Mielipiteet

Lukijalta

Jos Oulun ravirata siirretään vuok­ra­so­pi­muk­ses­ta poiketen, kaupungin tulee osoittaa uusi paikka - ja vastata ra­ken­ta­mis­kus­tan­nuk­sis­ta

Mielipiteet 13.3.2018 7:00
Kari Eriksson

Oulun Äimärautio – since 1908. Kyseinen teksti löytyy Oulun raviradan instagram-sivuilta. Se tarkoittaa Äimäraution raviradan perustamisvuotta.

Elokuussa 1908 Oulun Äimärautiolla ajettiin valtionajot ja jo vuosikymmeniä tätä ennen ravattiin Oritkarin jäällä. Oulun ravirata onkin kunniakkaan perinteensä lisäksi Suomen vanhin samalla paikalla toimiva ravirata.

Äimärautio on kuitenkin paljon muutakin kuin ravirata. Alueella sijaitsee yksi Suomen suurimmista ratsastusseuroista Oulun Ratsastajat ry, Oulun Ratsastuskoulu Oy, Hevostarvike Äimärautio, Äimäraution hevosklinikka, satulamyymälä, siirtolapuutarha-alue ja yhdeksän hevostallia sekä lähes 200 hevosta.

Alue on samalla, varsinkin kesäisin, merkittävä ulkoilu- ja virkistyskohde. Ylipäätään paikka, jossa on mahdollisuus tavata ja nähdä kauniita hevosia ja sitä kaupunkielämään usein kuulumatonta luonnollista ja luontoon liittyvää elämää. Siis niitä asioita ja arvoja, joita me kaikki kiireiset nykyihmiset tarvitsemme.

Äimäraution rakentaminen on noussut vuosittain esille, kuten nytkin, Oulun kaupunginvaltuuston entisen valtuutetun Ari Matilan esityksissä (Kaleva 11.3./Lukijalta).

Matila on tehnyt keskimäärin joka valtuustovuotenaan esityksen raviradan siirtämisestä. Milloin syynä ovat olleet liikenneruuhkat ja milloin pula rantarakentamiseen sopivista alueista. Vaikka Matilan esitykset ovat jääneet omaan arvoonsa, on syytä miettiä, mitä raviradan ja muun alueella tapahtuvan poistaminen/siirtäminen muualle tarkoittaisi.

"Alue on samalla, varsinkin kesäisin, merkittävä ulkoilu- ja virkistyskohde."

Ravirataa hallinnoivalla Pohjolan Hevosystävät ry:llä on sopimus Oulun kaupungin kanssa siitä, että mikäli ravirata siirretään vuokrasopimuksesta poiketen, kaupungin tulee osoittaa uusi paikka raviradalle ja vastata uuden raviradan rakentamiskustannuksista. Rahassa tämä tarkoittaisi noin 20 miljoonan euron kustannuserää.

Myös muilla alueella toimivilla yhteisöillä ja yrityksillä on rakennuksia ja laitteita, jotka kaupunki joutuisi vuokrasopimuksen päättämisen vuoksi lunastamaan. Kokonaiskorvaus nousisi kaupungin kannalta kohtuullisen suureksi.

Rakentamisen kannalta Äimarautio on vanhaa merenpohjaa, jonka maaperä koostuu pääosin mustasta savesta. Jo ratsastuskilpailujen järjestäminen radan keskikentällä on tuottanut vaikeuksia maaperän pehmeyden vuoksi. Kaavoituksessa Äimäraution käyttötarkoitus on huomioitu ja Matilan esittämät visiot tarkoittaisivat joka tapauksessa perusteellista kaavamuutosta.

Meitä Oulun raviväkeä ei katsomon osittainen palaminen hidasta eikä se muuta suunnitelmiamme Oulun Äimäraution kehittämisestä Suomen parhaimmaksi ravi- ja hevosurheilukeskukseksi. Oulu on tottunut olemaan paras monessa asiassa. Oulun Äimärautio haluaa olla sitä hevosurheilussa.

Kari Eriksson

puheenjohtaja

Pohjolan Hevosystävät ry

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (69)

Ihme juttu että lintumies kannattaa Oulunlahden ruovikoiden hävittämistä mikä väistämättä seuraa kun grynderit saapuu.
Junarata menee aika läheltä, savimaassa tärinää tulee olemaan. Rakennuskustannukset järjettömät.
Alueella pelkästään jo asuu 200 hevosta eli vähintäänkin 200 perhettä päivittäin jo siellä harrastaa. Päälle ulkoilijat, siirtolapuutarha-alueen väki, tallien ja liikkeiden asiakkaat, ratsastuskilpailuissa kävivät, maneesin käyttö jne jne.. Eli kyllä on alue kaupunkilaisten käytössä nytkin mutta vissiin väärät kaupunkilaiset kyseessä.
Raatti sen sijaan näyttää olevan tyhjänä koko ajan kun ohi ajaa, kesäisinkin aika olematon kuormitus. Tuohon mahtuu taloja hyvin. Yleisurheilu aika kuollutta tässä kaupungissa. Ehdotan että Matila keplottelee Raatin Äimäraution sijasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siirretään virpiniemi äimärautiolle ja äimärautio virpiniemeen ja kaupunki maksaa tämän, kaikki varmaan samaa mieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tonttimaata keskeisellä sijainnilla on myös mm. Raatin urheilustadionilla, Raksilassa jäähallin alueella ympäristöineen ja Nuottasaaren jalkapallokentällä. Kaikki urheilualueet ja -hallit vaan keskitetysti sinne Kiiminkiin tai Haukiputaalle tai muualle hevon kuuseen ettei hiki haise kaupunkilaisten nenään. Hyvänä puolena se, että isät ja äidit voi samoilla kyydeillä kuskata kaikki lapset omiin harrastuksiinsa yhteen paikkaan, eikä tarvitse edes takaisin ajella. Kovimmat urheilijat voi veivata paikalle polkupyörällä muualta Oulusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläkää ennää viittikö tänne rakentaa mittään uutta ravirataa.
Ihmiset tarvii asuntoja eikä raviratoja. Mieluusti hyötykäyttöön äimänraution ravirata vaikka varastotiloja tai terminaaleja tai mieluusti haluaisin kerrostaloja kaks tai kolme tähän raviradan paikalle.
Hevosparat voivat juossa suu vaahdossa Kiimingissä tai Haukiputaalla tai Ylivieskassakin eikä Oulun kaupungissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raviradat ja yleensä hevosharrastukseen on mahdollisuus kaikkien osallistua ja muutenkin näin kivalla paikalla. Uudet ja kalliit asunnot on vain harvojen huvia joten sallitaan kaikille tämän alueen käyttö. Ne uudet asunnot voi rakentaa vaikka sinne Haukiputaalle tai hevonkuuseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu taitaa saada Äimärautiosta oman Malmin kenttänsä jonka rakentamisen puolesta ja vastaan tullaan vääntämään tai oululaisittain jappasemaan vielä vuosikaudet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä näkee millasia kova palakkasia tolloja on päättämässä asioista - just naulittiin 75v soppari ja heti perrään ollaan siirtämässä sitä pois. Kyllä tyhjästä maksetaan....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiky-hengen mukaisesti rata voisi loikata Tyrnävälle. Siellä on tilaa tapahtumille. Toinen vauhtoehto olisi lopettaa tämä eläinrääkkäys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottomasti pitäisi tuollainen merenranta alue saada pois ravikäytöstä. Ravirata voi olla ihan hyvin muualla kuin noin keskeisellä paikalla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sileeksi vaan.. kerrostaloja tilalle merinäköalalla, lähellä keskustaa yms. Ravirata vaikka motarin varteen..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakait voi rakentaa mutta onko se kokonaistaloudellisesti kannattavaa. Asunnista tulee niin kalliita, että sinulla URBAANOS ei ole vara ostaa niitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (69)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image