Mielipiteet

Lukijalta

Kir­kol­lis­ve­ron hinta – on surullista, jos järjestelmä tasaamisen ja hyvinvoinnin yl­lä­pi­tä­mi­sek­si purkautuu siksi, että ihmiset ly­hyt­nä­köi­ses­ti eroavat kirkosta

Mielipiteet 14.1.2020 6:00
Helena Ylimaula

Eräät tuttavat, hyvin koulutettuja ja hyvin toimeentulevia, olivat eronneet kirkosta, kun "eivät tarvitse kirkon palveluja". Johtuvatko kirkosta eroamiset itsekkyydestä, ajattelemattomuudesta vai todellakin siitä, ettei tarvitse kirkon palveluja ja usko ei kosketa, mietin.

Mikä on helpompi tapa tasata hyvinvointia ja samalla taata omaa turvallisuuttaan kuin maksaa pikkusumma kirkollisveroja. Kirkko hoitaa eikä meidän hyväosaisten tarvitse kuin maksaa.

Diakoniset palvelut kattavat koko kirjon erilaista apua tarvitsevia. Joku vastaa päihde- ja kriminaalityöstä, toinen vammaistyöstä, kolmas vanhuksista, neljäs vammaistyöstä.

Myös muita eritystehtäviä on. Diakonian aamiaisia ja lounaita on monissa seurakunnissa. Yksinäiset, vähävaraiset ja eläkeläiset tulevat kohtaamaan toisiaan ruokailun merkeissä.

Sairaalapapit kuuntelevat ja ovat apuna, kun ihminen on suuressa tai pienemmässäkin hädässä. Vankilapapit ovat saaneet monen paatuneen rikoksia tehneen kääntämään elämänsä suuntaa. Oppilaitoksissa ja yliopistoissa on pappi sekä opiskelijoita että henkilökuntaa varten.

On kerhoja ja harrastusmahdollisuuksia kaikenikäisille. Seurakuntien kerhot ovat lähes ilmaisia. Vähävaraisten on mahdollista saada palvelu myös ilmaiseksi. Lapsille voi hakea avustusta harrastusvälineisiinkin.

Yksinäisten luona käydään ja haetaan sosiaalisen elämän pariin. Kirkon keskusteluapuun voi soittaa, kirjoittaa tai chattailla. Maksat vain tavallisen puhelinmaksun ja saat neuvoja ja apua koulutetuilta vapaaehtoisilta. Kuka tahansa meistä on joskus pulmatilanteessa eikä kehtaa puhua asiasta kenellekään. Kirkon keskusteluapuun otetaan yhteyttä nimettömänä.

"Mikä on helpompi tapa tasata hyvinvointia ja samalla taata omaa turvallisuuttaan kuin maksaa pikkusumma kirkollisveroja."

Kasteet, vihkimiset ja häät kokoavat yhteen ystävät ja sukulaiset. Kun juhlan järjestää kirkon tiloissa, on kulut aivan toista luokkaa kuin muissa juhlatiloissa. Itse toimitus ei maksa ja usein juhlatilaisuuden ainoat kulut on pöytäliinojen pesumaksu.

Kirkon työntekijät ovat hyvin koulutettuja. Jos sinulla on akuutti henkinen hätä tai kriisi, voit varata ajan perheneuvonnasta, papilta tai diakonilta, etkä maksa mitään. Jos sen sijaan menet terapeutin vastaanotolle, maksat 150–200 euroa kerralta. Uskallan väittää, ettei maksettu apu ole sen laadukkaampaa. Eikä keneltäkään kysytä, kuuluuko kirkkoon vai ei. Kaikki saavat palvelua.

Sen lisäksi, että kirkko tekee hyvää työtä kotimaassa, se tekee sitä maailmanlaajasti kaikilla mantereilla. Monissa maissa Suomen kirkon työntekijät ovat saaneet aikaan kestävää hyvää: koulutusta, rakennuksia, infrastruktuuria, rauhaa, luottamusta jne.

On surullista, jos tämä hieno järjestelmä tasaamisen ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi purkautuu siksi, että ihmiset lyhytnäköisesti eroavat kirkosta.

Helena Ylimaula

lähetyssihteeri 30 vuotta, viisi vuotta vapaaehtoisena

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (56)

Kirkon olisi ensin päätettävä, millaista viestiä se aikoo julistaa. Jos siellä vielä on vallalla vanhoja lahkolaisia mielipiteitä, ei niitä kukaan jaksa kuunnella, saatikka vielä maksaa siitä. Ikuista inttämistä, mitä kirkko voi tehdä ja mitä ei voi tehdä. Eikä kovin rohkea uusiminenkaan taida kirkon julistuksessa johtaa hyvään lopputulokseen. Mutta tehkää jotakin päätöksiä, ei ympäripyöreitä lausuntoja. Ihmiset alkavat kyllästyä tuollaiseen jappasuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirkko tekee tänä päivänä paljon hyvää. Kuitenkin aikanaan talosta on viety vaikka viimeinenkin lehmä verojen maksuun, ja siltä ajoilta periytyy kirkon varallisuuskin. Kirkko on tänä päivänä suuri liikelaitos, jonka tuottoja pitäisi ehkä jakaa enemmänkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

lyhyt nähöisyyttä kuvaa hyvinkin kuin paljon esim. verorahoista kuluu vuosien aikana monttu maksuun

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskooko joku oikeasti noihin vanhoihin paimentolaiskansojen satuihin vielä vuonna 2020? Minut pakkoliitettiin syntymässäni kirkkoon, mutten ole koskaan kokenut mitään yhteyttä mokomaan puljuun. Erosin siitä heti, kun se oli mahdollista. Hyväntekeväisyysjärjestöt erikseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erosin kirkosta sen vuoksi, koska piispat kulkevat pride kulkueessa etunenässä, kirkko piiloittelee käännytyspäätöksen saaneita ulkomaalaisia, mikä on Suomen lakien mukaan rikollista toimintaa. Lisäksi eläkkeelle jäätyäni kaikki vähäinenkin tulo on tarpeellista. Instituutiona en kirkkoa tarvitse, eikä se muuta omaa uskoani jumalaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän tuo ihan oikeaa asiaa varmasti on. Mutta kyllä olen itsekin harkinnut kirkosta eroamista. Nyt kun vähän kauemmin olen ollut työelämässä koulun jälkeen mukana ja maksan kirkolle noin 600 euroa vuodessa veroa. Kirkon palveluita olen käyttänyt viimeksi rippikoulua aikana. Edes seurakuntaa jonka koen eniten omaksi en voi valita itse. En oikeastaan saa mitään kirkolta. Jos säästäisin nuo rahat ja antaisin siitä osan hyväntekeväisyyteenkin niin varmasti sillä rahalla vuokraisin ihan hyvät juhlatilat tarvittaessa muualtakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös ihan valtion progressiivinen verotuskin jo tasaa hyvinvointia ja takaa turvallisuutta, tarvinneeko tuohon enää toista verottajaa ja palveluntarjoajaa erikseen? Tietty jos joku pitää näitä palveluja parempana ja halvempana ja sen vuoksi haluaa maksaa enemmän ja käyttää näitä vaihtoehtoisia palveluita, niin se kullekin suotakoon.
Kirjoittajan kysymykseen kirkosta eroavan motiiveista, voin omalta kohdaltani valaista, että yksi syy on, etten käytä kirkon palveluja. Suurempi syy on, etten usko pienimmissäkään määrin kirkon oppeihin. Ja kolmanneksi, progressiivisen verotuksen kautta tasaan jo hyvinvointiani muille merkittävällä määrällä vuosittain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lyhytnäköisesti? Itse olen kaukonäköisesti säästänyt kirkollisverosta vuosittaiset lentoliput etelän lämpöön? Eikö tämä jos jokin ole hyvä syy erota kirkosta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tokihan kirkko tekee myös hyvää yleishyödyllistä työtä mitä aloittaja kuvaa, en sitä kiellä. Koska en kuitenkaan jaa uskonnollista näkemystä en koe järkeväksi putkittaa avustusta kirkon läpi. Koen, että hyvinvointivaltiossa asioista huolehtiminen pitäisi hoitaa verovaroin, eikä uskonnollisen 'liikkeen' läpi.

Ja eronneena, vuoroviikoista huolimatta suuria elatusmaksuja maksavana 'lähivanhempana', tällä säästämälläni tuhatlappusella on oikeasti käyttöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirkon palveluksessakin on henkilöitä , jotka eivät kuulu kirkkoon. Siitäkin voisi keskustella!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se iso raha, mitä kirkollisvero vie. Reilua olisii sille katto, sanotaanko 50€/vuosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin on !
kyllä +500€/v. on jo laillistettua ryöstä johon suostuu itse. Ja aloittaja voisi mennä päkättämään tuosta eroamisesta valtion satraapeille, jotka verojen korotuksilla ajavat ihmiset just samaan minkä ihmiset tuntevat kun samat satraapit alkaa ahdistella työnantajia. Kustannuksia on leikattava ! Joten ne leikataan sieltä missä se ei tunnu. Valtiolle maksetaan niin järjettömästi veroa, että nuo aloittajan mainitseamt palvelut PITÄÄ tulla jo sillä rahalla. Jos ei tule niin sitten ollaan ilman. Mutta ihmisten elämäntehtävä EI OLE olla sen enempää valtion kuin kirkonkaan lypsylehmiä koko ikäänsä !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähitellen seurakuntien rahat loppuu ja on keskityttävä ydintoimintaan eli jätettävä sosiaalityö kaikkineen kunnan hoteisiin kuin myös hautausmaat ja säilytettävät rakennukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtionvero, kunnanvero, pääomatulovero, kiinteistövero, varainsiirtovero, perintövero, sähkövero, ylevero, hulevesimaksu, käyttövoimavero, polttoainevero, autovero, alv...kirkollisvero. Näitä kaikkia olen vuosia maksanut. Kirkollisveroakin yli 40 vuotta. Tavallisena palkansaajana ja nyt eläkeläisenä ei ole ollut mitään mahdollisuutta välttää veroja. Kaiken jälkeen käteen jää murto-osa. Sillä sitten pitäisi jaksaa vielä tukea huonompiosaisia sukulaisia. Minulla ei ole vaatimuksia kirkolle. Olen vain väsynyt ja ahdistunut veronmaksaja, jota on kupattu aivan liikaa. Sen vuoksi erosin kirkosta. Oli sentään kulutusverojen lisäksi kirkollisvero, josta sai päättää itse. Suomi on fiskaalisesti väsynyt ja sairas, jossa mikään ei riitä ja meitä nettomaksajia pidetään ehtymättömänä tulonlähteenä. Jos kirkko haluaa minun rahaa, olen valmis sitä edelleen antamaan jos voin vähentää lahjoittamani summan henkilöverotuksessani!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täsmälleen samasta syystä jouduin itse eroamaan kirkosta. Ei yksinkertaisesti rahat riitä kaikkiin veroihin. Hyvä kun hengissä pysyy. Hammaslääkäriin olisi toive jossain vaiheessa päästä, mutta saas nähdä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (56)

Uutisvirta

10:24
Jalkansa loukannut joutsen huolettaa oululaisia – lintu kököttänyt Raatissa jään päällä pakkasessa
10:14
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli kahdeksaankymmeneen – Aasian pörssit ja matkailuosakkeet laskivat
9:36
Aurinko innosti Nallikarin edustalla ja muuallakin jäällä - lukijat kuvasivat valoisten pakkaspäivien touhuja
9:15
Ylen MOT-ohjelma: Veikkaus jätti kilpailuttamatta kymmenien miljoonien sopimuksen – lakitoimiston arvio sopimusmuutoksen laittomuudesta ohitettiin
9:09
NBA-koripallotähti Kobe Bryantin ja hänen tyttärensä kuolemaa on surtu ympäri maailman – tämä helikopteriturmasta tiedetään
9:00
Auton lämmitysjohdosta lähtenyt palo tuhosi henkilöauton ja uhkasi sytyttää katoksen Muhoksella
8:24
Suunniteltu tehtaan laajennus vetää jo yrityksiä Kemiin – "Kaupungille tulevien erilaisten kyselyiden määrä on moninkertaistunut" Tilaajille
48
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
40
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
9
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
8
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
8
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
6
Talvinen sää palaa Ouluun: Tällä viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
3
Keihäsmatkat-sarja on humalainen pätkä suomalaista matkailuhistoriaa – ensin ollaan kivassa kännissä ja sitten iskee krapula

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven kuntia sekä Enontekiön kunnassa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

218 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Minulla on omakotitalossani jopa kaksi vessaa. Voin ihan huvikseni käydä kummassa vaan sen mukaan miten huvittaa. En ymm... Lue lisää...
Äly hoi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image