Mielipiteet

Lukijalta

Kiin­teis­tö­alal­la Oulussa epätervettä ver­kos­toi­tu­mis­ta

Mielipiteet 7.6.2018 7:00
Raimo Holappa

Kalevassa oli (11.5.) juttu Lapin yliopiston tutkijan Aini Linjakummun tekemästä tutkimuksesta liittyen lestadiolaisten taloudellisiin verkostoitumisiin. Tutkimuksen oli rahoittanut tietoni mukaan Emil Aaltosen säätiö Turusta, joten siihen ei ymmärtääkseni ole käytetty yhteiskunnan rahoja.

Tutkimus on ollut käynnissä ainakin yli kaksi vuotta. Tutkimus on erinomainen avaus kiinteistökentällä käytäville kahvipöytäkeskusteluille.

Allekirjoittaneella on pitkä kokemus kiinteistöalalta yrittää toimia lestadiolaisten pääkaupungissa Oulussa. Tämän vuoksi haluan tuoda esille joitakin käytännön näkökulmia.

Sinänsähän siinä ei ole mitään pahaa, että verkostoidutaan ja haetaan säästöjä tai joustavampia liiketoimintamahdollisuuksia, joilla oman yrityksen palveluja voidaan parantaa. Myöskään innokkaasta terveestä yrittämisestä ei voi ihmisiä moittia.

Oulussa on esimerkiksi isännöintialalla ainakin kolme lestadiolaisomisteista yritystä, rakentamisessa ja korjaamisessa toimivia huomattavasti enemmän.

Jos taloyhtiön hallitus tai osakkaat eivät ole tyytyväisiä isännöintiyrityksen palveluihin, on hallituksen tehtävä kilpailuttaa isännöinti. Asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestys sanoo: taloyhtiöllä voi olla isännöitsijä. Taloyhtiön hallitus voi ottaa tai erottaa isännöitsijän. Isännöitsijän palkkion määrää hallitus.

"Verkoston pääpaikka on Oulussa, jossa sen on siten helppo toimia. Suhteessa verkoston jäsenmäärään on sillä valtaa aivan liikaa yksissä käsissä."

Otteita käytännön elämästä pitkältä aikaväliltä.

Kun taloyhtiön osakkaat alkavat olla tyytymättömiä isännöintiin, tulee hallituksen kilpailuttaa isännöinti. Koska lestadiolaiset ovat innokkaita verkostoitumaan, hakeutuu heitä innokkaasti taloyhtiön hallitukseen.

Hallituksessa on pääsääntöisesti yhtiöjärjestyksen mukaan kolme jäsentä. Tällöin esimerkiksi äänestystilanteessa voittaa se kanta, joka saa puolelleen puheenjohtajan ja toisen jäsenen.

Olen itse törmännyt vuosien varrella selkeästi muutamaan otteeseen tapaukseen, jossa hallitus oli irtisanonut verkostoon kuuluvan yrityksen ja kilpailuttanut isännöinnin. Kilpailutushaastattelun jälkeen puheenjohtaja on kertonut, että hyvältä näyttää, ja että hän pian ilmoittaa lopullisesta päätöksestä.

Seuraavana tai sitä seuraavana päivänä puheenjohtaja onkin sitten soittanut ja kertonut, että valinta kohdistuikin tällä kertaa toiseen yritykseen. Kun kilpailijaa on tiedustellut, on selvinnyt, että onkin valittu äänestyksen jälkeen toinen verkostoon kuuluva yritys, koska hallituksen muut jäsenet olivat kuulleet siitä niin paljon hyvää.

Puheenjohtaja ei liene huomannut, että luottamuspulahan tässä oli puheenjohtajaa kohtaan kun hävisi esityksensä.

Olen keskustellut vuosien varrella muutamien pienempien, muun muassa rakennusyritysten kanssa. Heillä tuntuu olevan yhteinen huoli, että jos pääsee tarjoamaan verkostoon kuuluville isännöintiyrityksille palvelujaan jonkun taloyhtiön korjauksiin, niin tarjouksiin ei monesti edes vastata. Jos asiaa sitten tiedustelee isännöitsijältä, saattaa vastaus olla, että joku oli vielä hieman halvempi.

Tämän niin sanotun verkoston ulkopuolisen tarjoajan tarjous on saattanut olla jo omakustannushintainen, mutta joku on tiennyt mennä vielä siitä alle. Yrittäjille on jäänyt käsitykseksi, että hänen tarjouksensa on avattu ennen kuin sopiva tarjoaja on tullut mukaan verkostosta.

Verkoston pääpaikka on Oulussa, jossa sen on siten helppo toimia. Suhteessa verkoston jäsenmäärään on sillä valtaa aivan liikaa yksissä käsissä.

Herätkää hyvät asunto-osakeyhtiöiden osakkaat, ja menkää vaikuttamaan osakeosuudellanne taloyhtiön yhtiökokoukseen, jossa hallitus valitaan. Muuten tämä hulvaton meno jatkuu sinänsä tosi pienen intressiryhmän toimesta.

Raimo Holappa

isännöitsijä, Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (159)

Jännä juttu, että vesivahinkokorvauksia menee kuulemma yrityksille, jotka luovuttavat hiihtokeskuksissa sijaitsevat mökkinsä vakuutustarkastajan käyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus.Kaikki sen tietää että ison teltan miehet hallitsee varsinkin rakennusalaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan koulumaailmassa; peruskoulut, yliopisto tätä verkostoitumista ? Jotenkin olen tunnistavinani siellä myös tätä samaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kartelli on talouselämässä yritysten yhteenliittymä, jonka tarkoituksena on keskinäistä kilpailua rajoittamalla saavuttaa monopoli tai siihen verrattava asema markkinoilla. Kartellin jäsenet pyrkivät jäädyttämään hintatason, rajoittamaan hyödykkeen tarjontaa ja tukahduttamaan kilpailua sopimalla keskenään hyödykkeiden toimittamisesta ja hintatasosta. Kartelli on epätäydellistä kilpailua, monopolien tavoin ne aiheuttavat kuluttajille tappiota. Nykyään tätä kutsutaan verkostoitumiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikein ja hyvä sekä oikein hyvä kirjoitus erittäin vakavasta asiasta. Epäterveet menettelytavat tuhoavat yhteiskuntaamme sisältäpäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tämä on hirveää!!! Minun pussista rahat revitään tuommoiseen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa Raimo ja suoranaista keskustelua aiheesta!

Tästä itsekin informoinut muita, että pitäisi herätä mutta kun ei. Tätä pitäisi saada lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno ilmainen mainos! Jos haukkumalla kilpalijat ja hallitukset saa jotain hyvää aikaan niin hyvä niin. Oikeen hyvää kesän jatkoa ja jumalan siunausta Raimolle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä kohtaa haukuttiin jotakin? Luin tekstin oikein uudelleen, mutta en löytänyt yhtään kohtaa.

Vanha suomalainen sananlasku: Se älähtää, johon kalahtaa. - Sopii näköjään tähänkin aika hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raimo Holappa on kirjoittanut epäterveestä kilpailusta. Niiden joiden kilpailu on tervettä, ei ole syytä pahoittaa mieltään. On hyvä, että asiaa aukaistaan tietämättömille osakkeiden omistajille. Uskonasioihin en ota kantaa.
Isännöitsijä ja hallituksen puheenjohtaja ovat usein osakkaina osakeyhtiöissä tai ky:issä, jotka harjoittavat rakennustoimintaa tai kiinteistöhuoltoa. Lähipiiristä on kysymys myös silloin, kun yrittäjänä on sukulainen. Oma verkosto on myös ns. lähipiiriä. Jos edellämainitut tahot ovat lähes aina etusijalla hyväksytyissä urakoissa, on kysymys epäterveestä kilpailusta.
Tarjouspyyntöjä tehtäessä on tärkeää, että niitä pyydetään eri rakennusfirmoilta. Ei vain niiltä tutuilta samoilta yrittäjiltä, kuin ennenkin. Saapuneet tarjoukset tulee olla suljetuissa kirjekuorissa siihen asti, kunnes isännöitsijä ja hallituksen jäsenet yhdessä avaavat kuoret. Tarvittaessa voi pitää ylimääräisen kokouksen, jossa osakkaita informoidaan mikä tarjous hyväksytään ja miksi, koska he maksavat esim. mittavan remontin. On kysymys osakkaiden rahoista. Hallitus edustaa osakkaita !
On tärkeää, että te osakkaat osallistutte yhtiökokouksiin/talkoisiin ja annatte asiallista faktapalautetta. Muutamien kokousten jälkeen uskallatte olla jopa ehdolla seuraavan hallituksen jäseneksi... Suurimmaksi osaksi hallituksen jäsenet tekevät ns. ilmaista talkootyötä ja asiat päätetään kuunnellen yhtiön osakkaita.
Yhtiökokouksessa voitte antaa palautetta ja esityksen siitä, että kokoukset pidettäisiin ajankohtana päivästä, jolloin mahdollisimman moni pystyy siihen osallistumaan. Tarvittaessa osallistutte valtakirjoin. Yhteisesti asioista sopimalla päästään parhaaseen lopputulokseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erikoinen ulostulo mutta kun kyseessä on lestadiolaisuus, niin sehän sapettaa. Onhan se ihan väärin, jos taloyhtiön hallituksen jäseniä lahjotaan valitseman kalliimpi firma tai tarjouksia auotaan laittomasti mutta onko nyt tästä kyse vai jostain muusta.? Vaikuttaa vähän harkitsemattomalta ruikuttamiselta avautua mielipidepalstalla arvailujen varassa ja mainita jokin uskonnollinen ryhmä ja vielä omalla nimellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskinpa tässä on kyse harkitsemattomuudesta. Hienoa vain, että joku uskaltaa sanoa tämän asian ääneen ja vieläpä omalla nimellään eikä kuten valtaosa muista: Ruikuttaa vääryydestä, mutta kun tilaisuus olisi yrittää vaikuttaa, niin poistua takavasemmalle häntä koipien välissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoittaja puhuu asiaa. Tämä oululaisen kiinteistö- ja rakennusalan L-verkosto on vastenmielinen ilmiö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raimo on kunkku vaikka onkin jo eläkkeellä. Harmi kun ei tullut koskaan haettua sinulle hommiin....On oltu lestaatiolaisella hommissa ja on kyllä nähty tämä "rinki". Ensimmäisenä työpäivänä kehuttiin kuinka paljon halvemmalla hommaan saa heidän "yhteistyö" kumppanilta ja tuli oikein A4 "lista" mihin soittaa kuin tarvii apua. No pistokokeena ja anarkistina pyysinkin tarjouksen lämmitysjärjestelmän korjauksesta listan yrityksiltä ja vertailuksi heitin omat yhteistyökumppanien tarjoukset niin hups heijakkaa kun hinnassa olikin reilu 3500€ ero ja kyse oli vain 15000€ urakasta niin on siinä prosenttuaalisesti kohtuu kova ero ja kaikki omat yhteistyökumppanit olivat edullisempia mitä listan kaverit.

Taloyhtiön päättäjät....pyytäkää toimistolta selvitykset jos jokin arvelluttaa kilpailutuksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (159)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image