Mielipiteet

Lukijalta

Kotihoitoon tarvitaan lisää resursseja – työntekijät väsyvät paineen ja työmäärän alla

Mielipiteet 12.4.2018 7:00
Kaarina Torro

Ikäihmisten ja muidenkin kotihoidon tarvitsijoiden palvelun riittämättömyydestä kirjoitetaan hyvin paljon tänä päivänä ja hyvä niin, koska korjattavaa on.

Kunnioitan todella paljon kaikkia teitä, jotka tätä todella vaativaa ja raskasta työtä teette päivästä ja vuodesta toiseen. Tiedän, että moni teistä haluaisi tehdä asiakkaansa eteen enemmän, mutta siihen ei ole mahdollisuutta.

Henkilöstö ajetaan ahtaalle. Sunnuntain (8.4.) Kalevan juttu otsikoitiin ”Kotihoitajat joutuvat rikkomaan jo lakia”. Tuo kuulostaa uskomattomalta, mutta kun on jo vuosikausia läheltä seurannut heidän työtään tässä jatkuvassa muutoksessa, uskon tuon. Mutta kuullaanko ruohonjuuritason työntekijää silloin kun toisessa vaakakupissa on eurot? Ei tarpeeksi.

Tämä on asia, joka esiintyy muillakin palvelualoilla, ei yksin hoitopuolella. Toiminnan muuttuminen ja henkilöstön vähentäminen (muuallakin kuin hoitoalalla) on alkanut jo ennen osin parjatun kotihoidon resurssien suunnitteluohjelman käyttöönottoa. Sen myötä tilanne ei parantunut. Asiakkaan luona vietetty aika tiukentui ja kiireen määrä kasvoi.

Hyvä puoli ohjelmassa on, että tiedot välittyvät hoitajalta toiselle reaaliaikaisesti ja tiedetään mitä asiakkaan luona on edellisellä käynnillä huomioitu ja mitä tulee tehdä.

Sosiaali- ja terveysministeriössä tiedostetaan, että ongelma ko. ohjelman käytössä on, mutta silti ihmetellään kritiikkiä, joka aiheutuu työntekijöiden taholta.

Vastuu ohjelman käytöstä on kunnilla, jotka ostavat kyseisiä järjestelmiä yksityisiltä toimijoilta. Onko pakko käyttää ohjelmia, jos niiden käytössä on esiintynyt puutteita? Vai onko se syy sittenkin jossakin ihan muualla, mutta ko. ohjelmasta saadaan oiva syntipukki?

"Asiakkaan luona vietetty aika tiukentui ja kiireen määrä kasvoi."

Kotona asumiseen panostetaan jatkuvasti enemmän, mutta lisätäänkö kentälle käsipareja samassa suhteessa kuin asiakkaita tulee lisää? Kirjoituksista päätellen ei.

Jos työtä joutuu tekemään niin, että on vaarassa leimautua lainrikkojaksi, eihän se todellakaan ole oikein. Työntekijät väsyvät paineen ja työmäärän alla ja heitä on vaikea saada alalle ja osittain apuun huudetaan vapaaehtoisia.

Laki siitä, että vanhus tulee hoitaa mahdollisimman pitkään kotonaan, ei edelleenkään mielestäni ole hyvä. Toki jos se on mahdollista, ja niin haluaa. Minä toivon edelleen, että keskittyisimme ennemmin palvelukoteihin. Siitä olisi hyötyä niin hoitohenkilöstölle kuin asukkaillekin. Henkilöstön ei tarvitsisi poukkoilla paikasta toiseen ja heillä olisi kollegoita tukena. Ehkä alalle olisi helpompi saada lisää uusia työntekijöitäkin.

Asiakkaan näkökulmasta etuna olisi, että hän olisi koko ajan palvelun äärellä ja jos seuraa haluaisi, kämppiksiä löytyisi, mutta yksityisyyskin taattaisiin omalla huoneella. Ja olisihan se omaisillakin yksi huoli vähemmän, kun läheisellä olisi apu lähellä koko ajan.

Kaarina Torro

kaupunginvaltuutettu (sd.)

Martinniemi, Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

On TÖRKEÄÄ veloittaa asiakasta esim. 30min jos hoitaja on paikalla 10 min ,se on VARASTAMISTA ,turha höpötellä muuta.Tämä asia pitää alkaa ottamaan tosissaan ja KORVATA jo VARASTETUT maksut takaisin. Olkoon korvaajana Sote tai ylimieliset esimiehet omasta pussistaan ,muuten ei mitään oikeaa muutosta tule koskaan. Tuomarit asialle...Suomessa on varmaan monta ,monta vanhusta jolla on "lainoppinutta" jälkikasvua ,myös hyvä "vetonaula"politiikkaan aikoville ja/tai siellä jo oleville...vaalit lähestyy , hopi,hopi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhuspalvelulaissa sanotaan jotenkin näin.

"Kunnan on toteutettava iäkkään henkilön pitkäaikainen hoito ja huolenpito ensisijaisesti hänen kotiinsa annettavilla ja muilla sosiaali- ja terveydenhuollon avopalveluilla. Pitkäaikaista laitoshoitoa voidaan järjestää vain, jos siihen on lääketieteelliset perusteet tai asiakasturvallisuuteen tai potilasturvallisuuteen liittyvät perusteet."

Tästähän on nyt seurannut se tila, että kotihoidossa on monen kirjavaa hoidokkia olemassa. Eri ikäisiä sairaita, joiden oikea paikka olisi hoito-osasto. Muistisairaita ja yksinäisiä vanhuksia olemattoman avun turvin kotona. Ei ole omaisia tai ystäviä kaverina auttamassa. Kunnat kaikin keinoin yrittävät välttyä siltä, että jollekin pitäisi turvata laitoshoito, vaikka sille laitoshoidolle olisi kaikki perustelut olemassa. Näin tekee myös Oulun kaupunki!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taisivat demarit olla hallituksessa kun alkoi innostus vähentää laitospaikkoja vanhustenhuollossa ajatuksena saada säästöjä. Samalla ei juurikaan panostettu avohoitoon eli kotihoitoon. Nyt nähdään seuraukset. Kotioloissa on vanhuksia ja sairaita olemattomin palveluin. Kotihoitajat eivät ehdi kuin vain pistäytymään kotona. Yksinäisiä ihmisiä on jopa lukittuina kotiinsa oven taakse, jotta eivät lähtisi karkuteille. Esimerkiksi täysin muistamattomia hoidetaan kotona. Ei se ole mitään hoitamista vaan säilyttämistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

79
Ulkoministeri Timo Soini sai eduskunnan luottamuksen, pääministeri Sipilä: "Tässä ei äänestetty abortista, tässä äänestettiin Soinin luottamuksesta"
71
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
29
MT: Berner suunnitteli isoa postiuudistusta, joka sisälsi muun muassa kilpailuttamisen – eduskuntaryhmä tyrmäsi
27
Ukkosmyräkkä vyöryi Oulun yli yön aikana – huomiseksi odotellaan Mauri18-myrskyä
19
Rekan ja henkilöauton kolari ruuhkautti Kuusamontietä Oulussa, pelti kolissut myös Pohjantiellä
16
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
14
Soinin omistakin joukoista soraääni: Sinisten Tiina Elovaara ei tue ulkoministerin aborttikantaa – "Naisten oikeudet ovat minulle ohittamattomat"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on vaarallisen voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo etelätuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Zowi ESZ

Uusin lukijakuva

Matkan varrelta
s.t

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

145 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Juttutupa on kateellisten keskustelukerho. Kotitalousvähennyksen leimaaminen rikkaitten asumistueksi on järjen köyhyyttä... Lue lisää...
Vähäistä on tuo

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image