Mielipiteet

Lukijalta

Kellonsiirto on elollisille fyysinen loukkaus ja rasitus

Mielipiteet 7.11.2019 7:00
Olli Törmälä

Mikä estää Suomen hallitusta tekemästä itsenäisen päätöksen pysyä normaaliajassa, johon vasta siirryttiin? Jo ennen EU-jäsenyyttä tuli määräys jakaa vuosi ns. kesä- ja talviaikaan. Pelätäänkö sanktioita ja eletäänkö niin kuin siirtomaassa emämaiden täydellisen lainsäädännön alaisena?

Sietokykyä koetellaan varsinkin kellon siirron aikoihin yöjunissa ja -busseissa, kun ne pysähtyvät kolmen jälkeen tunniksi. Vaikutusta on myös muihin aikatauluihin.

Kellonsiirto on elollisille fyysinen loukkaus ja rasitus. Muista pyörittää taskukello, kolme seinäkelloa, puhelimen kello, auton kello, lämmityskello ja pöytäkello. Älä menne liian aikaisin minnekään, edes kirkkoon, tai vastaavasti älä myöhästy maaliskuussa mistään. Kokemusta on.

”Pelin politiikkaa päättäjillä, kun kuvitellaan ajan ja peräti aikavyöhykkeen siirtämisen parantavan kansalaisten elämää tai mielialoja.”

Toivoisin, että kiusallinen viisareiden siirto eteen taakse saataisiin loppumaan niin pian kuin Helsingin yliopiston almanakkatoimisto saisi tehtyä muutokset kalenterirunkoon.

Suomen Kuvalehdessä numero 12/2019 oli mielenkiintoinen artikkeli virallisen ajan määrittämisestä. Haastattelussa tähtitieteilijä Asko Palviainen kertoi, miten virallinen kellonaika määriteltiin observatoriossa, joka valmistui vuonna 1834.

Tähtitorninmäellä määriteltiin taivaalta tarkka keskipäivän hetki, jolloin aurinko on etelässä. Sekunnilleen kello 12 manuaalisesti annettiin aikamerkki.

Korrektia olisi, etteivät maallikot sormeilisi tätä virallista aikaa millään keinotekoisilla perusteilla.

Samoin kerrottiin siitä ajasta, kun vuonna 1809 kalentereita alettiin julkaista. Palviainen selvitti myös, kuinka paljon kellon siirto vuosittain lisää töitä almanakan sivupohjan teossa: auringon nousut ja laskut, tarkistukset ja lisäykset. Ei ole ihme, että tähtitieteilijäkin toivoo nykyisen käytännön lopettamista.

Pelin politiikkaa päättäjillä, kun kuvitellaan ajan ja peräti aikavyöhykkeen siirtämisen parantavan kansalaisten elämää tai mielialoja. Jos siirto pelkkään normaaliaikaan on kiinni EU:sta, on siinäkin aineksia ”aikaexitiin”. Siinä sitä vasta ajankulua olisi luvassa.

Olli Törmälä

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Ei ole näkynyt sen kummenpaa elpymistä talouselämässä tai muussakaan vastaavassa kellonajan siirtämisen ansiosta. Yhdyn täysin kirjoittajan sisältöön ja olisi aika lopettaa keinotekoinen päivänajan siirtely josta ei ole muuta kuin haittaa ihmisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähtitorninmäellä aurinko ei ole etelässä klo 12.
Jos taasen siirryttäisiin aikaan jossa noin määriteltäisiin, olisi nykyinen kellojen siirtely kahdesti vuodessa yksi pienimmistä ongelmista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen rautateillä noudatettiin vuoteen 1921 asti Helsingin paikallisaikaa, joka määriteltiin Tähtitorninmäellä. Kun sitten siirryttiin Itä-Euroopan vyöhykeaikaan, niin kelloja piti siirtää 20 minuuttia ja 1 sekuntia eteenpäin.

Ennen rautateitä Suomessakin oli useita paikallisaikoja. Rautateiden aikataulut pakotti noudattamaan samaa aikaa, joksi tuli pääkaupungin, Helsingin paikallisaika.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi voi. Kyllä se joillekkin on vaikeaa tämä elämä. Omaan elämiseen ja jaksamiseen menneiden 42 vuoden sisällä ei ole vaikuttanut pätkääkään siirretäänkö aikaa tunnilla vai ei. Olisko aikaa Ollillakin katsoa peiliin ja lopettaa nämä hömpötykset? Katso vaikka nyt talviajassa, niin ei ahdista ens keväänä niin paljoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kellojen siirtely on toki melko turhaa, jopa vaivalloista, mutta terve järki estää tekemästä äkkinäisiä ja ennen kaikkea "itsenäisiä" muutoksia. Voi sitä tietojärjestelmien sekoilua kotimaassa ja kotimaan ulkopuolella, kun yksittäinen, mutta ah niin itsenäinen Suomi tekee asiassa ihan itse itsenäisen muutoksen. Rahaa palaa, hiuksia harmaantuu ja valituksen aihe ei ole enää kellojen siirtely, vaan se, miten "ei tätäkään saatu menemään putkeen".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kellonaikojen siirtelystä kärsii ihmiset ja tuotantoeäimet. Muu luonto elää sitä normaalia-aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kellojen siirto on järjen köyhyyttä,siitä ei ole kenelekkään hyötyä,päin vastoin haittatekiöitä runsaasti terveydelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kesä ja talviaika otettiin käyttöön paljon ennen kuin Suomi liittyi EU:hun
olikohan se joskus 1981?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että mikäkö estää Suomea tekemästä omaa päätöstään kellojen siirron lopettamiseksi?

No sen estää järki. Kaksi kertaa vuodessa tapahtuva tunnin muutos Suomen päämarkkina-alueelle olisi Suomelle suurempi ongelma kuin kellojen siirrosta aiheutuvat tunnetut ongelmat. Muutenkaan Suomen pienenä viennistä ja muustakin kansainvälisestä yhteistyöstä riippuvana maana ei kannata alkaa vetämään yksin omia linjojaan EU:ssa. Puolan ja Unkarin tie ei ole meidän tiemme, jos Hertta Kuusisen lentävää lausetta saa hieman soveltaa... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image