Mielipiteet

Lukijalta

Kah­vi­la­vau­nu­jen uusi sijainti näivettäisi Oulun kauppatorin toimintaa – kahvilat ovat torin sydän

Keväästä syksyyn torilla olevat kahvilavaunut joutuvat siirtymään hotellin rakennustyömaan tieltä. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Mielipiteet 9.3.2018 7:00 | Päivitetty 9.3.2018 8:06
Satu Haaponiemi

Oulun torille suunnitellun hotellin rakentaminen on aloitettu. Hotellin alustavissa suunnitelmissa luvattiin kaupungin ja Narikka Oy:n toimesta, että koko tori järjestellään uudelleen siten, että kukaan ei joudu kärsimään, eikä alueen pieneneminen vaikuta alueen yrittäjiin. Oma kahvilavaununi kärsii suunnitelmasta suuresti. Asiakaspaikat puolittuvat eikä lapsiperheille tarkoitetut keinulaitteet mahdu torille.

Narikka Oy:n hallitus on päättänyt sijoittaa vain kahvilavaunut torin luoteiskulman reunaan teatteria vastapäätä. Siellä kahvilat olisivat poissa asiakkaiden näkyvistä. Aina auki olevat kahvilat olisivat vähemmän aikaa auki olevien telttojen takana.

Kahvilavaunut ovat kauppatorin olohuone, muiden toriyrittäjien hyötynä ja asiakkaille lähes aina auki olevina keitaina. Torille tullaan kahville ja ostamaan tarjolla olevia muita torin tuotteita. Suunniteltu sijainti telttojen ja torille pysäköityjen autojen takana, kaukana torin pääsisäänkäynnistä, Toripolliisista, hiljentää rajusti kahvilavaunujen ja koko torin toimintaa.

Suomen kaikilla kauppatoreilla kahvilat ovat torin sydän. Myös Oulun tori tarvitsee huhtikuusta syysmarkkinoihin saakka auki olevat kahvilavaunut näkyville ja helposti saavutettaville paikoille. Muuten tori olisi auki vain silloin kun aurinko paistaa ja marjat ovat kypsiä.

Ymmärrän ettei kahvilavaununi ole koko tori. Sijoittelun tulisi lähteä siitä, että koko tori säilyy elävänä. Marjakauppiaat ovat torilla vain arkisin kello 7–15. Minun kahvilani on auki joka päivä, satoi tai paistoi, vähintään kello 6–22.

"Suomen kaikilla kauppatoreilla kahvilat ovat torin sydän."

Uuden sijoittelun yhdeksi lähtökohdaksi on mainittu vesi-, viemäri-, ja sähköliitännät. Uudessa paikassa on vain neljä vesi- ja viemäröintipistettä, joista kolme on ruokatelttojen käytössä. Tämä liitäntä ei riitä edes minun kahvilavaunulleni.

Aiemmatkin liitännät suunniteltiin huonosti. Viemäröinti toteutettiin säiliöillä, jotka piti tyhjentää jopa kolmesti päivässä. Se häiritsi koko torin toimintaa. Vedet vedettiin nyt purettavana olevan ympäristötalon katon kautta. Liitännät eivät ole siis olleet helppoja tähänkään saakka. Miksi helppoutta käytetään siis perusteena tuleville paikoille.

Torilla käy paljon perheitä ja kaikenikäisiä turisteja. Vaunussani ei myydä alkoholia, jotta torilta löytyisi vaihtoehto myös heille, jotka eivät siitä välitä. Uuden sijoittelun vuoksi tämä vaihtoehto jää pois. Sijainnin vuoksi ei näe, että vaununi telttojen takana on auki myös iltaisin joka päivä.

Toimivin ratkaisu olisi siirtää torin kokonaisuutta sellaisenaan työmaan vaatima kymmenen metriä esiintymislavan suuntaan. Tämän vaihtoehdon kaikki torikauppiaat hyväksyivät jo vuosi sitten. Tämän järjestelyn etu olisi myös, että kahvilavaunut toimisivat suojamuurina torin ja työmaan välissä.

Oulun liikekeskus ry:n ja Narikka Oy:n tehtävänä on alusta asti ollut kehittää ydinkeskustan ja torialueen toimintaa. Tiernatori tuli tiensä päähän viime talvena. Tulevat sijoittelut taannuttavat radikaalisti kauppatorin toimintaa.

Tulisi miettiä myös muitakin ratkaisuja kuin luoteiskulmaan sijoittaminen, mutta päätöksenteossa ei ole malliesimerkeissä mietitty muunlaista vaihtoehtoa ja se ei kuvasta mielestäni kovinkaan hyvää suunnittelua.

Satu Haaponiemi

kahvilayrittäjä, Oulun tori

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (183)

satu sun ainoo mahollisuus on ottaa kaupungin hallitukseen. narikan hallituksessa istuu ne jotka ajattelevat omia paikkoja ja tulevat rotuvaareiksi ku ovat juosseet tiettyjen juoksupoikana

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hotellin rakentaminen torinrantaan oli tyhmistä tyhmintä. Olisi vielä jotenkuten ymmärtänyt jos olisi tullut lähemmäs Radisson Sasia eli nykyisen parkkipaikan paikalle, tarpeeksi kauas toria ja sen tunnelmaa - kahvilavaunuineen sun muineen - pilaamasta.
Niinpä, Oulussa sitä osataan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun hotelli hanke on ainutlaatuinen koko maailmassa koska hotelli päätettiin rakentaa "rantabulevardin" tilalle. Liekkö missään päin on tehty ja ollaan näin tyhmiä kuin Oulussa. Hotelli hanke on myös julkisen talouden mädännäisyyttä ja korruptiota jossa kaupunki antoi paikan pelkästään verotulojen takia. Ilman verotuloja kaupunki olisi varmasti kehittänyt toria ihmisten viihtyvyyden ehdoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kuin hieno paikka parkkipaikalle. saadaan lisää tilaa torille,tapahtumiin ym. ei pölyä ääniä ikkunasta tuijottavia hotelliasiakkaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joko tuonne kiikeliin saatas satapaikkanen kahavila iliman a oikeuksia. Sekkai senois makiaa ko kesä päivän aamuna sais kahavet veen äärellä. Vaa luulempa että tuu tapahtuun täsä merellisesä kaupungisa ihan heti.....
Muutamasa muusa kaupungisa on ollu jo vuosia tai vuosikymmeniä. Ja o porukkaa!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerros kellä on varaa pitää kiikelissä kahvilaa ilman a-oikeuksia? Meinaan saa aika monta kahvia ja pullaa myyä että siitä jäis yrittäjälle jotain lompakkoon kaikkien vuokrien, verojen yms. kulujen jälkeen. Mutta ymmärrän, eihän tavallinen ihminen edes tiedä mitä kaikkea tavallinen yrittäjä joutuu Suomessa maksamaan. Kaikki yrittäjäthän ovat heti miljonäärejä ja haluavat vain kyykyttää työntekijöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Torilla rehottaa harmaa talous, josta meille seuraa musta tulevaisuus. En sano että kaikki myyjät ja koko ajan kiertävät veroja, mutta sanon perustellusti että moni myyjä ei maksa veroja kuten pitäisi.
Työskentelen sellaisessa työssä, että käyn torialueella ja hallissa usein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun maksaa vähemmän veroja, jää enemmän rahaa käytettäväksi vaikka veronalaisiin tuotteisiin ja palveluihin, jolla on työllistävä vaikutus. Verottajan kirstussa ne rahat harvoin hyödyttää tavallista tallaajaa. Olen jo vuosia nauranut tuolle harmaa talous, musta tulevaisuus-uskonnolle. Taloudesta mitään tietämättömien mantraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo eipä saanu aurinkolaseista kuittia vaikka pyysin. No eipä tarvi enää torilla ton hotellin rekennusaikana käydä. Rakennusaikainen melua on jo riittävä karkotin. Saako oulussa tosiaanki rahalla tehä mitä haluaa ja luvat mihin vaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei! Ottakaapa tänä kesänä muutkin alueet käyttöön hyötykäyttöön, koska nyt täytyy ottaa järki käteen ei kaikki toiminnot tule entisellään mahtuun torille . puhun vaikka kirpputorien puolesta. Esim. lyötyn alueen torialue tulisi hyödyntää paremmin sinne mahtuu yksi kahvila varmasti,sekä kirpputori . Ei tuule mereltä ja on aurinkoinen paikka, kyllä siellä porukka oppii käymään kun ei luovuta. muualla suomessa tähän tyyliin on pelattu jo kauan kun kaupunki kehittyy ja suurenee. Sopuisasti asiat kehittyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Torillemme uusien kaupphallien ja kahvivaunujen jms. paikoille nyt rakenteilla olevan hotellin tarkoitus on lakkauttaa koko tori ja pienyrittäjien leipä siellä sekä tuhota 200.000 Oululaisen kesäolohuone ja takapiha, jolle olisi pitänyt kaavoittaa ainakin kaksi kaksikerroksista uutta kauppahallia entisen helmen rinnalle katettuine välipihoineen kaiken kansan käytettäväksi ja useille kymmenille uusille pienyrittäjille myymälätiloiksi - kuten kauppahllissa aina ja kaikkialla on.

Sivistyneessä yhteisössä kehitetään koko paikallisen asujaimiston eduksi ja käytettäviksi yhteisiä yleisiä alueita eikä niitä tuhota esim. rakentamalla täysin vääriä toimintoja väärille alueille - kuten Torille matkalaisten majoituksia. Missään muualla tällainen todella käsittämätön barbarismi ei tulisi kysmykseenkään - tietenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Money talks joka paikassa. Kiinassa, Venäjällä ja Länsi-Sibirjan pääkaupungissa Oulusa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep jep mehän ollaan todellakin länsivenäläisiä! Lähin todellinen sivistysvaltio meistä länteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muuten ihan sama missä kojut sijaitsee, mutta lapset kyllä odottaa että pääsevät jätskille ja käymään lasten laitteissa samalla. Täytyy siis etsiä joku toinen paikka huvituksille ja käydä jätskillä vaan torilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jäätelöä myydään joka puolella kaupunkia. Ei tarvii torille vaivautua - etenkään pölyiselle torille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jäätelöä myydään joka puolella kaupunkia. Ei tarvii torille vaivautua - etenkään pölyiselle torille!

Kyllä sitä katupölyä on kaupunki täynnä
jos ei pölyn kans halua syödä pitää jäätelölle mennä nallikariin
Eipä tarvi kesällä enää käydä torilla,joka kesä käynyt kahvilassa
tuttuja tapaamassa kupposen ääressä.
Nyt täytyy potutkin käydä ostamassa haukiputaan torilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teretulemast Puthaalle, täältä löytyy tunnelmallista menoa torilta, on kaffepöytää ja pitseriakin löytyy. Potuista en oo ihan varma...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missään muualla ei ole semmoista jäätelövalikoimaa kuin torilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsingissä kaivopuiston alueella löytyy paremmat valikoimat. On myös muitakin valmistajia myymässä kuin inkmanni ja nestle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (183)

Uutisvirta

7:57
Henkilöauto pyörähti katon kautta ympäri Kärsämäellä, kuljettaja pääsi itse ulos autosta
7:38
Kulttuuria kotisohvalta: katso kotimaisia elokuvia, ihastele taideaarteita ja katso, miltä kotikulmilla näytti ennen
7:00
Päivän leffapoiminnat: Yhteen muuttoja ja yhteenottoja – Robert Redford ja Jane Fonda ovat siloposkiset vastanaineet makoisassa draamakomediassa
7:00
Voiko läheisensä tappajalle antaa anteeksi? Täydet viisi tähteä ansaitseva Silmästä silmään -dokumentti on John Websterin vakavin elokuva
7:00
Osingot tulisi maksaa – osinkotulot ovat monelle tarpeellinen lisä jatkuvasti ostovoimaansa menettävän eläketulon jatkeeksi Lukijalta
7:00
Hus seuloo parantuneita uusilla vasta-ainetesteillä – ne löytävät myös oireettomasti koronaviruksen sairastaneet
7:00
Kommentti: Vanha töllö joutaisi jo monella vaihtoon Tilaajille
11
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
5
Ei yhtään uutta koronakuolemaa Suomessa – tehohoidossa yli 60 ihmistä, heistä kolme Oulussa
3
LM:n tiedot: Hallitus kaavailee muutoksia turvapaikkarahaston käyttöön – Välimeren turvapaikanhakijoiden vastaanottoon tarvitaan 13 miljoonaa euroa
2
Koronahelvetti – olen taistellut ”punaista paholaista” vastaan laskujeni mukaan noin kolme viikkoa Lukijalta
1
Suomen oltava oikeusvaltio koronakriisissäkin – koronatartuntojen kasvun kanssa kilpailee voitokkaasti vain jälkiviisaus Lukijalta
1
Yhdessä Euroopan maassa koronakriisin takia ei ole ryhdytty mihinkään varotoimiin – ”Parempi kuolla selkä suorana kuin elää polvillaan”
1
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

282 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image