Mielipiteet

Lukijalta

Jokirannan koulun tilanne kestämätön, osa oppilaista oireilee yhä

Mielipiteet 22.1.2018 9:00
Pekka Simonen, Jari Laru, Sanna Pakanen

Jokirannan koulun kestämätöntä tilannetta on jauhettu jo vuosikausia. Koululakon ja vanhempaintoimikunnan sekä kaupunkilaisten aktiivisuuden ansiosta asia saatiin viime vuonna julkiseen keskusteluun.

Monenlaisia lupauksia esitettiin, mutta käytännön toimet ovat jääneet täysin riittämättömiksi.

Lokakuussa 2017 Oulun liikelaitosten johtokunta antoi seuraavan lausunnon: "Jokirannan nykyistä koulua ei peruskorjata, vaan se korvataan uudisrakennuksella Kiimingin lukion yhteyteen. Uudisrakennuksen ensisijainen toteutusvaihtoehto on elinkaarimalli ja väistötiloiksi hankitaan tilaelementtiratkaisu.

Uudisrakennushanke ja väistötilojen tilaelementit otetaan huomioon talousarvion 2018 investointiohjelmassa. Tilaelementit hankitaan kevään 2018 aikana ja uudisrakennushanke kaavamuutoksineen pyritään toteuttamaan selvityksessä esitetyllä aikataululla."

Kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunta lausui Jari Larun esityksestä näin: "Sivistys- ja kulttuurilautakunta esittää, että Jokirannan koulun tiloja ei rakenneta nykyiselle tontille vaan uudisrakennus sijoitetaan Kiimingin lukion, SYKE-talon ja urheilualueen yhteyteen. Sijoitusvaihtoehto mahdollistaa paremmin perusopetuksen, kulttuurin, liikunnan ja toisen asteen koulutuksen synergian hyödyntämisen ja Jokirannan koulun vanhasta tontista voidaan luopua.

Uudisrakennuksen toteutusvaihtoehtona tulee harkita elinkaarimallia tai muuta kokonaisvastuumallia, jossa huomioidaan pedagogiset ja toiminnalliset tarpeet. Hankkeen suunnittelun ja toteutuksen ajaksi tarvitaan toimiva ja turvallinen väistötilaratkaisu."

Joulukuun kokouksessaan kaupunginvaltuusto teki Pekka Simosen esityksestä tämän vuoden talousarvioon seuraavan lisäyksen: "Varmistetaan riittävät, terveet ja turvalliset väliaikaiset tilat Jokirannan koulun oppilaille ja henkilökunnalle esimerkiksi tilaelementein."

"Kouluterveydenhoitajan mukaan edelleen toistakymmentä prosenttia oppilaista jatkaa oireiluaan."

Kokoomuksen valtuustoryhmä pääsi marraskuun lopulla tutustumaan Jokirannan kouluun sekä väistötiloihin.

Olimme järkyttyneitä siitä, millaisissa olosuhteissa opetusta yritetään järjestää. Viime kesänä lähes miljoonalla eurolla tehdyt tiivistykset ja muut fiksaukset olivat jo osin riekaleina ja osassa koulua sisäilma aiheutti ärsytysoireita jo muutaman minuutin käynnillä.

Kouluterveydenhoitajan mukaan edelleen toistakymmentä prosenttia oppilaista jatkaa oireiluaan. Väistötilat entisen kunnanviraston yhteydessä ovat täysin lainvastaiset; ilmastointi on riittämätön, välituntitiloja ei ole lainkaan ja sokkeloiset ahtaan tilat ovat todella iso riski muun muassa pelastautumisen näkökulmasta, puhumattakaan tilojen pedagogisesta soveltumattomuudesta opetuskäyttöön.

Kaikista em. päätöksistä ja tilojen ongelmista huolimatta kaupunki ei ole ryhtynyt tilaelementtien hankintaan! Sisäilmatyöryhmälle on kerrottu, että nyt käytössä olevia tiloja edelleen fiksaillaan ja ilmastointeja säädellään!

Missä on viranhaltijoiden vastuu? Eikö nyt ole jo korkea aika panna tehdyt päätökset täytäntöön ja lopettaa leikki lastemme terveydellä ja tulevaisuudella?

Pekka Simonen

varavaltuutettu (kok.)

hyvinvointilautakunnan jäsen

Jari Laru

valtuutettu, sivistys- ja kulttuurilautakunnan jäsen (kok.)

Sanna Pakanen

vanhempaintoimikunnan puheenjohtaja (kok.)

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

On se kumma että jatkuvasti täällä mielipideosastolla valtuutetut kirjoittaa että valtuustossa päätettyjä asioita ei panna toimeen. Virkamieskoneisto siis ilmeisesti ei toimi
Ketkä siis Oulun asioista päättävät?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helkkari jokirannan koulua korjattu jo kaksikymmentä vuotta on ollut kyllä pääättäjien tiedossa koulun surkea tilanne pöljyys tehtiin kun vielä mentiin laajentaan koulua

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se vaan kumma että kaupungilla riittää rahaa laanaojan valaisuun ja kulttuuripääkaupunki suunnitelmiin mutta oman alueen lapset siitä saavat kärsiä. Kyllähän tähän touhuun pitää joku järki tulla eikä syydetä rahaa johonki vähemmän tärkeisiin asioihin. Kyllä nyt tuntus että lasten ja vanhusten asiat pitäisi olla ensisijaiset asiat jotka pitäisi kuntoon saada ennen ku aletaan muualle rahaa syytään vähistä varoista. Ei anneta periksi!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhumattakaan mitä "opinto- ja tutustumismatkoja" kaupunkilaisten laskuun tehdään. Viranomaiset, pomot ja jopa opettajat. Matkoille ja messuille mennään vaikka oikeaa tarvetta ei olisikaan. Ja BusinessOulu. Olisiko aika keskittyä olennaiseen eikä matkailuun ja messuihin. Kaupunkilaisten rahat sinne mihin niitä tarvitaan. Lapset ovat etusijalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaihtoon koko Oulun päättävä porukka. Osaavia ihmisiä löytyisi kyllä. Mikä olisi tilanne jos kyseessä olisi heidän omat työtilansa? Kannattaisi lopettaa se säästäminen jo tässä vaiheessa ja antaa koululaisille mahdollisuus opiskella. Nämä kaupungin tämän hetken säästämiset ja lakkauttamiset tulevat erittäin kalliiksi jossain vaiheessa!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se heidän työtilansahan on jo remontissa: http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/oulun-kaupungintalo-remonttiin-sisailmaongelmien-vuoksi-tyontekijat-vaistotiloihin/771739/

"Tilakeskus on teettänyt sisäilma- ja kuntotutkimusraportin Oulun kaupungintalosta. Tutkimuksessa on paljastunut ongelmia materiaaleissa sekä talon rakenteissa. Oulun kaupungintalon linoleum-matot ovat osittain vaurioituneet. Sen vuoksi sisäilmaan pääsee leviämään kemiallisia yhdisteitä, jotka voivat altistaa sisäilmaoireilulle."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se vaan ihmeellistä touhua, kyllä rahaa syydetään vaikka ja mihin, mutta pitäis pistää asiat tärkeysjärjestykseen.Kyllä koulu, ja terveyspalvelut on ykkösasioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuonna 2016 elokuuhun mennessä ei kenelläkään valtuutetuista ollut ko. koulun huonosta sisäilmatilanteesta. Kun kouluverkkopäätös tehtiin, alkoi tämä mahdoton rumba. Nyt olisi syytä selvittää mitkä seikat toissakesänä aiheuttivat tämän kaaoksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No takuulla oli tietoa kiiminkiläisillä valtuutetut mukaanlukien yli kymmenen vuoden ajan! Et liene kiiminkiläinen, kun tuollaista väität.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiimingin Jokirannan koulun sisäilmaongelmat ovat jatkuneet 2000-luvun alusta saakka. Koulu olisi pitänyt purkaa ja rakentaa uudelleen jo aikoja sitten, mutta Kiimingin kunnan resurssit olivat hyvin rajalliset. Hieman mittakaavaa kertoo että 2000-luvun alkuvuosina toteutettu Laivakankaan yläkoulu oli Kiimingin kunnan historian SUURIN investointi.

Uuden koulun rakentaminen Kiimingin kirkonkylän alueelle olisi pitänyt siis tehdä jo ajat sitten. Rakennukseen on kaadettu miljoonia euroja veronmaksajien rahaa ja pää on silti vetävän kädessä.

Tällä hetkellä tilanne on se, että koulu tullaan purkamaan ja uusien tilojen hankesuunnitelmat ovat jo olemassa. Arkkitehtisuunnittelu ja rakentaminen vievät kuitenkin aikansa ja nyt kaupunki on yrittänyt tekohengittää osin käyttökieltoon julistettua Jokirannan koulua niiltä osin kuin mahdollista (tekohengittäminenkin on maksanut satoja tuhansia eruoja jo ihan viimeisten parin vuoden ajalta). Koska melkoinen osa koulua on sädesienen riivaama ja täten käyttökiellossa, on lapsia ripoteltu ympäri Kiiminkiä ja Oulua. Osa oppilaista opiskelee Hiukkavaarassa, osa tunneista on ex. Kiimingin kunnanviraston lisärakennuksen ullakolla, osa lukiolla.

Tilanne on siis kohtuuton lasten ja henkilökunnan kannalta. Kirjoituksen lukemalla selviää kuinka asiaa on käsitelty Oulun kaupungin eri elimissä.

terv. Jari Laru, yksi kirjoittajista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä sitä Salonpään kouluakaan olla edistämässä vaan päinvastoin lakkauttamassa, vaikka v. 2016 kouluverkkopäätöksessä Salonpään uudisrakennus määriteltiin kiireellisimmäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image