Mielipiteet

Lukijalta

Karjasillan ase­ma­kaa­va­muu­tos­ta vauhditettava – tilanne on kohtuuton alueella asuville ja sinne kodin haluaville

Mielipiteet 25.2.2020 6:00
Marjo Tapaninen

Oulun rakennuslautakunnan kokouksessa 12.2. käsiteltiin oikaisuvaatimusta Karjasillalla sijaitsevan omakotitalon purkuluvasta. Viranhaltijapäätös oli ollut kielteinen ja päätöksestä oli tehty oikaisuvaatimus, jonka lautakunta käsitteli.

Kaleva uutisoi asiasta 18.2. ja Karjasiltaan liittyen on lehdessä ollut myös useampi mielipidekirjoitus. Rakennuslautakunnan jäsenenä, ja oikaisuvaatimuksen hylkäämisen puolesta äänestäneenä, haluan tuoda esiin ne seikat, jotka vaikuttivat päätökseeni.

Rakennuslautakunnan kokouksessa oli paikalla kaavoitusarkkitehti, museolta korjausarkkitehti ja rakennusvalvonnassa asiaa valmistellut kaupunginarkkitehti. Asiantuntijat antoivat tärkeää lisäinformaatiota. Lautakunnalla oli käytössä laajasti materiaalia, joka sisälsi myös kuntotutkimuksen kohteesta.

Kohonneet kosteusarvot olivat paikallisia (wc ja vieressä sijaitsevan kellarin portaikko). Arvoja oli mitattu useasta kohdasta taloa. Asian valmistelussa oli tehty rakennusvalvonnassa perusteellista työtä, asiaa oli käsitelty tapauskohtaisesti ja yksilöllisesti.

Karjasilta on todettu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi jo 2009. Alueen talot on rakennettu pääosin jälleenrakennuskaudella 1940- ja 1950-luvuilla. Karjasillan alueen edustamia arvoja pidetään niin arvokkaana, että Museovirasto on nostanut sen esitettäväksi kansalliseen maailmanperintökohteiden aieluetteloon.

Karjasillan alueella on meneillään asemakaavan muutostyö. Alueesta on myös tehty vuonna 2014 kattava inventointi asemakaavatyön pohjaksi. Voimassa olevan asemakaavamerkinnän mukaan ”rakennuslupia myönnettäessä on kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, että rakennuskannan säilymistä edistetään”.

"Asuinalue ei ole museo, ja siksi on tärkeää saada selkeät linjaukset, jotta jokainen Karjasillan arvokkaalla alueella asuva tietää, miten edetä talonsa ylläpidossa ja remonteissa."

Miksi siis rakennuslautakunta ja rakennusvalvonta ovat tilanteessa, jossa Karjasillan alueelta talon ostanut perhe ei pääsekään purkamaan vanhaa ja rakentamaan tilalle uutta, vaikka kohteesta on löytynyt kohonneita kosteusarvoja? Ja toisaalta, mitä tarkoittaa rakennus- ja purkuluvan kannalta, että alue on todettu arvokkaaksi?

Asemakaavan muutostyön keskeneräisyys on monella tapaa kiusallinen. Tilanne on kohtuuton Karjasillalla asuville ja sinne oman kodin haluaville, kun voimassa oleva kaava ja rakentamistapaohjeet ovat 1980-luvulta, ja korjaustarpeet kasvavat kiihtyvästi.

Asuinalue ei ole museo, ja siksi on tärkeää saada selkeät linjaukset, jotta jokainen Karjasillan arvokkaalla alueella asuva tietää, miten edetä talonsa ylläpidossa ja remonteissa. Karjasillan kohdalla on myös syytä tarkastella mahdollisen rakennuskiellon asettamista vireillä olevan asemakaavan muutoksen ajaksi.

On aika saattaa valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi todetun Karjasillan alueen asemakaavan muutos maaliin, jotta rakennuslupien käsittely selkeytyy ja alueen arvot säilyvät myös tuleville sukupolville.

Marjo Tapaninen

rakennuslautakunnan jäsen (vihr.)

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Mitenkähän olisi, jos talo olisi kirjoittajan ? Vihreiden kädet jälleen toisten taskuilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutaman vuosikymmenen aikana Karjasillan ilmapiiri on muuttunut.
Vielä 1990-luvulla Karjasilta oli ihmiskasvoinen. Palkinnon voittamisen jälkeen eli viimeisen runsaan kymmenen vuoden aikana kaupunginosan ilmapiiri on muuttunut raha-, status- ja ökyilykeskeiseksi.
Karjasilta on ajautunut kauas ulapalle.
Missä ihmiskasvoisuus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielellään joku perustelu tähän, ole hyvä. Purkuperusteeksi ei käy, että talo on vanha. Tuomiokirkkokin on aika vanha.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös näytteistä löytynyt bakteereja ja homesientä? Talo vaan nurin ja uusi tilalle - on halvempaa kuin korjaaminen ja suurempi mahdollisuus saada terve talo.
Helpompi pyytää anteeksi kuin lupa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suojeltaisiinko mielummin ihmisiä ja aletaan ajattelemaan ihmistä arvokkaana vanhan lautakasan sijaan. Rakennusvalvonnan tehtävä on kaiketi tukea,jotta ihmiset saavat kodin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kodeista ei kyllä ole Oulussa pulaa. Ikävä tapaus perheen kannalta, mutta alueen luonnettakin pitää suojella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:43
Auton takaosa putosi railoon Oulujärvellä - autossa olleet henkilöt pääsivät pois ajoneuvosta
18:11
SDP:n puoluekokous siirtyy elokuun loppuun – Kokouspaikkana säilyy Tampere-talo
18:00
Maniassa olo on parhaimmillaan upea ja elämä on yhtä säpinää, mutta sitten kaikki pysähtyy masennukseen – kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastava oululainen Saana Tolppanen tuo nyt toivoa toisille Tilaajille
18:00
Noin sata päivätupaa, autiotupaa ja kotaa on suljettu Pohjois-Suomessa – taustalla koronavirusepidemian suitsiminen
17:28
Pitkät päivät kotona laittavat oululaisnuoret koville – "Montako kuukautta tätä kurjuutta kestää, kukaan ei tiedä"
17:27
Iltapäivälehdet: Presidentti Niinistö myöntää esittäneensä kriisiryhmän perustamista – "En missään tapauksessa ajattele, että sillä olisi mitään päätäntävaltaa"
17:08
Rikkoutunut raskas ajoneuvo tukki Pohjantien rampin Laanilassa
140
Puheenaihe: Torjuuko Ruotsi koronaa viisaammin kuin Suomi? "Tämä on sellainen kysymys, johon en voi vastata kyllä tai ei"
80
Koronakuolemien määrä kasvaa Suomessa päivä päivältä, nyt menehtyneitä jo 11 – Oulussa hoidossa viisi potilasta, kaksi tehohoidossa
60
Omistajaohjausministeri Tuppurainen patistaa kohtuuteen johdon palkkioissa kriisissä: "On oikein, että myös johto osallistuu taakanjakoon"
45
Koronakauden uudet tuulet apteekeissa: Nyt lääkkeet voi Oulun seudulla tilata autoon tai kotiin, lääkkeitä kuskataan jopa jalan – jotkut ovat yrittäneet ostaa koronalääkettä
44
Suomen syntyvyys lähti alkuvuoden 2020 aikana nousuun vuosikymmenen mittaisen laskun jälkeen – "Jatkosta ei voi tietää", Väestöliiton johtaja huomauttaa
36
Ensimmäinen koronakuolema Pohjois-Pohjanmaalla, Suomessa kuolleita yhteensä yhdeksän – OYSin 15 työntekijää ja kolme ensihoitajaa altistunut koronalle
30
Poliisi käännytti päivän aikana yli 600 autoilijaa – useat yrittäneet päästä rajan ylitse ilman välttämätöntä tarvetta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ei ole oikea aika revitellä pörssisijoituksilla?

Eihän se mitään ahneutta ole, päinvastoin, sijoittaminen koituu kaikkien hyödyksi Lue lisää...
nyt sijoittamaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image