Mielipiteet

Lukijalta

Juuri nyt tarvitsemme kult­tuu­ri­pal­ve­lui­ta luomaan turvaa, voimme tehdä paljon etänä ja verkossa lasten, nuorten, vanhempien ja opettajien tukemiseksi

Mielipiteet 18.3.2020 6:00
Eija Kortetjärvi

Hallitus suositteli maanantaina kulttuuritilojen sulkemista. Ilokseni huomasin, että Oulun lastenkulttuuripalveluissa asiaan suhtauduttiin haasteena ja meitä ostopalveluina hankittuja taideohjaajia kannustettiin miettimään etäopetuksen mahdollisuuksia yhdessä harrastajien kanssa.

Kellon yläkoululla ohjaamani valokuvaus- ja kuvataideryhmä otti myös kerhon jatkumisen mahdollisuutena vastaan. Olin ehtinyt heille jo ensimmäisen viestin laittaa, että kerhotoiminta loppuu perjantaina 13.3.2020 koronavirusepidemian leviämisen ehkäisemiseksi

Pala nousi kurkkuun ja silmät kostuivat harmituksesta, kun sain kerholaisilta itkuisia viestejä ja surunaamoja.

Ensimmäisenä mieleen nousi, että emmehän me aikuiset voi kriisin kohdatessa jättää näitä nuoria yksin? Lasten ja nuorten elämässä täytyy turvallisuuden tunne ja jatkuvuus säilyä, jotta elämä pysyy tasapainoisena.

Kerhollamme on kolmen vuoden ajan ollut Whatsapp-ryhmä, jonka kautta olemme viestineet aiemminkin. Kysyin ryhmältä, kuinka moni on mukana, jos laitamme pystyyn valokuvaus- ja kuvataidekerhon etänä Whatsappin välityksellä? Hetken kuluttua niiden surunaamojen tilalle tuli iloisia ääniviestejä, että mukana ollaan!

Sitten silmäni kostuivat vuorostaan liikutuksesta, ajatuksella yhdessä olemme enemmän ja kuinka voin olla yhtenä turvallisena aikuisena näiden nuorten mukana tällaisena yhteiskuntaa järisyttävänä hetkenä.

"Juuri nyt tarvitsemme taidekasvattajia ja kulttuuripalveluita luomaan turvaa, ymmärtämään tilannetta, lisäämään yhteenkuuluvuuden tunnetta ja mikä tärkeintä, kukaan ei jää yksin. "

Tässä yksi valmis idea toteutettavaksi. Annan maanantaisin kerholaisille valokuvaus-/kuvataide-/sanataidetehtävän Whatsappin kautta.

Heillä on viikko aikaa tehdä se ja lähettää kuva tehdystä työstä meidän ryhmään, jossa käymme porukalla läpi työt, miten kukin teki työn ja mitä tuntemuksia se herätti. Samoin periaattein kuten lähikerhossakin. Materiaalit toimitan kerholaisille joko postilaatikkoon tai pihalle.

Kaikki kulttuuripalvelut eivät sijoitu kulttuurille valjastettuihin tiloihin. Voimme tehdä paljon etänä ja verkossa lasten, nuorten, vanhempien ja opettajien tukemiseksi tässä vaikeassa tilanteessa.

Juuri nyt tarvitsemme taidekasvattajia ja kulttuuripalveluita luomaan turvaa, ymmärtämään tilannetta, lisäämään yhteenkuuluvuuden tunnetta ja mikä tärkeintä, kukaan ei jää yksin. Toivottavasti Oulun kaupunki ei tee hätiköityjä päätöksiä kulttuuripalveluiden lakkauttamisesta, vaikka tilat menevätkin kiinni. Voimme näyttää esimerkkiä muille kunnille.

Eija Kortetjärvi

LogoArt-taideterapiaohjaaja

Kello, Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

 

MAINOS

Kommentoi

Ajan ilmiö on synteettinen ilo. Siinä kaupallisin keinoin yritetään nk. ottaa ilo irti elämästä. Kuitenkin perimmäinen ilo kumpuaa ihmisestä itsestään onnistumisen ja oivalluksen kautta. Pieni lapsi tuntee riemua siitä, kun hän ensimmäisen kerran nousee omille jaloilleen. Kuvaannollisesti jokainen meistä voi olla pieni lapsi. Se ei maksa mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulttuuripalvelu on outo sana, koska se yhdistää kaksi toisilleen äärimmäistä elementtiä. Kulttuuri mielletään helposti maksulliseen tapahtumaan tai ilmiöön, jota tuotetaan mielellään valtion tai jonkin muun yhteisön tuella eli rahalla. Palvelu puolestaan on jonkun toisen palvelua ihanteellisesti vapaaehtoisen pyyteettömästi ilman rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Synteettinen ilo on kolkko ajan ilmiö. Siinä yritetään kaupallisin keinoin nk. ottaa ilo irti elämästä. Pohjimmainen ilo kuitenkin kumpuaa ihmisen omista onnistumisista ja oivalluksista. Se näkyy pienen lapsen kasvoilta, kun hän ensimmäisen kerran nousee omille jaloilleen. Kuvainnollisesti jokainen aikuinen voi olla elämässään pieni lapsi. Se ei maksa mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eristäytyminen pitää olla fyysistä, mutta sen ei pidä olla henkistä. Me voimme edelleen liikkua kunhan pysymme erillään muista. Me voimme käyttää monipuolisesti nykyisiä verkkoja ja älypuhelimia. Voimme jopa löytää kontakteja ympäri maapallon parilla näpäytyksellä. Näin meillä on suorat henkilökohtaiset kanavat auki ihmisiin, joilla voi olla meneillään omat taistelunsa aivan erilaisessa kulttuurissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuntuuko että karanteeni on ahdistava? Ahdistus johtuu pelkästään omasta päästä. Sitä voi käyttää joko ahdistusta lisäävästi tai poistavasti. Olemme turtuneet ajatukseen, että päähän täytyy ulkoa tunkea koko ajan viihteen mössöä. Tämä juuri johtaa lopulta ahdistukseen, kun mikään ei ole enää mitään. Sen sijaan mielikuvituksen puskeminen johonkin luovaan tekemiseen vapauttaa ihmisen sisäiseen rikkauteen ja hauskuuteen. Pienessä päässä voi olla suuria ajatuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karanteenissa on aikaa suunnitella aivan uusia tuotteita, joilla voi estää tehokkaasti kulkutautien etenemistä nyt ja tulevaisuudessa. Kysynnästä ei ole puutetta kotimaassa ja ulkomailla. Samalla niillä voi vapauttaa ihmisiä neljän seinän ahdistuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on meneillään edesmenneen äitini sukuhistorian, valokuvien ja päiväkirjojen digitointi. Siitä on iloa, jännitystä ja mielenkiintoisia tapahtumia itselle, lapsille ja lastenlapsille. Siellä on opettavia, kohottavia ja yllättäviä käänteitä elämän koko kirjosta. Satojen tuhansien sivujen joukosta löytyy helmiä kullekin. Odottavan aika voi olla tosi mielenkiintoista. Nykyiset älykännykät ikäihmisten käsissä yhdistävät näin eri sukupolvia aivan yllättävällä tavalla. Mummit ja papat voivat käyttää luovuuttaan muiden iloksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuetaanko kulttuuria vai hoidetaanko aluksi tilanne ja huolehditaan että ihmiset saa terveenä harrastaa sitä kulttuuria sitten joskus.
Ihmisten terveys nyt nr1. Kulttuuri hommat tulee prioriteettilistalla aika kaukana tai ne ei itse asiassa listalle mahdu. Kirjoittajana häpeäisin kyseistä kirjotusta ja ottasin selvää Suomen tämän hetkisestä tilanteesra

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulttuuria voi ja pitää tehdä näinä haastavina aikoina ilmaisena harrastuksena. Materiaalia löytyy netistä pilvin pimein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et varmaan ole kuullut kulttuurin hyvinvointivaikutuksista? Heikossa asemassa olevat ja yksinäiset tarvitsevat virikkeitä ja toimintaa pysyäkseen terveinä nyt monella tasolla, ei pelkästään ruumiillisesti. Nämä ovat yhtä tärkeitä asioita hyvän elämän kannalta näinä ahdistavina aikoina. Taide, kulttuuri sekä liikunta ovat tässä nyt avainasemassa ja auttavat sekä henkistä että fyysistä jaksamista sekä monenlaisesta sairaudesta toipumista. Hienoa työtä Eija ja Oulun kulttuuripalvelut!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mää tykkään ajaa moottorikelkalla ja mun mielestä nyt pitäisi valtion tukea moottorikelkalla ajoa. Se auttaisi ihmisiä ahdistuksessa. Mää on sitä mieltä ja muiden pitää olla kans.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahalla saa ja hevosella pääsee. Mitäpä jos se raha pitää itse ansaita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Bingo, ja tämä ilman itkua ja kyyneliä silmäkulmassa ja whatsup-ryhmää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mitä ihmeen turvaa. nykyajan ihmiset on tehty niin riippuvaiseksi somesta, että kun se alkaa tökkimään, on kriisi käsillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, ennen kuoltiin lentsuihinkin niin kuin miehet ja mielenterveyteen auttoi viina. Ja jos lapset tarvi reipasta ulkoilua niin kirveen kanssa lumihankeen. Kyllä nykyaika on surkee

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elokuvissa istutaan vierekkäin aivankuin bussissa ja junassa.... vain tosi pöljä menee elokuviin! Vastuutonta.
Sensijaan nyt pitäisi satsata TV- elokuviin, hyviin luonto ohjelmiin, ja poistaa nuo tyhmät kilpailuohjelmat päivällä joihin pitää soittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei. Juuri näin. Tilanteessa tarvitaan innovatiivisuutta ja käytäntöjen uudelleen luomista. Harrastuksia ei tarvitse lopettaa vaan ne muuttavat hetkeksi muotoaan. Jalkapalloa tai muuta voidaan harrastaa yhdessä jakamalla videoita (idoleiden huippusuorituksia) tai tekemällä video kotitehtävästä. Tietovisa jalkapallosta,sählystä,ratsastuksesta? Mitä vain :) Yhteys lajiin ja mielenkiinnon kohteeseen on tärkeää säilyttää. Tärkeät ihmiset ja kokemukset eivät saa hävitä lapsen elämästä. Tämä tuo turvallisuuden tunnetta. Nyt rohkeasti eteen päin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:39
Norjassa avattiin ilmasilta kymmenientuhansien nälkiintyvien porojen pelastamiseksi – kaikkien aikojen suurin pelastusoperaatio Ruijan ylängöllä Tilaajille
21:10
Syöpä pelasti oululaisen Jenna Antinmaan työuupumukselta – yrityskuviot alkoivat mennä uusiksi jo "syöpälomalla" Tilaajille
20:47
Koronarajoitteet ruuhkauttavat sairaaloiden kylmiöitä – vastaanottokeskuksen kellarissa sijaitsevaan kylmiöön siirrettiin keskiviikkona ensimmäiset vainajat
20:30
Kymmenettuhannet lähtivät heti Wuhanista – koronaviruksen synnyinkaupungista pääsi pois kaksi ja puoli kuukautta kestäneen eristyksen jälkeen
20:27
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
20:21
Suomen viides ydinvoimayksikkö lähempänä tuotantoa kuin koskaan – Olkiluoto 3:n uskotaan aloittavan sähköntuotannon ensi vuonna 11 vuotta myöhässä
20:07
Poliisi joutui pysäyttämään liikenteen rikoksesta epäillyn kiinniottamisen vuoksi Haukiputaalla
124
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
21
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Antti Kiuru

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

221 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image