Mielipiteet

Lukijalta

Korkea rakentaminen antaa mah­dol­li­suu­den monipuoliseen kaupunki-ilmeeseen, myös Oulun merenrannat asukkaiden iloksi

Mielipiteet 28.9.2019 7:00
Tapani Latvala

Osa Oulun ydinkeskustan rakennuskannasta on tullut tiensä päähän. Mikäli ydinkeskustassa sallitaan vain matala rakentaminen, rakennusliikkeiden ja sijoittajien mielenkiinto vähenee oleellisesti.

On itsestään selvää, että historiallisten kaupunkien, kuten Pariisin tai vaikkapa Rooman, etujen mukaista on säilyttää upeat matalat historialliset rakennukset ja niiden luoma katukuva. Ovathan ne valtaisa vetonaula ja kyseiset kaupungit saavat pitkälti tulonsa ja elinvoimansa miljoonista turisteista.

Oulun tilanne on ihan toinen! Meillä ei ole tuollaista historiallisia nähtävyyksiä, mutta Oulu voisi hyödyntää omia vahvuuksiaan pohjoisena kauniina merenrantakaupunkina.

Oulu tarvitsee elinvoimaisen, nykyaikaisen keskustan. Jos jotain paikkaa suositaan korkealla rakentamisella ja ydinkeskustasta se poissuljetaan, tarkoittaa se ydinkeskustan kuivettamista. Kenen etu se on? Pahimmillaan se saa aikaiseksi vuosikausiksi tyhjiä toimimattomia kiinteistöjä, joita voi nyt jo havainnoida.

Amerikassa sanotaan: onneksi olkoon, asuntosi arvo nousee, kun viereen rakennetaan jotain kaunista, suurta ja uutta. Nostaahan se koko alueen arvostusta. Suomessa ei aina ymmärretä tätä, ja on tapauksia, että naapuri saattaa valittaa vain sen takia, että ei halua naapurille isompaa uutta taloa. Tärkeää on ymmärtää, että jos ympäristö rapistuu, niin koko alueen arvo laskee, mutta jos ympäristö kehittyy, se on kaikkien etu!

"On sääli, että asukkaiden ei anneta nauttia kauneimmista merimaisemista, vaan paikalla on tie, joka palvelee lähinnä teollisuutta ja talvella lumen kuljetusta."

On aika erikoista sanoa, että korkea rakentaminen yksipuolistaa asukaskuntaa. Eikö tilanne ole juuri päinvastainen? Se antaa paljon monipuolisia mahdollisuuksia asukkailleen ja varmaan lisää mielenkiintoa kaupungissa vieraileville. Korkea rakentaminen tuo kaupungille enemmän tuloja ja mahdollistaa ekologista ja tehokasta maankäyttöä.

Onhan myös niin, että tuskin jokaisesta ydinkeskustassa olevasta talosta tehtäisiin korkea, eikä se ole kaikkien intresseissä eikä edes mahdollista, mutta silloin, kun kyseisellä kiinteistöllä on tarjota riittävät parkki- ja pyörätilat, pitäisi asiaan suhtautua myötämielisesti.

Korkea rakentaminen antaa mahdollisuuden monipuoliseen kaupunki-ilmeeseen pienine ja suurine asuntoineen. Tärkeää on, että rakennukset ovat tyylikkäitä ja tarjoavat silmäniloa sekä kaunistavat katukuvaa. Oulu, jota miljoonat turistit eivät elätä, tarvitsee ydinkeskustan missä on luontaisesti suuri asukasmäärä voidakseen tarjota monipuolisia palveluita ja että siellä toimivat yritykset pysyisivät elinvoimaisina.

On myös iso puute, että Oulun merenrantoja ei hyödynnetä paremmin. Sen voisi tehdä esimerkiksi ottamalla Oritkarin rantamaisemat asukkaiden käyttöön. Sinne voisi rakentaa kauniin rantabulevardin ja vaikkapa rivi-, sekä kerrostaloja. Ne osaltaan lisäisivät onnellisia oululaisia ja kaupungin kauneutta.

On sääli, että asukkaiden ei anneta nauttia kauneimmista merimaisemista, vaan paikalla on tie, joka palvelee lähinnä teollisuutta ja talvella lumen kuljetusta. Kaikilla kaupungeilla ei ole merta tarjota, Oulussa on!

Miettiessäni vaihtoehtoja asuisin mieluummin kauniissa eläväisessä ydinkeskustassa tai merenrannalla kuin radanvarrella.

Ollakseen vetovoimainen kaupunki Oulu tarvitsee elävän, vilkkaan, mielenkiintoisen ydinkeskustan sekä sen upeat merenrannat on hyödynnettävä paremmin asukkaiden iloksi!

 

Tapani Latvala

entinen oululainen, Helsinki

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Olipa hyvä kirjoitus. Olen samaa mieltä. Oulun ydinkeskusta tarvitsee ison asukasmäärän, siis tiivistä ja korkeaa rakentamista. Silloin keskustan palvelut kehittyvät ja monipuolistuvat, keskustan toimeliaisuus ja ihmisvilinä mahdollistuu päivällä, samoin iltaisin olisi väkeä liikkeellä.
Silloin myös reuna-alueilta olisi välillä mikava poiketa katsomaan vilkasta kaupunkimaista toimintaa. Ehkäpä turistitkin viihtyisivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni todella surkea kirjoitus. Rakentamalla keskustasta yksinäisten ihmisten asuinlähiö, työpaikkojen ja parhaiden kauppojen yms. ollessa muualla ei mitään "pöhinää synny." Kun nyt katselee esim. Taka-lyöttyä niin onhan hiljaisempi kuin Rajakylän Veitikan ympäristö. Keskusta siis tuhoutuu. Ei edes Stockmann pysynyt siellä pystyssä. Samoin on käynyt monelle muulle liikkeelle. Keskustan asuinlähiön katselu ei kyllä nykyisin juurikaan kiinnosta. Se alkaa muistuttaa amerikkaisia "downtowneja", joissa ei viihdy kukaan, mutta grynderin rahahan se nuokin jenkkilässä aikaan sai.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakenna sinä entinen oululainen sinne Helsingin Itä-Keskukseen niitä tornejasi,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä toimin ihan samalla tavalla. Keskustan mielekkyys kauppapaikkana on ihan nollassa. Pankkiasiat saan onneksi hoidettua myös muualla. Yleensä haeskelen maailmalla ollessani vanhoja arvorakennuksia ja niiden tuomaa "keskustakokemusta" jota periferioista on hankala löytää. Tällaisia rakennuksia ei niihin ole koskaan rakennettu. Oulussa olen viimeksi käynyt katsomassa tuomiokirkkoa ja kolmiotaloa. Nyt olen huomannut että ahneuksissa näidenkin arvoalueiden miljööt halutaan tuhota. Katselen jatkossa mieluummin vanhoja valokuvia Oulun keskustasta. "Kehittäkäähän keskustaa -kaikessa rauhassa." Älkää ihmetelkö jos moottoritielle tarvitaan kohta lisää kaistoja. Meidän ohiajajien määrää vaan kasvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korkea rakentaminen ei oikeastaan hyödytä ketään. Poikkeuksena ehkä ahneet grynderit, jotka näyttävät nykyisin päättävän sen mitä Ouluun rakennetaan. Tällainen rakentaminen ei elävöitä keskustoja. Oulussakin korkea rakentaminen näyttää lähinnä vain levittävän Kaijonharju-Rajakylä tyylistä asuinlähiötä Heinäpäähän päin. Kun sitten noilla "levitetyillä" alueilla käveleskelee niin eihän siellä tapahdu yhtään mitään. Ovat varsinaisia "irvikuvia" elämyksellisille keskustakokemuksille. Aurinko paistaa erityisesti syksyllä matalalla olleessaan todella huonosti noiden liian lähelle toisiaan rakennettujen rakennusten ts. rumilusten pihoille ja niiden lasten leikkipaikoille. Oulun kadut ovat myös niin kapeita että noissa torneissa asumista ajatellen ei kiinnosta kyllä pätkääkään saada sataa naapuria erilaisine kalsareineen tiirailemaan ilman kiikareita sitä minkä värisistä kahvikupeista aamulla kahviani juon. Kun kehitykseen lisätään "ydinkeskustasta" säännöllisesti hävitettävät vanhat rakennukset, joiden ympärille jotain turistejakin kiinnostavaa voisi suunnitella niin on lopputulos aika selvä. Keskusta tosiaan näivettyy enkä esimerkiksi minä ole käynyt siellä pariin kuukauteen, eikä vierailu kauppoihinkaan parkkiongelmineen kiinnosta pätkääkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehkää se korkea tornihotelli torinrantaan, niin alkaa keskusta elävöitymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailmalla kadut ovat leveämpiä, eivät hevoskärryille tarkoitettuja. Leveämpien katujen varsille pystyy rakentamaan korkeita taloja järkevämmin. Kapeiden katujen varrella korkeissa taloissa voi lukea aamulla naapurin Kalevan samalla kun juo kotonaan kahvia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toppilansalmessa voi verrata pienellä alueella matalaa, keskikorkeaa ja korkeaa rakentamisesta. Näistä rumimmat ovat korkeat talot, tavalliset kerrostalot menettevät vaikka ovat tylsän näköisiä. Hienoimpia ovat salmen rannassa olevat matalat talot.

"Korkea rakentaminen tuo kaupungille enemmän tuloja" on vero ahneutta jota ei kannattaisi sotkea kaupunkisuunnitteluun. Oulussa raha on jo pilannut monta paikkaa ja uusia kohteita pilataan kokoajan. Toppilansaaren pitkänmöljäntie olisi pitänyt säilyttää bulevardina jossa tien molemmin puolin kasvaisi puita. Samaan tapaan kuin on tehty vanhoissa kaupunginosissa. Nyt talot rakennetaan heti tien viereen, yhdessä talossa parvekkeet ovat jopa kevyenliikenteen yläpuolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loppujen lopuksi Oulun tuho tulee olemaan aika lailla täydellinen. Oulu palaa -dokumenttielokuvan viesti on ollut selkeän suuntaa antava. Toppilansalmen "sekasotkuarkkitehtuuri" ei ole millään tavalla edustava. Ne matalimmat rakennukset ovat tosiaan kaikkein hienoimmat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiivistäminen kaupunkirakentamisessa onnistuu rakentamalla kaupunkimaisia umpikortteleita. Kerroskorkeus 5-7 antaa korkeutta, mutta samalla säilyisi yhtenäinen ja omaleimainen kaupunkikuva. Rakennusten arkkitehtuuriin olisi syytä panostaa aivan eri tavalla kuin nykyään. Kauniit, mielenkiintoiset julkisivut ja rakennusmateriaalit pääsisivät oikeuksiinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin pitkälle samaa mieltä. Tässäkin asiassa tuntuvat asenteet polarisoituneen. Osa porukasta on ehdottomasti vastaan kaikkea yli 5-kerroksista, toiset taas vaativat vähintään 15 kerrosta kaikkiin keskusta uusiin rakennuksiin. Tältä pohjaltahan ei synny mitään hedelmällistä keskustelua. Olen kirjoittajan kanssa hyvin pitkälle samoilla linjoilla siinä, ettei Oulun keskustassa ole mitään yhtenäistä vanhaa aluetta, jota pitäisi jotenkin "suojella" korkealta rakentamiselta. Nyt toteutuneet korkeammat rakennukset, jotka eivät todellakaan ole mitään tornitaloja kuin korkeintaan täällä matalaan rakennuskantaan tottuneessa Oulussa, piristävät mukavasti alakuloisen matalaa profiilia. Ja on todellakin myös tehokkuuskysymys, jos ruutukaava-alueella on kokonaisia kortteleita rakennettu 3-4-kerroksisiksi. Toivottavasti tässä ei kaivauduta bunkkereihin puolella eikä toisella, vaan jatketaan rakentavaa keskustelua elinvoimaisen, monipuolisen ja mielenkiintoisen keskustan rakentamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joillakin on tarkoituksena maksimoida rahan saantinsa n. vuoden tähtäimellä, jolla ehtii purkaa ja rakentaa talon. Toiset ajattelevat niin että mikä kerran on tuhottu ei koskaan palaa. Kaupunkisuunnittelua pitäisi tehdä ihan eri perusteilla kuin pyrkiä maksimoimaan lyhyellä tähtäimellä gryndaajien voiton maksimointi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoittaja puhuu asiaa!

Oulussa parhaat tontit jätetään rakentamatta jonkun älyttömän perinteen vuoksi. Oritkarin lisäksi hyvää merenrantaa löytyy muualtakin. Ei kukaan matkusta meritse Ouluun katsomaan pusikkorantoja, joita todella löytyy muualta tarpeeksi.

Keskustaan ei pidä väkisin rakentaa korkeita rakennuksia, mutta korkeampi rakentaminen tulee sallia, missä sille on perusteita eli rakennuttaja on valmis maksamaan korkean rakentamisen korkeammat kustannukset.

Ilmastonmuutoksen aikana kannattaa muistaa, että korkea ja tiivis rakentaminen on kaikkein ekologisinta ja maalaismainen rakentaminen epäekologisinta. Tehdään vaan korkeatkin talot puusta, niin siitä tulee hiilinielu. Kivitalon rakentaminen sen sijaan tuottaa kamalasti päästöjä. Vain riittävän tiivis rakentaminen mahdollistaa tehokkaan joukkoliikenteen.

Oulun ja ympäristökuntien pitäisi kaavoittaa muutama tornitalo tulevien paikallisliikenteen asemien viereen, niin saataisiin vieläkin ekologisempi liikenne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos talo on matala niin pusikoita raivataan jotta näkyvyys on hyvä. Jos talo on korkea ei pusikoiden raivaamisella ole niin merkitystä. Korkean rakentamisen myötä siis Oulu pusikoituu ja rantojen puistoista pidetään yhä vähemmän huolta. Ei hyvän kaupunkisuunnittelun perustana saa olla grynderin lyhyen tähtäimen voiton maksimointi. Mielestäni keskustan sisällä ei joukkoliikennettä juurikaan tarvita. Kävely on siellä luontoystävällisempää. Joukkoliikennettä tarvitaan ihmisille jotka tulevat lähiöistä keskustaan. Toki kun keskustan mielekkyys on tuhottu niin kävijöitäon paljon vähemmän ja joukkoliikenteen tarve vähenee huomattavasti. Sinne tänne tornitaloja suunnittelua näkee vain Oulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sitä keskustaa tarvitse matlasti rakentaa, 5-6 keroosta ja tiiviitä umpikortteleita niin kaupunki alkaa näyttää kaupungilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:02
"Minun pelkoni, kipuni ja toiveeni ohitettiin täysin", sanoo rovaniemeläinen Sanna – Osalle naisista synnytys on katkera kokemus, joka jättää mielen haavoille jopa vuosiksi Tilaajille
14:26
Kuninkaita kaatui shakkiturnauksessa Oulun pääkirjastossa – nopea shakkipeli kestää kymmenestä minuutista alle tuntiin
14:21
Auto törmäsi hitaassa vauhdissa rakennuksen seinään Tornion keskustassa, vahingot jäivät pieniksi
14:00
Pompeiji on yhä tutkijoiden aarreaitta, joka välittää tietoa modernista ja naisia arvostavasta yhteiskunnasta – Ria Berg löysi muinaisesta lyhdystä tekstiviestin menneisyydestä Tilaajille
13:47
Ilmatieteen laitos varoittaa: Ajokeli muuttuu iltapäivällä huonoksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – taivaalta tulee lunta ja räntää
12:57
Nuoria houkutellaan suomalais-ugrilaisten kielten pariin somessa – 22-vuotias udmurtti Anastasiya Ivanova laulaa Instagramissa omalla kielellään
12:56
Kaupunginojan pinnalta löytyi öljyä Raksilassa, pelastuslaitos selvittää tilannetta ja aineen alkuperää
32
Analyysi: Anne Berner-shown jälkeen uusi hallitus painoi junaliikenteen kilpailukuvioissa jarrua – yltiövapaa markkinatalous on vasemmistolle kauhistus
32
Y-sukupolvi odottaa esimieheltä kahdenkeskisiä keskusteluja – "Milleniaalit haluavat mennä eteenpäin osaamisessaan, tavoitteet ovat heille tärkeitä"
28
Omistaja yllätti autoonsa murtautuneen miehen ja huitoi tätä kepillä Rovaniemellä – murtautuja ja auton omistaja otettiin kiinni
27
Erilliset tuvat voivat vaikeuttaa naisten aselajin valintaa ja katkaista tiedonkulun – Varusmiehet kannattavat yhteistupia, koska nyt tutustuminen on hankalaa
19
Korkein oikeus kumosi Pelson vartijan murhanneen vangin vapauttamispäätöksen – Vanki oli liittynyt United Brotherhoodin jäseneksi
16
Suomi valmistautuu pienydinreaktorien luvitukseen
11
Poliisi: Kuljetusyritykset varoittavat toisiaan liikennevalvonnasta Kainuussa – vaikeuttaa ylikuormien kontrollointia ja vaarantaa turvallisuutta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Ranuan ja Posion kunnissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pelottava ihminen?

Joidenkin mielestä ihminen, jota ei voi höynäyttää ja sanoo suoraan, kuin asiat on, ovat pelottavia, minusta loistavia i... Lue lisää...
tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image