Mielipiteet

Lukijalta

Kettukannat Oulun seudulla liian alhaiset pitääkseen jyrsijäkannat kurissa

Mielipiteet 12.1.2020 7:00
Sari Ollila

Oulun kaupungissa on ollut jo useamman vuoden ajan käynnissä vieraslajien, minkkien ja supikoirien, tehostettu loukkupyynti merenranta-alueilla (Oritkari–Letonniemi), samalla on tapettu ketut, jotka ovat erehtyneet loukkuihin.

Kettu kuuluu tärkeänä osana Suomen luontoon. Kettu käyttää ravintonaan myyriä, hiiriä, rottia, rusakoita, jäniksiä ja lintuja. Ketulla on tärkeä rooli jyrsijäkantojen säätelijänä. Nämä jyrsijät levittävät tunnetusti myyräkuumetta ja jänisruttoa.

Tuskin kukaan iloitsee, jos myyrät, hiiret ja rotat jylläävät kiinteistöissä, puutarhoissa aiheuttaen vahinkoja ja levittäen tauteja. Kettu edistää ihmisten hyvinvointia käyttämällä ravintonaan tauteja levittäviä jyrsijöitä.

Oulussa ja Pohjois-Pohjanmaalla on runsaasti näitä tautitapauksia runsaina myyrä- ja jänis-/rusakkovuosina. Kettukannat ovat Oulun seudulla liian alhaiset pitääkseen jyrsijäkannat kurissa (riistakolmiot.fi kettutiheys). Ketunmetsästys loukuilla, ajokoiralla pyynti ja haaskoilta pyynti verottaa liikaa Oulun seudun kettukantaa. Liian alhainen kettujen ja muiden jyrsijöitä ravintonaan käyttävien petojen määrä mahdollistaa sairastumisia jänisruttoon ja myyräkuumeeseen.

Nuorten kettujen kuolleisuus on muutoinkin suurta johtuen liikenteestä, metsästyksestä, luontaisista vihollisista, ankarista talvista ja taudeista.

Pääkaupunkiseudulla asustelee runsaammin kettuja pitämässä rottakantaa ja ongelmaksi muodostunutta villikanikantaa kurissa. Helsingissä ketulle annetaan mahdollisuus elää ihmisen rakentamassa ympäristössä ja toteuttaa luontaista tehtäväänsä. Miksi tämä ei voisi olla mahdollista myös Oulussa?

Mitä hyötyä on ketun tai muidenkaan pienpetojen tappamisesta, kun niitä ei käytetä edes ihmisravinnoksi ja eikä niiden turkitkaan ole niin arvokkaita, että niillä elannon saisi. Jääkö jäljelle vain tappamisen ilo, vai pönkitetäänkö heikkoa itsetuntoa?

"Helsingissä ketulle annetaan mahdollisuus elää ihmisen rakentamassa ympäristössä ja toteuttaa luontaista tehtäväänsä."

Tällä hetkellä loukkupyynnin osalta meno on kuin pukit olisivat kaalimaan vartijoina. Pienpetopyytäjien ei tarvitse esittää minkäänlaisia todisteita pyydetyistä ketuista, ei edes valokuvaa metatietoineen.

Oulun kaupungin edustajan on valvottava yhteistyökumppaniensa toimia, jotta kaikki toimet tehdään noudattaen lakeja ja sopimuksia. Toiminnan on oltava läpinäkyvää. Ei riitä, että tapetut ketut ovat ns. kapikettuja (ontuva selitys), kun ei todisteita siitä ole. Luontovalokuvauksen harrastajat eivät ole nähneet tai törmänneet kapikettuihin Oulussa.

Suosittelen lämpimästi pienpetopyytäjille aseiden vaihtamista kameraan, avartamaan tietämystä luonnon kiertokulusta ja nauttimaan luonnon tarjoamista upeista kohtaamisista petojen kanssa valokuvauksen parissa.

Sari Ollila

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Kaikki jyrsijät suojeltava! Oulun kaupunki purettava, jotta ihmistoiminta ei häiritse jyrsijöiden elämää. Samalla voisi siirtää tauteja levittävät ihmiset pois alueelta. Alueen voisi aidata, niin jyrsijät pääsisivät toteuttamaan itseään ilman vaaraa ketun ruuaksi joutumisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suosittelen kirjoittajaa itse avartamaan tietämystään luonnon kiertokulusta. Edes myyrien ja pienpetojen välinen syklisyys ei kuulosta olevan auttavasti tiedossa ja käsitettynä.

Kirjoitus ei sisällä mitään muuta kuin tietoista aaattellista propagndaa, jota somessa aatetoverit sitten yhdessä etukäteen sovitusti tukevat kommenteillaan, eli koittavat mielipidevaikuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus ja mielipide. Myös kettu kulkee ravinnon perässä. Nykyään kaupunkiluonnossa on runsaasti ketulle ravintoa. Ja varmaankin tulee olemaan vielä enemmän, jos niiden luontainen sääteliä loukutetaan pois. Toivottavasti ketun loikutupäätökset ei perustu yhden tai parin ihmisen mielipiteeseen. Etelä-Suomessa kettu nähdään jo hyötyeläimenä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhanpäiset narskuttajat ovat lisääntyneet huolestuttavasti jopa Suomessa. Näihin ei kettujen lisäyskään auta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun pohjoispuolella 80-luvulla ei ketun jälkiä näkynyt 2-3km säteeellä asutuksesta,nyt ne juoksentelee jo pihoilla,eikö se ole merkki että kettuja on liikaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus. Todellakin ketut pitäisi jättää rauhaan. Ihminen helposti ajattelee asioista niin yks'oikoisesti. Hyvinkin kaupunkiluonnossa voisi vallita luonnon tasapaino. Nytkö vain ihminen kuuluisi kaupunkiluontoon muutako ei suvaittaisi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viirupöllöt pesivät kunhan myyriä on riittävästi pikaruokana pesän lähellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joopa joo.....Kettuja enempi kuin koskaan.Kesyjä, pyörivät pihoilla.Syövat linnunppoikaset, fasaanit, metsälinnut ja jänikset.Jo on aikoihin eletty vihreää kirjoitusta.Kirjoittaja voisi paremminkin ryhtyä rakentelemaan pöllönpesiä nämä vasta ovat hiiren ja myyräntorjujia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne on ne kettujen luontaisten vihollisten määrätkin nousseet koko ajan. Sudet, ilvekset, ahmat jne ottavat myös ketun saalikseen. Toisekseen, myös petolintujen määrät ovat kasvaneet huikeaa vauhtia. Kotkat, haukat ja pöllöt ovat lisääntyneet viimeisten 10-15 vuoden aikana merkittävästi, tai ainakin niitä näkee paljon enemmän, kuin aikaisemmin. Myös ne pitävät omalta osaltaan huolta myyräkannan rajoittamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo mainitsemasi petolintukantojen kasvu ei ole aivan niin yksinkertainen juttu. Kotkakannat ovat kyllä lisääntyneet. Jos myyrillä on nollavuosia, niin silloin pöllöilläkin on nollavuosia. Pöllökannat ovat taantuneet pitkällä aikavälillä. Kanahaukka- ja hiirihaukkakannat ovat taantuneet voimakkaasti viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Sen sijaan tunnetulla myyränpurijalla, tuulihaukalla, menee myyrävuosina hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjoisen luonnossa pitää saada olla vapaana kaikkien alueella luonnostaan pesiviä villejä eläimiä. Miksi kettuja pitää vihata ? Ketut ovat kuuluneet Suomen luontoon aina ja ihmiset ovat saaneet pukeutua lämpimiin turkikseen talven viimoissa.

Oulun työttömät kettuja ja muita villejä kasvattamaan ! Turkistarhaus uuteen kukoistukseen !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun työttömät työllistävät itsensä! Oulussa työttömiä on paljon ja alanvaihto mahdollistaa työpaikan saamisen ihan itse. Älyätkö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kissat hoitaa samat asiat. Kissat on aina ollut osana jyrsijöiden torjuntaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh heh, taas näitä. Faktat ilmeisesti tarkistettu Aku Ankan numerosta " Roope kultajahdissa" .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin meilläpäin jos alkaa kettuja näkyä, niin kohta ne tulevatkin vastaan metsästäjien maastureiden karjapuskureissa...ja autoja oli varmaan kymmenkunta, että kovasti oli väkeä tarvinnut pikku ketun pyynnissä.
Voi että, kun eläimetkin osaisivat käyttää aseita....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässähän olisi hyvä kohde tutkijoille. Luonnon tasapainosta kannattaa pitää huolta, se on meidän kaikkien etu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

24.1.
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
24.1.
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
24.1.
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
24.1.
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
24.1.
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
24.1.
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
24.1.
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image