Mielipiteet

Lukijalta

Kai­vo­s­asioi­hin on herätty jälkijunassa – annettiin ajan, teknologian sekä maa­il­man­ti­lan­teen muuttua

Mielipiteet 22.7.2019 6:00
Hannu K. Taskila

Olen katsellut sekä aistinut Oulun horisontista sodan jälkeistä kehitystä. Monia mutkia kansakunta siinä ajassa on kerinnyt kiertää. Keskityn nyt luonnonvarojemme, ja nimenomaan Suomen alueella olevien mineraalivarjojen taloudelliseen käyttöön.

Suomen taloudellinen nousu Euroopan köyhimmästä kansakunnasta on perustunut suomalaiseen tahtoon, luonnollisesti myös kansakunnan työaktiivisuuteen. Teollinen nousu maatalousperustasta onnistui luonnonvaroilla alun perin aikaansaatuun vientikauppaan. Pääosaa siinä ovat näytelleet metsät, myös mineraaleilla on ollut huomattava merkitys.

Luonnonvarojen käyttö on perustanut teollisuuden rakentamisen tarpeen. Aina on pyritty kehittämään pidemmälle jalostettua tuotantoa paremman myyntihinnan saamiseksi. Sepistä liikkeelle lähtenyt metallien työstäminen on kehittynyt metalliteollisuudeksi.

Nyt kansalaisaloitteen johdosta on noussut voimakkaammin esille tarve kaivoslakien uusimiseen. Aloitteen avulla näytetään pyrittävän minimoimaan kaivostoiminta, ehkäpä lopettamaan se maassamme. Aloitteessa on useita järkeviä kohtia.

Seitsemänkymmentäluvun alkupuolella olin töissä tunnetussa kemiallisessa tehtaassa. Kaivostoiminta Suomessa oli muuttunut suurelta osin huonosti kannattavaksi, eikä kaivostoimintaan kotimaasta saatu varoja. Kaivosten kannattavuus aaltoilee hyvin voimakkaasti maailman taloustilanteiden mukaan. Kärsivällistä pitkäaikaista rahoitusta ei silloin eikä ehkä nykypäivänäkään hevillä Suomesta löydy.

"Annettiin ajan, teknologian sekä maailmantilanteen muuttua Suomen hallinnon kiinnittämättä huomiotaan koko mineraaliasiaan."

Poliitikot, asiantuntijoiden vastuksesta huolimatta, antoivat 70-luvun alkupuolella luvan ulkomaiselle kaivostoiminnalle maassamme. Maamme tutkittuja mineraalivaroja kaupattiin ulkomaisille yhtiöille. Silloisissa maailmanoloissa tarjontaa malmialueista kehitysmaissa riitti.

Kotimaiset malmit eivät suuremmin kiinnostaneet. Mineraalit politiikkojen silmissä unohtuivat. Tehtiin jopa erittäin tyhmiä malmialuekauppoja selvittämättä asiaa. Annettiin ajan, teknologian sekä maailmantilanteen muuttua Suomen hallinnon kiinnittämättä huomiotaan koko mineraaliasiaan.

Herättiin hätkähtäen jälkijunassa huomaamaan, että ulkomaiset yritykset olivat kaikki Suomen tutkitut, tunnetut malmialueet jo vallanneet tai varanneet. Kannattavat malmi- ja kaivosalueet tyhjennetään ja malmit pikaisesti kuljetetaan maasta pois. Mitä suomalaisille itselleen jäänee käteen?

Olen jo kauan, 70-luvulta saakka, kirjoitellut asiasta. Minusta se, mikä tarvitaan, on vaade, että Suomen kaivoksista mineraaleja ei kuljeteta pois vaan valtaosa tuotannosta jatkojalostetaan täällä tuotteiksi.

Hannu K. Taskila

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Jos suomalainen etsii ja löytää Saudi-Arabiasta öljyä, Australiasta tai Kanadasta esim. rautaa, kuparia, kultaa tai hopeaa, saako löytäjä pitää kaiken - kuten meillä?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoitus on yksi näkökulma kaivosasiaan. Viimeiseeen kappaleeseen huomautus. Jo nyt lähes kaikki kaivosten tuotteet jatkojalostetaan Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti kirjoittaja ei tunne lainkaan Suomen kaivos - ja metalliteollisuutta vaatiessaan "mineraalien pois kuljettamisen lopettamista". Suomi on merkittävä metalliteollisuusmaa jonne tuodaan maailmalta rikasteita jatkojalostukseen, koska kotimaan kaivostuotanto ei riitä alkuunkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielipidekirjoitus kuvastaa luuloja kaivosteollisuudesta mutta ei perustu faktoihin.

Suomi vapautui ulkomaisille malminetsintä- ja kaivosyhtiöille vasta 1990-luvulla. Suomeen on rakennettu merkittävä metallurginen teollisuus alun perin kotimaisilta kaivoksilta saatavien raaka-aineiden varaan. Suomesta ei viedä malmeja tai oikeammin rikasteita tms kaivostuotteita ulkomaille vaan ne jatkojalostetaan Suomessa. Suomeen tuodaan monikertaisesti rikasteita verrattuna kotimaiseen tuotantoon. Kultaa kyllä viedään - metallisena kultana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
16:58
Pohjankartanon ja Oulun musiikkikeskuksen huutavaan parkkipaikkapulaan tiedossa helpotusta – paikkojen määrä kasvaa noin kolmanneksella vuonna 2021 Tilaajille
16:47
Kaleva oikaisee
16:21
Parisataa digitalisaation asiantuntijaa koolla Oulussa – Euroopan kaupungit haluavat yhdistää voimansa digimurroksessa
16:00
Analyysi: Keskustalla on harteillaan pitkä, tekemättömän työn taakka
15:36
Lisää painetta uudelle hallitukselle – Ennuste: työttömyys uhkaa lähteä nousuun monilla aloilla
14:46
Näin oikeuskansleri linjasi kohutuista suomalaisista Isis-lapsista – Selkeä oikeudellinen suositus, mutta keinot ulkoministeriön harkinnassa
56
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
35
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
33
Marinin uudelle hallitukselle puhunut Niinistö: "Poliittinen keskustelu käynyt kiivaaksi, ilmapiiri on paikoin tulehtunut" – Rinne jätti jäähyväisensä presidentin edessä
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
26
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
25
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa
18
HS: Antti Lindtman ei pyri SDP:n puheenjohtajaksi ensi kesänä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image