Mielipiteet

Lukijalta

Jokainen lapsi ansaitsee ihmisen, joka opastaa häntä lukutaitoon - lukukummi voi olla kuka tahansa tuttu

Mielipiteet 30.12.2018 6:00
Maire Ylitalo

Siitä puhutaan kuin luonnonvoimasta: lukuhalu tuli, lukuhalu meni. Huolesta revitään järkyttyneitä otsikoita: lapset vain pelaavat, nuoret eivät ymmärrä lukemaansa, sanavarastomme köyhtyy, Helsingissä ei enää käytetä suomea. Olemme niin kovasti huolissamme, ja juu, niin pitääkin olla.

Kun neljäsluokkalainen kysyy, mikä on lumipeite, tai kun yhdeksäsluokkalainen ei osaa selittää tuntemuksiaan, koska ei tiedä sanaa ”lantio”, pitää olla huolissaan.

Sen lisäksi pitää olla myös vihainen siitä, että me suomalaiset emme osaa olla ylpeitä kielestämme ja kulttuuristamme, vaikka syytä kyllä on.

Muistammeko, että Suomen kansalla on tavattoman laaja vanha kansanrunosto, josta kerättyjen Kalevalan tarinoiden innoittamana maailmankuulu Taru sormusten herrasta on kirjoitettu?

Olemmeko unohtaneet, että lukeminen ja esimerkiksi kaikkiin kyliin levinnyt kirjastolaitos ovat antaneet köyhimmällekin lapselle mahdollisuuden kehittää lukutaitoaan ja lähteä opiskelemaan vaativillekin aloille?

Siitä huolimatta, että maailma digitalisoituu, parantavat inhimillinen jutustelu, tarinoiden kertominen ja kuunteleminen lasten sanavarastoa ja vuorovaikutustaitoja.

Lukemisen on tutkittu myös parantavan ihmisen kykyä tuntea empatiaa, asettua toisen asemaan. Ne taidotko me haluamme menettää, koska ”huvitamme itsemme hengiltä”, kuten kriitikko ja mediatutkija Neil Postman kirjoitti vuonna 1985 (Amusing Ourselves to Death: Public Discourse in the Age of Show Business )?

Lukemisessa pitää nähdä vaivaa. Pieni koululainen, joka ei ole tottunut rauhoittumaan, ei jaksa kuunnella ohjeita, vaan alkaa tehdä työkirjan tehtäviä sen kummemmin miettimättä, mitä tulisi tehdä. Hän ikään kuin klikkailee, kirjoittelee numeroita, kirjaimia tai tavuja, ja pian kuuluu: ”Valmis”, vaikka tehtävät on tehty päin honkia.

Lukeminen voi myös tuntua tylsältä, kun Fortniten maailmat aukeavat klikkailemalla ja tanssit näytetään videoina. Kirjan tarinaan syventyminen vaatii sitä, että sietää hitautta. Sitä asiaa ei voi nopeuttaa.

”Yksi kummin tehtävistä on myös jutella, jutustella, tarinoida, turista lapsen kanssa; kertoa ja kuunnella kertomuksia.”

Entä onko lukeminen trendikästä? Sitäkin lapsi tai nuori voi joutua miettimään, kun tuntuu siltä, että kukaan lähistöllä ei lue; kun kotoakin lehdet ja kirjat ovat kadonneet, ja kaikilla on vain jokin laite käsissään.

Kun ympärillä ei tunnu olevan ketään, joka ymmärtäisi, että lukutaidosta olisi pidettävä huolta, ettei kansa jakautuisi kahtia niihin, jotka taitavat lukemisen ja menestyvät yhteiskunnassa ja niihin, jotka eivät pääse sinuiksi tekstien kanssa ja joutuvat yhteiskunnassa syrjään.

Jokainen lapsi ansaitsee ihmisen, joka opastaa häntä lukutaitoon. Siksi jokaiselle lapselle pitää järjestää lukukummi, joka vinkkaa lapselle lukemista, käy hänen kanssaan kirjastossa, lukee hänelle tai hänen kanssaan ja keskustelee luetusta.

Yksi kummin tehtävistä on myös jutella, jutustella, tarinoida, turista lapsen kanssa; kertoa ja kuunnella kertomuksia.

Lukukummi voi olla kuka tahansa lapsen tuttu, ja heitä on jo moneksi: joku vie lapsensa kirjastoon, joku tarinoi lastenlastensa kanssa, joku istuu naapurissa lukemassa pienemmille. Tätä asiaa ei voi sälyttää koulujen tehtäväksi, sillä niissä työ on koko ajan käynnissä.

Sen sijaan lukukummitoiminta voisi olla vapaaehtoistoimintaa, jonka myötä lähikirjastojen kirjavinkkaus nousisi taas arvoiseensa asemaan, ja esimerkiksi perhekeskusten ja -kahviloiden toiminta saisi lisämaustetta.

Haastankin kaikki lukevat ihmiset ryhtymään lukukummeiksi ja auttamaan lapsia lukemisessa, niin että he pärjäävät paremmin monimutkaisessa tulevaisuuden yhteiskunnassa.

Maire Ylitalo

äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, erityisopettaja

FB-ryhmä ”Lukukummi kaikille lapsille”

Tornio

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:32
Afganistanissa on alueita, joille ketään ei voida ajatella palautettavan – sen sijaan Irakin tilanne on parantunut
14:18
Tässä on ihmiset ja koko planeetan pelastava ruokavalio – yksi hampurilaispihvi viikossa ja kaksi kertaa nykyistä enemmän pähkinöitä ja palkokasveja
13:11
Raiskaajan kanssa avioliittoon – tutkimus patistaa muuttamaan seksuaalirikosten lainsäädäntöä entisen Neuvostoliiton alueella
12:55
Enää alle vuosi aikaa – Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus patistaa hoitamaan jätevesijärjestelmän vaadittuun kuntoon
12:07
Ministeri Terho: "Olisin valmis jopa luopumaan opintotuen tulorajoista" – selvityksen mukaan tulorajoja voisi nostaa huomattavasti
11:53
Aarnio yritti saada tietoa miljoonaperijän kaappauksesta rikollispomo Keijo Vilhuselta — Vilhusta kutsuttiin poliisin keskuudessa nimellä "Äijä"
11:33
Yliopiston eläinmuseo siirtyy mahdollisesti Tietomaahan – uudesta näyttelystä halutaan toiminnallinen ja tiedekeskusmainen
86
Pyhäntäläisyritys esittelee liikkuvaa ja talviasuttavaa mökkivaunua Helsingissä – rakennuslupa tarvitaan, jos mökki jätetään paikoilleen
78
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
48
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
39
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
34
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
27
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
27
"Kansalla ei ole lähtenyt mopo keulimaan" – Tuoreet seksuaalirikosepäilyt eivät ole juurikaan koventaneet asenteita ulkomaalaisia kohtaan, kertoo IL:n kysely

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

144 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Keskustelu työttömyydestä on ala-arvoista

Olipa kommentoijalla hiukan erikoinen kirjoitus. Herraviha on toki niin vanha ja ikuinen asia, ettei sitä pahemmin kanna... Lue lisää...
Pekka Vanhana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image