Mielipiteet

Lukijalta

Ketä pitikään pelätä Oulussa?

Kesäkatu on kirjoittajan mukaan Oulun keskustan turvallisinta seutua. Arkistokuva. KUVA: Heidi Peltonen
Mielipiteet 1.2.2019 6:00
Tuula Salminen

Kiitos Kalevan toimittaja Daniel Walleniukselle asiallisesta ja kiihkottomasta uutisoinnista (Kaleva 29.1.) Oulun kaupunginvaltuuston turvallisuusinfosta.

Toimittaja ei jatkanut sitä manipulointia ja kuntalaisten perusteetonta pelottelua, jonka monet kaupunginvaltuutetut näyttävät ottaneen sydämenasiakseen.

Olen jo jonkin aikaa ihmetellyt valtuuston puheenjohtaja Juha Hännisen mielipiteitä kaupungin turvallisuudesta. Jos kerran on kriisitilanne, niin puheenjohtajana Hännisen pitäisi olla rauhoittava voima, ei manipuloiva ja turvattomuutta lietsova.

Hännisen mukaan hän ei ole 20 vuoteen kokenut vastaavaa turvattomuutta kuin nyt. Poliisin viesti oli täysin päinvastainen ja Hänninen varmasti tiesi sen jo etukäteen. Siis miksi hän vakain äänenpainoin hokee turvattomuutta? Turvallisuus on tunne, joka on helppo saada järkkymään pelkällä puhumisella.

Puheessaan Hänninen viittasi johonkin aiempaan sanaharkkaan valtuustossa ja kun joku valtuutettu jurnutti vastalausetta, niin Hänninen tiuskaisi, että sotilaana hän puolustaa sananvapautta vaikka aseella. Näin yleisönä se kuulosti kammottavalta. Tuleeko somehuuto arkipäiväiseen puhekieleen?

Olen aina arvostanut kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kyösti Oikarista, en pelkää hammaslääkäriä. Uskon, että professorina hän osaa laittaa asiat ja ilmiöt oikeisiin lokeroihin ilman kiihkoa.

Tai uskoin. Mitä nyt on tapahtunut, että hän edes ajattelee Oulun turvallisimman paikan, kesäkadun, sulkemista yöksi? Sanonpa vaan, että älkää nyt ihan vauhkoontuko maailman turmeluksen edessä.

”Kannattaa hieman liikkua Oulun yössä, niin tietää, mitä kaupungissa tapahtuu.”

Olen syntynyt ja lapsuuden ja nuoruuden viettänyt Stadissa. Jo silloin, 60–70-luvulla siellä oli meno monin verroin vilkkaampaa kuin Oulussa ikinä. Asematunnelissa saattoi liikkua myöhäänkin, vaikka huumeita ja humalaisia oli riittävästi, sillä asemalla oli aina poliisipartioita. Se tuntui turvalliselta.

Oulussa olen asunut viisi vuotta ja liikkunut kaupungilla niin päivällä, kuin yöllä, bussilla tai pyörällä. Käyn silloin tällöin ravintolassa ja olen usein kulkenut kesäkadun kautta. Illalla siinä on jonkin verran nuorisoa ja hyvä niin, ovat näkösällä. Jos katu suljetaan, niin silloinhan nuoret siirtyvät epämääräisiin asuntoihin. Eikö se ollut se vaara? Nämä nuoret tuskin jäävät kiltisti kotiin.

Yöllä kesäkatu on lähes tyhjä, ei siellä ole juuri ketään, ei suomalaisia, ei arabeja. Aulassa, joka on Oulun turvallisin katuosuus, on vartijoita ja siten turvallista odotella yöbussia, myös nuorten naisten. Viimeksi vielä poliisiauto seisoi ulkopuolella, mikä minusta tuntui jo poliisiresurssien tuhlaukselta.

Kannattaa hieman liikkua Oulun yössä, niin tietää, mitä kaupungissa tapahtuu. Muutamana juhannusyönä olen mennyt pyörällä kapakasta kotiin Kaijonrantaan ja nähnyt vain pari ihmistä koko matkalla. Silloinkin kaupunkilaiset, niin lapset kuin aikuiset, ovat olleet paljon suuremmassa vaarassa omilla tai tuttavien kesämökeillä.

Tuula Salminen

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (39)

Se, että Tuula vanhempana naisena saa kulkea rauhassa, ei tarkoita sitä, että nuoret ja nätit naiset saavat olla rauhassa. Ihmetyttää, kun nuoret naiset puhuvat turvattomuuden tunteesta ja ahdustelusta, niin nämä... no, varttuneemmat naiset tulevat aina ilmoittamaan, ettei mitään turvattomuutta ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän miehet ole tässäkin asiassa taas eniten äänessä ja kerro meille naishöpsöille miten asiat oikeasti ovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos on lapsuuden ja nuoruuden viettänyt 60-70 luvuilla niin silloin jo ikä suojelee tältä Nyky ilmiöltä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt ei ole kyllä kirjoittaja ollut paikalla yöllä. Itsekin syystä tai toisesta jouduin olemaan pari yötä valkean ympäristössä. Meno oli kaikkea muuta kuin turvallista, poliisit kävi välillä, suurin piirtein samoihin kellon aikoihin tuli partio, teki kierroksen, oli paikallaan hetken ja lähti. Sitten taas tapahtui, ei suoranaista uhkaa kenellekään, muutamia painiotteluita ja sanallisia väittelyitä tuon tuostakin. Ulkopuolista pelottaisi. Meno on kaikkea muuta kuin kirjoittajan selittämää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vielä turvallisempi oli enneku paljastettiin jäävuoren huippu ku kukaan ei tienny...pimennossa pietetään edelleen ......turvallisuus oli pelkkää tietämättömyyttä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan vaan tiedoksi Tuulalle, että juhannuksena aika monessa kaupungissa on hiljaista. Sen perusteella ei paljon turvallisuudesta kannata tehdä johtopäätöksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos pelkää niin oulussa ym.kaupungeissa saa pelätä muuallakin kuin vain keskustan alueella. Ja käsittääkseni nämä hyvin sydäntä särkevät pahat teot on alkujaan läheteneet somesta. Pelottelu ei meitä ketään auta, päinvastoin, niin kuin Tuulan kommentissa se on hienosti ilmaistu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistan omasta nuoruudestani, kun aloimme siskon ja kavereitten kanssa kulkemaan kylillä, niin kovasti äidit meitä varoittelivat pojista/miehistä. Silloin ei vielä niin paljon maahanmuuttajia Suomessa vielä ollut, vaan ihan kotperäisistä pojista/miehistä varoiteltiin. Tämä on varmaan tuttua kaikille tytöille/nuorille naisille.
Tuula Salmiselle paljon kiitoksia tättä kirjoituksesta. Meillä on Suomessa paljon ihmisiä jotka suhtautuvat lähtökohtaisesti torjuvasti ja ennekkoluuloisesti tietyistä maista tuleviin turvapaikanhakijoihin. Kommentit olisivat samanlaisia, vaikka yksikään heistä ei olisi syyllistynyt mihinkään rikokseen Suomessa. Sen tietää siitä, että kun nyt jotkut yksilöt ovat syyllistyneet rikoksiin, niin kaikki turvapaikanhakijat tuomitaan kollektiivisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisin mielipide turvallisuusasiasta tuskin on ainoa oikea. Virkansa puolesta heidän kuuluu sanoa, ettei ole uhkaa ja luvat että viranomainen auttaa ja on heti paikalla. Jo siksikin, että laintulkinta hätävarjelusta perustuu siihen ettei yksilön tarvitse puolustaa itseään, vaan viranomainen hoitaa sen.
Muunlaisen informaattion antaminen romuttasi tämän ajatusmallin täysin ja antasin perusteita lain ottamiseen omiin käsiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun poliisilaitoksen tietoon tulleiden rikosten määrä kääntyi nousuun vuonna 2018. Kokonaismäärä kasvoi neljä prosenttia vuodesta 2017. Kappalemääräisesti tuo tarkoittaa 2 500 rikoksen lisäystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai on Oulu turvallinen kaupunki. Kuka edes niin voi sanoa, vain se jolle ei ole sattunut mitään. Lukekaa lehtiä ja kuunnelkaa ihmisiä mitä kaikkea heille on tapahtunut muutaman vuoden aikana. Miksi näitä juttuja vähätellään, kun tiedetään totuus. Onko se niin, ettei mistään saa sanoa ääneen, vaikka on sananvapaus valtiosta kyse. Kuunnelkaapa joskus töllöstä keskusteluohjelmia, mitä kaikkea siellä puhutaan, silloin kun aihe on tosi kuuma. Olemme pian kuin vanhan venäjän aikaisissa kahleissa, jossa ajatuksetkaan eivät saaneet olla, kuin sitä mitä on sanottu ns. korkeimmalta taholta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tänään kalevassa jutut Oulun kaupungin rikos tilastoista, ei tää niin turvallinen kaupunki oo kuin Tuula antaa ymmärtää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tuula taitaa tehdä huomioita keinutuolista käsin....käväseppä illala kylänpinnasa niin saattaa mieli muuttua......tilastoissa ole kun murtoosa rikoksista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina on henkilökohtanen turvallisuus on mielipide kysymys,tlastot on sitä varten että saadaan koko kuva voihan niitäkin sitten tulkita oman mieltymyksen mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Kesäkatu on niin turvallinen, siellähän ei tarvita vartijoita ja poliiseja sitten. Ja varmaan se, että mielipidekirjoituksen laatija ei ole nänyt tai kohdannut väkivaltaa ja ahdistelua, tarkoiottaa sitä ettei sitä ole Oulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tuo voi olla ikä kysymyskin ehkä se kaupunki ei ole turvallinen nuorille tytöille vaikka se olisi turvallinen aikuisille naisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Some ei ole turvallinen paikka sen enempää tytöille kuin kenellekään muullekaan nuorella ja lapselle - vanhuksista puhumattakaan. Ja se tulee ihan joka paikkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (39)

Uutisvirta

14:45
Suomalaisperhe rajussa onnettomuudessa Liettuassa – vanhemmat kuolivat heti, kolme lasta sairaalassa
14:32
Pohjois-Pohjanmaan pohjoisosissa saa ampua ilotulitteita venetsialaisissa – ilotulitus sallittua vain taajaman ulkopuolella
14:22
Auto ajautui ulos tieltä ja kierähti katolleen Kajaanissa, kuski loukkaantui lievästi
13:45
Porokello-sovelluksen ilmoittajien määrä on kasvanut 2500:lla alle kahdessa kuukaudessa – elokuussa poroja on vilkkaasti tiellä, mikä näkyy myös piikkinä kolaritilastoissa
13:32
Kapinalliset vetäytyivät keskeisestä kaupungista Syyrian Idlibissä
13:14
Helsingin Sanomien toimittaja ja KRP väänsivät työvälineiden takavarikosta suljettujen ovien takana – sotilastiedustelu-uutisoinnista lähtenyt rikostutkinta alkaa olla loppumetreillä
12:40
Pudasjärven ampumistapauksessa nostettu syytteitä taposta – oikeudenkäynti alkaa Oulun käräjäoikeudessa ensi viikolla
82
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
71
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
34
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
29
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
27
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
23
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja
21
OP-ryhmä aloittaa peräti 3 000:a henkilöä koskevat yt-neuvottelut – irtisanomisia voi tulla jopa 250

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

"kalakisa"
Magge

Uusin lukijakuva

Sateen jälkeen.
Lukija

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image