Mielipiteet

Lukijalta

Kou­lu­tus­vien­nis­tä uusi johtotähti Oulun alueelle – haasteena ke­hit­ty­mi­sel­le on, että kou­lu­tus­vien­tiä ei vielä koeta strategisesti tärkeänä kil­pai­lu­valt­ti­na

Mielipiteet 2.6.2019 6:00
Maria Mappes

Suomalaisella koulutusosaamisella on nyt kova kysyntä ulkomailla. Suomen vahvat PISA-tulokset, huipputasoinen koulutus ja erinomainen maine opetuksen kärkimaana kiinnostavat kansainvälisiä koulutusalan toimijoita.

Koulutusvienti tarjoaa lupaavia mahdollisuuksia Oulun alueen yrityksille ja oppilaitoksille. Nokian romahduksen jälkeen alueelle on syntynyt lukuisia uusia innovatiivisia yrityksiä, joille koulutusvienti voi tarjota tien menestykseen.

Alueelta löytyy paljon potentiaalia ja osaamista kaikilta koulutusviennin osa-alueilta, kuten oppimisympäristöjen rakentamisesta, oppimiseen liittyvistä teknologiasta ja konsultoinnista. Myös ammattitaitoinen opettajankoulutusosaaminen, laadukas ammatillinen koulutus ja Oulun korkeakoulujen innovaatiotoiminta luo uusia tuotteita, palveluita ja osaamista, joilla on kansainvälistä kysyntää.

PINO Network on Oulussa perustettu koulutusviennin toimijoiden verkosto, jossa on tällä hetkellä melkein 60 jäsentä. Verkostoon voivat liittyä kaikki koulutusvientiä tekevät yritykset ja organisaatiot, joilla on Y-tunnus. PINO Network järjestää koulutusvientiin liittyviä koulutuksia sekä etsii ja välittää jäsenilleen uusia liiketoiminta-avauksia globaaleilta koulutusmarkkinoilta. Yhteistyö verkoston muiden jäsenten kanssa avaa pienille toimijoille mahdollisuuksia tarjota toisiaan täydentäviä ratkaisuja. PINO Networkin toimintaa toteutetaan hankerahoituksella kesään 2020 asti.

"Alueelta löytyy paljon potentiaalia ja osaamista kaikilta koulutusviennin osa-alueilta, kuten oppimisympäristöjen rakentamisesta, oppimiseen liittyvistä teknologiasta ja konsultoinnista."

Tällä hetkellä Oulun alueen koulutusviennin toimijoiden liikevaihto vaihtelee kymmenistä tuhansista muutamaan sataan tuhanteen per toimija. Liikevaihto on hyvinkin maltillista ottaen huomioon koulutusviennin valtavan potentiaalin, jonka arvioidaan globaalisti olevan jopa tuhansia miljardeja euroja.

Haasteena koulutusviennin kehittymiselle on myös Oulun toimijoiden hajanaisuus sekä se, että koulutusvientiä ei vielä koeta strategisesti tärkeänä kilpailuvalttina.

On selvää, että koulutusviennillä on mahdollisuuksia tuoda merkittävää ja kannattavaa kansainvälistä liiketoimintaa Oulun alueelle. Koulutusvienti voikin nostaa Oulun tunnetuksi ja tärkeäksi kansainvälisen koulutusosaamisen kaupungiksi. Samalla se voi edistää alueen menestystä ja luoda uusia työpaikkoja. Olisiko siis aika panostaa koulutusviennin edistämiseen Oulussa?

PINO Network on osa Oulun ammattikorkeakoulun, Diakonia-ammattikorkeakoulun, Oulun yliopiston, OSAOn ja Oulun kaupungin KAAKAO- ja KOOKOS- ja KAHVI-hankkeita. Hankkeita rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto, Euroopan sosiaalirahasto, Pohjois-Pohjanmaan liitto ja Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus.

Maria Mappes

koulutusviennin asiantuntija

Diakonia-ammattikorkeakoulu, PINO Network

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Niin, kannattavuudesta pitäisi saada myös jotain lukuja, kuten muutkin vientialat tapaavat kertoa. Kasvua saa olla vaikka kuinka mutta jos viivan alle ei jää mitään? Liikevoittoprosentteja näiltä yrityksiltä niin avot aletaan tekeen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sveitsiläiset ovatkin joukkue, joka pelaa yhteen maaliin. Suomessa sen sijaan tehdään jopa omia maaleja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, jos jossakin ainakin yritetään päästä mukaan. Etelä-Suomessa on jo useita tällä alalla menestyneitä yrityksiä. Pohjois-Suomi on jäänyt jälkeen..tässäkin. Koulutusvienti, kuten vienti yleensäkin, on pitkäaikainen prosessi ja se ei tapahdu hetkessä eikä kahdessa. Vienti vaatii suuria ponnisteluja niin rahallisesti kuin muinakin resursseina. Tällöin yhteiskunnan pitää auttaa yrityksiä eteenpäin ja ulkopuolista rahoitusta tarvitaan alkuvaiheessa. Tietääkseni esimerkiksi Koodikoulu, kouluissa käytettäviä ohjelmistoja myyvät sekä koulumatkailuyritykset ovat päässeet koulutusvientiin mukaan. Sitä en tiedä, onko saavutettu vielä menestystä, mutta varmaankin pikkuhiljaa alkaa tulla myös taloudellistakin hyötyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi mukava, jos olisi juttu, jossa kerrottaisiin näistä koulutusviejistä enemmän. Moniko niistä oikeasti on tuottavia yrityksiä ja moniko koulutuslaitosten puuhastelua, jonka loppupeleissä maksaa suomalainen veronmaksaja. Tällaista tietoa en ole nähnyt vaikka olen yrittänyt asiaa seurata. Alalla kerrotaan olevan potentiaalia paljon mutta miksi se ei jalostu kasvuksi? Mitä sillä potentiaalia tarkoitetaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riippuu vähän kuka sillä vientitoiminnalla tienaa... Se ei välttämättä ole yhteiskunnallemme kovin hyvä vientituote jos kulut ovat suuremmat kuin tulot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17.8.
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
17.8.
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
17.8.
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
17.8.
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
17.8.
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
17.8.
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
17.8.
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Hävytöntä. Puoluetukeen, joka pitäisi kokonaan poistaa ehdotetaan SDP:n toimesta korotusta 20%. Erilaisia avustajia pa... Lue lisää...
seppä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image