Mielipiteet

Lukijalta

Kou­lu­ruo­kai­lus­sa hukataan nyt loistava op­pi­mi­sym­pä­ris­tö – mitä jos koulut ja päiväkodit rakentavatkin hii­li­neut­raa­lin Oulun?

Mielipiteet 15.1.2020 6:00
Jussi Tomberg, Miika Siironen, Paula Ratava

Kalevassa oli artikkeli ruokahävikistä 10.1. Ruoka on tutkimusten mukaan yksi merkittävä tekijä ilmaston lämpenemisessä. Se tuottaa noin viidenneksen kasvihuonepäästöistä ja on liikkumisen sekä asumisen ohella suurin yksittäinen hiilijalanjäljen kasvattaja.

Artikkelissa kerrottiin, miten koulujen hävikkiruoka on vuositasolla 280 tonnia! Hävikkiruuasta menee jakoon vain muutama prosentti. Tämä on paitsi ekologisesti niin myös pedagogisesti kestämätön tilanne. Tämä kertoo myös sen, että omien valintojen vaikutusta ei nähdä riittävän tärkeänä.

Kestävän kehityksen kasvatus on ulotettava koulujen rakenteeseen, myös ruokailu- ja ylläpitotoiminnot ovat osa kasvatustyötä. Miten tämä voisi tapahtua käytännössä?

Lapset ja nuoret on otettava osallisiksi koulujen kaikkiin arjen toimintoihin. On käytävä yhdessä vuoropuhelua siitä, miten luonnonvaroja ja ruokaa ei saa tuhlata sekä kaikilla valinnoilla on merkitystä. Kouluruokailussa hukataan nyt loistava oppimisympäristö, jossa erittäin konkreettisella tavalla tehdään kestävä kehitys näkyväksi.

Hyvät käytänteet, kuten lähiruoka, hävikin seuraaminen ja hävikkiruuan jakaminen – tässä kaikessa on mahdollisuus yhteisölliseen kasvatustehtävään ja osallisuuden kokemuksiin.

Kampanjoidaan lasten ja nuorten voimin lähiruuasta. Tehdään juttuja ja videoita Oulun koulujen lähiruuantuottajista. Kerätään tietoja ja malleja hyvistä käytänteistä. Muutetaan yhdessä asennemaailmamme.

"Kestävän kehityksen kasvatus on ulotettava koulujen rakenteeseen, myös ruokailu- ja ylläpitotoiminnot ovat osa kasvatustyötä."

Ulotetaan tämä ajatus myös muihin koulujen toimintoihin. Laitetaan kierrätys yhdessä kuntoon, silloin voimme alkaa puhumaan kiertotaloudesta kouluissa. Tehdään kouluista pienenergiantuotantoyksikköjä aurinkopaneelein. Mitä jos koulut ja päiväkodit rakentavatkin hiilineutraalin Oulun? Tässä ajassa tarvitsemme yli hallintokuntien välistä yhteistyötä ja rohkeita tekoja.

Jussi Tomberg

Miika Siironen

Paula Ratava

Ilmastonmuutos Lukioihin! -hankkeen työryhmä

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

 

MAINOS

Kommentoi

30 vuotta ulkomailla asuneena ja suomalaista vientiä edistäneenä ihmettelen edelleen suuresti miksi suomalaisia aikuisia tulee edelleen virkistää pöytä- ja tervehtimistavoista jopa liiketapaamisten väliajoilla.

Jos teillä tuo "loistava op­pi­mi­sym­pä­ris­tö" jo on, niin miksei sitä hyödynnetä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen nähnyt tämän kiihkomielisen suuuntauksen seuraukset lähipiirissäni valitettavalla tavalla, kiihkomieliset rauhoittukaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puolivalmiita teollisuus ruokia kuljetellaan autoilla ympäri Oulua.Se on melkoista autorallia,einesten lämmitystä,päniköiden pesua ja takaisin rahtausta kaukana lähiruoasta saati hiilinielusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki johtuu siitä että kuntien talous on heikompi kuin koskaan. Tämä johtuu siitä ettei Sote ratkaisua ole saatu aikaan. Syytä olisikin asettaa nämä neliraaja jarruttajat (sdp) vastuuseen jotka nytkin vielä keikkuvat kukkona tunkiolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas vouhkataan täysillä. Tehkää ennemmin niin hyvää ruokaa ettei sitä jää. Naurattaa nuo videot ja muut pelleilyt. Eihän niistä mitää hyötyä ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavaksi tarhoihin sitten synnytyssaleihin hyvää tulee. Lopetetaan lasten teko niin tämä muotisana "hiilineutraali" käyttö loppuu . Tietääkökän ihmiset kuinka kalliiksi se tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

307 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image