Mielipiteet

Lukijalta

Kevytautot ja ko­ko­nais­tur­val­li­suus – miten muiden tien­käyt­tä­jien turvallisuus taataan?

Mielipiteet 31.8.2019 6:00
Mikko Holappa

Kalevan pääkirjoituksessa 30.8. otettiin kantaa Suomen kaavaileman kevytautohankkeen puolesta. Asiallinen kirjoitus muuten, mutta siinäkin jätettiin huomioimatta hankkeen kokonaisturvallisuus.

Pääkirjoitus korostaa kevytautojen kuskien turvallisuuden paranemista. Tämä pitäneekin paikkansa suurimmilta osin. Eli fiksujen ja sääntöjen mukaan ajavien teinien turvallisuus paranee ajoneuvon massan, rakenteen ja turvavarusteiden ansiosta.

Riskihakuisilla kuskeilla korostunut turvallisuudentunne puolestaan voi ajattaa entistä vaarallisempiin tilanteisiin. Tältä osin jäätäneen kokonaisuutena vielä plussan puolelle.

Oleellista on kuitenkin arvioida hankkeen kokonaisturvallisuutta. Eli miten kuskien lisäksi muiden tienkäyttäjien, kuten jalkaisin, polkupyörällä, rullaluistimilla, scooteilla ynnä muilla vekottimilla liikkuvien ihmisten ja erityisesti pienten lasten turvallisuus taataan.

Kun katselee lähipitäjän mopopoikien edesvastuutonta rälläystä ja jopa ajettaessa harrastettavaa ilkivaltaa, pelottaa ajatellakin samojen kollien kohta kaahaavan 1 500-kiloisella autolla 60 km/h, tilannenopeuksista piittaamatta.

Vielä kehitysvaiheessa olevien aivojen matalampi kypsyysaste vaikuttaa tutkitusti nuoren ihmisen keskittymiseen (esimerkiksi sosiaalinen media ratissa), ennakointiin sekä riskin- ja vastuunottoon.

Lisäksi kevytautot ovat varmuudella tien tukkona viimeistään 80 km/h alueella, mikä yleistyessään johtaa vaarallisten ohitusten lisääntymiseen.

Ruotsista voitaisiin hakea ennakkoasetelmia, mutta sikäläinen 30 km/h muuttaa asetelmaa merkittävästi. Ajoneuvon tuhovoima = liikemäärä = massa x nopeus, ja muilla liikkujilla on huomattavasti enemmän aikaa reagoida hitaamman kevytauton liikkeisiin. Saattaapa ruotsalainen kulttuuri muutenkin kasvattaa fiksummin myös liikenteessä käyttäytyviä nuoria?

"Jos riskit jätetään kokonaan huomioimatta tai arvioimatta, syyllistytään älylliseen laiskuuteen ja edesvastuuttomaan valmisteluun."

Vähäpätöisempi, mutta ei merkityksetön riski, on muulle omaisuudelle aiheutuvat vahingot. Meissä aikuisissakin on esimerkiksi parkkipaikalla välinpitämättömästi tai ajattelemattomasti käyttäytyviä yksilöitä. Aikuisen aivot ovat kuitenkin kehittyneet sille kypsyystasolle, mille ne kullakin yksilöllä ylipäätään kehittyvät. Kun nuoren aivot yhdistetään keskimääräiseen edes oman omaisuuden huolenpitoon, riskinä on nykyistä enemmän syyttömien osapuolten 200–300 euron omavastuumaksuja vakuutusyhtiölle ja vakuutusmaksujen nousua.

Harvemmin aikuisetkaan jäävät paikalle toisille aiheutettuja vahinkoja omasta vakuutuksestaan maksamaan, tuskin jälkikasvu on sen kummempaa (jos edes huomaa vahinkoa).

En väitä, että nämä riskit toteutuisivat ”riittävissä” määrin, eli huonosti käyttäytyviä yksilöitä olisi ”liikaa”. Enkä tietenkään esitä, että harvojen mätien yksilöiden vuoksi pitäisi torpata koko hanke. Mutta väitän, että jos riskit jätetään kokonaan huomioimatta tai arvioimatta, syyllistytään älylliseen laiskuuteen ja edesvastuuttomaan valmisteluun.

Mikko Holappa

isä, kolaritta 28 vuotta

Oulunsalo

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Etelä-Suomen mutkaisilla teillä ei pysty ohittamaan runsaan liikenteen ja keltaisten viivojen vuoksi. Siksi 60 km/h ajava on tien tukko jolloin autoilijat hermostuu ohittelemaan vaarallisesti ja lisäksi hälyttävät poliiseja mahdollisen hörhön olevan tukkona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä se nähdään!! alinopeus on vaarallista liikenteessä kuin että lievä ylinopeus, törkeät ylinopeudet tuomitsen jyrkästi, mutta +- viisikilometrin ylinopeudet sallisisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kevytauton kuskille, mutta kaikille muille hengenvaarallista ja tästä syystä olen onnellinen, että Eu:sta kerrankin laitetaan oikea "sipilän hanke"roskakoriin👍

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos tästä vastineesta kalevan linjalle. Järkytyin eilen kyllä kovasti, kun kaleva paljasti karvansa tässäkin asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:07
Rajavartiolaitoksen uudeksi päälliköksi esitetään Pasi Kostamovaaraa – nimitys tarkoitus tehdä perjantaina
18:00
”Suru on myös kaunis tunne” – Tytär-tanssiteoksessa Kaisa Rundelin ja Taina Ala-Ketola käsittelevät suhdettaan isään, joka oli läsnä, mutta poissa Tilaajille
17:33
Kokoomus jättää välikysymyksen: "On päätetty menolisäyksistä, joille ei ole tulopuolella katetta"
17:26
Etiopian ME-nainen Genzebe Dibaba jää pois MM-Dohasta
17:18
Omakotitalossa syttyi tulipalo Sodankylän Vuotsossa – palo huomattiin Rajavartioston helikopterista
17:00
Aika on py­säh­ty­nyt, mutta voi myös ajaa kaiken ohi – Andreas Ala­ries­ton mökki uinuu ja ra­pis­tuu So­dan­ky­län Vuot­sos­sa Tilaajille
16:59
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
83
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
57
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
45
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
43
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
43
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
41
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
33
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image