Mielipiteet

Lukijalta

Kotia ei vain löydy – onko luot­to­tie­ton­sa menettänyt huono ihminen?

Mielipiteet 21.3.2019 7:00
Kaisaliisa

Olen hakenut nyt reilun puoli vuotta vuokra-asuntoa Oulusta. Tarjouksia ei ole satanut. On pariin kohteeseen pyydetty, ja jos en ole päässyt kyseisenä aikana, niin ei ole enää kysytty.

Kelan sosiaalipuoli hyväksyy yksinasujalta noin 500 euron vuokran tai oikeammin alle, Kelalta tämä tieto. Alle viidensadan asuntoja on kyllä keskustasta kauempana.

Mutta Kelan tarjoama vuokratakuu on nykyään paperitakuu, joka ei tunnu vuokranantajille välittäjien mukaan kelpaavan. Kun sen sitten saisin, ei välittäjät vastaa enää edes viesteihin.

Ja asuntoja vuokrataan ilman lemmikkejä allergiasyistä? Ei vuokraaja siinä altistu.

Sitten lehdistä saadaan usein lukea, kuinka vuokralainen on hajottanut vuokra-asuntonsa ja jättänyt vuokrat maksamatta. Nyt otti eräs vuokranantaja jossakin lehdessä kantaa yleisesti, kuinka vuokra-asunnot ovat likaisia, ihmiset eivät siivoa kotejaan kunnolla.

"Välittäjillä ja vuokra-asunnon omistajilla on sellainen käsitys, että luottotietonsa menettänyt on huono ihminen, eikä hänelle kannata näin ollen vuokrata."

Tässä olisi tarjolla pitkäaikainen vuokralainen, ammatiltaan siivooja, työtön kylläkin, mutta ei saa asuntoa, koska ei ole luottotiedot kunnossa. Kohtelu onkin kuin toisen luokan kansalaisella – jos sellaisia edes on.

Takuu laitetaan jopa kahden kuukauden vuokramäärää vastaavaksi ja rahana.

Välittäjillä ja vuokra-asunnon omistajilla on sellainen käsitys, että luottotietonsa menettänyt on huono ihminen, eikä hänelle kannata näin ollen vuokrata. Suunnaton pelko vuokran saamisesta ilmeisesti sen estää, vai mikä minussa on vikana? Takaajankin vuokralleni saisin. Sitäkään ei hyväksytä. Eikä kotia löydy.

Kaisaliisa

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (41)

Jos ei ole kotia on vaikea saada töitä jos ei ole töitä on vaikea saada kotia. kun ei ole töitä eikä kotia. ei ole rahaa se johtaa rikoksiin ja vankilaan jossa ainakin on parempi olla kuin ulkona. Ja lapset otetaan huostaan ja arvatkaa huviksenne paljonko valtio menettäää verotuloja. jos vanhempi joutuu vankilaan putoaa yhteiskunnasta ja 3 lapsen huostaanotto. kyse on monesta kymmenstä tuhannesta eurosta per vuosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä asunto kuuluu myös luottotiedottoman perus tarpeisiin. Sitä varten asunto tulisi tarjoa kaupungilta, joissa ei takuita ja muutenkin pienet vuokrat suhteutettuna yksityisiin ja firmojen rahastukseen. Yhteiskunta ei auta, joka johtaa siihen, että asunnoton sairastuu masennukseen, jonka myötä taas tulee päihdeongelmia ja jopa itsetuhoiset ajatukset. Asunnoton tarvitsee kongreettisia apuja yhteiskunnalta. Mistään et saa apua ja noidan kehä on valmis. Kalliimmaksi se tulee yhteiskunnalle, kun sairastutaan. Suomessa maksetaan korkeaa veroa, eikä asunnottomia saisi olla yhtäkään. Enpä ihmettele yhtään, että sekakäyttö on yleistynyt ja mielenterveysongelmat rehoittavat nyky Suomessa. Masennus ei ole leikin asia, varsinkaan kun ei enää jaksa nousta edes sängystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokemuksia on kertynyt kaksista luottotiedottomista vuokralaisista. Ensimmäiseltä pariskunnalta en saanut vuokraa/vuokravakuutta sentin senttiä. Pakko oli irtisanoa ja panna ulosottoon. Nyrkistäkin oli tulla. Toinen työtön pariskunta kertoi jo puhelimessa kysyttyäni asiaa, että kummallakaan ei ole luottotiedot kunnossa, mutta he ovat aina tähän asti maksaneet vuokransa. Sovittiin sitten, että hankkivat vuokranmaksun takaajaksi jonkin henkilön ja toimittavat paperin minulle. Vuokrasuhde solmittiin ja vuokransa he maksoivat sovitusti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myöskään kaikki vuokranantajat eivät ole ahneita sijoittajia, vaan vaikka ihan omaa vanhaa kotiaan vuokraavia velallisia. Silloin saattaa myös vuokranantaja olla lirissä, jos vuokrat jäävät maksamatta eikä vuokralaista saa kuukausiin ulos asunnosta. Kun oikein muita keinoja ei ole vuokralaiskandidaatin taustoja tarkastella, niin luottotiedot ratkaisevat paljon. Jos on monta kiinnostunutta, vuokranantaja pyrkii valitsemaan parhaan jollain keinolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoittajan perimmäiseen kysymykseen vastauksena, kyllä. Luottotietonsa menettänyt on selvästi huono ihminen rahanhallintansa kanssa. Ei välttämättä ihmisenä huono olleskaan, cheekin sanoin pinkan korkeutta ei saa peilinä käsittää. Kuitenkin on perimmiltään kyse siitä että vuokralaisen valinnassa merkkaa tasan maksukyky ja valmius.

Ei ole väärin ettei vuokranantaja halua lemmikkejä asuntoonsa, lemmikit tuppaavat tekemään vaurioita eikä luottotiedottomalla työttömällä ole niitä varaa korvata. Ei tuosta voi "ahnetta vuokraloordia" syyttää, vanhemmissa asunnoissa ei yleensä ole niin tiukkaa tuon kanssa.

Btw, pienet ja sopivasti hinnoitellut eivät varmaan ole pyydelleet jälkeenpäin koska seuraavan soiton päässä ollut henkilö on päässyt ja tehnyt sopparin siltä istumalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärrän kirjoittajan tilanteen täysin. Kyllä luottotiedottomallekin katto pään päälle kuuluu. Minkähän verran Oulussakin asuu nuoria ihmisiä, joiden asumapaikka on virallisesti kotona mutta tosiasiassa asuntoa ei ole. Nuori joko ei halua asua kotona tai ei enää saa asua kotonaan, eikä asuntoa saa mistään. Asunnottomien todellinen määrä on luultavimmin moninkertainen
julkisuuteen annettuihin lukuihin verrattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa ottaa näytölle mukaan isä, äiti tms.läheinen (ei kaveria tai tuttavaa!) joka sinut tuntee hyvin. Hän voi ns.suositella sinua ja ikäänkuin epävirallisesti taata maksukykysi, antamalla omat tietonsa, jotka ovat kunnossa ja omistaja voi ne tarkistaa.

Tämä ei toki kaikilla onnistu, mutta etenkin nuorilla (alle 30v) se, että vanhempi mukana "takaamassa" antaa luotettavan kuvan kuin muut yksin näytöllä olevat nuoret.

Eihän kukaan vanhempi halua, että lapsi joutuu vaikeuksiin ja ovat valmiita turvaamaan lapsen elämisen.

Nim.kokemusta on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kirjoitan asuntohakemukseen luottotietojeni menneen terveydellisistä syistä ja laitan liitteeksi tarpeelliset dokumentit, niin silloin huonompi ihminen on vuokranantaja, joka hylkää hakemuksen.

Yksityiseltä vuokraavien kehottaisin tarkistamaan asunnon omistajan varallisuustiedot, ettei käy niin että jääkaapin hajotessa vanhuuttaan ei olekaan varaa ostaa uutta. Samoin henkilö yleisesti, onko olemassa riskiä mm. vuokralaisen kotivakuutuksen väärinkäyttöön. Läheskään kaikilla hapsinkakkiaisilla ei ole rikosrekisteriä. Tarkistakaa myös taloyhtiön taloudellinen tilanne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisin vuokrata luottotiedottomalle asunnon, takuuvuokra on asunnon sen hetkinen arvo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä luottohäiriöt hankaloittavat myös kaupunginasunnon saamista. Vaikka ei vuokrarästeistä olisikaan kysymys. Ilmeisesti suurin syy on kuitenkin kela. Yksinasujan vuokraa kela hyväksyy nipin napin sen 500. Ja vuokratakuuta ei saa enää rahana vaan takuupaperina. Ja jos ei ky.ajankohtana ole päässyt asuntoa katsomaan niin uusintanäyttö on kyllä kiven takana. Näin on myös minulle käynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lainaus kirjoituksestasi: " On pariin kohteeseen pyydetty, ja jos en ole päässyt kyseisenä aikana, niin ei ole enää kysytty. " Jotenkin tulee sellainen kuva, että et osaa oikein hoitaa asioitasi. Ei luottotietojen menettäminen ole sinänsä este vuokra-asunnon saantiin, hankaloittaa kyllä. Tosin, jos luottotiedoissa on merkintä tai merkintöjä maksamattomista vuokrista niin silloin asunnon saaminen on aikalailla hankalaa varsinkin yksityisiltä vuokranantajilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä muita vuokravakuus vaihtoehtoja on kuin raha. Vakiintunut käytäntöhän on ollut jo vuosikausia, että vakuus on kahden kuukauden vuokra.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoittajan väite ei ihan kokonaan pidä paikkaansa. Jotta Oulussa ei saisi asuntoa vuokralle, niin pitää olla erityisen suuria ongelmia, jotka estävät asunnon saamisen tai sitten kirjoittaja ei ole osannut hakea asuntoa oikeasta paikasta. Jos tuossa tilanteessa hakee yksityisen omistamaa vuokra-asuntoa todennäköisesti sitä ei saa. Kannattaa vaikka hakusanaksi laittaa netissä "Oulun kaupunki vuokra-asunnot"....On siis vaihtoehtoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse menetin luottotietoni vakavan sairastumisen takia ja kyllä oli asunnon etsiminen vaikeaa, mutta onneksi löytyi yksi hyvä vuokrayhtiö jolta sain kodin. Aina olen laskuni ja vuokrani ajallaan maksanut sairasteluni jälkeen, mutta siitä huolimatta esim. kotivakuutuksen hankkiminen on lähes mahdotonta. Jos yhdelläkään vakuutusyhtiöllä olisi peliälyä, niin kannattaisi ruveta tarjoamaan kotivakuutuksia luottotietonsa menettäneille sillä ehdolla että vakuutuksen saa vuodeksi kerrallaan ja se on maksettava etukäteen. Siitä saisi äkkiä parisataatuhatta asiakasta vakuutusyhtiölle ja rahaa tulisi ovista ja ikkunoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä sain OP - Pohjolasta kotiva -
kuutuksen vastuuosineen. Ensim -
mäinen vuosimaksu piti maksaa
kokonaan ennakkoon. Seuraavat
laskut tulevat kerran kuussa. OP-
Pohjolalle pitää kirjallisesti perus-
tella miksi tarvitsee / haluaa koti -
vakuutuksen. Tätä kysymystä en
ymmärtänyt, onneksi ystävällinen
vakuutusvirkailija auttoi asiassa.
Olen menettänyt luottotietoni kun
jouduin sairauden takia eläkkeel -
le. Tällöin kaikki velat kaatui pääl
le. Olen kuitenkin päässyt yksityis-
henkilön velkajärjestelyyn. Tämä
kestää 3 - vuotta, josta jäljellä on
enää 1 - vuosi ja 5 kuukautta.
Muista maini kotivakuutusta hank -
kiessasi, että olet päässyt velka -
järjestelyyn. Onnea matkaan : )

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi olkoon velkajärjestelystä! Minäkin olin siinä ja se loppui vuoden vaihteessa. Nyt on helpottunut olotila. Ei velkaa ja kaikki hyvin. Rahat riittävät vuokraan ja elämiseen. Kiitollinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen saanut vuokra-asunnon luottotiedottomana ja ulosotossakin olleena. Jos ulosottoon on mennyt vuokria, niin se voi olla vaikeuttava asia asunnon saannissa. SATO ja SIvakka saattavat antaa asunnon vaikeassakin tilanteessa ensin määräaikaisena sopimuksena ja kun hoidat asiasi eli maksat vuokran, niin saat asua. Vakuusraha voi olla hieman suurempi. Kun maksat vuokrasi ajallaan ei ole ongelmiakaan. Jos tulee pieniä maksuvaikeuksia esimerkiksi SIVAKALLA asuessa, niin niistä voi sopia = maksusuunnitelma, mutta sopimuksesta on pystyttävä pitämään myös kiinni. Jos menetät vuokranmaksukyvyn kokonaan jostakin syystä kannattaa kääntyä "neuvojien" puoleen joihin Sivakan kautta saa yhteyttä. Asunnon menettäminen kokonaan eli saada häätö on viimeisin toimenpide johon vuokranantaja ryhtyy, mutta sekin on pakko tehdä jossakin vaiheessa, jos vuokrarahoja ei vuokranantaja saa. Esimerkiksi Sivakalla on noin 8000 asuntoa Oulussa ja on selvää, että asujien on maksettava vuokrat, jotta yhtiö pystyy ylläpitämään asuntojaan, maksaa asumisesta aiheutuvat kulut jne. Loppujen lopuksi maksamattomat vuokrat "kaatuvat" ja aiheuttavat vuokrien korotuspaineita jopa muille vuokralla asuville. Jos taas asumisessa on ollut häiriöitä = esim.yöllisiä bileitä toistuvasti yms, niin nämä tiedot saattavat kulkeutua vuokranantajien keskuudessa toiselta toiselle ja sellaista asujaa ei valita ensimmäisenä. Sekin on parempi tilanne jos vuokrasopimukseen saisi kaksi jotakin ansiota/ tukea saavaa eikä vaan yhtä. Tosin yksin asuminen on yleistymään päin ja ketään ei tokikaan voi pakottaa elämään "lumesuhteessakaan"...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin näin. Hyvin kirjoitettu. Olen itsekin saanut vuokra-asunnon, vaikka luottotietoni ovat olleet erittäin surullisia katseltavaa. Kannustan lukijajutun kirjoittajaa ottamaan nyt sen asunnon vaikka vähän kauempaa keskustasta ja halvemmalla vuokralla.jos sitä tarjotaan. Kun pääsee " sisään " ja hoitaa asiansa niin sitten on asunnon vaihtokin helpompaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo tämä on kyllä faktaa. Itse asunnottomana! Ei kukaan ota luottotiedotonta, vaikka normaali ihminennä olen kyllä. Jos parivuotta asunnoton ois ja sit nappais asunto kun merkintä menee. onneks on hyviä ilmoja :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanoit olevasi ammatiltasi siivooja, mutta työtön. Eikö Olulussa todellakaan ole työtä siivoojille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (41)

Uutisvirta

9:34
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
8:52
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
7:35
Ainakin 11 ihmistä kuoli asehyökkäyksissä vesipiippubaareihin Saksassa – myös epäilty löytyi kuolleena
7:00
Päivän leffapoiminnat: Alakuloinen jännäri varoittelee tulevaisuudesta – populistinen presidenttiehdokas on kuin nykypäivän hahmo
7:00
Älä tyydy tavanomaisiin laskiaispulliin – kokeile aivan uusia täytteitä tai yhdistele perinteisiä omaperäisesti Tilaajille
6:54
Pikaluottoja tyrkytetään myös firmoille – "Se on äärimmäisen kallista rahaa" Tilaajille
6:33
Tuulilasit ottavat taas osumia irtokivistä – oululaisyrittäjällä poikkeuksellisen kiireinen alkuvuosi: "Etenkin Pohjantiellä napsuu kuulemma ihan jatkuvasti" Tilaajille
17
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
13
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
11
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
6
Perhe jäi kahden tulen väliin: Oulun kaupunki vaatii Karjasillan suojeltuun hometaloon korjausta, 50 neliön talolle kustannusarvio jopa 365 000 euroa – purkulupa ei hevillä heltiä kulttuurisesti arvokkaalla alueella Tilaajille
5
Kysyimme, miten opettajien kohtaamista vaaratilanteista ilmoitetaan – "Suurin osa ilmoituksista on oppilaiden aiheuttamista väkivaltatilanteista"
5
Koppikorvausten jyrkkä kasvu tyssäsi viime vuonna – syyttömänä vangituille maksettu korvaussumma romahti 1,3 miljoonalla eurolla
5
Äänestysinto on nousussa Yhdysvaltojen demokraattimielisillä alueilla – lupaa hyvää Trumpin kaatoa yrittäville

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamulla Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla maan itäosassa, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

ministerien virka autot

Onnellinen ihminen ei kadehdi. Ei ketään, ei mitään, ei missään. :) Lue lisää...
VELATON VARALLISUUTE...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image