Mielipiteet

Lukijalta

Koulujen retket ovat kan­na­tet­ta­via, kunhan ne toteutuvat tasa-arvoisesti perheen va­ral­li­suu­des­ta riippumatta

Mielipiteet 7.11.2019 6:00
Pirita Satomaa

Mediassa on ollut esillä (Yle 28.10./Onko jumppasali reilu vaihtoehto, jos ei ole varaa 30 euron lasketteluretkeen? Kantelut koulujen maksullisista teemapäivistä saivat ratkaisun ja HS 28.10./ Viranomainen linjasi: Koulut eivät saa järjestää teemapäiviä, joissa on sekä maksullista että maksutonta toimintaa) ja vanhempia on myös Oulussa puhututtanut koulujen retkien maksullisuus.

Eri vaihtoehdot esimerkiksi liikuntapäivän toteuttamiseen eivät saisi perustua perheen maksukykyyn, vaan oppilaan todelliseen mielenkiintoon ollako jumppasalissa, hiihtämässä vai laskettelemassa. Kaikki retket ja tapahtumat ovat ehdottomasti kannatettavia, kunhan ne toteutuvat tasa-arvoisesti perheen varallisuudesta riippumatta.

Esimerkiksi yhdenvertaisuus ja tasa-arvo eivät toteudu, jos koulujen retkiasioista keskustellaan ja päätetään vasta vanhempainilloissa luokissa, tai niistä ei kysytä ollenkaan ennakkoon.

Vanhempainiltaan eivät osallistu kaikki vanhemmat, ja toisaalta taloudellisia haasteita kohtaavat perheet eivät tule kuulluksi. Kouluille tarvitaan selkeämpää ohjeistusta maksullisiin retkiin liittyen ja koulujen tulee selkeämmin ohjeistaa huoltajia retkiin liittyen.

Tuore apulaisoikeusasiamiehen tiedote nostaa ylipäätään huolen kuntien kirjavista käytänteistä, jotka vaarantavat perusopetuksen maksuttomuutta ja toteaa, että kunnilla opetuksen järjestäjänä on velvollisuus olla luomatta käytäntöjä, jotka voivat lisätä lasten epätasa-arvoa. Jos emme löydä yhteisiä hyviä tapoja huolehtia kaikkien mahdollisuuksista osallistua, on vaarana retkien ja leirikoulujen loppuminen.

"Tärkeää olisi oikeanlainen positiivinen viestintä retkien tärkeydestä ja siitä, että maksullisille retkille ovat kaikki tervetulleita."

Meidän konkreettisia ehdotuksia ovat, että vanhempia tulisi informoida koulun toimesta hyvissä ajoin alkusyksystä, mielellään heti koulujen alettua, lukuvuoden aikana tulossa olevista retkistä ja niiden maksullisuudesta kustannusarvioineen. Näin huoltajilla olisi mahdollisuus etukäteen varautua maksullisiin retkiin ja hakea niihin myös tukea.

Käytännössä se voisi tapahtua esimerkiksi Wilma-lomakkeella, jossa huoltaja antaa suostumuksen lapsen osallistumisesta retkiin.

Tärkeää olisi oikeanlainen positiivinen viestintä retkien tärkeydestä ja siitä, että maksullisille retkille ovat kaikki tervetulleita. Viestiin sisältyisi tieto siitä, että perheillä olisi mahdollisuus hakea taloudellista tukea retkiä varten. Tätä tarkoitusta varten tulisi kartoittaa mistä tukea voisi hakea, esimerkiksi sosiaalitoimi, seurakunnan diakoniatyö, järjestöt ja yksityiset tahot. Tätä varten voisi olla nimetty henkilö koululla.

Vanhemmille lähetettävässä viestissä tulisi olla myös linkit ja ohjeet miten tukea tarvittaessa haetaan, jotta asia olisi mahdollisimman selkeä. Koulu tai vanhempainyhdistys voisi auttaa huoltajia tuen hakemisessa ja monikin taho varmasti tukisi retkissä, kun rahallisen tuen muodot olisivat yleisesti kaikille tiedossa.

Koulun järjestämä laskettelureissu on myös mahdollisuus perheille, joilla ei ole taloudellisia mahdollisuuksia matkustella.

Pirita Satomaa

puheenjohtaja

Oulun alueellisen vanhempainyhdistyksen puolesta

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Keskimääräistä vähävaraisenpana perheenä emme ole harrastaneet laskettelua. Pienempänä kävin lasten kanssa hiihtämässä ja luistelemassa, mutta yläkoulussa tämä jäi. Lapseni eivät muutenkaan ole urheilullisia vaan viihtyvät sisällä pelaillen, somettaen ja lukien. Itse olen liikunnallinen, mutta olen kokenut mahdottomaksi saada heitä mukaan. Isäkään ei siihen innosta. Tosi mielelläni olisin antanut/antaisin laskettelureissurahan lapsilleni, se ei minun taloutta kaada. Mutta joka vuosi meidän teinit kieltäytyvät koulunlaskettelureissuista, ei kuulemma kiinnosta. Epäilen, että olisivat epävarmoja rinteessä ja kokemattomuutta on tuskallista näyttää muille. Mielummin jäävät sinne jumppasaliin. Tämä tekee minut joka vuosi todella surulliseksi, koska mielestäni nämä kokemattomat juuri eniten tarvisivat tällaisia reissuja. Joten en todellakaan kannata tällaisia vapaa-ehtoisuuteen perustuvia tapahtumia. Joko kaikki lähtee tai ei kukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis maksuton peruskoulu.
Vanhempainyhdistyksen on syytä tiedostaa, ettei maksuton peruskoulu toteudu tiedottamalla vähävaraisille perheille mistä voi hakea avustusta koulun maksullisiin tapahtumiin.
Koulu ei voi järjestää koulupäivän aikana toimintaa, johon pääsee mukaan vain maksamalla. Kaikki koulupäivinä tapahtuva on ilmaista.
Vanhempainyhdistys voi kerätä koululle rahaa, jos budjetoitu ei riitä. Näitä varoja käytetään sitten esim yhteisiin retkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Apulaisoikeusasiamiehen lausunto oli se, että peruskoulu on perustuslain mukaisesti maksuton.
Koulu ei voi järjestää maksullista toimintaa. Vanhempainyhdistys voi kerätä kyllä rahaa käytettäväksi esim retkiin. Tällainen raha tulee siis kaikkien oppilaiden käyttöön.
Miksi on niin vaikea ymmärtää, että koululta ei pidä tulla minkäänlaista infoa, että joku juttu maksaa sitä tai tätä, koska maksullista toimintaa ei saa olla.
Mielestäni opetustilanteissa ei tulisi myöskään käyttää opplaiden omia puhelimia. Jos koululla ei ole varaa teknologiaan, niin sitten ei ole. Opetusvälineet kustantaa kunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oman kokemukseni mukaan vapaaehtoisena avustavana leirikouluohjaajana leirikoulut ja kouluretket ovat kaikkein opettavaisimpia oppitunteja, koska niissä opitaan asioita käytännössä. Toki oppiminen edellyttää, että siellä on motivoitunut opettaja, joka on suunnitellut myös pedagogisen puolen. Palkintomatka Linnanmäelle ei niin paljon opeta. En tiedä, motivoiko opiskelemaan kovemmin.

Siksi kuntien pitäisi varata rahaa leirikouluille, jotta kaikki pääsevät. Ei se niin älyttömiä maksa, mutta toki muutama prosentti lisää kokonaiskustannuksiin, jotka ovat tyypillisesti 7000 euroa lukuvuodessa oppilasta kohti.

Sosiaalitoimen asiakkaat kaiketi jo saavat sieltä tukea lasten koulutukseen ja harrastuksiin, mitä voidaan käyttää leirikoulumaksuun?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos peruskoulun oppilaille järjestetään leirikoulu, kaikkien on päästävä mukaan ilman vanhemmilta perittävää maksua.
Ei peruskoulussa opplaita erotella sosiaalitoimen asiakkaiksi, jotka sossusta saisivat leirikoulua varten rahaa ja niihin oppilaisiin, joiden vanhemmilla on varaa maksaa leirikoulut.
Tämä on hirveän yksinkertainen asia: peruskoulu on ilmainen kaikille.
Jos vanhemmat keräävät rahaa, se menee koulun yhteiseen kassaan ja hyödyksi kaikille opplaille tasapuolisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta suurin ongelma on maksullinen koululiikunta. Suksien ja luistimien on oltava hyviä, koska varsinkin hiihto on välineurheilua. Kirppareilta nyt ei vain enää löydä kaikkea. Rahallinen panostus on liian iso, varsinkin verrattuna siihen, kuinka paljon näitä välineitä käytetään. Tunneilla erottuvat ne, joilla on vanhat ja huonosti toimivat välineet, ja joiden kokemukset sen vuoksi esimerkiksi hiihtämisestä voivat olla epämiellyttäviä, koska huonoilla välineillä ei vain pärjää kilpailua painottavassa lajissa. Se ei ole tasa-arvoista.
Jos musiikkitunneille vaadittaisiin mukaan oma kitara, ja kuvaamataitoon pitäisi ostaa satasen vesivärit, niin siitä syntyisi kamala mekkala.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenelle noiden retkien järjestäminen, suunnittelu ja rahoitus kuuluu työn puolesta? Taitaapa olla, että on ylimääräistä työtä. Ymmärrän huolen, etteivät kaikki pääse osallistumaan maksullisilla retkille, mutta reissut taitavat nyt jäädä tekemättä. Laskettelu ei ole koskaan kaikkien valinta, mutta 20-30 euroa on toki paljon, kun rahaa on vähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lain mukaan olisi pitänyt toimia jo aiemmin. Koulu on vain korostanut eriarvoisuutta. Jos perheellä on varaa maksaa lasketteluretki, köyhät lapset menee pulkkamäkeen. Kyllä sen lapsi nahoissaan tuntee mihin luokkaan kuuluu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jännä miten sokea, aikuisten himokas tasa-arvon vaatimus oikeasti koituukin itse kohteen tappioksi. Lapsia jää entistä enemmän vaille. Mielestäni nämä päätökset eivät nouse rakkaudesta vaan vihasta ja katkeruudesta kenties.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka jää mitä vaille. Niiden perheiden lapset joilla on varaa käydä laskettelemassa ym pääsevät edelleenkin laskettelemaan ym. Ja niiden perheiden lapset, joilla ei ole ollut varaa esim laskettelureissuihin, jäivät koulun liikuntapäivänäkin vaille laskettelua, koska ei ollut rahaa.
Nyt kun toivottavasti aletaan toimia lain mukaan, vähävaraisten perheiden lasten ei tässä asiassa tarvitse hävetä koulussa vähävaraisuuttaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulun laskettelureissu kun todennäköisesti olisi edullisempi kuin oman perheen laskettelureissu.

Mutta ei siinä mitään. Lopetetaan kaikki. Kunniltahan ei saa rahaa mihinkään ylimääräiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liian myöhäistä. Nyt koulut eivät järjestä maksullisia retkiä oikeusasiamiehen lausunnon vuoksi. Muksut ovat aiemmin päässeet koulun kanssa parilla eurolla elokuviin, teatteriin tai keilaamaan, eikä laskettelureissukaan ole maksanut 20 euroa enempää. Mitäpä luulette, paljonko ko. aktiviteetit maksavat vapaa-ajalla ja onko köyhillä perheillä varaa tarjota näitä enää lapsilleen? Päätös oli virhe.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei virhe, vaan ohjaus toimimaan lain mukaisesti.
Kunnan vaan pitää budjetoida koulutusmenot oikein ja vanhempainyhdistykset keräämään koululle rahaa tasapuolisesti kaikille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image