Mielipiteet

Lukijalta

Ko­ti­kier­rä­tyk­sen haasteet – monipuolisen kierrätyksen mahdollisuus pitäisi vaatia jo ra­ken­nus­lu­vis­sa

Mielipiteet 6.1.2019 7:00
Hannu Matila

Kehitys kierrätyksen kasvussa on ollut ihailtavan nopeaa. Kansalaisia aktivoidaan kierrättämään lähes kaikki. Asuntoihin hankitaan kierrätysastioita ja kierrätyspisteitä on lähes joka kaupan nurkissa. Kun ihmiset on aktivoitu, edessä on käytännön toimet.

Monikaan ei varmaan tahallisesti tai laiskuuttaan laiminlyö kierrätystä. Miten uusissa ja vanhoissa asunnoissa sitten on toteutettu kierrätysmahdollisuus, siis jokaisen meidän kotona ja yleensä keittiössä, mistä se tavara laitetaan kiertoon?

Mielestäni yksi iso asia on kuitenkin laiminlyöty nykykierrätyksessä. Nimittäin nykykeittiöt ja niiden kaapistot, jotka rakennetaan siten, että kierrätykseen ei ole riittävää mahdollisuutta. Allaskaapin alla on usein roskakori ja ehkä joku muukin kierrätykseen tarkoitettu astia. Se ei ole tarpeeksi.

"Mielestäni yksi iso asia on kuitenkin laiminlyöty nykykierrätyksessä. Nimittäin nykykeittiöt ja niiden kaapistot, jotka rakennetaan siten, että kierrätykseen ei ole riittävää mahdollisuutta."

Kun mietitään kierrätykseen kelpaavan materiaalien määrää, tarvitaan ainakin sekajätteelle, paperille, pahville, lasille, metallille ja biojätteelle omat astiat. Eli yhteensä ainakin kuusi kierrätysastiaa. Jos noita astioita ei ole, on kierrättäminen haastavaa ja asunnon nurkat ovat pullollaan erilaisia kierrätysnyssyköitä.

Eipä taida monilla olla uudessakaan omakoti- tai kerrostalohuoneistossa tuollaista kierrätysastia-arsenaalia. Eikä taida monta kaapistotoimittajaa olla, jolla on tarjota noin laajaa kierrätysastiastoa esimerkiksi allaskaappien alle?

Tuollainen monipuolisen kierrätyksen mahdollisuus pitäisi huomioida uusissa taloissa ja vaatia se jo rakennusluvissa. Kun jokaiselle kierrätettävälle tavaralle on jo kotona oma astia, on kierrättäminenkin nykyistä helpompaa ja varmaankin vielä nykyistäkin tehokkaampaa.

Hannu Matila

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Kierrätys intoilijoiden kannattaa tutustua Laanilan ekovoimalaitokseen ja siihen kuinka merkittävä osa talousjätteestä menee sinne polttoon. Ja sitten miettiä mitä kaikkea kannattaa lajitella erikseen, ja mitkä kuitenkin menee sinne samaan uuniin, lajitteli ne tai ei.

Huomattavasti isompi merkitys on sillä, että yrittää tuottaa mahdollisimman vähän jätettä, esim banaanit ei siellä kaupan tiskillä muovipussia tarvi, puntarin tarra kylkeen vain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saman olen huomannut ettei kierrätys tahdo oikein vielä toimia keittiön päässä. Hiukan vaikea mahduttaa tarvittavia astioita keittiökaappeihin. Eikä sen puoleen, roskiskaapit ovat aina olleet vähäkään vanhemmissa asunnoissa hirvittävän huonosti toimivia. Nykyisin alkaa olla jo hiukan parempia kalusteita saatavilla kierrätysroskiksille, mutta ei välttämättä paikkoja niille.

Taloyhtiön kierrätyspisteeseen saatiin muovipakkauksille astia. Ongelma vain on se että se on aina täynnä. Valtaosa kotitalouksien roskista kun tuntuu olevan sitä muovia. Niille pitäisi olla kaksi astiaa. Nyt meillä on kaksi pientä yhdistettyä lasin ja metallin keräysastiaa jotka eivät tunnu täyttyvän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse jätän kierrättämättä ihan laiskuuttani, eiköhän moni muu kuulu tähän samaan porukkaan. Muovinkeräyspisteelle on 8 km matka ja se on yleensä aina täynnä. Kompostori on pihan perällä, se jäätyy jo alkutalvesta eikä mitenkään riitä hermo ja rahat pistämään satoja euroja kunnon kompostoriin ja hoivailemaa ja paijailemaan sitä sitten pitkin pitkää talvea. Aina on jotain muuta, tärkeämpää mihin rahansa pistää.
Itse tekisin näin, että sekajätteen hinta vielä korkeammaksi perustuen jätteen todelliseen määrään kiloperusteisella laskutuksella, mutta jäteauto veisi okt-alueelta kaikki lajitellut jätteet ilmaiseksi pois. Näille lajitelluille jätteille olisi omat, värikoodatut pussinsa Ei olisi iso homma laittaa huuhdeltuja jätteitä pussehin ja viedä ne jätesäiliön viereen jäteauton tullessa. Asiakasta laskutettaisiin tästä eteenpäin vain sekajätteen todellisesta määrästä. Hän saisi siis reippaudesta suoran taloudellisen hyödyn. Tämä motivoisi ihmisiä aivan eri tavoin kuin nykyinen järjestelmä, jossa lasku rapsahtaa saman suuruisena, oli jätesäiliö sitten tyhjennettäessä täynnä tai vain puoliksi täynnä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän nytkin laskutetaan vain sekajätteeseen menevästä tavarasta. Kyllähän siinä kierrättämisen myötä lasku pieneni kun otti jäteyhtiöltä pienimmän roska-astian ja tyhjennys 8 viikon välein. Riittää aivan hyvin kun kierrättäö muun. Kierrätyspussit aina suoraan auton peräkunttiin ja kauppareissun yhteydessä tyhjennys. Ainoa on biojäte talvisin jota ei voi kierrättää kun se törkeän kallis "ympäri vuoden" kompostoiva kompostorikin on umpijäässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä kierrättäminen on ollut jo ainakin 20 vuotta je se on ihanaa. Kierrättäminen on itsestä kiinni turha on vedota mihinkään kaappeihin tai johonkin muuhun. Vähän kun järkeilee niin homma hoituu. Muovin kierrätys pitää saada pakolliseksi kaikkiin talouksiin. Jokainen meistä käy kauppassa niin muovin voi viedä samalla reissulla siellä oleviin muovin kierrätys pisteisiin. Kaikille taloyhtiöille muovin keräys laatikot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on usein aivan omaa laiskuutta ettei jaksa kierrättää! Meidän pienessä taloyhtiössä yli puolet asukkaista ei kierrätä, latovat kyllä maito- ynnä muut kartonkipurkit hienosti yhden purkin sisään, mutta siellä ne on sekäjätteissä. Samoin isot pahvilaatikot heitetään sekäjäteastiaan, ja muoviset pehmusteet ja stryroksipalat myös. Onpa tuolta löytynyt myös elektroniikkajätettä jotka olen huomatessani napannut mukaani ja toimittanut eteenpäin. Ekopisteelle kilometri matkaa, eikä sen ohi oikein voi olla ajamatta jos lähikaupoissa käy joten hohhoijaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kiva kun viet muidenkin jätteet jonnekin :)
Mutta siinäpä rauhassa..eipä tuo paljoa hetkauta suuntaan ei toiseen.
Katopas sekin juttu kun yleensä pahviastiat on täynnä sitä pahvia..tai muut kierrätys astiat myös täynnä jotain..ainoa on siis sekajäte jonne sopii :) Sinne laitetaan jatkossakin kaikki mikä irti lähtee..lajitelkoot jätelaitoksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä pitäis yleiset keräyspaikatkin olla täydellisiä,puhutaan muovinkierrätyksestä, mutta paikat joihin kyseinen muovi kerätään usein uupuvat kokonaan. Ei edes joka kunnassa niitä ole. Jos aikoo olla täydellinen kierrättäjä täytyy kulkea 100km säteellä etsimässä kierrätyspaikkoja. Toisinsanoen ei riitä että asiat toimii seiniensisällä jos ulkopuoli on heikosti hoidettu???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Epäkäytännöllisiä nuo kapeat syvät astiat roskakaapissa. Ei tullut käytettyä ja jätteet tuli lajiteltua niihin nyssäköihin. Kulutustottumuksetkin vaihtuu välillä ja jätelaatujen määrä muuttuu. Kaikkein paras ja toimivin on ollut kaks isoa astiaa. Ja vieressä tilaa muille jätteille. Nuo lokero roskikset ei toimi. Ovat ahtaita ja jätteet täytyy työntää tai kaivaa astiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Me olemme olleet kymmenenvuotta eläkkeellä kertaakaan ei ole tarvinnut roska-auton käydä kaikki menee lajiteltuina kauppojen lajitteluastioihin ja pannuhuoneessa poltamme sytykkeinä loput.Ruokajätteet kompostoimme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuttavapiirissäni ne, jotka eivät kierrätä, jättävät sen tekemättä silkkaa laiskuuttaan. Parhaimmilla on taloyhtiöissä biojäteastiat mutta ei jakseta ostaa biojätepusseja. Autolla ajellaan pitkin Oulua, mutta koska eivät ole jaksaneet ottaa selvää minne esim. lasi- tai metallijätteet viedään ei niitä jakseta kerätä erilleen muista jätteistä. Järkyttävää välinpitämättömyyttä! Eikä auta valistus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä viisi huolehtia tuttavies tekemisestä...keskity ihan omaan hengitykseen ja hengitä syvään ja ihan rauhaaaaassa..
ne sun tuttavas ties vaikka olisin yksi heistä tekevät juuri kuten haluavat..siihen ei auta pihapoliisin leikkiminen :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image