Mielipiteet

Lukijalta

Kivihiilen käyttökielto alkaa jo purra

Mielipiteet 26.8.2019 6:00
Kai Mykkänen

Euroedustaja Mauri Pekkarinen (kesk.) puolusti turpeen polton aliverottamista Kalevassa 22.8. Pekkarinen väitti, että ajan turpeen verotuen poistamista siksi, että haluan ”keventää kokoomuksen vastuuta Helsingin seudun hiilen mustasta energiapolitiikasta”.

Esitin kivihiilen kieltämistä vuoden 2015 hallitusneuvotteluissa, jolloin linjaus sen käytön lopettamisesta saatiin hallitusohjelmaan.

Sen jälkeen esitin hallituksen energiastrategiaa laadittaessa kiellon toteuttamista nimenomaan lailla. Tämä on helppo tarkistaa ministereiltä Rehn ja Tiilikainen.

Hiilikiellon säätäminen on jo toiminut paremmin kuin uskalsin odottaakaan. Neljä vuotta sitten hiiltä käyttävät energiayhtiöt väittivät, että hiilestä kokonaan luopuminen kymmenessä vuodessa on lähes mahdotonta ja johtaa vähintäänkin järjettömiin hakekuormaralleihin.

Nyt niillä kaikilla on suunnitelma siitä, miten hiilikattilat sammutetaan ilman, että tarvitaan kohtuuttomia määriä puuta.

Esimerkiksi Helsinki on päättänyt sulkea suuremman hiilivoimalansa jo vuonna 2024. Hiilen normaaliajan poltto päättyy lakisääteisesti tasan kymmenen vuoden päästä. Siitä pitääkin päästä ensimmäisenä kokonaan eroon.

Turpeen kohdalla puhumme siitä, onko oikein, että turpeen poltto on vapautettu päästöveroista, vaikka siitä syntyy enemmän päästöjä kuin henkilöautoista. Onko oikein, että hallitus nostaa bensan ja dieselin veroa, vaikka suunnilleen saman rahan saisi normalisoimalla turpeen päästöveron samalle viivalle muiden polttoaineiden kanssa? Muutoksella saisimme vähemmän kipua suomalaisille, mutta isomman ilmastoteon.

Kannatan Pekkarisen ehdotusta, että tällä vaalikaudella jatketaan myös polttoöljyn, hiilen ja maakaasun päästöveron nostamista. Näin linjataan kokoomuksen ohjelmissakin.

Tosin lakiin säädetty tuleva hiilikielto estää kyllä tehokkaasti suuremmat investoinnit kivihiilen syöttölinjoihin ja varastoihin.

Vaikka tämä hallitus ei saisi fossiilisten lämmityspolttoaineiden veroa nostettua, niin onneksi myös EU:n päästöoikeuden hinta on moninkertaistunut viime vuosina ja osaltaan ohjaa ennen kaikkea vaihtamaan pois hiilestä.

Kyse ei myöskään ole siitä, että turpeen käyttö loppuisi äkkiseltään. Käytännössä turpeen veron normalisointi korvaisi lähivuosina bensaveron korotukset. Pekkarisen väite, että veroa ei synny, jos turpeen käyttö korvautuu hiilellä, ei pidä paikkaansa edes siinä mielessä, että hiilestähän maksetaan jo nyt sitä samaa veroa, jota ehdotan turpeellekin.

Pidemmällä, 10–15 vuoden tähtäimellä, turpeen verotuen poisto näkyisi nopeampina investointeina suuriin kalliolämpöratkaisuihin, hukkalämpöjen kierrätykseen ja lämmitetyn veden kalliovarastoihin.

Niiden avulla korvaamme hiilen ja turpeen Suomen lämmityksessä 2030-luvun alkupuolella ilman, että suomalaisten elämä vaikeutuu tai puusta tulee pula.

Monella seudulla on edelleen merkittävä mahdollisuus myös lisätä hakkuutähteiden ja pienpuun polttoa.

Kai Mykkänen

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Kotimainen polttoaine takaa sen, että työ ja raha jää suomeen, olipa se sitten vaikka turve ja puu yhdessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turve on ilmastopahis, sen päästöt ovat suuremmat kun sen osuus käytöstä. Turve ei voi luokitella uusiutuvaksi luonnonvaraksi, sen kierto on tuhansia vuosia. Ilmastopäästöjen lisäksi turpeenotto tuhoaa suoluontoa. Kyllä tässä maassa on jo tarpeeksi raiskattu soita. Nyt stop.

Turvetyöntekijät, alkakaa kattella muita töitä ja vaatikaa valtiolta rahaa teidän uudelleenkoulutukseen. Auringonlaskun ala. Turveyhtiöille ei heru yhtään sympatiaa, mitäs ette ole uudistaneet liiketoimintaanne oikeasti uusiutuvaan energiaan, oma moka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talousanomat: Taloyhtiö teki irtioton kaukolämmöstä. Kaukolämmön hinnannousu ajaa taloyhtiöitä tutustumaan lämpöpumppumaailmaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähkön hinnan nousu häämöttää taivaanrannassa, takaisin talonmiehet ja halkolämmitys?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä enemmän sähkö kallistuu niin sitä enemmän rakennetaan aurinko- ja tuulisähköä. Aurinko- ja tuulisähkön rakentamiskustannukset ovat olleet kokoajan laskussa joten rakentamiskustannuksien takia sähkönhinta ei ainakaan kallistu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä säätövoima kun tammikuussa aurinko- ja tuulisäkön tuotanto käytännössä 0 MW ja kulutus 14000 MW? Tällainen tilanne oli useasti viime talvenakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kivihiilen kieltämisen jälkeen kaukolämmön savupiipuista nousisi yhtä paljon savua ja co2 päästöjä kuin aiemmin. Turpeen ja puun lisääminen kiihdyttäisi Suomen metsäkatoa kun tavoitteena pitäisi olla metsien ja soiden hiilinielun lisääminen. Kivihiilen kieltäminen ei siis ratkaisisi mitään koska saastuttaminen ja luonnon tuhoaminen jatkuisi entiseen tapaan.

Tavoiteeksi pitäisi asettaa kaukolämmön tuotannon vähentäminen koska vain se tulisi vähentämään co2 päästöjä ja vähentäisi hakkuita ja turpeen nostoa. Kaukolämmön kulutusta voitaisiin vähentää mm. maalämpöllä, aurinkonenergialla ja tuulisähköllä. Valtion pitäisi muuttaa lakipykäliä niin että laki suosisi uusiutuvan energian tuottamista ja käyttöä. Taloyhtiöille ja kaikille muille pitäisi olla taloudellisesti kannattavaa rakentaa maalämpö- ja aurinkoenergiajärjestelmiä joilla korvattaisiin kaukolämpöä.

Ratkaisuja ei kannattaisi esittää verotulojen perusteella koska kyse ei ole verotuloista vaan ilmaston saastuttamisesta ja luonnon tuhoamisesta. Mikäli yhteiskunnat perustuvat fossiilisten polttoaineiden verotuloihin niin silloin yhteiskuntien pitää muuttua jos fossiilisten polttoaineiden verotulot vähentyvät. Tämän hinnan ja muutoksen valtion on pakko maksaa, halusi valtio sitä tai ei.

Suomi ostaa ulkomailta energiaa 8-10 miljardilla vuodessa. Mikäli tämä korvataan täysimääräisesti kotimaisella uusiutuvalla energialla niin ei luulisi olevan vaikeaa korvata menetettyjä verotuloja koska Suomeen jäisi vuodessa 8-10 miljardia euroa enemmän rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kivihiilen käytöllä ei ole mitään tekemistä minkään puolueen tai edustajan kanssa vaan kyse on lähinnä elinympäristömme elämästä ja kuolemasta.
Siis ihmisen mahdollisuudesta elää maapallolla.

Fossiilisten käyttö on lopetettava ja sillä siisti, mitä pikemmin niin sen parempi. Tämä ei koske ydinvoimaa. Eli heti kivihiili ja turve kielletyksi kokonaan. Ja öljyn käyttöä vähentämään sitä mukaa kun se käytännössä on mahdollista, eli ensimmäiseksi uusitaan kaupunkien pikallisliikenteen kaikki kalustot käyttämään puhdasta energiaa eikä sallita enää hankkia yhtään diesel- tai bensakäyttöistä vehjettä vaan pakotetaan siirtymään kaasuun, sähköön tms. vaihtoehtoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaasu, sähkö tms. vaihtoehto; millä tuotetaan? Kivihiilellä? Tuulivoiman ja aurinkovoiman kanssa houriminen on syytä unohtaa ellei siirrytä Linkolan oppeihin. Ne eivät ole millään muotoa kustannustehokas vaihtoehto. Tuulivoima itseasiassa on täyttä humpuukia eikä selviä markkinoilla ilman kansallisvaltioiden subventointia. Esimerkkinä merelle rakennettavat myllypuistot jotka tuhoavat meriympäristöä eivätkä koskaan maksa itseään takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teollisuuden työntekijät, joilta työt tätä myöden loppuvat, ovat varmasti kiitollisia.

Tympeää lukea tätä hourimista, että jos meillä lopetetaan kivihiilen poltto niin se jollain kiehtovalla tavalla jäisi tyystin tuottamatta ja polttamatta.

Suurin osa kivihiilen päästöistä syntyy tuotantovaiheessa ja sitä ei suurissa määrin Suomessa tuoteta, vaan on transito- ja tuontiraaka-aine. Poliittisella ohjauksella tässä asiassa siis myös vaikeutetaan vientiä. Suomi on kivihiilen suhteen erinomaisessa asemassa niin ekologisesti kuin taloudellisestikin.

Mykkänen, ette esitä mitään konkreettista ratkaisua energiantarpeen tyydyttämiseksi tulevaisuudessa. Taianomainen kalliolämpö ei vastaa teollisuuden energiantarpeeseen eikä sillä lämmitetä kaupunkeja.

Ydinvoima on kaikin puolin järkevin ratkaisu eikä kellään tulisi olla mitään sitä vastaan. Uuden ydinvoiman käyttöönottoa tulisi nopeuttaa poliittisella ohjauksella ja hallituksen investoinnein, eikä houria kivihiilen, turpeen ja kalliolämpöjen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mites toi Saksan hiilenpoltto, siellä ~40% sähköstä tehdään edelleen hiilellä ja uusia voimaloitakin on rakennettu viime vuosina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsos kun Saksan virheiden mukaan saastuttavasta ydinvoimasta pitää päästä eroon ilmastonmuutoksen takia. Jollakinhan Saksassakin on se sähkö tuulivoimaloihin tehtävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pienpuun polttoa? Ei typerämpää ole kuultu 2019. Suomessa eniten kuolemia vuodessa aiheuttaa pienpoltto. Hiukkaspäästöt ovat suuremmat kuin koko autoliikenteestä. Jokainen voi ihan maallikkonakin hoksata asian kuinka paljon tupruttava piippu saastuttaa asuinympäristöä verrattuna tietokoneohjattuun ruiskumoottoriin jonka pakoputkesta ei tule lähes mitään. Lisätiedot Työterveyslaitoksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta. Parhaiten "Suomen hiukkaspäästöt" haulla joka löytää ympäristö.fi sivuille. Asiaa voi suhteuttaa asiaa miettimällä naapurin tupakan savun ärsyttävyyttä, pieni savuke palaa kädessä vs. savupiippu katolla jossa "miljoonia savukkeita" tupruttaa asuinympäristöön. Savu on aina savua, vaarallista kaikissa tapauksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa! Kivihiili on muodostunut (ja sitonut hiilidioksin) miljoonia vuosia sitten, silloin kun dinosaurukset asuivat täällä.

Turvetta syntyy (ja sitoo hiilidioksidia) Suomessa koko ajan enemmän, kuin mitä sitä tuotetaan.

Lisäksi Suomen on hyvä pitää kiinni turvetuotannon tekniikasta ja osaamisesta, hätätilanteita varten.

Turve on suomalaista, Helsingin käyttämä kivihiili venäläistä (laivalastillinen viikossa). Ei velkaannuta enää yhtään, vaan käytetään kotimaista mustaa kultaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kivihiili on suurimmaksi osaksi muodostunut paljon ennen kuin dinosauruksia oli. Kuivattu turvesuo ei todellakaan sido enää yhtään hiilidioksidia. Turve on heikon energiantuotantonsa kautta luultavasti saastuttavin energiamuoto mitä on keksitty, ainakin hyötyihinsä verrattuna. Turpeen poltosta pitää päästä kokonaan eroon ja vauhdilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turve ei ole uusiutuva luonnonvara samaan tapaan kuin tuuli, aurinkovoima tai puu. Turpeen uudelleenmuodostuminen kestää tuhansia vuosia. Turpeenotto ja poltto on törkeää saastutusta ja siinä tuhoutuu myös arvokasta suoluontoa, monet lajit uhanalaisia. Hiilidioksidipäästöissä turpeen osuus on paljon isompi kuin sen osuus käytetystä polttoaineesta. Turve on siis erityisen typerä energianlähde. Turpeen kaivuu ja poltto pitää lopettaa heti.

Mitä tulee kokoomuksen yhtäkkiseen heräämiseen turpeen haitoista, se on pelkkää näytelmää. Hämmentynyt kokoomus yrittää toisaalta viekotella vihreitä äänestäjiä, mutta toisaalta flirttailee äärioikeistopopulistikannattajien kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hiilen kielto johtaa väistämättä rekkarallin tuntuvaan lisääntymiseen. Rakkalastillisessa hiiltä on 8 kertaa enemmän energiaa kuin rekkalastillisessa hakketta, joten jokainen vähänkään laskutaitoinen ymmärtää miten tässä tulee käymään. Kirjoittajan tapaisten hyvää tarkoittavien hölmöjen takia Suomi tullaan ajamaan perikatoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne suomessa polttamatta jääneet hiilet poltetaan 110% varmuudella jossakin muussa maassa. Tämä tulee taas Suomelle harvinaisen kalliiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mullekkiin kommentoijille tiedoksi. Ihmiskunta ei tule kovin pitkälle pötkimään jos jäädään jumiin näiden vanhanaikaisten fossiilisten polttoaineiden kanssa.
Niistä kun ei saa tarpeeksi potkua yhä kasvavan ja kehittyvän teknologian tarpeisiin.
Ydinvoiman kehittämistä laiminlyötiin useampi kymmenen vuotta ja panostettiin "halpoihin" fossiilisiin polttoaineisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miltä näyttää ? Helvettikin jäätyy ennen kuin saadaan Suomessa ydinvoimala valmiiksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

19:15
Tupoksen ABC:n pihalla voi olla yöllä parkissa jopa 70 rekkaa – hyville taukopaikoille on Oulun seudulla kysyntää: "Kuljettajat ajavat koko ajan kelloa vastaan" Tilaajille
19:13
Kerrostalon kellarissa syttyi tulipalo Kuhmossa – asukkaita jouduttu evakuoimaan
18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
160
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
71
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image