Mielipiteet

Lukijalta

Kau­pun­ki­pyö­rät sopisivat Ouluun

Mielipiteet 25.8.2017 7:00
Eija Säilynoja

Oulun yhdyskuntalautakunta pohtii tänä syksynä, hankitaanko Ouluun kaupunkipyöriä tukemaan joukkoliikennettä ja kaupunkilaisten liikkumista. Kaupunkipyörät ovat tuttuja monelle oululaisellekin eri kaupungeista ympäri maailmaa.

Viime vuonna Helsinki otti toista kertaa käyttöönsä kaupunkipyörät. Keltaisista kaupunkikiitureista tuli hitti ja tänä kesänä niiden käyttäjämäärät olivat jo huikeat. Kaupunkilaiset ja turistit ottivat pyörät omikseen.

Pyöräilykaupunki Oululle kaupunkipyörät olisivat oiva hankinta monestakin syystä. Ne tukisivat kaupunkilaisten liikkumista ja toisivat pyöräilyn liikkumismuotona saataville lähes kaikille ilman oman pyörän hankkimista.

Ne paikkaisivat joukkoliikenteen aukkoja ja tarjoaisivat hyvin sijoitettujen kaupunkipyöräpysäkkien avulla sujuvaa siirtymistä bussista pyörään ja toisin päin.

Kaupunkipyörät lisäisivät ihmisten liikkumista uusilla alueilla ja auttaisivat pyöräilijöitä tutustumaan mielenkiintoiseen kaupunkiimme mukavalla tavalla. Kaupunkipyörä on myös turisteille helppo tapa päästä palvelujen, nähtävyyksien ja yritysten luo.

Paikantimilla varustetut pyörät antavat suoraan arvokasta tietoa siitä, miten Oulussa pyöräillään ja mihin kaupunkia tulisi kehittää.

Jatkuvassa seurannassa olevia pyöriä on myös hankala varastaa, ja tämä seikka voisikin olla osalle käyttäjistä merkittävä syy siirtyä kaupunkipyörän käyttöön. Oulussa varastetaan valitettavan paljon pyöriä joka vuosi.

Kaupunkipyörät olisivat investointi, mutta rahanmenoa voisi Helsingin mallin mukaisesti kompensoida pienellä kausimaksulla. Helsingissä huhtikuusta lokakuuhun kestävän kauden pyöräilee 25 eurolla.

Helsingistä on myös opittu, että uusi näkyvä ja kaupunkikuvassa liikkuva pyörä tarjoaa myös kiinnostavan mainospaikan.

Eija Säilynoja

Yhdyskuntalautakunnan jäsen, Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Tässä yhteydessä kannattaa muistaa mainita, että kaupunkipyörien kustannukset olisivat 500 000€/vuosi kymmenen vuoden sopimuksella. Tuolle rahalle uskon olevan tärkeämpääkin käyttöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täälläpä Oslossa niitä on kai ainakin 3000, googlatkaapa oslo bysykkel, siellä lukee myös englanniksi. Mainosfirma niitä pitää ja huoltaa, ei mene veronmaksajien rahoja.
Mainosfirmalla on myös bussikatokset penkkeineen, hyvin toimii, firma korjaa välittömästi jos on vaikka jotain ilkivaltaa tai töhräystä tehty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa varastetaan pyöriä ainakin 6000-7000 kappaletta vuodessa. Kaupunkipyörät olisivat 20 sentin pätkissä muutaman kuukauden jälkeen. Älkää hullutelko niin kauan ennen kuin ne saada käyttöön vasta pankkikorttia vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helppo tällainen pyöränvuokraus-systeemi on rahalla hankkia, mutta kallis ylläpitää. Tässä taloudellisessa tilanteessa missä ei ole vara korjata vanhoja venelaitureita, mattolaitureita, pyöräteitä eikä kulahtaneita liikennemerkkejä, ei myöskään uusia rahareikiä tarvita!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä idea.. ei tarvitsisi ostaa omaa pyörää eikä huolehtia sen huolloista. Tosin pahoin pelkään, että ehjinä pyörät eivät tule säilymään ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turisti-infolla näyttää olevan joitain kummallisia pyöriä parkissa, lienevätkö jo nyt lainattavissa kysyjälle, vaiko pelkästään omaan käyttöön hankittuja. Sinällään ne konkelit näyttävät sellaiselta virityksiltä, että ne hankkinut ei ole koskaan pyöräillyt metriäkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunkipyörät kiertävät poliisin huutokaupan kautta kerran vuodessa aina uusille käyttäjille. Ilman panttimaksua tai seurantaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne voisi menestyä 3 kuukautta vuodessa, edellyttäen ettei niitä kukaan potki hajalle. Eli kallis systeemin ylläpito hyötyyn nähden ole ole järkevää näillä leveysasteilla. Tällä hetkellä pyöräliikkeet huolehtivat ja ylläpitävät vuokrapyöräilyä, joka kuulostaa parhaalta systeemiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin hyvä ehdotus. Oulussa välimatkat ovat yllättävän pitkiä kävellen taitettaviksi. Rautatieasemalta on pitkä matka esim. Ainolan puistoon ja Tuiraan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:12
Ehdotus minimipalkoista jää vaille kannatusta – työelämäprofessori: "Tutkimustulokset minimipalkan toimivuudesta ristiriitaisia"
13:03
Moni ei edes tiedä sairastaneensa sydänlihastulehdusta – Lääkärit ampuvat alas yleisiä luuloja sairaudesta, joka on yllättävän yleinen ja joskus tappava
11:36
Kiinalaisista verkkokaupoista tilattujen pakettien pyörittely kääntyi Postille voitolliseksi – Suomalaisten ulkomaisista nettiostoksista yli puolet Kiinasta
10:47
Aasinmaitoa, kiehuvaa vettä tai mehupaastoa syövän hoitoon – Vastuuttomat uskomushoitovideot leviävät Youtubessa
10:44
Oululaismies poltteli kannabista autolla ajellessaan - Poliisi otti kiinni Taivalkosken keskustassa
9:36
Göteborgissa voimakas räjähdys – asukkaat heräsivät kovaan ääneen
9:20
Yli 20 kertaa vuoden aikana kortitta ajanut narahti huumeissa ratista Kempeleessä – poliisikoiraa tarvittiin
99
Puheenaihe: Tarvitaanko Ouluun lisää korkeita rakennuksia? Asiantuntijat perääväät malttia, harkintaa ja hyvää arkkitehtuuria
43
Suomen Yrittäjät: Minimipalkat lakiin Suomessakin – STTK tyrmää esityksen, jota se epäilee yritykseksi purkaa yleissitovuutta
18
Kiinalaisista verkkokaupoista tilattujen pakettien pyörittely kääntyi Postille voitolliseksi – Suomalaisten ulkomaisista nettiostoksista yli puolet Kiinasta
17
Aasinmaitoa, kiehuvaa vettä tai mehupaastoa syövän hoitoon – Vastuuttomat uskomushoitovideot leviävät Youtubessa
14
Kärpät nousi jyrän alta voittoon Jyväskylässä – Karvinen maalasi kahdesti: "Painetaan päivittäin hommia, niin silloin se välillä kääntyy noin"
12
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
10
Ärsyttävätkö uskovaiset mielipiteillään ja julistuksellaan? – BB-talon Ville on mustavalkoinen hahmo, joka sopii nykyiseen vastakkainasetteluun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

150 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Älkää laittako vieraita nukkumaan lattialle

No EN todellakaan anna sänkyämme vieraille. Minusta sänky on sen verran henkilökohtainen ettei siinä todellakaan nuku me... Lue lisää...
Heinäpään mummo

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image