Mielipiteet

Lukijalta

Jos uusi sukupolvi ei omaksu Päätaloa, uhkaa kir­jal­li­suu­tem­me keskeistä vaikuttajaa unohdus, ja se olisi vahinko

Mielipiteet 2.11.2019 6:00
Veikko Tiitto

Rakastetun kirjailijamestarin, taiteilijaprofessorin ja kunniatohtorin Kalle Päätalon (1919–2000) syntymästä tulee marraskuun 11. päivä kuluneeksi täydet sata vuotta.

Kalle Päätalon Iijoki-sarja (1971–1998) on epäilemättä maailman pisin omaelämäkerrallinen romaanisarja.

Mestarin osalle lankesivat tulevaa kirjailijan uraa ajatellen huonoimmat mahdolliset lähtökohdat. Kotiseudulla Taivalkoskella miehen arvon mittasi työ. Kirjallisuutta ja kirjoittamista ei arvostettu.

Sodassa Kalle haavoittui pahasti, eikä sotien jälkeen elämän aloittaminen ollut helppoa. Avioliitto epäonnistui, ja vuonna 1958, kirjallisen uran päästyä alkuun meni terveys. Kalle joutui luomaan tuotantonsa sairaana miehenä.

Sisukas luonne ei kuitenkaan antanut periksi. Kalle näytti kovalle kohtalolle pitkää nenää.

Aluksi kriitikot eivät Iijoki-sarjan kohdalla pystyneet samaan mihin lukijat, näkemään metsää puilta. Lopulta Kalle sai myös yleisen kritiikin puolelleen.

Kallen tuotantoa kritisoivat kärkevimmin sellaiset, jotka tuskin koskaan ovat yhtään hänen kirjaansa edes avanneet.

Juice Leskinen on sanonut Kalle Päätalon tehneen suomalaisen miehen psykoanalyysin. Hänen ansiostaan lukemattomat hänen ikäpolvensa veteraanit saivat ”synninpäästön”.

"Päätalon tekstiä on joskus moitittu liian tarkaksi. Tarkka – ei kuitenkaan pikkutarkka – kerronta onkin Päätalon vahvuus, ja siksi lukija kokee kirjat tutuiksi."

Iijoki-sarja ei välttämättä puhuttele naispuolisia lukijoita, koska se edustaa niin vahvasti miehen näkökulmaa. Moni ansioitunut Päätalo-tutkija on kuitenkin naispuolinen.

Päätalon kieli on rikasta, teksti tempaa mukaansa, ja siitä välittyy aito tunne. Eräskin Päätalo-tutkija kertoo, että kun Kalle kertoi kylmästä, niin hänelle tuli oikeasti kylmä, ja hänen täytyi pukea yöksi ylleen villapaita ja lapaset. Tunnelmien ja tunteiden kuvaajana Kalle onkin ylittämätön mestari.

Päätalon tekstiä on joskus moitittu liian tarkaksi. Tarkka – ei kuitenkaan pikkutarkka – kerronta onkin Päätalon vahvuus, ja siksi lukija kokee kirjat tutuiksi.

Kalle Päätalon tuotanto on elävää lähihistoriaa, kertojana tavallinen rivikansalainen. Juuri nyt, globalisoituvassa maailmassa Suomi tarvitsee uutta luovat ja elämää ymmärtävät ihmiset, uudet päätalot.

Päätalo on paras työn ja elämän opettaja. Näitä tärkeitä perusasioita ei opita kännykkää näpyttelemällä. Nuorten lukuharrastus onkin huolestuttavassa määrin vähentynyt.

Jos uusi sukupolvi ei omaksu Päätaloa, tätä kirjallisuutemme keskeistä vaikuttajaa uhkaa unohdus, ja se olisi korvaamaton vahinko.

Veikko Hauta-aho totesi vuonna 1991 Taivalkoskella Päätalopäivien lukijatapahtumassa: ”Aina kun näen Päätalon lukijan, voin olla vakuuttunut, että siinä ei kanneta enää tyhjää takkia ja päähinettä, vaan että asianomaisella täytyy olla tietoa ja taitoa työstä, ihmisestä ja elämästä. Tiedän myös sen, että hänelle on kasvanut kehittynyttä huumorintajua, anteeksiantavaa mieltä ja uskallan sanoa myös – sydäntä."

Kalevalan ja Väinö Linnan Pohjantähden ohella Iijoki-sarja on kansallinen aarre. Kalle Päätalo ja hänen tuotantonsa eivät saa unohtua.

Veikko Tiitto

Oulunsalo

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Kerran yritin lukea Päätaloa, kun se oli niin huudossa. Ei voi kiduttavampaa tekstiä kaikessa oitkäpiimäisyydessään olla. Jopa Alastalon salissakin on paremmin siedettyä ja siältöl muuta kuin omien tekemisten luettelointia.

Jotenkin samanlaista kidutusta kuin jos pakotettaisiin katsomaan Kauniita ja rohkeita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päätalo on sen kaliiperin möllärimestari, että lukijoita tulee olemaan vuosisatojen ajan. Joskus enemmän, joskus vähemmän mutta Kallen nimi tullaan muistamaan Aleksis Kiven, Sakari Topeliuksen ja Mika Waltarin rinnalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikää reilu 20, ja olen lukenut Iijokisarjan melkein loppuun. Muutamat kirjat pariinkin kertaan. Tykkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen samaa mieltä. Aikanaan koulussa väkisin tuputettiin Kiven Seitsemän veljestä. Kirja on ansiokas ja suomalaisen kulttuurin aarre, mutta homeista leipää 9 -vuotiaalle tytölle. Edelleen inhoan ko. teosta (jonka arvon siis ymmärrän ja myönnän) joka piti opetella osin ulkoa laiskanläksyn uhalla.

"Päätalo on paras työn ja elämän opettaja." - Ammatti opitaan koulussa, taito kasvaa työskennellessä ja elämä opitaan elämällä.
"Näitä tärkeitä perusasioita ei opita kännykkää näpyttelemällä." -Kyllä kännykkä kulkee kätevämmin taskussa kuin (35000 sivuinen?) kirjasarja ja kännykästä näkee näppärämmin millä bussilla pääsee treeneihin jos vakivuoro ei aja.
"Nuorten lukuharrastus onkin huolestuttavassa määrin vähentynyt." -Ja lopahtaa kokonaan jos eivät saa valita itselleen mieluista lukemista, tietää Viisikkoa lukevien poikien Täti.

"Jos uusi sukupolvi ei omaksu Päätaloa, tätä kirjallisuutemme keskeistä vaikuttajaa uhkaa unohdus, ja se olisi korvaamaton vahinko." - Äläs nyt sentään ;D Suomen järvien kuivuminen olisi korvaamaton vahinko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image