Mielipiteet

Lukijalta

Kai­vos­lain­sää­dän­töä on syytä uudistaa – vas­tuu­ky­sy­mys­ten ohella on nostettava pöydälle tulonjaon oi­keu­den­mu­kai­suus

Mielipiteet 2.3.2019 6:00
Mirja Vehkaperä

Vilkas kansalaiskeskustelu kaivostoiminnan oikeutuksesta ja periaatteista osoittaa, että myös Suomessa on todellinen tarve uudistaa alan lainsäädäntöä. Vaikka kiertotalous ja resurssien tehokkaampi käyttö yleistyvät, emme pääse mihinkään siitä, että monia metalleja ja mineraaleja on louhittava maaperästä, koska niitä tarvitaan jokapäiväisessä elämässämme.

Monet talouden muutokset, kuten akkuteknologia vaikkapa sähköautojen ja älylaitteiden lisääntymisen vuoksi, lisäävät tätä tarvetta.

Kun kyse on uusiutumattomista luonnonvaroista, joiden arvo tulevaisuudessa vain kasvaa, tulisi kiinnittää erityistä huomiota toiminnan kestävyyteen. EU:n laajat lainsäädäntöpaketit kiertotaloudesta ja resurssien tehokkaasta käytöstä tähtäävätkin siihen, että käytämme luonnonvaroja harkiten ja tuhlaamatta.

Ei Suomessakaan juuri kukaan halua kaivostoimintaa kokonaan kieltää, vaan kansalaiskeskustelusta piirtyy esiin valistunut huoli siitä, toimitaanko kaivosalalla kestävän kehityksen periaatteiden mukaan. Ilmi tulleet käytännön esimerkit osoittavat, että lainsäädäntö on edullinen kaivostoiminnan harjoittajille, mutta siinä on ongelmia ympäristövastuun, maanomistajien oikeuksien ja voittojen jakautumisen näkökulmista.

Esimerkiksi Talvivaaran massiiviset vesienhallintaongelmat osoittivat, että toiminnan harjoittaja oli käynnistänyt prosessin, jota ei kyennyt hallitsemaan.

Taustalla olivat puutteelliset suunnitelmat ja ilmeisesti heikkolaatuinen rakentaminen, jotka kuitenkin olivat läpäisseet lupaprosessin. Ongelmien ilmetessä pienellä alueellisella ely-keskuksella ei ollut riittävästi resursseja valvontaan ja toimenpiteisiin.

Talvivaaran ongelmat voivat olla äärimmäinen huono esimerkki, mutta tällaisia virheitä ei saa toistaa. Ei voi muodostua säännöksi, että kun toimija joutuu ongelmiin, valtio hoitaa ne veronmaksajien rahalla ja uusi toimija pääsee aloittamaan puhtaalta pöydältä.

"Ei Suomessakaan juuri kukaan halua kaivostoimintaa kokonaan kieltää, vaan kansalaiskeskustelusta piirtyy esiin valistunut huoli siitä, toimitaanko kaivosalalla kestävän kehityksen periaatteiden mukaan."

Kaivostoiminnan harjoittamiselta tulee siis edellyttää sekä huolellista ympäristövaikutusten arviointia että ehdotonta ympäristövastuuta. Ympäristölle ja lähialueen ihmisille ja elinkeinoille aiheutuvien haittojen korjaamiseksi tulee toimijoilta edellyttää riittävän suurten vakuuksien asettamista toimiluvan ehtona.

Vastuukysymysten ohella on nostettava pöydälle tulonjaon oikeudenmukaisuus. Nyt maanomistaja joutuu hyväksymään ilmoitusasiana maalleen tehdyn kaivosvaltauksen. Maankäyttö voi joutua vuosikymmeniksi epävarmaan tilaan, vaikka lopulta mitään kaivosta ei syntyisikään. Ja jos syntyy, maanomistaja saa oman korvauksensa pitkän ajan kuluessa pienenä murto-osana hyödynnetyn raaka-aineen arvosta.

Tätä kysymystä eduskunta voisi pohtia tekeillä olevien maanlunastuslain muutosten yhteydessä, kun oikeusministeriö saa niitä koskevan esityksensä valmiiksi.

Vielä nousee esiin kysymys verotuksesta. Monissa maissa on erillinen kaivosvero. Kun talous on kansainvälistynyt, monien kaivosalan toimijoiden kotipaikka on muualla ja voitot kulkevat Suomen verotuksen ulottumattomiin. Kaivostoiminnan verotus esimerkiksi louhitun malmin arvoon sidottuna ja verotuottoja myös kaivosten sijaintipaikkakunnille palauttaen olisi yksi mahdollinen vaihtoehto.

Mirja Vehkaperä

Euroopan parlamentin jäsen

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

On miksi annetaan ulkomaisten yhtiöiden ryöstää Suomen luonnonvarat veronmaksajien kustannuksella. Ei kai Norjaan anna öljyjään ilmaiseksi ulkomaisille yhtiöille vaan hyödyntää sen itse rikastuttaen valtiota ja kansalaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti ei enää yhtään kaivosta perusteta vedenjakajalle. Suomessa ja maailmalla tulee tulevaisuudessa pula puhtaasta vedestä. Puhtaan juomaveden arvo nousee sen mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

maakuntamalli ja valinnanvapaus vie suomesta enemmän, kuin koskaan tullaan saamaan suomen laihoista malmioista haalariväen maksamina veroina. Ei meille tänne mitään jätetä, "kestävän kaivostoiminnan mallimaahan" ja Fraser-instituutin mukaan kaivosyhtiöiden ihannevaltioon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:50
Ukrainan presidentiksi nouseva Volodymyr Zelenskyi on oligarkin tukema näyttelijä ja yrittäjä
22:43
Pikkuleijonien taival MM-mitalipeleihin mutkistui entisestään – tappioputki kolme ottelua
21:41
Kalevalan Aino on nähty uhrina ja kuuliaisena sisarena, kirjailija Tiina Piilola näkee hahmon toisin – "Tällaiset tulkinnat kuulostavat nykynaisen korviin älyttömiltä"
21:14
Volodymyr Zelenskyi on voittamassa Ukrainan presidentinvaalit murskaluvuin – presidentti Poroshenko on tunnustanut tappionsa
20:51
Ensi viikolla ilmassa on kesän tuntua: Aurinko paistaa, lämpötilat nousevat Oulussa noin 16 asteeseen – "Lämpötilat selvästi tavallista korkeampia"
20:02
Tuntematon mies pahoinpiteli alaikäistä tyttöä Pudasjärvellä, Rukalla pahoinpitelyn uhriksi joutui eteläsuomalainen mies
19:51
Mies kelkkaili Pudasjärvellä pelkkä pyyhe päällään ja putosi kelkan kyydistä – puhalsi 1,9 promillea
89
Halla-aho ei irtisanoudu vanhoista blogikirjoituksistaan – "Osa tyhmiä ja harkitsemattomia, osassa edelleen pointti"
41
Isot ja pienet jäähyt värittivät Kärppien ja HPK:n finaaliavausta – Ulosajoon johtaneen taklauksen alle jäänyt Michal Kristof:” Vähän tuli verta, mutta tällaisia nämä pudotuspelit ovat”
28
Japanilaiset tulivat vain saunaan, eritoten savusauna sai suuren arvostuksen – Tuleeko Kuusamosta nousevan auringon saunamekka?
19
Pääsiäiskokko palaa taas lankalauantaina Oulun Lammassaaressa – parhaimmillaan kokon loimua on seurannut parikin tuhatta ihmistä
15
Syömäsä: Ideaparkin Chef’s Salad, Kebab & Pizzassa saa rahalle vastinetta – lounalla saa syödä mahan täydeltä
11
Reissusa: Sveitsissä Skier's Haute Routella edetään suksilla laskien ja skinnaten upeassa maisemassa
9
Sri Lankassa kahdeksan räjähdystä hotelleissa ja kirkkojen jumalanpalveluksissa – lähes 200 kuollut ja useita satoja haavoittunut

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Perintövero pois!

ainakin tuli selväksi minkä aatteen mies olet ei muuta kun muutat pohjois koreaaan siellä valtio omistaa kaiken oikea pa... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image