Mielipiteet

Lukijalta

Kiky vie euroja kulutuksesta, monessa perheessä on mietitty miten saataisiin rahat riittämään ke­sä­lo­ma­reis­suun

Mielipiteet 14.7.2018 7:00
Annemari Enojärvi

Täytyy kyllä ihan ensiksi huokaista ja todeta, että onneksi sote-soppa siirtyi. Minun mielestä koko sotesta höpöttäminen saisi loppua, kalliiksi ovat höpinät tulleet. On pidetty etu- ja takaperin sote-seminaareja monet vuodet. Eihän tämä sote olisi ainakaan mitään hyvää tuonut tavalliselle rahvaalle. Ameriikan malliin ollaan menossa ja kovaa kyytiä.

Pääministeri Sipilä ja hänen peesaajansa hehkuttavat yhteen ääneen, että kiky on parantanut kilpailukykyämme! Tätä on toitotettu jo ihan paatokseen asti, mutta onkohan sittenkään näin? Missä näkyvät tulokset?

Julkisen sektorin lomarahaleikkaukset ja työpäivän kuuden minuutin pidennykset eivät juurikaan saa taputuksia julkisen puolen työntekijöiltä. Heiltä kun kahmitaan kaksin käsin lomarahoja valtion pohjattomaan kassaan.

Tähän aikaan vuodesta ei voi ummistaa korvia niiltä murheilta, miten julkisen sektorin pienipalkkaiset työntekijät saavat kituutella lomansa läpi, kun kiky on raapaissut taas kolmasosan heidän lomarahoistaan. Minun mielestä kaikki alle 2 000 euroa kuukaudessa bruttona tienaavat pitäisi säästää tämmöisiltä julmilta lomarahaleikkauksilta, koska näihin palkansaajiin nämä leikkaukset tekevät kaikista eniten kipeää.

Kiky vie valtavasti euroja pois kotimaisesta kulutuksesta. Tiedän, että monessa perheessä on mietitty miten saataisiin rahat riittämään edes yhteen yhteiseen kesälomareissuun, puhumattakaan yksinhuoltajista, joille joka euro on elintärkeä. Joka kuukausi pitää miettiä mistä nyt vuorostaan säästetään.

Monessa mökissä jääkin se kesäinen lomamatka tekemättä, ja näin on taas yrittäjiltä eurot lomalaisilta saamatta. Tällä on myös sitten taas laajempia vaikutuksia yrittäjien kannattavuuteen ja sitä kautta myös tietysti työllistymiseen.

Olisi aika jo tuoda esille laskelmia siitä, kuinka paljon kiky on parantanut Suomen ja tietysti myös Oulun kaupungin kilpailukykyä ja työllistymistä?

"Monessa mökissä jääkin se kesäinen lomamatka tekemättä, ja näin on taas yrittäjiltä eurot lomalaisilta saamatta."

Kirjavaa on kikyn toteutus työpaikoilla. On työpaikkoja, jotka eivät toteuta kikyä mitenkään ja taas joissakin työpaikoissa on tämä viikoittainen kiky-puolituntinen toteutettu niin, että työntekijällä on mahdollisuus harrastaa liikuntaa tai jotain, mikä vahvistaa hänen jaksamistaan. Tässä mallissa on kyllä hienosti ajateltu työntekijän jaksamista.

Sitten on myös eräs toimintatapa, jossa tehdään sitä viikoittaista pidennettyä puolituntista ”Sipilä” -asenteella. Vaan onhan tällä toki hintansa: samalla palkalla tehdään nyt enemmän työtä – tai ainakin käytetään enemmän aikaa töissä olemiseen. Mitä mallia itse tahtoisit käyttää?

Jos kilpailukykyä halutaan ihan todenteolla lähteä nostamaan, niin kyllä se on meidän kaupankäynti, joka pitää saada kukoistamaan, mutta millä se Suomi-neito kukoistaa, kun ei ole vaurautta omasta takaa. Kyllä se on työmiehen ja naisen selkänahasta se kilpailukyky otettava.

Meitä suomalaisia on 5,5 miljoonaa, niin näihin kilpailukykytalkoisiin olisi pitänyt lähteä jokaisen työssäkäyvän, eikä yksistään julkisen puolen työntekijät, joilta otetaan se 30 prosenttia lomarahoista. Laskepa itse, millaisen loven tämä 30 prosentin leikkaus tekisi sinun ansaittuun lomarahaan.

Suomen hallitus on kurittanut tällä nelivuotiskaudella pienipalkkaisia, yksinhuoltajia ja työttömiä aktiivimalli ykkösellä ja kakkosella. Työntekijän maksettavaksi jää vielä korotettu työeläkemaksu. Palkan kun saa niin voisi sanoa, että ei jää kuin kintaat käteen. Työministeri Lindström, kun olet niillä töin, niin kokeilepas ensi kerralla sellaista mallia, että kaikki työllistyvät, eikä kukaan jäisi työttömäksi.

Annemari Enojärvi

kaupunginvaltuutettu (ps.)

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (78)

Eikö se kuitenkin mennyt niin, että verotus keveni ja rahaa jää vuodessa saman verran käteen kuin aikaisemmin lomarahat olivat. Joutuu vaan tosiaan säästämään kuukausittain, jos haluaa laittaa rahan matkustamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enojärvi tiesi kirjoitusta laatiessaan saavansa "kivaa" julkisuutta, joka on tietysti aina hyödyllistä politiikan parissa toimivalle. Elämöinti lomarahojen leikkauksesta on kokonaisuuden kannalta täysin kohtuutonta. Jos perheen talous kaatuu muutaman satasen menetykseen, lienee talousosaamista tarpeen terävöittää. Leivän vienti lasten suusta, luopuminen ulkomaanmatkoista jne ei oikein vakuuta, jos vähänkin realistisesti asioita miettii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

2015 vuodesta tähän päivään Suomeen on saanut 260 000 tulijaa oleskeluluvan kertoo Migrin taulukko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen takiahan oli pakko tehdä ns.kiky koikkelehdinta suomen "munattomimman" hallituksen takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lasketaanpa vaikkapa 600 € lomarahaleikkaus. Se tarkoittaisi sitä, että 12 kk aikana pitäisi säästää 50 €/kk, jotta 600 € lomarahaleikkaus olisi kuitattu ja perhe pääsee lomalle. Kuinka mahdoton tehtävä on säästää 50 €/kk?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se jos käteen jäävä palkka on valmiiksi niin pieni, että kaikki menee elämiseen ja yllättävät menot aiheuttaa katastrofin. Saa siinä sitten ihmetellä miksi edes 50€ ei voi kuukaudessa säästää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin no .. monelle on hankalaa käsittää että yhteiskunnan tukiverkkojen ulkopuolella olevan, sinkkumiehen, täysipäiväisessä teknologiateollisuuden tessiduunissa voi olla hankalaa säästää edes 50e kuukaudessa. Asuminen ja elämisen peruskulut vievät kaiken mitä veroilta jää.

Yllättävien menojen kanssa oli pakko turvautua visaan ja koittaa maksella niitä sitten takaisin. Turha mussuttaa päihteistä tai tupakeista, ei edes uusia vaatteita ostettu kuin pakon edessä.

Samaistun siis helposti tuohon ahdinkoon mitä kikyt senkun lisäävät. Ei siinä ihminen voi hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rappiolla on hyvä olla. Työssäkäyntiä ei rahassa ainakaan huomaa ja pätkätöissä palkka on aina tuesta pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten se onnistui työttömyyden poistaminen Urpo Leppäseltä, persujen edeltävältä SMP n ministeriltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas ja taas nämä Kalevan höpö löpön lomarahauutiset, jotka eivät todellakaan ole mitään uutisia. Veroalennusten kompensaatiosta keskimääräinen lomarahan alennusvaikutus on lähes plus miinus nolla, mutta jatkakaa vain sitä höpinäänne näin mätäkuun alkuvaiheessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tässä kirjoittaja ole tajunnut Suomen kriisitilanteesta yhtikäs mitään ! Täällä pitäisi vaan olla ja öllötellä. Velkaa ottavat valtio, kunnat ja yksityiset henkilöt kovaa vauhtia. Viimeisen talouskriisin 2008 jälkeen vasta 3 vuotta on saatu valtion velanottoa vähenemään. Mikäli opposition kaavailema hallitus tulisi vuoden päästä, talousvaikeudet alkaisivat jälleen. Kreikan kohtalo olisi edessä. Oppositio koettaa hämätä väitteillään kansalaisia.

Mitä tulee soteen, nykyinen sote-järjestelmä on uppoamassa. Kuntien rahoitusvajeet kaatavat terveyskeskukset vähitellen nykyisten lakien mukaan. Meno on villiä, mikä on opposition tahallisen pitkittämisen seurausta soten uudistamisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä nykyinen hallitus ottaa edelleen lisää velkaa maksaakseen työnantajille kiky-huijauksessa kaadetut miljardit. Katsos kun ensin siirrettiin rahaa työntekijöiltä työnantajille ja sitten valtio korvasi veronalennuksina osan työntekijöille (ei suinkaan kaikkea), joten vekseli jäi valtion eli meidän kaikkien veronmaksajien käteen. Valtava tulonsiirto yrityksille eikä tietenkään mitään pakkosopimuksia miten lisärahat saavat käyttää. Osinkoja on jaeltu sinne tänne ja varoja piilotettu kiireenvilkkaa veroparatiiseihin, vakuutuskuoriin ja muihin piiloihin verottajalta. Kohta elinkeinoelämä taas jatkaa loputonta mankumista, kuinka huonosti niillä menee eikä ole rahaa palkkoihin eikä veroihin, yhyyyyyy....

Porvaripolitiikka on niin lapsellisen lyhytnäköistä. Lapioidaan vain kaikki rahat kapitalistien tileille, moukaroidaan yhteiskunnan rakenteet rikki, vesitetään tulevaisuuden menestys.

Mitä soteen tulee, nykyinen järjestelmä on juuri todettu kansainvälisesti laadukkaimmaksi ja kustannustehokkaimmaksi. Sen jäljellä olevia virheitä päästään korjaamaan kun saadaan ahneet porvarit pois sotkemasta kansankunnan edun kannalta parhaan politiikan tekoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakennusyritykset saivat valtiolta 12miljardia rahaa
siki on torneja joka paikka täynnä,2020 tulee 50000 rakennusmiestä aktiivijonoon

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Makiasti on vuokramökit olleet täynnä, hyvä kun suomalaiset jää kotimaahan, eikä lähde turkkiin päivityksien ja halvan viinan perässä. Hyvää kiky tekee, tekee työstä entistä arvokkaampaa, eli ahkerat pärjää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on vähän ikävää että Turkkiloma on halvempi kuin suomalainen mökkiloma :(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä se ei vie lomareissurahoja, koska mitään lomareissuja ei kertakaikkiaan ole vara tehdä. Se vie leivän pöydästä ja lapselta vaatehankinnat. Kelan päivärahalle kun iskee vielä se aktiivimallin leikkuri niin vie myös lääkkeet dosetista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakaa seuraavissa vaaleissa, että vihreät, vasemmisto SDP ja Kokoomus sai meidän sellaiseen velkasuohon, että konkurssi kolkutteli ovella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esitä kysymys miksi näin Sipilä? Sieltä tulee tuubaa tuutin täydeltä miten verotus on alentunut jne jne. Tällaisella roskalla ei ole mitään väliä koska KÄTEEN JÄÄVÄ RAHA on pienentynyt olennaisesti kepuleiden aikakaudella. Kaikki maksut ja monet verot ovat nousseet, mutta PALKAT EIVÄT NOUSE, paitsi poliitikoilla ja johtajilla. Erityisen surkeassa asemassa ovat eläkeläiset jotka ovat jo kauan olleet köyhyysrajalla, ja kepulit ovat sysänneet heidät nyt jo nälkärajalle, mutta sehän on tietysti hallituksen tavoitekin. Rahat pois muilta ja omiin taskuihin. SOTE ja maakuntahallinto tulevat olemaan sellaisia korruption ja hyvävelijärjestelmän linnakkeita, että tavallinen kansalainen saa hyökätä niitä vastaan vuosikymmeniä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (78)

Uutisvirta

114
Kysyimme: Miksi Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunta lentää Ranskaan?
56
Pihlajalinnan paniikkireaktio – Suomen tärkeimmät kaupungit ovat syyllistyneet ”roskien” lakaisuun Lukijalta
45
HS-gallup: Perussuomalaiset nousussa ja vihreät laskussa – mutta mikä on suurin puolue?
45
Leveäkaistatien maalaukset sotkivat liikenteen Haukiputaalla – autoilijat ovat ajaneet erehdyksessä pientareen puolella
42
Kauppaopiston rakennus Oulun Maunonkadulla halutaan purkaa – tontille suunniteltu seitsemänkerroksista kerrostaloa
31
Saksan liittopresidentti vierailee puolisoineen keskiviikkona Oulussa – "Sen tason vierailu, että odotetaan isoa näkyvyyttä Saksan päässä"
30
Terveydenhuollon henkilökunta on saamassa poliisivaltuuksia – ambulanssihenkilökunta pelkää työturvallisuutensa puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola ja Rovaniemi lounaistuuli on huomenna voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Näytä minulle yksikin suomalainen köyhä. Verrataan häntä maailman keskivertokansalaiseen. Mitä huomaamme? Suomalainen ... Lue lisää...
Oikea mittakaava

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image