Mielipiteet

Lukijalta

Kou­lu­maa­il­mas­sa las­ten­suo­je­luil­moi­tuk­sen oltava viimeinen toimenpide

Mielipiteet 23.2.2020 7:00
Rauha perheille

OAJ:n Oulun puheenjohtaja Timo Kettunen peräänkuulutti Kalevassa 19.2. hankalissa koulutilanteissa keskustelua ja neuvotteluyhteyttä oppilaiden vanhempien kanssa.

Kolikolla on myös toinen puoli. Opettajilla on yleistynyt tapa tehdä kevyesti ja rutiininomaisesti lastensuojeluilmoitus perheestä, mikäli vanhempien asenne tai naama ei miellytä. Oulun seudulla näiden ilmoitusten määrä on noussut viime vuosina huomattavasti.

Kuinkahan usein tällä toiminnalla katkaistaan kommunikaatio koulun ja vanhempien välillä? Sen sijaan että yhdessä mietittäisiin, miksi lapsi on esimerkiksi pois koulusta (kiusaaminen, mielenterveysongelmat, ADHD) ja pyrittäisiin parantamaan lapsen kouluoloja, tehdäänkin lastensuojeluilmoitus, jonka jälkeen asiaa ei tarvitsekaan enää koulun puolelta ajatella, kun tämä vaikea tapaus on siirretty lastensuojelun piiriin.

Tästä käynnistyy sitten suojelutarpeen selvitys, joka sinällään on jo hyvin suuri stressitekijä lapselle, vanhemmille ja koko perheelle. Lapsen olo ei parantunut, tilanne koulussa ei muuttunut mutta perheen stressi ja ahdistus lisääntyi satavarmasti ja se on jo omiaan aiheuttamaan ongelmia, kun seuraavaa ilmoitusta aletaan pelätä.

Puhumattakaan siitä, että tällaisen ilmoituksen jälkeen on löydyttävä aikaa mennä keskustelemaan vaikka kesken työpäivän ja otettava kotiinsa vastaan vieraita ihmisiä arvioimaan vanhemmuuttasi.

Kriteeriksi tämän ilmoituksen tekemiselle riittää, että ”huoli herää” ja sehän herää hyvin herkästi, jos vanhemman asenne ei miellytä tai on erimielisyyttä. Ilmoitus voidaan tehdä vaikka poissaolosta tai vanhemman sanavalinnoista johtuen. Kuka vain voi jopa nimettömänä tehdä tällaisen ilmoituksen, myös puhtaasti kiusaamistarkoituksella.

"Kriteeriksi tämän ilmoituksen tekemiselle riittää, että ”huoli herää” ja sehän herää hyvin herkästi, jos vanhemman asenne ei miellytä tai on erimielisyyttä."

Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen pitäisi olla ihan viimeinen toimenpide, jota ennen kaikki muut keinot on käytettävä. Lasu-ilmoituksella asetetaan vanhempien osaaminen ja koko vanhemmuus arvostelun kohteeksi ja se jopa mitätöidään.

Päinvastoin kuin esimerkiksi rikosilmoituksissa, lastensuojeluilmoituksissa todistamistaakka on vanhemmalla itsellään, joka on omiaan poistamaan oikeusturvaa. Tämä huomioon ottaen koulupalaverien nauhoittaminen pitäisi olla rutiinitoimenpide eikä päivittelyn aihe.

Miksi opettajat kammoksuvat valituksia tai kanteluita? Eikö ole tässäkin tapauksessa hyvä, että tutkitaan, jos vanhemmalla puolestaan on ”herännyt huoli” koulun tai opettajan toiminnasta?

Ihmisiähän opettajatkin vain ovat, hekin tekevät virheitä ja oikovat kulmia? Kanteluhan voidaan todeta myös aiheettomaksi, kuten suuri osa lastensuojeluilmoituksistakin.

Kuinkahan paljon nämä rutiini-ilmoitukset ylikuormittavat järjestelmää ja lastensuojelun henkilökuntaa ja aiheuttavat sitä, että todelliset lastensuojelun palvelua tarvitsevat lapset eivät apua saa?

Rauha perheille

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

 

MAINOS

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (22)

Lastensuojeluilmoitus ei voi olla, eikä saa olla, viimeinen keino. Tavoitteena on mahdollisimman varhaisessa vaiheessa tarjota tukea ja apua lapselle ja vanhemmille. Varhainen tuki on tuloksellisinta. Ilmoituksen perusteella selvitetään asia ja se onko tarvetta jatkotoimenpiteisiin. Koulu ei voi päättää, ettei se tee ilmoitusta silloin kuin se on lain mukaan tehtävä.
Opetustoimi on velvollinen lastensuojelulain mukaan viipymättä ilmoittamaan kunnan sosiaalihuollosta vastaavalle toimielimelle, jos se on tehtävässään saanut tietää lapsesta, jonka hoidon ja huolenpidon tarve, kehitystä vaarantavat olosuhteet tai oma käyttäytyminen edellyttää mahdollista lastensuojelun tarpeen selvittämistä.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ohjeistaa:
Tee lastensuojeluilmoitus, kun epäilet, että lapsen lastensuojelun tarve pitäisi selvittää.
Sekä näin:
Lastensuojeluilmoituksen tekemisessä pitää olla matala kynnys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoituksestasi löytyykin jo monta hyvää perustelua sille miksi opettajat ovat velvollisia tekemään lastensuojeluilmoitusten. Pilkotaanpa niitä tähän:
-Ensinnäkin, lastensuojeluilmoitusten EI tehdä sillä perusteella että ”vanhempien asenne tai naama ei miellytä” tai että ”on erimielisyyttä”. Vanhempien asenne tulisi olla avoin ja valmis vastaanottamaan mahdollista apua jos omat ja jo käytetyt keinot eivät riitä. Siitä ei pitäisi edes tulla erimielisyyttä.
-Lastensuojeluilmoitusten EI tehdä ilman että ensin ”yhdessä mietittäisiin, miksi lapsi on esimerkiksi pois koulusta (kiusaaminen, mielenterveysongelmat, ADHD) ja pyrittäisiin parantamaan lapsen kouluoloja”. Asiasta on VARMASTI jokaisessa tapauksessa ensin yritetty useita kertoja kommunikoida vanhempien kanssa.
-Vanhemmilta ON ”löydyttävä aikaa mennä keskustelemaan vaikka kesken työpäivän” sillä kyseessä on lapsesi paras. Kenenkään vanhemman työ EI ole niin tärkeää että se estäisi lapsen kouluasioiden hoitamista vaikka kesken työpäivän. VARSINKIN jos lapsesta on huoli.
-Vanhemmilla ON ”otettava kotiinsa vastaan vieraita ihmisiä arvioimaan vanhemmuuttasi” että lapsen mahdolliset haasteet tai vaikeudet selviäisivät mahdollisimman kattavasti. Mikäli kotona on asiat hyvin, se kestää tarkastelua ulkopuolisin silmin.
-”Todelliset lastensuojelun palvelua tarvitsevat lapset eivät apua saa.” Lastensuojeluilmoitus on myös ennalta ehkäisevä toimenpide. Lastensuojeluviranomaiset arvioivat lastensuojelun tarpeen. Ja mikäli lastensuojelu päättää että perheesi tarvitsee sen palveluita, silloin TE OLETTE TODELLISTA LASTENSUOJELUN PALVELUA TARVITSEVA perhe. Siinä ei ole naamakertoimella ja kiusanteolla mitään merkitystä.

RAUHA OPETTAJILLE

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lastensuojelun kuuluisi olla tuki, eikä uhkakuva. Turhat ilmoitukset, kuitenkin vievät valtavasti resursseja jo valtavasti kuormitetulta lastensuojelulta. Koulu hoitaa oman osansa ja vanhemmat oman osansa. Tässä vaan on ongelmana molempien osallisten ääripäät jotka kolisevat yhteen. Vierestä seuranneena ja kokeneena sanoisin, että tässä huono johtaja ei tiedä mitä kentällä tapahtuu. Tärkein tehtävä olisi opettajien ensi tilassa keskusteltava keskenään ja mietittävä koulun omana omia ratkaisujaan ja puututtava ja korjattava omien ääripäidensä tilannetta sotkevaan viestintään. Lasta ei tueta tappelemalla ja täydellisiä meistä ihmsistä ei koskaan saa. Vanhemmat juttelevat aina keskenään ja etsivät tukea, jota ei aina saa. Kun jokin on pielessä. Ja jos aihetta lastensuojelun tukitoimiin on ei niitä tarvitse juosta pakoon ja pelätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa 18 000 lasta asuu kotinsa ulkopuolella, koska vanhemmat eivät pysty takaamaan lapsen tervettä ja tasapainoista kasvuympäristöä. Ihan kaikki vanhemmat eivät huolehdi omaa osaansa vanhempina ja turvallisina aikuisina. Ilman lastensuojelua näillä lapsilla ei olisi kummoistakaan tulevaisuutta - ei ketään, joka valvoisi heidän etuaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos omistat liian vanhan puhelimen wilman käytölle, etkä halua ottaa sitä käyttöön ja kysyt mahdollisuudesta vanhanmallisen reissuvihkon käyttöön = lasu ilmoitus niskottelusta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinä tiedät, ja minä tiedän, että reissuvihot ovat laittomia. Niitä voi kuka tahansa lukea lapsen henkilökohtaisia asioita, ja varmasti lukisikin. Että mitä ihmeen nillitystä nyt tällainenkin on, että sinä et muka voi Wilmaa käyttää. Eikö teidän koko suvusta, siis yhdeltäkään ihmiseltä, kuten lapsen toiselta vanhemmalta, löydy tosissaan käynnykkää joka pyörittää sähköpostia? Eikö teillä ole koko pitäjässä yhtään kirjastoa, jossa on tietokone? Millä ihmeellä kirjoitat nytkin Kalevaan?
Joskus, jos koko maailma tuntuu olevan itseä vastaan, voi olla virkistävää katsoa peiliin, ja miettiä millainen ihminen sieltä katsoo takaisin. Katsooko sieltä takaisin aikuinen, vai ikuinen uhmaikäinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei taida open naama miellyttää! Virkamies ei tee koskaan ilmoittamatta tai nimettömänä lasua. Eikä ilmoitus ole koskaan ensimmäinen vaihtoehto, vaan todellakin se viimeinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lastensuojelulaki velvoittaa tekemään ilmoituksen laissa mainituissa tapauksissa. Tällöin koulun on se tehtävä. Ilmoitus ei saa olla se viimeinen keino. Mitä aikaisemmin asiat saadaan hoidettua sen parempi lopputulos. Lastensuojeluviranomaiset selvittävät asiantuntijoina tilanteen. Ja se on kaikkien kannalta hyvä. Hieman ihmetyttää se, että kirjoittajan mielestä opettajista pitäisi tehdä kanteluita herkemmin vaikka ne todettaisiin aiheettomiksi. Sen sijaan lapsista ei saisi niitä tehdä, vaikka on kysymys lapsen edusta. Tietääkseni aiheettomia lastensuojeluilmoituksia ei ole. Sillä jokaisen ilmoituksen selvittäminen on paikallaan ja tukee vanhemmuutta, vaikka ei aina olisi tarvetta muihin jatkotoimenpiteisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, että toimit, ottamalla asian julkiseen keskusteluun, kun huoli herää. Jäin kuitenkin miettimään sitä kun ensin kirjoitat: "Sen sijaan että yhdessä mietittäisiin, miksi lapsi on esimerkiksi pois koulusta ..." ja sitten jatkat: "tällaisen ilmoituksen jälkeen on löydyttävä aikaa mennä keskustelemaan vaikka kesken työpäivän ja otettava kotiinsa vastaan vieraita ihmisiä arvioimaan vanhemmuuttasi."

Kyllähän tuossa esittämässäsi ensimmäisessä tavassakin joutuisit löytämään aikaa lapsellesi. Olethan hereillä ja kiinnostunut lapsesi koulunkäynnistä, käythän vanhempainilloissa, luethan Wilmaa säännöllisesti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan samaa mietin. Mikään ei ole niin tärkeä, kuin mennä selvittämään lapsen asioita koululle, jos lapsi voi koulussa tai kotona huonosti - sinnehän mennään vaikka sitten tosiaan keskellä päivää. Samalla laillahan ne hammaslääkäriajat ja lääkäriajatkin on keskellä päivää. Miten on mahdollista, että aloittaja saa näihin itsensä raahattua, mutta ei koululle? Kuitenkin aika isoista asioista kyse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokemusta on. Näin tehtiin meillekin. Ja kotioloissa ei löytynyt mitään vikaa mutta toisin oli koulussa. Koska koulussa alkoi eka luokasta lähtien kiusaaminen eikä tätä "muka" osattu havaita eikä siihen puuttua niin poikani menetti luottamuksensa opettajiin ym. muihin koulun henkilökuntaan. Siitä olen ylpeä, että osasi puolustautua eikä alistunut pahoinpideltäväksi mutta koulussa ei tälläistä huomioida vaan molemmat ovat aina yhtä syyllisiä, vaikka toinen puolustautuu. Kuitenkaan ei alkanut itse kiusaaja kai ja se minusta hienoa. Ja on päässyt yli siitä mutta kiitos ei kuulu koululle vaan sille pitkäjänteisellä työlle, jota on kotona jouduttu tekemään asian suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ehkä ihan ole rutiinitoimenpide todellakaan. Välttäkää kiitos yleistykset opettajista ja ilmoitusten tekemisestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei olekaan. Tämä lastensuojelulla pelottelu on pienen piirin omaa kielenkäyttöä, jossa salaliittoteoriat on saaneet jo poskettomat mittasuhteet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsi ja perhe joutuvat herkästi silmätikuiksi vaikka "huonomman" pukeutumisen vuoksi ja omakohtainen kokemus on että oppilaiden perhetilanteesta otetaan selvää ja jos siellä on näitä "huoli herää" syitä niin herkästi sitten tulee negatiivista wilma-viestiä etenkin nuorten ja innokkaiden opettajien taholta.Sama huoli herää jo päiväkodissa jos vaikka lapsen tuo hoitoon joku muu kuin yksinhuoltajaäiti itse,kerran sattui niin ettei auto käynnistynyt ja oli töihin kiire,läheinen ystävä vei lapsen hoitoon ja siitä poiki lasu-ilmoitus. Jotain järjenkäyttöä ja ennenkaikkea rauhaa perheille näissä tilanteissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ymmärrä kirjoitusta, se on ihan eri maailmasta. Ainakin lähikoulustamme tuli aikanaan wilmatiedote, jossa kerrottiin ne poissaolomäärät, joiden perusteella lasu-ilmoitus tehdään, ja määrä oli vanhemmankin mielestä hälyttävän suuri. Ihan aiheesta huoli noissa poissaolomäärissä herää.

Lapsella on oppivelvollisuus: tarvittaessa huoltajat voivat järjestää huollettavalleen kotikoulun tai huollettava ohjataan esim. sairaalakouluun tutkimuksiin (esim. mielenterveysongelmat), mutta jokatapauksessa tilanne ei voi olla se, että huollettava esim. pelaa vuorokaudet ympäriinsä kotona, ja huoltajat samalla ties missä, eikä kukaan ota välitöntä apua tarvitsevasta lapsesta koppia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totuus kuitenkin lastensuojeluilmoitusten kasvun taustalla lienee se, että lapsilla ja nuorilla on oikeasti ongelmia ja perheissä heitteille jättöä. Kevyin perustein opettajat eivät ladtensuojeliilmoituksia tee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhemmuus on todellakin hukassa!! Minusta on todella outo kirjoitus. Parempi, että niitä lasu-ilmoituksia tehdään kaiken varalta ja tiedetään, onko huolta. Epäilen, että opettajat eivät tee niitä kevein perustein kuten edellä oleva mielipide sen jo kertoikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lastensuojeluilmoitusten kasvun taustalla ovat tutkitusti vanhempien päihdeongelmat, mielenterveysongelmat ja elämänhallinnan ongelmat. Kaikki vakavia asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

7.4.
Britannian koronavauhti kiihtyy, lähes 800 kuoli vuorokaudessa – tuoreen tutkimuksen maassa voi kuolla jopa 66 000 ihmistä pandemian ensimmäisessä aallossa
7.4.
Muuttolinnut saapuivat Rommakonselälle Lukijalta
7.4.
Suomalaiset luottavat televisioon ja sanomalehtiin koronauutisissa – sanomalehtien suosio vahvaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa
7.4.
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
7.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pienet asiat pitävät yllä kodin siisteyttä – hommia kannattaa jakaa eri päiville
7.4.
Eurooppaa kiertävä kilpaesteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola on kaaoksen hallinnasta nauttiva ison perheen äiti – "Karanteeni ei meillä juuri vaikuttanut, koska normaalistikin ehditään hädin tuskin käydä kaupassa" Tilaajille
7.4.
Suomen hoivakodeissa tapahtunut jo ainakin 20 koronakuolemaa – yhdessä yksikössä kahdeksan virukseen menehtynyttä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image