Mielipiteet

Lukijalta

Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yk­si­puo­li­sek­si

Kirkontornit ovat kautta aikojen toimineet – ja toimivat edelleen – maamerkkeinä ja kohoavat näkyvästi esille muusta rakentamisesta paljon Oulua suuremmissakin kaupungeissa, kirjoittaa Ritva Tienari mielipidekirjoituksessaan. KUVA: Peura Ukko-Pekka
Mielipiteet 19.9.2019 6:00 | Päivitetty 19.9.2019 7:32
Ritva Tienari

Kalevassa 10.9. herätti toivoa Oulun kaupungin kaavoitusarkkitehti Jere Klamin esitys korkeaan rakentamiseen soveltuvista alueista ja korkean rakentamisen laatuperusteiden hyväksymisestä Oulun kaupungin kaavoittamisen tavoitteeksi.

Yhdistelemällä hallitusti kulttuurihistoriallisesti arvokasta rakennuskantaa modernin arkkitehtuurin uudempaan rakentamiseen saadaan luotua arvokasta yhtenäistä kaupunkikuvaa (vrt. Berliinissä sodassa tuhoutuneen kaupungin täydentäminen moderneilla uusilla taloilla).

Kirkontornit ovat kautta aikojen toimineet – ja toimivat edelleen – maamerkkeinä ja kohoavat näkyvästi esille muusta rakentamisesta paljon Oulua suuremmissakin kaupungeissa.

Jere Klamin mukaan korkean rakentamisen rajoittaminen ei ole esteenä lähivuosien tavoitteelle 10 000 asukaan lisäämiselle ko. alueelle. Kaupunkikuva hahmottuu selkeäksi: valtakunnallisesti arvokkaat keskeiset korttelit ja perinteinen vanha ruutukaava-alue hallitusti matalammaksi rakennettuna ja tämän alueen ulkopuolelle jäävä osa, Heinäpää, keskimäärin ruutukaava-aluetta korkeammaksi rakennettuna. Tornitaloalueet kaupungin muuhun rakentamiseen sopeuttaen näiden alueiden ulkopuolelle.

Keskustaa voidaan hyvin täydennysrakentaa olemassa olevan rakennuskannan korkuiseksi niin, että rakennuskanta pysyy kirkon tornia matalammalla. Kolmen kilometrin säteellä keskustasta on lisäksi kaavavarantoa lähes 5 000 asunnolle. Isossa kaupungissa kolme kilometriä on todella lyhyt matka liikkua.

"Voisiko Oulussa olla mallina Pariisi tai muut Keski-Euroopan kaupungit, joissa kirkot toimivat maamerkkeinä ja korkeat tornitalot on sijoitettu keskustan ulkopuolisille alueille."

Kalevassa 11.9. oli mereltä päin otettu valokuva Oulun kaupungista. Siluettikuvana katsottuna torin rantaan suunniteltu tornihotelli tulisi särkemään pahasti kaupunkikuvaa meren suunnalta katsottuna. Ei ole mitään hyväksyttävää perustetta nytkään rakentaa jo monta vuosikymmentä sitten torinrantaan sopimattomaksi katsottua tornia.

Tietyiltä tahoilta olikin odotettavissa kiihkeä vastahyökkäys esitetylle suunnitelmalle kaupungin kehittämiseksi. Mitä korkeampi rakennus, sitä tuottoisampi tietenkin rakentajalle ja rakentajaan kytköksissä olevilla tahoille ja sijoittajille. Työllistämiselläkään ei asia voi perustella, sillä saman kuutiomäärän rakentaminen useampaan kohteeseen antaa työtä yhtä lailla.

Olin mieheni kanssa pari viikkoa sitten Tukholmassa ja katselimme Söder Mälastrandin korkealta näköalapaikalta veden yli kohti keskikaupunkia. Ihastelimme kaupunkikuvaa. Laskimme talojen kerroksia, keskimäärin viisikerroksisia, ja siellä täällä kirkontorneja yli muiden kattojen. Eipä kaupungin keskeisten osien rauhoittaminen korkeammalta rakentamiselta ole pysähdyttänyt Tukholman kehitystä.

Pariisissa on tiukka linja, jolla estetään Pariisin keskustan nykyistä korkeampi rakentaminen. Voisiko Oulussa olla mallina Pariisi tai muut Keski-Euroopan kaupungit, joissa kirkot toimivat maamerkkeinä ja korkeat tornitalot on sijoitettu keskustan ulkopuolisille alueille. Keskustat ovat täynnä vierivieressä olevia liikkeitä ja kuhisevat ihmisiä.

Ei pelkästään ylikorkeat rakennukset kaupungin keskustassa tee kaupungista ”suurkaupunkimaista”. Jonkinlaista ulkokuorta korkeilla kerrostaloilla voidaan saada. Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että kaupungin väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi. Kaupungin elävä keskusta tarvitsee paitsi asuntoja ja palveluja, myös viihtyisän ja elämyksellisen ympäristön kaikenikäisille.

Ritva Tienari

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (46)

rakennetiin kivisydän isoon tarpeeseen,sitä on hyödynnettävä samoin noita sykkeleitä on enämpi kuin asukkaita ,muutama ois riittänyt,ja aina on joku joka huomaa että kallista maata on käytettävä ylöspäin ,niin on aina ollut ja tulee olemaan,ihmiset muutuu ja vanholliset jää unholaan,tulee urbaaneja monikielisiä kaupungin päättäjiä,eikä ne suostu kellarissa asuun.
Ylös korkealle sieltä näkee kaiken yli merelle.
estävät tötteröt ruskoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iäkkäämmillä on ihmelliinen fiksaatio mataliin rakennuksiin. Liekö tuo peruja tasakattojen 60-luvusta, ei voi kyllä ymmärtää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus Ritva Tienari; näillä pikku kopperoilla keskustassa saadaan varmasti väestörakenne muuttumaan rajustikin.Tätäkö kaupunki haluaa. Kohtuuhintaisia pikkukopperoita lisää Linnanmaalle, jotta opiskelijoilla olisi varaa opiskella.
Kaupungin vetovoima ei taatusti synny korkeista taloista!
Taasen yrittävät grynderit, muutamat liikemiehet ja arinat ottaa päätösvallan kaupunkirakenteen suunnittelusta, koska kysymys on heidän eduistaan .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jollei ymmärretä että kaupungin keskusta tarvii ihmisiä jotta ees näyttäis ehkä tuntuiski joltakin.
Keskustaan ei saada lisää ihmisiä asumaan jollei oo tarpeeksi asuntoja.
Pitääkö tämäkin nyt , selvä asia taas sanoa,
Pienelle alueelle , kuten Oulun keskusta , pitää saada paljon asuntoja ja sitä myötä ihmisiä.
Verttaan Helsingin tilannetta. Ulkomainen urheilija Helsinkiin tultuaan ihmetteli missä ihmiset.
No eihän siinä keskustassa oo ees tarpeeksi asunntoja vaan kaikki on toimistoja ja kello viis kaupunki tyhjenee. sama oulussa.
Jääkeikko ottelun , la 14.9 , jälkeen menimme keskustaan syömään ja ihmettelimme ettei juuri ihmisä missään.
Jollei tarpeellisia muutoksia rakentamiseen tule ydinkeskustassa saamme jatkossakin kulkea tyhjässä kaupungissa.
Matalilla ja leveillä rakennuksilla ei saada kaupunkimaista keskustaa.
Sitten, ihmetyttää miksi Valkea on saatu rakentaa noin korkeaksi, hä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupungin arkkitehdin ehdotus oli tarpeellinen ja vaatisi nyt totuudenmukaista horisonttia ajatusmaailmaan .
Siinähän oli nimenomaan hyvä ehdotus mihin korkeammat(!) rakennukset sijoittuisivat ja miten kaupunkikuvallisesti säilyisi yhtenäinen horisontti keskustan alueella. Nykyisen kaltainen sekava rakentaminen ja yksittäisten korkeitten rakennusten sijoittuminen satunnaisesti sinne tänne ei anna kovin kummoista kuvaa Oulun kaupunkikuvan kehittämisestä.
Monet korkean rakentamisen kannattajista näkevät korkeat rakennukset pelkästään jonkinlaisena menestyksen mittareina. Sellaisina niitä ei pidä ottaa , eikä saa ottaa. Selvä rajaus kaupunkirakentamisessa on viisautta, jollaista on toteutettu jo monessa Keski-Euroopan kaupungeissa. Kaupunki ei voi olla rakennusfirmojen ja gryndarien taistelukenttä, kaupungin rakentumisessa tulee olla tässäkin suhteessa selvät pelisäännöt. Ilman niitä on toimittu jo liian kauan.

Väkiluvun nopean lisäämisen myötä nousee mieleen huoli kyllä muustakin kuin liike-elämän menestyksestä... Mihin sijoitetaan uudet koulut, päiväkodit ja liikunta-alueet tuleville keskustan lapsiperheille ja nuorisolle??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jo on taas älytön kirjoitus. Kirkko ei oulussa ole ollut aikoihin mikään maamerkki, se näkyy tosi harvoista paikoista. Sitäpaitsi jonkun vanhan kirkon kunnioittamisen aika alkaa olla ohi. Se mitä pariisissa kölnissä ja muissa auroopan sivistyskaupungeissa on johtuu kyllä kirkon arkkitehtuurista ja sijainnista kaupungin (vanhan) keskellä. Se mitä kirjoittaja mainitsee yksipuolisuudesta on juuri päin vastoin. On hyvä että Oulun keskustaankin muuttaisi muitakin kuin kepulaisia ja viasemmisto viherpiipertäjiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korkeitten talojen vaatiminen johtuu alemmuuskompleksista!.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi yleensä kitisevää perus kansalaista ei hirveästi kuunnella.
Huomaa jo hyvin tuosta merimaisema puheesta ja kirjoituksesta miksi ei kannata edes kuunnella, koska sekoitetaan jatkuvasti jokisuisto ja meri keskenään.
Kertoo jotain tietämyksestä ja tiedottomia ei tule kuunnella.
Järki ja tieto ennen tunteita ja mutuilua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mereltä (ja miksei muualtakin) katsottuna Oulun kaupungin siluettia on rikkonut jo vuosikymmenet paperitehtaan valtava siilo piippuineen. Se on huomattavasti korkeampi kuin yksikään rakennus, kirkontorni mukaan luettuna. Lisäksi Oulun kaupungin siluetti on niin matala, että jo 10-kerroksinen talo nousee siluetista esiin. Mitä suurten kaupunkien siluetteihin tulee, niin eipä juuri missään enää kirkontorni ole korkein rakennus. Pariisin tai Pietarin keskusta lienevät poikkeuksia, mutta missä tahansa Saksan vähintäänkin keskisuuressa kaupungissa keskustassa on usemapiakin uusia rakennuksia, joiden korkeus nousee historiallisten rakennusten yläpuolelle. Tallinnassakin on enemmän korkeaa rakentamista kuin Helsingissä, vaikka siellä on historiallisesti merkittävä vanha kaupunki. Ja Lontoo on myös usein mainittu: miltähän vuosikymmeneltä joillakin ihmisillä on kuva Lontoon keskustasta, kun he väittävät, ettei siellä ole historiallisia rakennuksia korkeampia rakennuksia? Myös meillä Suomessa, jossa mittakaavat niin asukasluvuissa kuin muutenkaan kaupunkien koossa on aivan eri luokkaa, on korkea rakentaminen yleistynyt pienemmissäkin kaupungeissa. En ymmärrä, miksi Oulun pitää tässä asiassa vetää taas jotain omaa (omituista) linjaansa. Oulun keskustan merkittävät historialliset rakennukset on pääosin purettu tai poltettu, ja jäljelle jääneet ovat joka tapauksessa keskellä tyylillistä sillisalaattia. Tänne tarvitaan jotain piristävän erilaista, joka nimenomaan erottuisi tasapaksusta ja alakuloisesta kaupunkiympäristöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä se on että oululaist pelekää korkeita taloja.
oulusta ei tuu kuhisevaa pariisia eikä edes tukholmaa.
Tehdään oulusta omaleimainen, omituinen, sekava, pyrkyrimäinen ja jäyhä. Niinkuin oululaiset. Siinä me viihdytään ja valitetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korkeille tornitaloille oma keskittymänsä. Ei missään nimessä keskustan alueelle. Vaikkapa Hailuotoon - vähän niin kuin Manhattan. Olisi muuten komea näky.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoituksessa hyviä ajatuksia, joista olen samaa mieltä. Varsinkin rannan tornihotellin saa jo unohtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähes koko Heinäpää pitäisi lanata ja rakentaa kunnolliset rakennukset tilalle.
Kirkontorni ei voi olla mikään korkeuden mitta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin !

Tuon alueen saisi kyllä lanata puskutraktorilla tasaiseksi aivan huoletta, eikä todellakaan vierähtäisi kyynel silmäkulmaan. Noh, korkeintaan siinä vaiheessa kun huomaisi että siinä verestä ja tasasista tonttia mille alkaa rakentaa nykyaikaisia rakennuskantaa. Ja silloinkin se kyynel vierähtäisi ilosta, eikä suinkaan wanhojen mörskien vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirkko ja sen torni. Joillekin meistä se on vain joku rötiskö muiden seassa, ei mitään erikoista arvoa sisältävä rakennus. Ei pidä jonkun uskontokunnan antaa sanella sääntöjä yhteiskunnassa enää 2010-luvulla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun keskustan korttelit on rakennettu varsinkin heinäpäähän päin siten että 3-4 kerroksinen elementtitönö on keskellä korttelia. Täydellistä tilanhukkaa nämä elemettitönöt. Ei muuta kuin pillarilla nurin ja tilalle UMPIKORTTELI 8-12 kerrosta. Jo tällä tavalla saataisiin keskusta-alueen väkimäärä tuplattua, eikä tarvitsisi edes pahoittaa uskovaisten mieliä rakentamalla kirkon tornin yli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (46)

Uutisvirta

14:15
Perjantaina luvassa myrskyä isossa osassa Suomea – sää viilenee selvästi ensi viikolla
14:11
Kaako Kakolla on ollut vaisu alku NHL:ssä – arki iski vasten jääkiekkoilijatähden kasvoja
14:09
Tältä näyttää Lontoon läheltä löydetty kuolemanrekka - 25-vuotiasta kuljettajaa epäillään murhista
14:02
Näin oikeusministeri Henriksson torjuisi ylivelkaantumista: Lapsille säästöpossuja, nuorille vähintään toisen asteen koulutus ja pienyrittäjille toinen mahdollisuus
13:37
Oulun kaupungin tahto toteutui – Kärpät lopetti haaparantalaisen Nuuskakairan tukun mainosten esittämisen Raksilan jäähallissa
13:32
Tuulivoimayhtiöiltä kova arvio: Yli puolet Suomen sähköstä mahdollista tuottaa tuulella vuonna 2030 – Suomeen on tehty lyhyessä ajassa lähes 1,5 miljardin tuulivoimainvestoinnit
13:12
Britannian poliisi löysi 39 ruumista rekan kontista – kuljettaja on pidätetty ja poliisi on aloittanut murhatutkinnan
31
Kommentti: Ehdotus bensakiintiöstä on kuin EU:n päästökauppa – hyvässä ja pahassa
25
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin väliaikaisesti – seisakin arvioidaan kestävän viikkoja
21
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
19
Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä
16
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta
15
Vihreät lopettaa puoluelehtensä – Vihreän Langan päätoimittaja on uutisesta surullinen, järkyttynyt ja yllättynyt
14
Pahasti myöhässä oleva junaliikenne pääsi liikkeelle – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 10 tuntia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Lapissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

120 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä sisäministeri Ohisalosta?

PS-kansanedustaja Packalén sanoi ihan oikein, että Ohisalon toiminta on populistista flirttailua anarkismille, eikä täll... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image