Mielipiteet

Lukijalta

Kotkantien kampus 2.0 - moderni kong­res­si­kes­kus

Mielipiteet 31.1.2018 7:00
Riitta Tötterström

Kalevassa oli (29.1.) toimittaja Daniel Walleniuksen artikkeli Oamkin konserttisalin tulevaisuudesta ja Yläkerta-kirjoituksena Taneli Tuomaalan visiointia Oulusta kulttuuripääkaupunkina ja kongressikeskuksena.

Mitäpä, jos yhdistettäisiin nuo visiot ja sitä kautta löytyisi jotakin ihan uutta ja oululaista?

Kotkantien kampus koostuu E-siiven vasta 13 vuotta käytössä olleista kulttuurialan koulutuksen erikoistiloista ja laboratoriokäytävästä sekä sisäilmaongelmien vaivaamasta vanhemmasta osasta.

Kampukselle mahtuu 3 000 opiskelijaa hallinto-, opetus-, kehittämis- ja palveluyksiköiden henkilöstön lisäksi.

Mitäpä jos Kotkantien ongelmainen vanha osa revitään alas ja tilalle rakennetaan moderni kongressikeskus. Uudistilojen yhteyteen jäisivät kaupungin parhaalla akustiikalla varustettu kamarimusiikkisali näyttämöineen sekä urkusali kirkkoakustiikkoineen ja J. S. Bachin -tyyliin rakennettuine urkuineen.

Kulttuurin tiloista löytyy myös tanssisaleja, kuvataiteen luokka ja crossmedia- ja radiostudiot.

E-siiven kokonaisuus soveltuisi loistavasti koulutuksen kehittämisen laboratorioksi yläkouluikäisille, lukiolaisille ja ammatillisen toisen asteen opiskelijoille.

Laboratoriossa eritaustaiset koululaiset voisivat kartuttaa osaamistaan yhteisissä projekteissa, joissa tiede ja taide, tieto ja taito yhdistyvät. Laboratorio toimisi kasvualustana sivistykselle, innovaatioille, motivaatiolle ja suvaitsevaisuudelle.

"Uudistilojen yhteyteen jäisivät kaupungin parhaalla akustiikalla varustettu kamarimusiikkisali näyttämöineen sekä urkusali kirkkoakustiikkoineen ja J. S. Bachin -tyyliin rakennettuine urkuineen."

Koulun toimintaan kytkettäisiin Oulun yliopiston opettajankoulutus, Oamkin ammatillinen opettajakoulutus, Oamkin musiikkipedagogi- ja tanssinopettajakoulutukset sekä muutakin korkea-asteen koulutusta tarkoituksenmukaisella tavalla.

Laboratorio olisi myös koulutusviennin ikkuna kansainväliselle koulutuksen kehittämiselle vierailijoineen.

Oppimisympäristöstä ei tehtäisi etuoikeutettujen eliittikoulua, vaan sinne pääsisivät eri koulujen oppilaat valmentajineen soveltuvissa periodeissa.

Miten tuodaan meri Kaukovainiolle? Taidebusseilla, joiden matkustajia viihdyttävät flash mobit ja visuaalinen taide eri muodoissaan, busseilla, jotka kiertävät non stop Kaukovainion, Musiikkikeskuksen, keskustan, kauppatorin, Hupisaarten, ratapihan ja jäähallin väliä. Kiireisille tarjotaan suora bussiyhteys Kaukovainiolta keskustaan.

Matkan varrelle mahtuu Karjasillan ainutlaatuinen kulttuuriympäristö sekä kaupunkitaidetta, jonka muodoissa ja toteutuksissa vain mielikuvitus on rajana.

Oulun kaupungin painopiste uhkaa kallistua pohjoiseen Linnanmaan korkeakoulukampuksen rakentumisen kautta. Kotkantie 2.0 kalibroisi vaa´an tasapainoon.

Riitta Tötterström

koulutus- ja tki-johtaja, MuM

kulttuurin osasto

Oulun ammattikorkeakoulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Eiköhän siihen oo vaivihkaan jo suunniteltu kerrostaloja sieltähän ne rahat saa liikkelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikein positiivista visiointia. Mutta kun kyse on Oulusta niin ehkä sen saamme sinne vuonna 2045, ehkä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sekalainen kampus puretaan. tilalle moderni kärppä-halli. liittymä 22 tieltä vanhan pyörätien paikkeille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikein positiivista visiointia. Tällaista tarvitaan. Ainoa mikä mietityttää on että kuinka Linnanmaalle siirtyvä AMK korkeakoulutus ”kytketään” mahdollisen kongressikeskuksen toimintaan? Linnanmaalta on Kotkantielle matkaa.
Jos ne olis semmoista vierailuja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Oulun kaupungin painopiste uhkaa kallistua pohjoiseen Linnanmaan korkeakoulukampuksen rakentumisen kautta. Kotkantie 2.0 kalibroisi vaa´an tasapainoon."

Oulun kaupungin painopiste kallistui pohjoisempaan, kun Haukipudas liittyi Ouluun, mutta Kempele ei. Oulun seudun painopiste on edelleen reilusti keskustan eteläpuolella. Pohjoispuolella ei ole juuri muuta kuin yliopisto ja teknologiakylä sekä asumalähiöitä.

Liikunta- ja kulttuuripalvelut painottuvat vahvasti Etelä-Ouluun, samoin kaupalliset palvelut.

Jos tasapaino on tavoitteena, niin Pohjois-Ouluun pitäisi rakentaa lisää liiketilaa (kodinkone-, elektroniikka-, autotarvike-, huonekalu- ja autokauppoja), liikuntatiloja (uimahalli, palloiluhalleja, ulkokenttiä), lukio (Oulujoen pohjoispuolelle jää vain norssi ja Haukipudas) sekä sisähuvipuisto. Ei täällä ole konserttisalejakaan paitsi koulujen juhlasalit ja kirkot.

Onhan meillä tietty turvevoimala, mutta ei edes lentokenttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korjattaisiin ensin ennen yhtään uudisrakennusta ne kaikki ala- ja yläkoulut joita kaupungilta löytyy. Katsottaisiin sitten uudisrakkennusten tarpeita Jos kaupungin kassa on vielä ylipaineen puolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

E-siipi se vasta sisäilmaongelmista kärsiikin. Ei ole kun kahdesti vetänyt tulvavedet sisälle rikkoutuneista sadevesiputkista, jotka kierrätetään sisäkautta. Ilmanvaihto konserttisalissa on surkea, sali täynnä niin olo on kuin olisi turkkilaisessa saunassa. Onneksi pääsin pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Konserttisalissa on ilmankostutus (kosteusprosentti 42) kalliin flyygelin ja muiden salissa soitettavien soittimien hyvinvoinnin turvaamiseksi. Ilma salissa voi tämän vuoksi tuntua raskaalta, mutta kyllä se ilmanvaihto ihan kunnossa on. Jotkut näköjään pääsivät pois ja jotkut pakotetaan pois...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa! Tämä on tähän mennessä paras ehdotus tilojen jatkokäytölle! Siinä on huomioitu, että vain E-siipi on käyttökelpoisessa kunnossa sisäilmaltaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, tarvetta olisi kunnolliselle kokous-, -messu-, tapahtuma- ja kongressikeskukselle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image