Mielipiteet

Lukijalta

Kireä rahoitus pakottaisi pohjoisen uudet maakunnat leik­kausau­to­maat­tiin - kärsijöinä paljon sairastavat ja pienituloiset

Mielipiteet 31.5.2018 9:00
Olli Kohonen, Heidi Haataja, Sari Janatuinen

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston piirihallitus on huolissaan Sipilän hallituksen ajaman sote- ja maakuntauudistuksen kireästä rahoituksesta ja siihen liittyvästä sitovasta budjettirajoitteesta. Hallituksen esittämä rahoitusmalli leikkaisi eniten juuri Pohjois-Suomesta.

Toukokuussa julkistettujen uusien laskelmien mukaan Kainuun, Keski-Pohjanmaan ja Lapin maakuntien valtion rahoitus leikkaa kulukasvun niin alhaiseksi, että maakuntien olisi pakko keskittää palvelut keskuskaupunkeihin. Tämäkö on keskustalaisten ja Sipilän tavoite?

Uhkana on, että nuo maakunnat jouduttaisiin liittämään Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan, kun rahat loppuisivat jo muutaman vuoden kuluttua. Missä oli rahoitusmallia rustattaessa hallituspuolueiden Pohjois-Suomen keskustan ja kokoomuksen kansanedustajien edunvalvonta, entä missä oli sinisten ministeri?

Myös Pohjois-Pohjanmaalle tulisi tiukka rahoitusraami, sillä maakunnille tulevat Maakuntien tilakeskus Oy:n tilavuokrat söisivät rahoitusta kohtuuttoman paljon. Monimutkaisessa valtio-omisteisessa tilakeskusjärjestelyssä esimerkiksi OYSin välttämätön sairaalainvestointi olisi huomattavasti kalliimpi uudessa maakunnassa kuin oma rakentaminen halvemman lainan turvin. Uuden Suomen blogissa HUSin hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen avaa rahoitusmallin ja Maakuntien tilakeskus Oy:n vuokrakiskonnan kaikessa karmeudessaan.

Lisäksi kokoomuksen ajama valinnanvapaus toisi vähintään aluksi lisäkustannuksia, kuten eduskunnan puhemies, ex-ministeri Paula Risikko (kok.) on julkisuudessa todennut jo yli vuosi sitten. Etenkin Oulun seudun osalta kustannukset voisivat nousta pilviin, jos yhä useampi valitsisi yksityisen sote-keskuksen. Palvelujen yhteensovittamisen kannalta välttämättömät ict-kustannukset pakottaisivat myös palveluiden leikkauksiin.

”Onko Pohjois-Pohjanmaan maakuntavalmistelussa tehty laskelmia, miten uusi maakunta voisi selvitä ilman julmia palvelujen leikkauksia ja keskittämistä näissä kustannuspaineissa?”

Eikä tässä kaikki, korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen palkkojen harmonisointi korkeimpien palkkojen mukaisiksi toisi lisäpainetta maakuntien rahoitukseen, vaikka se olisikin oikeudenmukainen ja tarpeellinen kustannus.

Onko Pohjois-Pohjanmaan maakuntavalmistelussa tehty laskelmia, miten uusi maakunta voisi selvitä ilman julmia palvelujen leikkauksia ja keskittämistä näissä kustannuspaineissa? Niistä olisi syytä keskustella myös julkisesti ennen kuin eduskunta tekee päätöksensä. Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston mielestä rahoitusperusteita on muutettava, ettei sote-uudistuksesta tulisi heti alkuun leikkausautomaattia. Siitä kärsisivät eniten paljon sairastavat ja pienituloiset ihmiset.

Voi tosin hyvinkin olla, että perustuslakivaliokunta on puuttunut sote-rahoituksen epäoikeudenmukaisuuteen tämän kirjoituksen ilmestyessä. Koko sote- ja maakuntauudistuksen suhteen voi muutenkin tapahtua hyvin nopeasti jotain ennalta arvaamatonta.

 

Olli Kohonen

puheenjohtaja, Oulu

Heidi Haataja

varapuheenjohtaja, Liminka

Sari Janatuinen

varapuheenjohtaja, Kempele

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Hyvä kirjoitus. Ei ole Sipilällä paljon väliä siitä, miten palvelut onnistuu, kunhan Cayman saarten firmoille saa rahaa järjestettyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän kaupungissamme sairaanhoidon kannalta tämän hetkinen tilanne on se, ettei julkiselle lääkärille pääse, kuin Pikapolin kautta. Jos soitat, tai käyt Tiimeissä, vai mitä ne lieneväkin nykyisin, niin vastaus lääkäriaikaan on: Ei ole aikoja, menkää Pikapoliin. Siellä sitten jonotetaan 2-6 tuntia, auton tuulilasissa 50 euron lappu, ellei käy autoa välillä siirtämässä. Olkoon ratkaisu mikä tahansa, kyllä tarvittava tutkimus ja hoito olisi saatava kohtuullisella odotusajalla. Vaikka yksityiseltä puolelta kohtuuhintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime vuodet tehty veivaaminen ja yksityisille luvattu yksityistäminen estävät tehokkaasti lääkärille pääsyn. Kunnat eivät uskalla palkata henkilökuntaa, kun ei ole tiedossa tarvitaanko heitä enää vuoden päästä ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri tällaisist uhkakuvista eivät kumpikaan ei keskustapuolue eikä kokoomus mainitse sanallakaan, vaikka jo selkeästi tiedetään, että näiden puolueiden sote-suunnitelma entisestään parantaa vain hyväosaisten kansalaisten terveyspalveluja. Kummankin puolueen intressit ovat toisaalla ja itse terveyspalvelujen kehittäminen ei kuulu niihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan etelä- ja keskiosassa lännen ja luoteen välinen tuuli on vaarallisen voimakasta keskiyöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Maan pohjoisosassa luoteistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

191 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Venäjä käy hybridisotaa Suomea vastaan. Tänään kello 12 käynnistetty verkkohyökkäys Suomen viranomaisten asiointipalvel... Lue lisää...
Suomea testataan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

26.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image