Mielipiteet

Lukijalta

Keinot palveluiden turvaamiseksi olemassa, kyse loppujen lopuksi poliittisista ar­vo­va­lin­nois­ta ja tahdosta

Mielipiteet 8.1.2019 6:00
Katja Hänninen

Hannu Kallunki kirjoitti (Kaleva 3.1./Lukijalta) terveydenhuoltolain, päivystysasetuksen ja nyt eduskunnassa käsittelyssä olevan terveydenhuoltolain muutoksen vaikutuksista alueemme synnytys- ja leikkaustoiminnan tulevaisuuteen.

Kirjoitus on ajankohtainen ja sisällöllisesti pääosin oikein, mutta haluaisin oikaista muutaman väitteen epäselvyyksien välttämiseksi.

Kallungin mukaan Pohjois-Pohjanmaan kaikki kansanedustajat ja ministerit ovat olleet tietoisia tehtyjen ja nyt käsittelyssä olevan lakimuutoksen ja siihen kaavaillun asetuksen vaikutuksista.

Tämä on varmasti aivan totta, mutta asioiden päätösvaiheessa se, millä on väliä, on hallitus puolueiden kansanedustajien äänet. Terveydenhuoltolain osalta äänestimme eduskunnassa 2016 vuoden lopulla, mutta hallitus runnoi läpi silloin esityksensä vastuksesta huolimatta.

Terveydenhuoltolakiin nojaava ”päivystysasetus” taas ei ole koskaan ollut eduskunnan käsiteltävänä, sillä asetuksista päättää ministeri tai valtioneuvosto.

Se, että kenelläkään ei olisi halua tai kykyä vaikuttaa lainsäädäntöön tämän asian osalta, on myös virheellinen väite.

"On surullista, että nykyisessä keskustavetoisessa hallituksessa ei tunnu olevan ymmärrystä pienten laadukasta ja hyvää hoitoa tarjoavien sairaaloiden toiminnan turvaamisen merkityksestä alueemme ihmisille."

Olen ollut mukana useammassa kirjallisessa kysymyksessä koskien niin Oulaskankaan synnytysten kuin leikkaustoiminnan jatkumisen turvaamista Raahessa. Olemme jättäneet vetoomuksia, lausuntoja ja myös tavanneet ministeriä yhdessä kaupungin johdon, kansanedustajien, sairaanhoitopiirin, kuntayhtymän ja luottamushenkilöiden toimesta.

Lisäksi äänestin kansalaisaloitteen puolesta, jossa vaadittiin päivystysasetuksen muuttamista. Tein myös samansisältöisen lakialoitteen 2014. Vuonna 2012 valitin hallinto-oikeuteen kuntayhtymän päätöksestä lopettaa synnytykset Raahessa, vastoin valtuustomme yksimielistä päätöstä, mutta valitus ei johtanut toimenpiteisiin.

On surullista, että nykyisessä keskustavetoisessa hallituksessa ei tunnu olevan ymmärrystä pienten laadukasta ja hyvää hoitoa tarjoavien sairaaloiden toiminnan turvaamisen merkityksestä alueemme ihmisille. Kyse on loppujen lopuksi poliittisista arvovalinnoista ja tahdosta. Keinot palveluiden turvaamiseksi ovat kyllä olemassa.

Katja Hänninen

kansanedustaja (vas.)

Raahe

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Kun on kysymys oman maakunnan asiasta, silloin ei ole oppositio- hallitusjakoa. Opposition edustajatkin voivat vaikuttaa yhdessä hallituspuolueen edustajien kanssa jos halua ja tähtoa on. Pisteiden keruu ei vie asioita eteenpäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimimerkki HVK ei ole näköjään ollenkaan ymmärtänyt asiaa mihin ottaa kantaa, tai sitten tekee vain härskisti politiikkaa väärällä todistuksella. Kaikki kansanedustajat voi tietenkin vaikuttaa äänestyksissä omalta osaltaan ja jokaisella on yksi ääni. Mutta jos ja kun hallituspuolueet runnoo väkisin esim. päätöksen, jolla em. tavalla palveluita keskitetään suuriin ja pienistä lakkautetaan, miten opposition edustaja "voi vaikuttaa" enemmän, kuin esim. Katja Hänninen tuossa kertoo kunniakkaasti tehneensä.
Onko joku alueen edustajista ollut väärällä puolella, niin kun hallituspuolueet kokonaisuutena tämän alueen kannalta ovat olleet.
Keskusta ja Kokoomus tästä(kin) ovat päävastuussa, yrittäkää nyt ymmärtää selvä tosiasia ja tehkää siitä johtopäätöksiä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin Kallunkilta kuin Hänniseltäkin hyvät kirjoitukset. Mutta jo pitempään Suomessa on viimeisten hallitusten aikana arvovalinnat ks. asiassa olleet yksityisen terveysbisneksen suosimisessa. Erityisesti nykyisen hallituksen aikana tämä on vain entisestään korostunut. Hyviä ja toimivia terveys ja sairaanhoitopalveluita on tai ollaan lopettamassa ja siirtämässä yhä enemmän joko isoihin sairaaloihin tai tekemällä tilaa yksityiselle terveysbisnekselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image