Mielipiteet

Lukijalta

Kai­vo­s­asioi­hin on herätty jälkijunassa – annettiin ajan, teknologian sekä maa­il­man­ti­lan­teen muuttua

Mielipiteet 22.7.2019 6:00
Hannu K. Taskila

Olen katsellut sekä aistinut Oulun horisontista sodan jälkeistä kehitystä. Monia mutkia kansakunta siinä ajassa on kerinnyt kiertää. Keskityn nyt luonnonvarojemme, ja nimenomaan Suomen alueella olevien mineraalivarjojen taloudelliseen käyttöön.

Suomen taloudellinen nousu Euroopan köyhimmästä kansakunnasta on perustunut suomalaiseen tahtoon, luonnollisesti myös kansakunnan työaktiivisuuteen. Teollinen nousu maatalousperustasta onnistui luonnonvaroilla alun perin aikaansaatuun vientikauppaan. Pääosaa siinä ovat näytelleet metsät, myös mineraaleilla on ollut huomattava merkitys.

Luonnonvarojen käyttö on perustanut teollisuuden rakentamisen tarpeen. Aina on pyritty kehittämään pidemmälle jalostettua tuotantoa paremman myyntihinnan saamiseksi. Sepistä liikkeelle lähtenyt metallien työstäminen on kehittynyt metalliteollisuudeksi.

Nyt kansalaisaloitteen johdosta on noussut voimakkaammin esille tarve kaivoslakien uusimiseen. Aloitteen avulla näytetään pyrittävän minimoimaan kaivostoiminta, ehkäpä lopettamaan se maassamme. Aloitteessa on useita järkeviä kohtia.

Seitsemänkymmentäluvun alkupuolella olin töissä tunnetussa kemiallisessa tehtaassa. Kaivostoiminta Suomessa oli muuttunut suurelta osin huonosti kannattavaksi, eikä kaivostoimintaan kotimaasta saatu varoja. Kaivosten kannattavuus aaltoilee hyvin voimakkaasti maailman taloustilanteiden mukaan. Kärsivällistä pitkäaikaista rahoitusta ei silloin eikä ehkä nykypäivänäkään hevillä Suomesta löydy.

"Annettiin ajan, teknologian sekä maailmantilanteen muuttua Suomen hallinnon kiinnittämättä huomiotaan koko mineraaliasiaan."

Poliitikot, asiantuntijoiden vastuksesta huolimatta, antoivat 70-luvun alkupuolella luvan ulkomaiselle kaivostoiminnalle maassamme. Maamme tutkittuja mineraalivaroja kaupattiin ulkomaisille yhtiöille. Silloisissa maailmanoloissa tarjontaa malmialueista kehitysmaissa riitti.

Kotimaiset malmit eivät suuremmin kiinnostaneet. Mineraalit politiikkojen silmissä unohtuivat. Tehtiin jopa erittäin tyhmiä malmialuekauppoja selvittämättä asiaa. Annettiin ajan, teknologian sekä maailmantilanteen muuttua Suomen hallinnon kiinnittämättä huomiotaan koko mineraaliasiaan.

Herättiin hätkähtäen jälkijunassa huomaamaan, että ulkomaiset yritykset olivat kaikki Suomen tutkitut, tunnetut malmialueet jo vallanneet tai varanneet. Kannattavat malmi- ja kaivosalueet tyhjennetään ja malmit pikaisesti kuljetetaan maasta pois. Mitä suomalaisille itselleen jäänee käteen?

Olen jo kauan, 70-luvulta saakka, kirjoitellut asiasta. Minusta se, mikä tarvitaan, on vaade, että Suomen kaivoksista mineraaleja ei kuljeteta pois vaan valtaosa tuotannosta jatkojalostetaan täällä tuotteiksi.

Hannu K. Taskila

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Jos suomalainen etsii ja löytää Saudi-Arabiasta öljyä, Australiasta tai Kanadasta esim. rautaa, kuparia, kultaa tai hopeaa, saako löytäjä pitää kaiken - kuten meillä?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoitus on yksi näkökulma kaivosasiaan. Viimeiseeen kappaleeseen huomautus. Jo nyt lähes kaikki kaivosten tuotteet jatkojalostetaan Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti kirjoittaja ei tunne lainkaan Suomen kaivos - ja metalliteollisuutta vaatiessaan "mineraalien pois kuljettamisen lopettamista". Suomi on merkittävä metalliteollisuusmaa jonne tuodaan maailmalta rikasteita jatkojalostukseen, koska kotimaan kaivostuotanto ei riitä alkuunkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielipidekirjoitus kuvastaa luuloja kaivosteollisuudesta mutta ei perustu faktoihin.

Suomi vapautui ulkomaisille malminetsintä- ja kaivosyhtiöille vasta 1990-luvulla. Suomeen on rakennettu merkittävä metallurginen teollisuus alun perin kotimaisilta kaivoksilta saatavien raaka-aineiden varaan. Suomesta ei viedä malmeja tai oikeammin rikasteita tms kaivostuotteita ulkomaille vaan ne jatkojalostetaan Suomessa. Suomeen tuodaan monikertaisesti rikasteita verrattuna kotimaiseen tuotantoon. Kultaa kyllä viedään - metallisena kultana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:13
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
6:00
Häyrysenniemi on kolme vuotta keskellä katuremonttia, asukkaat tyytymättömiä – liittymien katkaisusta ei ole informoitu etukäteen, autoja jäänyt loukkuun pihoille pahimmillaan useiksi päiviksi Tilaajille
6:00
Hongkongista tuli somen propagandatilien tuorein näyttämö – "yhtiöille on oleellista tiedottaa siitä, että ne ovat ryhtyneet toimenpiteisiin"
21.8.
Kerrostaloasunnossa tulipalo Rovaniemellä – ei henkilövahinkoja
21.8.
Syyttäjä: Omakotitaloista vietiin yli 50 000 euron edestä tavaraa – Kohteisiin päästiin löytämällä vara-avaimet
21.8.
Lippo löi itsensä pääsarjan portille – Ulvilan kentästä peräti 24 juoksua
21.8.
Sulava Arktis houkuttelee rahakkaita turisteja: Suomessa rakennettu alus matkaa parhaillaan Koillisväylän läpi, ja lipun hinta oli lähes 40 000 euroa
7
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
4
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
3
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"
2
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
2
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
2
Oulun kaupunki luopumassa työterveysyhtiöstä – konsernihallinto esittää myytäväksi koko osakekantaa
2
Lippo löi itsensä pääsarjan portille – Ulvilan kentästä peräti 24 juoksua

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image