Mielipiteet

Lukijalta

Kemera nykyaikaan – metsätalouden tu­ki­jär­jes­tel­män pe­rus­teel­li­nen uudistaminen saa laajaa kannatusta

Mielipiteet 8.3.2018 7:00
Ilmari Juutilainen

Nykyinen metsätalouden tukijärjestelmä (Kemera) on voimassa vuoteen 2020. Uuden, korvaavan järjestelmän valmistelu on meneillään.


Suomalaisten metsiin liittyvät arvot ovat muuttuneet voimakkaasti taloudellisesta painotuksesta kohti monikäyttöarvojen arvostusta. Metsien tuottamaa ei-puutuotannollista hyötyä (virkistys, luonnontuotteet, ekosysteemipalvelut, luonnon monimuotoisuus) pidetään yleisesti vähintään puutuotannollisten hyötyjen suuruisena. Metsälajien uhanalaistuminen ja vanhojen metsien häviäminen huolettaa kansalaisia.

Metsätalouden uuden tukijärjestelmän tulisikin muuttua arvojen ja asenteiden mukana. Uuden tukijärjestelmän päätavoitteen tulisi siis olla metsänomistajien kannustaminen toimintaan, joka tuottaa hyötyjä metsäluonnolle ja metsien monikäytölle.


Nykyinen tukijärjestelmä on vahvasti painottunut puuntuotannon edistämiseen. Erityisen ongelmallista on kunnostusojitusten avustaminen, sillä ojitus lisää metsätalouden vesistöpäästöjä ja ojalinjat haittaavat muutenkin metsien virkistyskäytöstä. Ympäristölle haitallisen toiminnan valtiontuki ei ole nykyaikaa.


Tutkimusten mukaan metsälajien väheneminen ja häviäminen tulee jatkumaan, ellei talousmetsien luonnonhoitoa tehosteta. Suomi on kansainvälisin sopimuksin sitoutunut pysäyttämään biodiversiteetin vähenemisen.

Kemeran uudistaminen on hyvä mahdollisuus kääntää suuntaa. Valtion varoin on kaivettu miljoonia hehtaareita hukkaojitusalueita, joilla puu ei kasva ojituksesta huolimatta. Nyt on aika kääntää suunta ja painottaa rahoitusta näiden hukkaojitusten ennallistamiseen.

"Nykyinen tukijärjestelmä on vahvasti painottunut puuntuotannon edistämiseen."

Metsätalouden tukijärjestelmän perusteellinen uudistaminen saa laajaa kannatusta. LUKE:n metsäntutkijoiden selvitys metsätalouden uudesta kannustinjärjestelmästä (Hänninen ym. 2017) ehdottaa keskeiseksi tukikohteiksi metsien ympäristöpalvelujen (kuten luonnon monimuotoisuuden ja hiilensidonnan) edistämistä.


MTK:n metsävaltuuskunnan viesti oli ”Kemera kokonaan uusiksi” ja koneyrittäjien liiton mukaan ”Kemera on tullut tiensä päähän”.
Lisäksi EU:n valtiontukiperiaatteiden mukaan valtiontuki kannattavalle liiketoiminnalle ei voi olla pysyvää. Edellinenkin tukijärjestelmä sai hyväksynnän vasta pitkän väännön jälkeen. Ei ole lainkaan selvää, että nykyisenkaltainen tukijärjestelmä voisi jatkossakin saada EU:n komission hyväksynnän.

Ilmari Juutilainen
Suomen Luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piiri
Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Nykyiset tuet valuvat halpana puun hintana teollisuuden laariin. Metsänomistaja ei hyödy niistä mitään. Puuntuotannon kannattavuus on oulun korkeudella suoperäisillä mailla todella heikkoa ellei jopa tappiollista. Kuitupuun hintaan pitäisi saada suuri muutos. Nyt se menee lähes ilmaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kemeratuella on rahoitettu soiden ojitus ja nyt sitten Kemeralla pitäisi samaiset ojat ennallistaa, jotta koneyrittäjillä töitä riittäisi.
Ojien osittainen tukkiminen riittää, luonto hoitaa loput.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joutaisi koko metsäala täysremonttiin. Kehitetään vaan sivuseikkoja jonkin projektipäällikön työllistämiseksi ja monet entisajan itsestään selvyydet eivät toimi. Metsäala ei ole vaikea kokonaisuus, mutta yksinkertaisetkin asiat tuntuvat ylivoimaisilta. Asioista on puhuttu jo vuosikymmeniä ja moni asia ei ole muuttunut miksikään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kemera tuet joutaa lopettaa kokonaan. Vääristävät metsätalouden täysin. Puupeltojen kasvatus ei sovi moderniin käsitykseen metsästä. Harsinta ja maisemallisuus olkoon ohjenuora.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliko jollekin uutinen? Eikö metsäteollisuus olekaan kannattavaa liiketoimintaa kun sille on oma tukiohjelmakin olemassa? Eihän kannattamatonta liiketoimintaa pidä tukea. Jos metsäyhtiöt eivät maksa puusta riittävästi niin ei hakata metsiä. Ei valtion tule tukea metsäteollisuutta sillä sinnehän tuki valuu halvempina kantohintoina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Metsien tuottamaa ei-puutuotannollista hyötyä (virkistys, luonnontuotteet, ekosysteemipalvelut, luonnon monimuotoisuus) pidetään yleisesti vähintään puutuotannollisten hyötyjen suuruisena."

Eniten minua risoo Vihreiden narratiivissa se, että vedetään hatusta tällaisia väitteitä ja parhaissa tapauksessa väitetään niitä vielä "asiantuntijoiden" (huom: ei siis asiantuntijan vaan asiantuntijoiden) mielipiteeksi/faktaksi. Tämä väite ei pidä paikkaansa.

Virkistyshyödyt eivät vastaa puutuotannollisia hyötyjä, eikä siitä ole mitään sen suuntaista tutkimusta. Tutkimusta siitä, että metsä tarjoaa virkistyshyötyjä kyllä löytyy. Siitä ei vain voi tehdä em. päätelmää.

Siispä toivoisin, että sinänsä asiallisessa mielipiteessä, josta olen eri mieltä, pitäydyttäisiin asiallisessa ja faktapohjaisessa argumentoinnissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä vain kun uudistavat.Tilanne on muototunut siihen että metsänomistaja ei saa metsästään juuri mitään kun välistävetäjät vievät tuet ja kekkuloivat jopa puutkin itselleen.Lisäksi maapohja tallautuu raskailla koneilla, ojat tukkeutuvat tulee todella rumaa jälkeä. Jäljelle jäänyt metsä vaurioituu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

45
Oulun Allas Sea Poolin suunnitelmat ovat valmiit – Kiikeliin rakennetaan kolme allasta, kaksi saunaa ja erillinen ravintolarakennus
36
Oulun kaupungille 18,2 miljoonan potti Technopoliksen osakekaupasta – vähentää lainatarvetta
36
Työttömyysaste laski Pohjois-Pohjanmaalla alle 10 prosentin – edellisen kerran sama tilanne vuonna 2012
31
JHL julisti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon – "Olemme valmiita laajentamaan työtaistelutoimia, jos hallitus ei peräänny"
20
Oulun Allas Sea Pool innostaa ja huolettaa – suunnitelmia esiteltiin tiistaina Pakkalan salissa
14
Otteet kovenevat: Tehyltä kanne HUS:n vuoronvaihtokiellon ohjeistuksesta
13
Saariselältä löytyi kaksi isoa kultahippua yli sata vuotta vanhan Everstin kuilun vierestä – tuhannet retkeilijät seisseet päällä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

161 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Oletko käynyt missään Afrikan maassa? Minä olen 26:ssa. Afrikassa taitaa olla nykyään 55? valtiota niin suosittelen ystä... Lue lisää...
Sad but true...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image