Mielipiteet

Lukijalta

Kaivoslakimme tulee uudistaa pian ja ko­ko­nais­val­tai­ses­ti

Mielipiteet 13.6.2019 7:00
Jari-Petteri Suutari

Suomen kaivoslaki on monella tavalla pahasti retuperällä, niin ekologisesti, sosiaalisesti kuin taloudellisestikin. Se uhkaa kansantalouttamme, mutta ennen kaikkea suuresti rakasta, elintärkeää luontoamme – jopa nykyisillä luonnonsuojelualueilla.

Kaivostoiminta merkitsee tietysti aina vähintään pientä paikallista tuhoa luonnolle, mutta myös sitä voi harjoittaa monella tavalla, enemmän tai vähemmän vastuullisesti – tai täysin vastuuttomasti. Koska laki mahdollistaa toiminnanharjoittajille hyvinkin vastuuttoman toiminnan, sitä tietysti tapahtuu. Mineraalit pois ja rahaksi, muusta viis.

Kaivosasioissa olemme yleensäkin kuin mikä tahansa ”banaanivaltio”.

Tulkaa, ottakaa arvokkaat mineraalimme, tehkää niillä rahaa itsellenne, vaikka miljardiomaisuudet. Jättäkää meille tuhottu luonto, kyllä veronmaksajamme kustantavat ennallistamistoimet. Sen verran kuin edes ennallistetaan.

Sitä paitsi meidänhän tulee olla kiitollisia, kun saammehan me vastineeksi sentään hetkeksi työpaikkoja — niiden eteenhän voikin uhrata melkein mitä tahansa. Pari vuosikymmentä työtä joillekin ja iäks päivää tuhottu elinympäristö, kas siinä mainio vaihtokauppa.

Suunnilleen noin voisi muotoilla sen, miten Suomi näyttäytyy asiassa muulle maailmalle. Ei sillä, ettäkö meidän omat talvivaaramme olisivat aina niin hienosti asiat hoitaneet.

Lain lähtökohtana tulisi olla, että Suomen maaperän kaivosmineraalit ovat valtion ja maanomistajien omaisuutta.

Ympäristövahinkojen, konkurssien ja jälkitöiden varalle tulee vaatia riittävät vakuudet. Myös rahasto kannattaa perustaa niitä varten. Kaivostuotannosta tulee myös maksaa tuntuvat hyödyntämiskorvaukset yhteiskunnalle ja maanomistajalle.

Lakia tulisi täsmentää myös siten, että kuntien maankäytölliset suunnitelmat ja muiden elinkeinojen kehittäminen otettaisiin paremmin huomioon kaivoslain alaisissa lupahakemuksissa ja -harkinnoissa.

Malminetsintää ja kaivostoimintaa ei tulisi toteuttaa arvokkaimmilla luontoalueilla. Jokaisen tulevan kaivoksen kohdalla tulisi miettiä ensin huolella, että onko toiminta sekä vastuullista että järkevää.

Kaivoslupa voidaan nykyisellään myöntää ennen ympäristönsuojelulain mukaista lupamenettelyä, niin käsittämätöntä kuin se onkin. Siinä on myös yksi muutosta huutava seikka.

Kallioperässämme on kymmeniä erityisen arvokkaita ja harvinaisia metalleja, jotka ovat välttämättömiä esimerkiksi älylaitteiden valmistuksessa. Joidenkin mineraalien arvo voi singahtaa nykyisestä taivaisiin lähitulevaisuudessa.

Kyseessä ovat uusiutumattomat luonnonvarat. Jo näistäkin syistä on silkkaa hölmöläisten hommaa avokätisesti luovuttaa nämä arvometallit pois.

Kaivoslakimme kaipaa pikaista ja kokonaisvaltaista uudistamista. Nyt on korkea aika. Hallitus ilmeisesti sen aikoo uudistaa, mutta millaiseksikohan?

Yksi keino vaikuttaa tulevan lain oikeellisuuteen on Kaivoslaki Nyt -kansalaisaloite, joka on allekirjoitettavissa verkkosivun kaivoslakinyt.fi kautta.

Jari-Petteri Suutari

Martinniemi

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Kirjoittajalla näyttää olevan sellainen harhakäsitys, että kaivoslain nojalla kaivoksilla saisi tehdä ihan mitä tahansa. Oikeasti kaivoslain lisäksi tietenkin kaikki muutkin Suomen lait koskevat kaivoksia ihan samalla tavalla kuin mitä tahansa muitakin yrityksiä tai tuotantolaitoksia. Näitä ovat mm. vesi-, luonnonsuojelu- ja kirjanpitolaki.

Kuka enää etsisi malmeja, jollei löytäjä saisi kaivosoikeuksia löytämälleen esiintymälle? Malminetsintä on kallista työtä. Kaivosyhtiöt käyttävät siihen kymmeniä miljoonia vuodessa. Kaikenkaikkiaan kiinnostavan esiintymän malminetsintäkulut voivat nousta jopa 100 - 200 miljoonan euron tasolle jo ennen kaivosken rakentamispäätöksen tekemistä. Ei mikään yhtiö voi sijoittaa tällaisia summia, jos sillä ei ole varmuutta omistusoikeudesta löytämäänsä esiintymään.

Tämä mielenkiintoista ja tärkeää keskustelua. Sen pohjana pitäisi vain olla enemmän tosiasioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomeen tuodaan enemmän rikastetta kuin täältä viedään, eli banaanivaltiokommentti ei pidä paikkaansa. Kaivosala on muutenkin tiukasti säädelty. Se on toki totta, että uusiutumattomia luonnonvaroja on käytettävä harkiten. Olisi kuitenkin tekopyhää tuoda ulkomailta kaikki metallit, mineraalit ja maa- ja kiviainekset, joita käytämme Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kannattaa muistaa ja puhua asioista niiden oikeilla nimillä:

suurin osa kaivostoiminnasta ei suinkaan ole piilossa maan alla, vaan
laajoina avolouhoksina luonnon ja maisemat lopullisesti raiskaavina ja tuhoavina kuoppina, syvänteinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täsmälleen näin asia on. Ulkomainen kaivosyhtiö meni nurin Vihannissa ja jätti sotkun veronmaksajien maksettavaksi. Summa oli useita miljoonia. Tapahtui uudistetun kaivoslain aikana. Mututietoja ei tänne kannata kommentoida.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sotkut on valtioyhtiö Outokummun peruja jo kaukaa ennen minkäänlaisen ympäristölainsäädännön kehittymistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi tutustua tarkasti nykyiseen kaivos- ja ympäristölainsäädäntöön ennen provosoivia kannanottoja nykytilanteesta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitkä ulkomaalaiset kaivosyhtiöt ovat toimineet vastuuttomasti?

Ostettujen kaivosten ympäristöongelmat ovat pääosin suomalaista alkuperää.

Uudistuksessa on oltava varovainen, ettei kaivostoimintaa lopeteta kokonaan. Käytännössä uusien kaivosten avaaminen on osoittautunut äärimmäisen hankalaksi prosessiksi, jota vitkutellaan vuosikymmeniä.

Jos kaivostoiminta sosialisoidaan valtiolle, on oltava valmis panostamaan valtion rahoja kaivosten avaamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

69
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
51
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
49
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
26
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
25
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
16
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"
11
Luonnonnurmikenttä on ympäristöystävällisin vaihtoehto Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image