Mielipiteet

Lukijalta

Kansalaiset eivät painota edus­kun­ta­vaa­leis­sa EU-asioita – teemoja ovat sairaiden hoito, nuorten syr­jäy­ty­mi­nen, vanhusten hoito, työttömyys ja koulutus

Mielipiteet 11.2.2019 6:00
Sampsa Saralehto

Kevään molemmat vaalit ovat EU-vaaleja, mutta varsinaiset EU-parlamenttivaalit uhkaavat jäädä kotimaan politiikan varjoon: ne eivät kiinnosta kansalaisia.

Kuitenkin EU:sta eroa kannattaa TAT:n selvityksen mukaan vain alle viidennes. Myös eurossa halutaan pysyä. Huomaamaton ja hiljainen politiikka sopii monelle suomalaiselle, mutta EU-eroa ei haluta. Tässä pätee melko varmaan Johannes Virolaisen toteamus, että kansa on puhunut, pulinat pois.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksessa todetaan, että EU-asiat ovat sijalla 24 kansalaisten eduskuntavaaliteemojen joukossa. Vain kokoomuksen ja vihreiden kannattajilla EU-asioilla on merkitystä.

Vaaliteemoista ensimmäisiä ovat kansalaisten mielestä sairaiden hoito, nuorten syrjäytyminen, vanhusten hoito, työttömyys ja koulutus. Kansalaiset painottivat niitä asioita, joihin EU ei juuri vaikuta.

Sipilän hallitus on ollut maltillinen EU:n suuntaan. Keskusta on voinut asettua aluksi perussuomalaisten ja myöhemmin sinisten selän taakse ja heidän tiukkoihin linjauksiin. Lopulta keskusta voi nojautua hallitusohjelmaan. Siinä sidottiin kokoomuksen kädet tehokkaasti.

Sipilän hallitus on virkistynyt ja pääministeri on pitänyt kaksi tärkeää puheenvuoroa. Ensimmäinen oli Turussa syksyn alussa ja toinen tammikuun lopulla Euroopan parlamentissa. Molemmissa on linjausta Suomen EU-tavoitteista. Linjaukset ovat varovaisia ja pragmaattisia. Pienen maan pääministerille sopivat hyvin maltilliset puheenvuorot.

”Kansalaiset painottivat niitä asioita, joihin EU ei juuri vaikuta.”

Pääministeri Sipilä linjaa Suomen EU-puheenjohtajuuden teemoja, eikä esille nouse mitään yllättävää. Rahoituskehyksestä todetaan, että nykytason säilyttäminen on paikallaan. EU tarvitsee kokonaisvaltaisen muuttoliikennepolitiikan, tätä on hoettu vuosikausia, mutta konkreettiset tulokset ovat heikkoja. Turvallisuus- ja puolustusyhteistyön merkitystä korostetaan, yhdessä hybridiuhkien torjunnan kanssa.

Yritysten näkökulmasta sisämarkkinoiden kehittäminen on tärkeää ja tarvitaan laajaa otetta. Sisämarkkinat, digitalisaatio, teollisuuspolitiikka ja kilpailukyvyn keskinäiset suhteet on otettava huomioon yhdessä kauppapolitiikan kanssa.

Pääministeri Sipilä painottaa ilmastonmuutoksen torjuntaa. Hiilidioksidipäästöjä on vähennettävä, hiilinieluja kasvatettava ja kehitettävä uutta teknologiaa. Pääministeri ottaa esille Afrikan hiilinielujen kasvattamista ja tähän tarkoitukseen ehdotetaan EU-Afrikka -metsärahastoa.

Tässä olisi ollut paikka viedä teemaa eteenpäin ja esittää jokin visio kehityksestä. Lupaus Suomen kehitysyhteistyövarojen käytöstä tähän työhön olisi ollut paikallaan. Tämä olisi nostanut Suomen profiilia enemmän kuin yleiset kliseet monesta muusta hyvästä asiasta.

Eduskuntavaaleissa EU-kriittisyys on varmasti käyttövoima yhdistettynä muukalaisvihamielisyyteen ja Oulun tapahtumien jälkeen varmasti myös muut puolueet kiristävät linjauksiaan maahanmuuttoon. Myös vanhustenhoito saa uutta painoa vaaleissa.

Varsinainen koetinkivi Suomelle on kesällä alkava EU-puheenjohtajuus. Suomi on kolmannen kerran puheenjohtaja. Tällä kertaa Romanian jälkeen, toivottavasti Romania tekee osuutensa. Heti vaalien jälkeen on saatava kasaan toimiva ja osaava hallitus.

Sampsa Saralehto

valtiotieteen tohtori

Järvenpää

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Minulla Eurostoliitto on ensimmäinen asia joka vaikuttaa eniten äänestyskäyttäytymiseen. Äänestin aikoinaan Ei ja kanta ei ole muuttunut. Itseisyys on mennyt ja siihen olisi saatava korjaus. En halua että Suomi on Eurostoliiton diktatuurin alamainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tullut ilmastovaalit, vaan maahanmuuttovaalit. Siis liittyen haittamaahanmuuttoon. Haittamaahanmuuton johdosta Oulussakin tapahtuu kauheita. Ja eihän se ole ainut, vaan että rahaa palaa ulkomaalaisten ylläpitoon miljardeja, samalla kun Suomen rakentaneet vanhukset ovat heitteellä. Ei meidän rahat riitä kaikkeen, vaikka muuta haluaa jotkut politikot väittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumma kun poliitikot eivät puhu mitään EU:n tekijänoikeusdirektiivistä vaikka se tulee vaikuttamaan meihin kaikkiin. Ovatko poliitikot vain niin pihalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eu-parlamentissa on muutama huomionhakuinen epätodenpuhuja ja jokunen joilla todennäköisesti ei ole sen enempää vaikuttamismahdollisuuksia kuin brittien pääministerilläkään missään EU-systeemin portaissa... Katsokaa May:ta, hän on monet kerrat käynyt yrittämässä neuvotteluyhteyttä mutta mitään ei ole tapahtunut - EU on kehittynyt diktatuuriksi ja diktatuurin kanssa ei voi käydä mitään neuvotteluja.

Siksi on parasta keskittyä siihen mihin voi vaikuttaa ja se on täällä Suomessa, tosin sekin vaatii vastuuremonttia. Eihän kansanedustajillakaan mitään velvollisuutta ole äänestäjiin päin. Eikä kukaan edes vaadi. Paikallisdemokratiat on kuin EU pienoiskoossa junkkereineen... Kansanvaalitkin olisi teknisesti helppo järjestää jopa kuntatasolla melkein joka asiasta mutta kansaa pidetään - ja jopa kansa itsekin pitää itseään - vaalikarjana!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.4.
Lintujen kevätmuutto on vilkkaimmillaan – korkeapaine voi saada linnut muuttamaan niin korkealla, että muutto jää meiltä huomaamatta
22.4.
Patrik Laine ei lähde jääkiekon MM-kisoihin – kauden aikana kiusasi selkä ja pudotuspeleissä nivusvaiva
22.4.
Classicille neljäs salibandyliigan mestaruus putkeen – kymmenelle pelaajalle kaudesta neljä mestaruutta
22.4.
Lasitaiteilija ja muotoilun merkkihahmo Oiva Toikka on kuollut
22.4.
Escurialille ei ole löytynyt vielä jatkajaa, mutta puisto avaa ovensa normaalisti vappuna – "Kyselyitä tuli paljon varsinkin viime kesänä"
22.4.
Lämmin keli jatkuu koko viikon, monin paikoin on ruohikkopalojen vaara – ensi viikolla sää viilenee ja vappu voi olla sateinen
22.4.
Tarvitaan klassikko, ohjaaja ja pari näyttelijää – oululaislähtöinen Eero Ojala kertoo, miten Tšehovin Lokki lähti liitämään uutena teatterisovituksena Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Parhaat eläkejärjestelmät 2018: 1.) Tanska 2.) Alankomaat(Hollanti). 3.) Suomi. Mitä niillä olikaan yhtenäistä.... Lue lisää...
Niinpäs...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image