Mielipiteet

Lukijalta

Kau­pun­ki­pyö­rät sopisivat Ouluun

Mielipiteet 25.8.2017 7:00
Eija Säilynoja

Oulun yhdyskuntalautakunta pohtii tänä syksynä, hankitaanko Ouluun kaupunkipyöriä tukemaan joukkoliikennettä ja kaupunkilaisten liikkumista. Kaupunkipyörät ovat tuttuja monelle oululaisellekin eri kaupungeista ympäri maailmaa.

Viime vuonna Helsinki otti toista kertaa käyttöönsä kaupunkipyörät. Keltaisista kaupunkikiitureista tuli hitti ja tänä kesänä niiden käyttäjämäärät olivat jo huikeat. Kaupunkilaiset ja turistit ottivat pyörät omikseen.

Pyöräilykaupunki Oululle kaupunkipyörät olisivat oiva hankinta monestakin syystä. Ne tukisivat kaupunkilaisten liikkumista ja toisivat pyöräilyn liikkumismuotona saataville lähes kaikille ilman oman pyörän hankkimista.

Ne paikkaisivat joukkoliikenteen aukkoja ja tarjoaisivat hyvin sijoitettujen kaupunkipyöräpysäkkien avulla sujuvaa siirtymistä bussista pyörään ja toisin päin.

Kaupunkipyörät lisäisivät ihmisten liikkumista uusilla alueilla ja auttaisivat pyöräilijöitä tutustumaan mielenkiintoiseen kaupunkiimme mukavalla tavalla. Kaupunkipyörä on myös turisteille helppo tapa päästä palvelujen, nähtävyyksien ja yritysten luo.

Paikantimilla varustetut pyörät antavat suoraan arvokasta tietoa siitä, miten Oulussa pyöräillään ja mihin kaupunkia tulisi kehittää.

Jatkuvassa seurannassa olevia pyöriä on myös hankala varastaa, ja tämä seikka voisikin olla osalle käyttäjistä merkittävä syy siirtyä kaupunkipyörän käyttöön. Oulussa varastetaan valitettavan paljon pyöriä joka vuosi.

Kaupunkipyörät olisivat investointi, mutta rahanmenoa voisi Helsingin mallin mukaisesti kompensoida pienellä kausimaksulla. Helsingissä huhtikuusta lokakuuhun kestävän kauden pyöräilee 25 eurolla.

Helsingistä on myös opittu, että uusi näkyvä ja kaupunkikuvassa liikkuva pyörä tarjoaa myös kiinnostavan mainospaikan.

Eija Säilynoja

Yhdyskuntalautakunnan jäsen, Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Tässä yhteydessä kannattaa muistaa mainita, että kaupunkipyörien kustannukset olisivat 500 000€/vuosi kymmenen vuoden sopimuksella. Tuolle rahalle uskon olevan tärkeämpääkin käyttöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täälläpä Oslossa niitä on kai ainakin 3000, googlatkaapa oslo bysykkel, siellä lukee myös englanniksi. Mainosfirma niitä pitää ja huoltaa, ei mene veronmaksajien rahoja.
Mainosfirmalla on myös bussikatokset penkkeineen, hyvin toimii, firma korjaa välittömästi jos on vaikka jotain ilkivaltaa tai töhräystä tehty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa varastetaan pyöriä ainakin 6000-7000 kappaletta vuodessa. Kaupunkipyörät olisivat 20 sentin pätkissä muutaman kuukauden jälkeen. Älkää hullutelko niin kauan ennen kuin ne saada käyttöön vasta pankkikorttia vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helppo tällainen pyöränvuokraus-systeemi on rahalla hankkia, mutta kallis ylläpitää. Tässä taloudellisessa tilanteessa missä ei ole vara korjata vanhoja venelaitureita, mattolaitureita, pyöräteitä eikä kulahtaneita liikennemerkkejä, ei myöskään uusia rahareikiä tarvita!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä idea.. ei tarvitsisi ostaa omaa pyörää eikä huolehtia sen huolloista. Tosin pahoin pelkään, että ehjinä pyörät eivät tule säilymään ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turisti-infolla näyttää olevan joitain kummallisia pyöriä parkissa, lienevätkö jo nyt lainattavissa kysyjälle, vaiko pelkästään omaan käyttöön hankittuja. Sinällään ne konkelit näyttävät sellaiselta virityksiltä, että ne hankkinut ei ole koskaan pyöräillyt metriäkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunkipyörät kiertävät poliisin huutokaupan kautta kerran vuodessa aina uusille käyttäjille. Ilman panttimaksua tai seurantaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne voisi menestyä 3 kuukautta vuodessa, edellyttäen ettei niitä kukaan potki hajalle. Eli kallis systeemin ylläpito hyötyyn nähden ole ole järkevää näillä leveysasteilla. Tällä hetkellä pyöräliikkeet huolehtivat ja ylläpitävät vuokrapyöräilyä, joka kuulostaa parhaalta systeemiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin hyvä ehdotus. Oulussa välimatkat ovat yllättävän pitkiä kävellen taitettaviksi. Rautatieasemalta on pitkä matka esim. Ainolan puistoon ja Tuiraan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:00
Massiivisesta maalimäärästä huolimatta Mika Pyörälä ei miellä itseään maalitykiksi: "Ei tällä laukauksella voi kutsua itseä sniperiksi" Tilaajille
18:47
Kempeleen kunnanjohtaja: Lähijuna voisi liikennöidä Limingasta Iihin jo 2020-luvun puolessa välissä – kysyimme, miten lähijunaliikennehanke nytkähtäisi eteenpäin Tilaajille
18:27
Jonas Liimatta jatkaa Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtajana
18:00
Reportaasi vuosien takaa: Anjan etsintä toukokuussa 1963 ei unohdu – Viisivuotiaan tytön katoaminen Kerässiepistä aiheutti Suomen ensimmäisen suuretsinnän Tilaajille
17:56
Pakettiauto kaatui kyljelleen kolarissa Rovaniemellä
17:35
Paperisten laskujen eräpäiviä siirretty eteenpäin postilakon vuoksi – IS: Valtakunnansovittelija aikoo tehdä sovintoehdotuksen maanantai-iltana
16:03
Oulun seudulla kuvatulle Kaikki synnit -rikossarjalle sataa tunnustusta – kahmi Venla-ehdokkuuksia viidessä eri kategoriassa
67
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
53
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
36
Elektrobit rekrytoi yli 60 uutta työntekijää Ouluun vuoden 2020 loppuun mennessä – työllistää tällä hetkellä 240 henkilöä
33
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
27
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
19
1,8 miljoonan euron rahapelivoiton lunastaminen viivästyi kuukausilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image