Mielipiteet

Lukijalta

Jokainen lapsi ansaitsee harrastuksen ja ryhmän johon kuulua

Mielipiteet 15.8.2019 7:00
Maria Ruohola, Mirva Matikka

Koulujen nyt alkaessa moni aloittaa myös uuden harrastuksen. Eivät kuitenkaan kaikki. Eri selvitysten mukaan 10–20 prosentilla lapsista ja nuorista ei ole mielekästä harrastusta.

Syynä on tutkimusten mukaan harrastusten hinnan lisäksi maantieteellinen etäisyys sekä erilaiset osallistumiskynnykset esimerkiksi vähemmistöön kuulumisen tai toimintarajoitteen takia.

Kouluterveyskyselyssä 8–9.-luokkalaisista nuorista 8,5 prosenttia vastaa, ettei heillä ole yhtään läheistä ystävää, jonka kanssa keskustella.

Hallitusohjelmassa on tartuttu haasteeseen ja luvataan Suomeen harrastustoimintaa koulupäivän yhteyteen. Tarkoitus on luoda Islannin mallista suomalainen toteutus.

Koulut ovatkin mainio alusta koordinoida harrastustoimintaa ja muuta yhteisöllistä tekemistä, kunhan muistetaan, että kaikki eivät halua harrastaa koululla eikä kaikki harrastustoiminta sovi koulun tiloihin tai kouluaikoihin.

Suomessa harrastustoimintaa järjestävät usein vapaaehtoiset, joka jo itsessään lisää paikallista yhteisöllisyyttä, mutta vaikeuttaa harrastusten järjestämistä koulupäivien aikana.

Esimerkiksi partiossa kaikki tuhannet toimintaa ohjaavat nuoret ja aikuiset toimivat täysin vapaaehtoisesti ilman palkkiota. On arvioitu, että partiossa tehdään vuosittain kolme miljoonaa tuntia vapaaehtoistyötä.

Vapaaehtoisuuden voimaa ei kannata hävittää, mutta harrastamattomuutta pitäisi lähestyä lapsen ja nuoren näkökulmasta.

Koululla voisi toimia nuorisotyöntekijä harrastuskoordinaattorina. Henkilö, joka tuntisi koulun arjen, oppilaiden tarpeet ja alueen harrastustoimijat niin koululla kuin sen ulkopuolella.

Joku, jolla olisi aikaa kuunnella, jutella ja auttaa eteenpäin niitä, joilla on syystä tai toisesta korkeampi kynnys harrastuksiin.

On tärkeää tukea monipuolisesti eri harrastustoiminnan muotoja ja niitä lapsia ja nuoria, joille harrastamisen kynnys on liian korkea.

Meidän tulee mahdollistaa myös niitä harrastusvaihtoehtoja, joissa nuoret saavat järjestää toimintaa omaehtoisesti, ilman suorituskeskeisyyttä.

Kun harrastustoimintaa järjestävät vapaaehtoiset, se on myös yhteiskunnalle edullinen tapa saada matalan kynnyksen harrastustoimintaa, jossa maksut ovat maltillisia.

Maria Ruohola

hallituksen puheenjohtaja

Mirva Matikka

hallituksen jäsen

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Varoittaisin kuitenkin yliharrastamisesta. Pienemmille lapsille on ihan tarpeeksi ohjattua toimintaa päiväkodissa ja iltapäiväkerhossa, eikä lapsi tarvitse sen päälle ohjattua toimintaa vaan omaehtoista aikaa levätä ja olla vaan perheen tai kavereiden kanssa. Sen ikäistä lasta ei siis saa painostaa mihinkään harrastusryhmään. Eri asia on, jos hän välttämättä haluaa. Kotihoidossa olevalle lapselle tietenkin pitää olla joku ohjattu kerho, kuten muskari tai peuhukerho. Muuten varsinaiset harrastukset pitää aloittaa kolmannen luokan tienoilla, kun ip-loppuu ja lapsi alkaa itsekin vähän haluta, mihin menee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten on lasten oma aktiivisuus, ei kaikkea pida kantaa valmiina eteen, eivat kaikki harrastukset maksa. Miten paljon rahaa ja etenkin aikaansa nuoret tuhlaavat kannykoihinsa? Liikkeelle juoksemaan raitiiseen ilmaan, sen voi tehda ilman ohjausta jos omaa halua riittaa ja jaksaa nousta sohvalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei lapsella todellakaan ole omaa halua nousta sohvalta juoksemaan metsään yksikseen. Se onnistuu vain pakottamalla, kun isi juoksee perässä ja kohta poliisi isän perässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harrastamisen ongelmia:
- harrastepaikoista on huutava pula, erityisesti liikunnallisista: koulujen salit ja kentät ovat täyteen buukatut ja yleensä sopimattomia muuhun kuin pariin lajiin (suurin pula salibandyyn, mutta myös salijalkapallon harjoitteluun soveltuvista saleista)
- urheiluseurat näkevät harrastetoiminnan vain tulevien kykyjen seulontana taikka kilpatoiminnan rahoittajana
- taideharrastukset ovat usein liian tavoitteellista pakkopullaa vanhempien painostuksesta
- monet vapaaehtoiset harrasteohjaajat ovat sitoutuneempia kilpailullisiin kuin kasvatuksellisiin tavoitteisiin

Ongelmien ratkaisemiseksi:
- kaupungin pitäisi rakentaa merkittävästi lisää sopivia harrastepaikkoja eri lajien ja harrastusten tarpeisiin
- harrasteliikunta pitäisi ottaa joko kaupungin omaksi toiminnaksi taikka sitä varten pitäisi perustaa oma yhdistys (Oulun kunto- ja harrasteliikunta r.y. tms), jota kaupunki tukisi avokätisesti eikä jättäisi kilpaurheiluseurojen varjoon. Nyt liikuntarahat menevät pitkälti kilpatoiminnan mukaan.
- ei-kilpailullisiin harrastuksiin pitäisi antaa myös tukea
- pitäisi antaa edes pikakoulutusta harrastusohjaajille, etteivät he olisi täysin orpona lasten kanssa

Minusta harrastuksen ei pitäisi tapahtua koululla koulun toimesta, koska silloin se kotaan enemmän lisäkouluksi kuin harrastukseksi. Joka tapauksessa aivan liian suuri osa lasten harrastuksista on pikemmin lisäkoulua vanhempien kunnianhimon vuoksi kuin omatahtoista harrastusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joka kaupunginosasta löytynee puistoja, joihin voisi mennä esim potkimaan palloa tai leikkimään yhdessä. Vanhempien olisi hyvä aktivoitua ja ohjata lapsia tälläiseen. Vanhemmat lapset pystyisivät ehkä itsekin sopimaan esim koulussa että tänään mennään pelaamaan ruuan jälkeen. Varsinaisia ohjaajia ei tarvitse jokaiseen vapaa-ajan aktiviteettiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän lapset sitä tekevät, mutta se ei riitä. Tarvitaan jotain muutakin tekemistä, muuten tuosta puistoporukasta kasvaa jengi, joka tekee ties mitä. Ja spontaaneissa ryhmissä vahvat käyttävät valtaa ja kaikki eivät välttämättä pääse edes mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelaa ja Pelasta tapahtumassa kesällä kerättiin Hope Oululle huima 75 000€ potti jaettavaksi vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten harrastusten mahdollistamiseksi. Nyt rohkeasti hakemaan avustusta harrastusmaksuihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:54
Oulun seudun ympäristötoimi purkaa hakemusruuhkaa perustamalla määräaikaisen viran – liikelaitos päätti myös palvelumaksujen nostamisesta
22:05
Oulun joukkoliikenne ottaa pian käyttöön uuden lippu- ja maksujärjestelmän – bussien elinkaari tarkasteluun ensi vuonna
21:11
Oulunsalon ampumaradan melusta valitetaan – mökkiläiset kokevat radan käyttöajat kohtuuttomiksi
20:59
Koronavirus levisi Eurooppaan ja Lähi-itään – Kiinassa koronavirus on vaatinut yli 130 kuolonuhria
20:41
Venäjää uhkaavat Kansainvälisen yleisurheiluliiton yhä kovemmat voimatoimet –  "Sen sijaan, että Venäjän liitto olisi myöntänyt syyllisyytensä, se on mennyt äärimmäisyyksiin kieltäessään"
20:39
Oulusta Helsinkiin neljässä tunnissa – Petteri Orpo panisi vauhtia ratainvestointeihin Tilaajille
20:31
Luistelun kohuvalmentajan seura äänestää helmikuussa uudesta hallituksesta – Taitoluisteluliitto odottaa selvitystä käytännön toimista, joihin seurassa on ryhdytty
185
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
114
Väyrynen harkitsee paluuta keskustan jäseneksi – Jos Väyrynen palaa, Kärnä harkitsee puolueesta eroamista ja oman "uuskekkoslaisen" eduskuntaryhmän perustamista
96
Pääministeri Sanna Marin luottaa, että 30 000 työpaikkaa syntyy syksyyn mennessä – "Sillä polulla ollaan"
79
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
36
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
20
"Otamme kalastusvesiemme vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja
18
Arviointineuvosto kritisoi hallitusta: "Kulutusta pitäisi lisätä vasta, jos työllisyystavoite saavutetaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Voi teitä kateellisia

Onnellinen ihminen ei kadehdi. Kolme vuotta sitten, kun juttutupaa ekakerran luin, niin heti lävähti silmille se, että m... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image