiseksi nivelen kivun säteilystä koko jalan alueelle, kosketusarkoine turtuneine alueineen. Myös kipuilusta jalan puoleiseen nivuseen ja lonkan yläosaan.

Olikin siis syytä mennä nettiin tietääkseni edes jotain kivun syystä, mihin kumpikaan minua tutkinut lääkäri ei viitannut sanallakaan. Yllätys olikin kuinka paljon samasta syystä kipuilevia löytyikään, ja samalla sapluunalla, yksin on jääty ja kipulääkkeillä mennään. Kuitenkin syistä löytyi tietoa paitsi verrokkityhmän toimesta, myös lääkäriasemien lonkkanivelen oireilua koskevista infopaketeista. Joudunkin kysymään, pätevöityykö lääkäri matkalla siirtyessään päivystyksestä yksityiselle lääkäriasemalle. Nyt tällä tiedolla, kipin kapin tietopaketin kanssa yksityiselle tietoisena siitä että syytkin on hoidettavissa, yhtenä niistä lonkan limapussin tulehdus, lisänä ynnämuut. Niillä tiedoilla vaadin vastauksia koko rahan edestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image