Mielipiteet

Lukijalta

Julkisissa hankinnoissa säästämiseen on yk­sin­ker­tai­nen ratkaisu: mark­ki­na­vuo­ro­pu­he­lu

Mielipiteet 27.11.2019 6:00
Susanna-Sofia Keskinarkaus

Kaleva uutisoi 24.11. maakuntien elinvoimaisuudelle tärkeästä aiheesta: se, että julkisiin kilpailutuksiin saadaan liian vähän tarjouksia, tulee veronmaksajille hyvin kalliiksi.

Lääkkeeksi ehdotetaan usein monimutkaisia ratkaisuja tietojohtamisen tarpeista lakimuutoksiin, vaikka ratkaisu on hyvin yksinkertainen. Markkinavuoropuhelun vahvistamisella saataisiin sekä nostettua tarjouspyyntöjen laatua että kasvatettua yritysten kiinnostusta kilpailutuksiin. Vaikka avain tarjousten määrän lisäämiseen on sekä helppo että halpa, niin sen toteuttaminen edistyy äärettömän hitaasti.

Hankintalain (1397/2016) 65 § mukaan kunta voi ennen kilpailutuksen julkaisemista Hilmassa hyödyntää toimittajia hankinnan suunnittelussa, kunhan tämä ei johda kilpailun vääristymiseen.

Käytännössä tarpeiden läpikäyminen usean toimittajan kanssa, markkinoiden parhaisiin ratkaisuihin tutustuminen ja tarjouspyynnön soveltuvuusvaatimusten tason tarkistaminen ovat osa ammattimaista hankintatoimintaa.

Hallituksen esityksessä markkinakartoituksen tarkoitusta avataan useamman kappaleen verran; muun muassa ”Momentissa tarkoitettua markkinakartoitusta ei ole määritelty tyhjentävästi ehdotetussa laissa. Yleisesti sillä tarkoitettaisiin kaikkea sitä markkinoilla olevaa tietoa, jota hankintayksikön on mahdollista saada ja hyödyntää hankintaa suunnitellessaan.”

Hankintayksiköt kuitenkin usein vierastavat markkinavuoropuhelua kahdesta syystä. Toisaalta jännitetään, syytetäänkö yritysten kanssa yhteistyötä tekevää viranhaltijaa puolueellisesta toiminnasta ja toisaalta, koska hankintojen toteuttajilla ei ole tarvittavia resursseja käyttää aikaa valmisteluvaiheeseen.

"Markkinavuoropuhelun vahvistamisella saataisiin sekä nostettua tarjouspyyntöjen laatua että kasvatettua yritysten kiinnostusta kilpailutuksiin."

Hankinnan pohjavalmisteluun käytetty aika säästyy todennäköisesti kuitenkin moninkertaisesti hankintaprosessin aikana: yritysten kanssa yhdessä läpikäyty hankinta vähentää monimutkaisia kysymyksiä kysymys-vastausvaiheessa, pienentää tarvetta keskeyttää hankina tarjouspyynnöstä johtuvan tulkintavirheen vuoksi ja lisää todennäköisyyttä saada tarvetta vastaavia tarjouksia.

Sekä onnistuneen että epäonnistuneen hankinnan kanssa eletään useita vuosia, joten sopimuksen pituuteen nähden loppujen lopuksi lyhyehköön valmisteluun kannattaa panostaa huomattavasti nykyistä enemmän.

Yritysten etu markkinavuoropuhelussa on ilmeinen: markkinoille tulee tarjouspyyntöjä, joihin he voivat ja haluavat tarjota.

Kunnat puolestaan saavat markkinavuoropuheluun panostamalla enemmän ja parempilaatuisia tarjouksia.

Mutta myös kuntalaisilla on kiinteä intressi hankintaprosessien onnistumiseen.

Hyvin kilpailutetut hankinnat tuovat sekä kustannustehokkaampia että korkeampilaatuisia palveluita ja tuotteita. Valmistelun laiminlyöminen puolestaan on kuin ylimääräisiä seteleitä polttaisi laavulla: emme ehtineet hankkia polttopuita, mutta ehdimme polttaa seteleitä, joita meillä on ja joita tarvitaan yhä enemmän, koska emme valmistautuneet mihinkään muuhun lämmitysratkaisuun.

Susanna-Sofia Keskinarkaus

Lapin hankinta-asiamies

Lapin Yrittäjät

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

suurimmat säästöt tulisi jos Suomi olisi itsenäinen mutta vaikka kuinka toimiva laite niin eu pakottaa 3 vuoden välein kilpailuttamaan samat laitteet ja taas joudutaan uushankintaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikein kannatettava idea. Käytännön ongelmana on kuitenkin kunnallispolitiikassa sisällä oleva sisäsiittoisuus. Politiikkaan lähdetään mukaan oman edun tai sisäsiittoisen yhteisönsä edun nimissä.
Ehkä Ongelma kuitenkin pienenisi kuntakokoa suurentamalla ja avoimuutta lisäämällä? Kukaan ei kuitenkaan uskalla lähteä valittamaan, loppu elämän syrjinnän pelossa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä saadaan hankinnoilla vaan se että mitä etuuksia hankintojen toteuttajat saavat itselleen.
Tiedämme kaikki , vaikkakin yleisenä vitsinä, että nuo yhteiskunnan rahoilla ostelevat käyttävät ulkomaisia toimittajia koska on mukavampaa käydä reissussa ulkomailla kuin takahikiällä vaikka takahikiällä olisi paljon parempi kokonaisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:13
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
12.12.
Nelostie suljettu liikenteeltä Rovaniemellä Petäjäkosken ja Jaatilan välillä – liikenne ohjataan kiertotielle
12.12.
Auto syttyi palamaan lattiaa hitsattaessa Oulaisissa – ajoneuvo tuhoutui käyttökelvottomaksi, henkilövahingoilta säästyttiin
12.12.
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
12.12.
Kärppien tähdet Juho Lammikko ja Jesse Puljujärvi pohjustivat Leijonien nousun ahdingosta jatkoajalle – sitten Tshekki tarjosi kylmän suihkun voittomaalin muodossa
12.12.
Oulun Uinti yllätti naisten viestihopealla SM-altaassa Tampereella
12.12.
Mies uhkasi rikosseuraamustyöntekijää puhelimitse – kertoi tarkoituksenaan olleen valittaa työtehtävien hoidosta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image