Mielipiteet

Lukijalta

Keskustelu ”korkeasta” ei lupaa parempaa asumista – si­joi­tusyk­siö­ra­ken­ta­mi­sen sijaan ja rinnalle tarvitaan perheasuntoja

Mielipiteet 20.11.2018 6:00
Kalervo Ukkola

Onko Oulun kaupunkisuunnittelu enää hallinnassa, kun 2018 rakennettujen asuntojen keskikoko on 32 neliömetriä ja viime vuonnakin vain 44 neliömetriä?

Yksipuolisen ”korkeiden” sijoitusyksiötalojen rakentamisen sijaan keskusta-alueille tarvitaan moni-ilmeisempää, perheasuntoja lisäävää, kohtuuhintaista asuntotuotantoa.

Keskustan uudisrakentaminen ei tarjoa järkevän kokoisia ja kohtuuhintaisia perheasuntoja niille, jotka arvostavat lyhyttä työmatkaa, hyviä julkisia ja muita palveluja ja liikenneyhteyksiä.

Muissakin kasvukeskuksissa kipuillaan grynderien ehdoilla tapahtuvasta ”sijoituskanakoppien” rakentamisesta. Puuttuu sosiaalisesti kestävä kaupunkisuunnittelu. Pitäisi keskittyä enemmän kaupungin rakenteeseen eikä keskusteluun korkeista rakennuksista sinänsä, vaan niidenkin asuntotyypeistä.

Ouluunkin on rantautunut malli, jossa tonttia ei omista taloyhtiö vaan tonttirahasto. Näin rakennusliikkeet yrittävät markkinoida mahdollisuutta päästä halvalla kiinni kalliiseen uudisasuntoon. Ostajalle ei aina kerrota tarkasti tonttivuokran ehdoista.

Tonttivuokra voi hämärtää asunnon todellista hintaa. Esimerkiksi Vantaalla vuokratonteilla olevat asunnot eivät kuulu halvimpien joukkoon ja siellä halutaan jo rajoittaa vuokratonttien määrää.

Keskustelu ”korkeasta” ei lupaa parempaa asumista. Valtuutettu Jarmo Husson (kok.) (Kaleva 5.11./Lukijalta) esittämä ”markkinatalous” eikä ”tiheä” ja ”korkea” ratkaise ongelmia. Veikko Ervasti (Kaleva 9.11./Lukijalta) pitää sitä ”mahtipontisena”.

Saadaanko jo avattu ”korkean” kiinteistösijoittamisen ”Pandoran lipas” (vrt. Kaleva 14.11.) jotenkin vastuullisemmalle pohjalle? Tähän ei haastateltu yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikkikään antanut vielä eväitä.

"Muissakin kasvukeskuksissa kipuillaan grynderien ehdoilla tapahtuvasta 'sijoituskanakoppien' rakentamisesta."

90-luvun alussa Meritulliin yritettiin silloisen geodeetin Jaakko Mähösen ja kollegoiden esittämillä rakentamistapaohjeilla saada monipuolisia asuntoja ja niiden hallintamuotoja. Tarjolla oli näköaloja kohtuuhintaiselle asumiselle, toisin kuin nykyisin. Lamavuodet kaatoivat tavoitteet. Rakentaja toisensa jälkeen halusi muutosta, tinkiä ohjeista.

Keskusta-asutus on lisääntynyt. Rakentamisohjeisiin, maapolitiikkaan ja kaupunkisuunnitteluun tarvitaan uusia linjauksia ja kehitysaskelia.

Monipuolisen ja kohtuuhintaisen asumisen pitäisi lisääntyä sijoittamisessa ja asuntojen myynnissä. Sijoitusyksiörakentamisen sijaan ja rinnalle tarvitaan perheasuntoja.

Valtio voi edistää kohtuuhintaista asumista laskemalla ARAn/valtiovarainministeriön omat Sivakan ja yleishyödyllisten vuokrataloyhtiöiden lainakorot pankkikorkojen tasolle, kuten Helsingissä. Ylimääräinen rahastus voidaan täälläkin purkaa kaupungin ja valtion kasvusopimuksissa.

Monimuotoinen asuminen, yleishyödyllinen ja perheasuntotuotanto sekä elinkaari- ja laatuvastuut pitäisi kirjata rakentamistapaohjeisiin ja maanluovutusehtoihin. Tätä on esitetty myös ”vastuullisen rakentamisen asuntomessualoitteessa" 2017.

Kalervo Ukkola

kaupunginvaltuutettu (vas.)

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Sosiaalisesti kestävä kaupunkisuunnittelu on ihan hukassa Oulussa. Virkamiehet ihmettelevät keskustan ankeutta ja brandäävät kaupunkia jos jollakin visioilla. Jatkuva jauhaminen suuresta, korkeasta keskustasta on mantra, jota virkamiehet kuten Matinheikki puhuvat, on tuskastuttavan ontuvaa. Korkealle törröttävät talot "kanakoppiasuntoineen" ovat kalliita, sosiaalisesti väestöpohjaa yksipuolistavia ja vilkasta kaupunkikulttuuria köyhdyttäviä.

Ukkola kirjoituksessa on oikea pointti, kaupungin keskustan pitää olla jotain muuta kuin asumalähiö. Saa nähdä miten esim.Vaaran kortteli kehittyy.... Ei kai taas joku korkea talo törröttämään? Vieressä on kuitenkin mallia viihtyisästä rakentamisesta; Kansan Tahdon saneerattava talo ja Talousseura kaunis rakennus. Näistä pitäisi ottaa oppia ja mallia korttelirakentamisen suunnitteluun. Tuollaisessa kaupunkiympäristössä tulisi liikuttua. Aseman seudulla ei enää viitsi liikkua, se on menetetty alue. Pikkuisia kämppiä löytyy jos haluaa maksaa asunnostaan ylihintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole hallinnassa ollut enää vuosiin!
Ja kalliit vuokrat! Ja vaikka yksin asuisikin nii kyllö sitö tilaa silti tarvii... voi olla rajotuksia. Lemmikki eläimiä. Lapsentapaamisia. Ja ihan vaan vaikka tavaraakin jää vuosien varrella mukaan. Oulussa menny ihan perziilleen nämä asunto asiat. Varsinkin vuokra asuntojen hinta, laatu, KOKO jne.. mutta vuokrat varsinkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä haluaisin ainakin asua perheen kanssa keskustassa niin kuin muualla oikeissa kaupungeissa tehdään. Voisimme asua pienessä kolmiossakin. Mutta ei näjöjään haluta lapsiperheitä keskustaan. Oulussa vissiin pakko muuttaa Mihinliekankaalle ja ostaa pari farmaria ja ajella pelto-Rismaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos keskustaan tulisi perheasuntoja, hinnan vuoksi niistä tulisi paremminkin edustusasuntoja paremmin ansaitseville.

Omakotitaloissa perheasunnot ovat yli 100m2, Nykyään ~150m2 luokkaa. Hinta ehkä 300-400k€ luokkaa

Sattumoisin näin erään rakenteilla olevan talon mainoksen. 130m2 asunto maksoi 1.3M€. Ei ole Oulun kaupungissa montaa jperhettä otka tällaisen pystyvät ostamaan. Hyvin on katteet kohdillaan. Kerrostalossahan rakentamiskustannusten neliöhinnan pitäisi olla pienempi kuin ok-taloissa. Tonttikaan ei selitä hintaa vaikka kalliimpi onkin. Kerrostalossa saadaan moninkertainen määrä asuntoneliöitä per tonttineliö ok-taloon verrattuna. (sitä enemmän mitä korkeampi)

Sellainen uusi asia myös osui silmään että kun ennen oli vastike, rahoitusvastike niin nyt lisäksi on tullut tonttivastike. Eli 3 erilaista maksua pelkästään taloyhtiölle + sähkö ja vesi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja että vasemmisto änkyrä tällä kertaa ulisee matalan & lättänän puolesta. No kyllähän maailmaan ulinaa mahtuu, mutta nyt kun Oulussa on rakentamisen suunta ja malli kääntynyt _viimmeinkin_ oikeaan suuntaan eli ylös päin, niin sitä pitää jatkaa ehdottomasti ja lisätä eikä 60-lukuisten änkyröiden mukaan alkaa haromaan pakkivaihdetta jotta päästäsi Brezneviläiseen meinikiin takaisin. Kyllä wanhuksien olisi syytä vain keskittyä siihen kiikkastuolinsa keinuttamiseen ja jättää tulevaisuus niille jotka siinä tulevat myös elämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinulta meni Ukkolan pointti ohi niin, että suhahti. Kalervo ei ottanut niinkään kantaa rakennusten korkeuteen kuin niiden asuntojen kokoihin.

"Pitäisi keskittyä enemmän kaupungin rakenteeseen eikä keskusteluun korkeista rakennuksista sinänsä, vaan niidenkin asuntotyypeistä."

Kalervo haluaa keskustaan vähemmän pieniä yksiöitä ja enemmän kohtuuhintaisia perheasuntoja. Minusta se on ihan kohtuullinen ja järkevä pyyntö. Ei keskusta pelkillä sinkkuvuokralaisilla toimi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy ihmetellä kuka keskustassa haluaa tätä nykyä asustaa?
Matinheikki on täysin toivoton kortti. Jos joku on grynderien vietävänä, niin se on Matinheikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palveluja ja liikkeitä keskustaan pitää saada, ei niinkään asuintorneja, mutta rakentakaa mitä rakennatte, pääseehän täältä pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta, keskustan tulisi olla paikka johon asumalähiöistä tullaan asioimaan ja ostoksille. Nyt siitä itsestä tehdään asumalähiötä ja palvelut karkaa "Hiukkavaaroihin ja Kontinkankaisiin."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liikenteen ja pysäköinnin vaikeuttamisella tehty tahallaan tai tyhmyyttään autioksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa ajattelin jutun luettuani itsekin - keskustasta on tulossa asumalähiö. Moni on sanonut, ettei juuri asioi keskustassa. En itsekään juuri käy siellä muuten kuin elokuvissa ja kirjastossa. Elokuvissa käydessä tuli ostoksia tehtyä Punnitse ja säästä-liikkeessä, mutta nyt se on muuttanut/muuttamassa ns. lähemmäs keskustaa. Tuleekohan siis jonnekin Valkean tienoille? Sehän nykyään on Oulun keskusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohtuuhintainen perheasunto kaupungin keskustasta...vesinäköalalla...onnistuu jossain pikkukaupungissa.

Jos niitä Ouluun rakennettaisiin, pitäisi hakijat valita poliittisesti, mikä johtaisi epäoikeudenmukaiseen etuun jollekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hussot ja Ukkolat pömisee. Kumpikin ajaa oman taustaryhmänsä asiaa. Se ei ole äänestäjät, mutta vaalien läheisyys kyllä näkyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:15
Miesten trapin finaalipaikat karkasivat suomalaisilta Hollolassa
18:03
Valtteri Bottas huilaa kotimaisemissaan ilman sopimusstressiä
18:00
Sentencedin comebackia ei kannata toivoa, sillä sitä ei tule, sanovat yhtyeensä menneisyyttä muistelevat Sami Lopakka ja Vesa Ranta – kirjoja sen sijaan ilmestyy Tilaajille
17:00
"Liberaalivyörytys" ja "Pride-ideologia" rajoittavat konservatiivien mielestä sananvapautta – Tämä uhka saa perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit lähentymään toisiaan Tilaajille
15:33
Pyhäjärvellä ulosajo – yksi henkilö viety sairaalaan
15:21
Matkailuyhdistys haluaa kestävän kehityksen sertifikaatin Ruka-Kuusamon alueelle – Matkailuyrittäjät näkevät aluesertifikaatin hyvänä välineenä
14:30
Omakotitalo paloi Ylitorniolla lauantaina – viranomaiset vaitonaisia palon syystä
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
20
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
19
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Kyllä maailma on paljon parempi paikka, kun meitä demareita on. Lue lisää...
Äärettömän hyvältä ä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image