Mielipiteet

Lukijalta

Kosteusvaurio rakennuksessa on aina terveysriski – valvonta erityisesti suurilla työmailla on ylimalkaista

Mielipiteet 22.2.2019 6:00
Saija Hyvönen

Kiinteistöjen sisäilmaongelmien tasoja on varmasti erilaisia, mutta vaikeisiin kosteus- ja homevaurioihin liittyy merkittävä sairastumisriski. Hometoksiineja tunnetaan kymmeniä ja osa näistä voi aiheuttaa vakavia terveyshaittoja. Homeista on tunnistettu myös kymmeniä allergeeneja.

Riittämätön ja erityisesti alipaineinen ilmanvaihto korostaa ongelmia ja lisää altistumista kosteusvaurioituneissa rakennuksissa.

Sairastumisen mekanismejakin tunnetaan eläin- ja soluviljelmäkokeiden perusteella. Ihmisen elimistön korjaavien mekanismien toiminta on ilmeisimmin hyvin yksilöllinen, kuten tupakoinninkin kohdalla. Kaikille sairauksia ei tule, vaikka altistumista olisi.

Asiakkaanani olleessa sisäilmaongelmaisessa työpaikassa aloitettiin remontti syksyllä 2016. Alkuvuodesta 2017 henkilöstöllä todettiin 22 uutta astmaa ja lisäksi 44 henkilölle tuli pitkäaikaisia keuhko-oireita. Muutamat puhjenneista astmoista ovat olleet erittäin vaikeahoitoisia ja vain yksi sairastunut oli oireeton vuoden kuluttua.

Henkilöstö on ollut poikkeuksellisen sairasta esimerkiksi hengitystieinfektioiden osalta jo ennen remonttia. Myöhemmin rakennuksesta otetuissa näytteissä esimerkiksi aktinobakteerien määrä ylitti jopa 2 000-kertaisesti asumisterveysohjeiden raja-arvon.

Epidemiologisen näytön kosteus- ja homevaurioiden yhteydestä muihin sairauksiin kuin astmaan kerrotaan olevan riittämätöntä. Tämä johtunee siitä, että tutkimusta ei tehdä.

"Immunologisen prosessin käynnistyminen on usein peruuttamatonta."

Olen viimeisen kahden vuoden ajan yrittänyt vakuuttaa Työterveyslaitosta, THL:ta, kansanedustajia, ympäristöministeriä ja sosiaali- ja terveysministeriä siitä, että vakavia terveyshaittoja on olemassa – turhaan.

Asia ei kiinnosta viranomaisia ja päättäjiä lainkaan. Rakentamisen laatu on säilynyt luvattoman huonona ja ongelmia tehdään jo rakennusvaiheessa. Valvonta erityisesti suurilla työmailla on ylimalkaista.

Kosteusvaurio rakennuksessa on aina terveysriski. Potilaalle täytyy joskus uskaltaa sanoa, ettei rakennuksessa oleskelua kannata jatkaa ennen kosteusvaurioiden korjaamista.

Jatkuvaa terveyshaittaa ennustavia tekijöitä näyttävät olevan ainakin toistuvat sivuonteloiden ja keuhkojen tulehdukset, astmaoireet, nokkosrokko, sydänoireet, neurologiset oireet ja jatkuva väsymys, jotka alkuun poistuvat lyhyen poissaolon aikana ja joista oireilun pitkittyessä palautuminen vaikeutuu ja vie pidempään.

Infektio kosteusvaurioisessa rakennuksessa olemisen aikana näyttää lisäävän riskiä sairastua ainakin astmaan. Immunologisen prosessin käynnistyminen on usein peruuttamatonta. Väestötasolla sairastumisen riskin arviointi on vaikeampaa, mutta vaikeat kosteus- ja homevauriot voivat sairastuttaa myös suuremman joukon ihmisiä, kuten Oulussa kävi vuonna 2017.

Saija Hyvönen

työterveyshuollon erikoislääkäri

kansanedustajaehdokas (ps./sit.)

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Remontti aloitettiin syksyllä 2016 ja alkuvuodesta 2017 henkilöstöllä todettiin 22 uutta astmaa ja lisäksi 44 henkilölle tuli pitkäaikaisia keuhko-oireita.
Onko mahdollista, että vuoden 2016 ja vuoden 2017 sairaustapauksilla olisi yhteys. Oliko remontin aikana huolehdittu rakennuksessa työskentelevien turvallisuudesta? Oliko huolehdittu siitä, että remonttipölyä ei kukeudu sellaisiin tiloihin joissa on työntekijöitä ilman suojausta? Oliko remontoitavat/purettavat tilat osastoitu ja alipaineistettu, kuten on esitetty Ratu 82-0383 ohjeessa: kosteus-ja mikrobivaurioituneiden rakenteiden purku. Osastoinnilla ja alipaineistuksella estetään purkupölyn kulkeutuminen rakennuksen muihin tiloihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sana remontilla jäi pois kommentistani! Tarkoitan tietenkin, että onko mahdollista että vuoden 2016 remontilla ja vuoden 2017 sairaustapauksilla olisi yhteys?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sädesieni on kaikista vaarallisin, toksiininen ja ei se lähde kuin purkamalla. Jos on rahaa miljoona osinkoihin. Sitä toivoisi, että olisi varaa myös sairaalaan, edes osaston, edes rakennuksen/virastoihin/kouluihin ym. Joissa homeherkistynytkin ihminen voisi käydä. Kun ne korjaukset ei auta lopulta yhtään mitään, jos on jo herkistynyt. Homeet elää kuivassakin seinässä, jos ne on siihen kosteana tullut. Myöskään vuokra-asunnoissa ei huomioida herkistyneitä ihmisiä. Herätkää päättäjät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

OYS on oikea homepesä! Työntekijät oireilleet jo useamman vuoden. Korjauksia tehty, mutta vanhan päälle korjauksia tehty. Lasten puolella pari siipeä osin purettu ja korjattu - kunnollako?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kukaan välitä hoitajien, naisten terveydestä. OYSissa hoitajat saa rauhassa sairastua huonosta sisäilmasta. Mm sädesientä todettu. Pysyy kuulemma seinien sisällä. Oireita vähätellään. Mutta tosiaan, kyse pääosin naisista niin ei haittaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedän, koska itsekin olen altistunut siellä myös ja vain lääkäreille annettiin homediagnoosit ei tavallisille pulliaisille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos kun jaksat asian vakavuutta ja problematiikkaa läheltä nähneenä lääkärinä taistella tuulimyllyjä vastaan, pitää meidän vakavasti sairaasta rakennuksesta sairastuneiden puolia ja yrittää takoa tolkkua Suomen käsittämättömästi aivopestyjen ja välinpitämättömien lääkäreiden, THLn ja TTLn päihin. Jatka tärkeää valistustyötäsi, joka jos jonkin perustuu tutkimuksiisi, empiiriseen näyttöön ja potilastapauksiin, joita itse olet hoitanut ja tutkinut.

Meitä sairastuneita on ihan liikaa ja tällä menolla olemme vasta jäävuoren huippu, jos kosteusvauriorakennuksen terveyshaittaa ei ymmärretä todelliseksi kalliiksi ja epäinhimilliseksi terveysvaaraksi. Tuhannet päiväkotilaiset, koululaiset, varusmiehet, aikuiset altistuvat päivittäin - kuka korvaa menetetyn terveyden, työkyvyn, omaisuuden, tulevaisuuden ? Ei kukaan!

Vastuulliset ruokottomaan rakentamiseen, näennäisiin korjausremontteihin, rakennusten ja ilmastoinnin ylläpidättömyyteen ja huoltamattomuuteen on löydyttävä. Ja tälle yhteiskunnallekin hirvittävän kalliiksi tulevan homekatastrofin hintalapulle on löydyttävä maksaja! Vasta sitten rakennukset rakennetaan, kunnostetaan ja kunnossapidetään kuten kuuluu.

Kätilöt Kätilöopistosta, Oulun poliisit - vaatikaa oikeusteitse syyllinen rahalliseen korvausvastuuseen! Muuten mikään ei tule muuttumaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sairas rakennus on aina omistajalleen valtava taloudellinen tappio. Sijoittaja menettää vuokratulonsa ja taloutensa kanssa kamppaileva julkinen sektori joutuu entistä tiukemmalle. - Mieluummin vaietaan, mennään vielä vähän aikaa - ehkä tämä ei realisoidu minun vastuuaikanani. Leimataan mieluummin oireilevat, sillä päästään jo vuosia eteenpäin. €€€.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos kun kirjoitit aiheesta. Vaikeat sairastumiset kehnosta ja myrkyllisestä sisäilmasta koskettavat jatkossa yhä useampaa meistä kansalaisista. Ihmiset ja pöly eivät sairauksia aiheuta, kuten joku pari viikkoa sitten kirjoitteli Kalevaan. Syy on epäonnistuneissa ja vettyneissä rakenteissa. T. Sairastunut, mutta toimintakykyyn palautunut. ja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän tämä sisäilmaongelma on täysin käsittämätön. Oulussakin oikeustalon ja kaupungintalo ovat siitä näkyvimmät esimerkit. Itse en ole vieläkään tietoinen, että mistä ongelma johtuu. Onko kummassakaan esimerkkitapauksessa selvitetty asia ja löydetty syy remonttien epäonnistumiseen?

On vaikea uskoa, ettei tiedetä, että miten pitäisi rakentaa niin, ettei synny sisäilmaongelmia. Jos ongelmana on huolimaton rakentaminen, miksi rakennusvalvonta ei toimi? Ei edes Oulun kaupungintalon remontin tapauksessa.

Jotenkin epäilyttää, että kyseessä on joku systeeminen ongelma johtuen siitä, että jokainen sisäilmaongelmista kärsivä rakennus luo vain lisää bisnestä. Kenties mahdolliset takuukorjausten kustannukset siinä vaakakupissa eivät paina juuri mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Termos. Aikanaan kun olin lapsi niin kirvesmiehet olivat työttömiä talvella. Miksi? Rakennutyöt aloitettiin aina huhti/toukokuussa. Perustukset ja valut tehtiin aina kesän alussa. Vesikatto saatiin valmiiksi ennen syksyä jne. olen ihmetellyt kun nykyään aloitetaan talon teko lokakuussa. Miksi meillä on kosteusvaurioita. Kysyn vaan.
Ps. Talvirakentaminen tuli siitä syystä että firmat saisivat rahaa myös talvella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Onko sillä merkitystä,totta silti joka sana.
Tiedätkö kuinka paljon ihmiset kärsivät tästä ongelmasta?
Ei voi käydä töissä,toiset eivät voi asua enää kotona.Ajatteleppa nämä asiat omalle kohdallesi?
Silti asia ei kiinnosta viranomaisia ja päättäjiä,eikä useita lääkäreitäkään.
Hyvä,että asiaan saadaan keskustelua,ja kenties vielä joskus oikeasti apuakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäkin sairastuin homesieni-itiöiden aiheuttamaan "kansantautiin" työskennellessäni sairaalassa n. 30 v. Työnantaja leimasi " hulluksi" ja oma pomoni, ylilääkärikin sanoin; että "asiakkaat" tuovat ne vaatteissaan istuessaan sohville! Oireet jatkuvat edelleenkin ja mitä pahinta herkistynyt olen kaikille tuoksuille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minunkin elämäni muuttui uuden työpaikan myötä pysyvästi. Teen työtä nykyisin kotoa käsin, mutta vaikeat oireet ja jatkuva sairastelu kumppanina. Väsymys ja kuumeilu ovat pahinta. Ne seuraavat esim. lääkäritalossa tai ostoksilla käyntiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusilla työmailla monesti sääsuojattu puutteellista ja valvonta olematonta. Sitten on nämä pitkät alihankintaketjut , jotka hämärtää vastuurajat. Oulussakin on näitä virolaisia urakoitsijoita joilla vastuu loppuu perävalojen kanssa yhtaikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ketä se voisi kiinnostaa, jos ei itse tiloissa oleskele, eikä remontteja maksele. Rakennusliikkeet eivät vastaa mistään, koska niiden alihankitaverkostojen vastuusopimukset ovat liian monimutkaisia jopa oikeuslaitokselle. Kun oikeuteen sitten mennään, niin niillä on kanta-asiakkaina aikaa ja rahaa odotella suotuisaa lopputulosta. Oulun kaupungilla on oikein Rakennusvalvontaosasto, mutta ei ne remontit näy onnistuvan sielläkään, jopa huonommin. On halvempi tutkia vuosikausia huonosta sisäilmasta kärsivien mielenterveyttä, kuin tunnustaa rakennusprojektien epäonnistuminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiantuntevaa tekstiä. Kiitos, että olet lääkäri, joka oikeasti välittää ihmisten terveydestä. Tämä sisäilmaongelma on niin laaja ja iso asia, ja jonka korjaaminen varmasti vaatii paljon rahaa, mutta myös välinpitämättömien asenteiden muutosta toimijoiden ja päättäjien taholta. Tulee kuitenkin muistaa, ketä varten tämä koko yhteiskunnan koneisti pyörii, meitä kansalaisia varten. Päättäjien tulee huolehtia siitä, että uudet sairastumiset vältetään. Usein tätä asiaa ei oteta kyllin vakavasti, ja sitä jopa vähätellään, kunnes sairastuminen koskettaa itseä tai läheisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:58
STUK on saanut niukasti lupa-aineistoa Fennovoimalta tänä vuonna – yhtiö oli aikonut lähettää suuren osan lupa-asiakirjoista tämän vuoden alussa
9:46
St. Louis Blues etenee Stanley Cupin finaaleihin – Joonas Donskoin San Jose lähtee kesälaitumille
9:43
USA:n osavaltio sallii ihmisruumiin kompostoinnin vaikka puutarhan lannoitteeksi
9:32
Kysely paljasti teattereiden työskentelykulttuurissa hälyttäviä piirteitä – Oulun teatterissa mittarit näyttävät nyt vihreää Tilaajille
9:27
Metsähallitus: Munarosvoja saattaa liikkua myös Suomessa – keräilijät ovat kansainvälisesti verkostoituneita
9:15
Oululaisprofessori Heli Jantunen sai naisten innovaatiopalkinnon
8:41
Kenkäjätit vaativat Trumpia lopettamaan kauppasodan – tullien nostaminen iskee kohtuuttomasti amerikkalaiseen työväenluokkaan
19
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
19
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
10
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
7
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
7
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
7
Oulussa osataan sopia isoista asioista – ongelma on päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image