Mielipiteet

Lukijalta

Jäin miettimään, kuinka paljon lihavampi ja huonommassa kunnossa olisi oltava saadakseen apua?

Mielipiteet 7.7.2018 7:00
Läski mutta riski

Olen lihava. Tällä hetkellä painoindeksini on 28,5. Olen yrittänyt pudottaa painoani kohta neljän vuoden ajan ilman mainittavia tuloksia. Olen hakenut apua ja tukea painoni pudottamiseen ja joutunut toteamaan, että rahalla sitä saa, ei muuten.

2014 palkkasin personal trainerin. Noudatin saamaani ravinto-ohjelmaa, sekä treenasin pedantisti. Parin kolmen kuukauden aikana painoni ei pudonnut juurikaan, olimme ymmällämme sekä ammattilainen, että minä. Personal trainer pohti liian tiukan ruokavalion mahdollisuutta ja samaan hengenvetoon ”painonpudotuspakkomiellettäni”. Erikoinen sanavalinta huomioon ottaen sen, että tavoitteena oli juuri laihtuminen.

Yhteistyömme loppui em. toteamukseen ja jatkoin dieettiä itsekseni seuraavan vuoden syksyyn, jolloin juoksin maratonin – edelleen lihavana.

Tammikuussa 2016 ostin nettivalmennuksen. Jälleen kovalla innolla ja motivoituneena noudatin saamiani ohjeita kirjaimellisesti. Kahdenkymmenen viikon jälkeen minulla ei edelleenkään ollut bikinikroppaa, mutta jaksoin vetää leukoja, nostaa 250 kiloa jalkaprässistä ja pyöräillä 100 kilometriä yhteen soittoon.

Aloin epäillä, että minussa on jotain vikaa, koska paino ei vain putoa, vaikka fyysinen kunto kehittyy ja varasin ajan työterveyslääkärille. Ja minussahan oli. Lääkäri kertoi, että dieetin ostamisen jälkeen sitä täytyy pystyä noudattamaan. Että laihduttaminen on mitä yksinkertaisinta matematiikka: syö vähemmän kuin kulutat ja lisää aktiivisuuttasi.

"Laihduta tai hyväksy itsesi – tämän verran ymmärtää jokainen naistenlehtiä lukenut. Lääkärin tulisi ymmärtää enemmän."

Kun kerroin, mitä olin siihen mennessä laihtumiseni eteen tehnyt, sain neuvoksi hyväksyä itseni sellaisena kuin olen. Että olen ihan hyvännäköinen nainen ja kopsakkaassa kunnossa.

Jäin miettimään, kuinka paljon lihavampi ja huonommassa kunnossa olisi oltava saadakseen apua? Jos ei ole sairaalloisen lihava liitännäissairauksineen, apua ei tunnu tippuvan, vika on sinussa itsessäsi.

Näine hyvineni jatkoin elämääni syömällä vähemmän kuin kulutan ja pysyin aktiivisena 5–9 treenin verran viikossa. Tämän vuoden toukokuussa sain tarpeekseni. En jaksa uskoa, että näillä konsteilla ei laihdu. En ole valmis hyväksymään itseäni lihavana, enkä halua lihoa niin ylipainoiseksi, että päätyisin lihavuusleikkaukseen.

Maksoin omasta pussistani kilpirauhasen toimintaa mittaavat verikokeet, mitkä työterveyslääkäri oli minulta pari vuotta aiemmin naureskellen evännyt. Näytin vastauksia asiantuntevalle endokrinologille – myöskin omalla kustannuksellani. Sain lääkityksen ilmeiseen kilpirauhasen vajaatoimintaan. Nähtäväksi jää, onnistunko nyt laihtumaan.

Julkisen puolen resurssit ovat mitä ovat, kuten Kalevan (6.7.) Ylipainoiset jäävät ilman apua -jutussa todettiin. Vähintäänkin yhtä suuri ongelma tuntuu olevan lääkärien asenteessa. Laihduta tai hyväksy itsesi – tämän verran ymmärtää jokainen naistenlehtiä lukenut. Lääkärin tulisi ymmärtää enemmän.

Läski mutta riski

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Kasviksia monipuolisesti ja erittäin paljon, aluksi tuplaten suosituksen määrä. Se säätää aivojen välittäjäaineiden tasapainon. Moni lihava ei syö lainkaan tai liian niukasti kasviksia. He säätävät mieltään syömällä runsaasti hiilihydraatteja. Hiilarien vähennys heillä johtaa mielen ongelmiin, pää hajoaa jos dieettaa. Tietoa on nykyaikana riittävästi. Ylipainoisilla on paljon selityksiä. Tyhmyydellä ja laiskuudella on monet kasvot. Myös terveelliset rasvat, proteiini ja hiilarit, vitamiinit ja mineraalit. Selittelijän tunnistaa ulkonäöstä 100 metrin päästäkin. Toisin kuin väitetään, ulkonäkö kertoo paljon oleellisia asioita luonteesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meilläkin on töissä ainakin kaksi hirveää mätisäkkiä, +150 kiloa. Vähän väliä hoidossa tai terapiassa. Hissin suurkuluttajia - käyttäisivät naiset portaita niin voisi vähän laihtua. Dödö pettää jo puolenpäivän maissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heillä on kuitenkin todennäköisesti +1 500 enemmän sisäistä kauneutta kuin Sinulla virkaveli/-sisko. Todennäköisesti et kuitenkaan ymmärrä tätä kommenttia, vaikja lukisit sen, valitettavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka en ole ylipainoinen en ole niin tyhmä, että väittäisin jokaisen voivan laihtua kun kuluttaa enemmän kuin syö. Etenkin, jos lukee em. artikkelin. Oma kokemus ei ole aina koko totuus. Toiset eivät vain liho samoilla elintavoilla kuin toiset. Sama on laihtumisen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hassu kommentti. Sama kuin väittäisit että vesiämpärillisen paino ei muutu jos osan vedestä kaataa pois. Olepa viikko syömättä ja käy vaakalla katsomassa, putoaako paino. Väitän että varmasti putoaa vaikka et liikkuisi mihinkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ihminen laihtuu kun syö vähemmän kuin kuluttaa. Itse pudotin painoindeksin 29:sta 25:een 12 kuukaudessa pelkästään vaihtamalla ruokavalion ja lisäämällä liikuntaa. Punttisalilla ei laihdu koska lihakset painaa enemmän kuin läski. Läski ei synnyt tyhjästä vaan se on elimistön varastoimaa energiaa. Kokonaan toinen asia on jos on sairaus joka estää energian kulumisen lihaksistossa, mutta siitä tässä kai ei ole kyse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Espanjasta saa STADA 600mg nimisen lääkkeen, joka polttaa "rasvamaksan", eli maksan ympräille kertyneen rasvakudoksen. Tämä tapahtuu muutamassa päivässä viikon sisällä. Kun maksa toimii taas normaalisti, niin kuinka ollakkaan saat syödä normaalisti, etkä liho. Tämä edellyttää tietysti, että turha sokeri pois ruokavaliosta, vältät virvoitusjuomia ja liikut normaalisti.
En tiedä saako tuota lääkettä Suomesta, mutta sillä on ihmeellinen vaikutus. Paino tippuu 2-3 kiloa ensimmäisen viikon aikana. Kolestroliarvot palaavat normaalille tasolle ja oma hyvinvointi kohenee. Korkea sydämen syke palaa normaalitasolle. Haittavaikutuksena lihaskivut kuurin aikana. Itse otin vain yhden viikon kuurin ja menetin pysyvästi 3 kiloa painoa. Samalla kaikki arvot erinomaiselle tasolle. Kannattaa tiedustella lääkäreiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole ihan näin yksinkertaista, tämä touhu menee kyllä vahvasti puoskaroinnin puolelle..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tv:ssä oli taannoin dokumentti laihduttamisesta. Siinä tutkittiin koehenkilöitä, jotka olivat mahdollisimman samanlaisia, nuoria henkilöitä. Heille annettiin täsmälleen sama määrä samaa ruokaa päivittäin - ruokaa annettiin siis liikaa. Lisäksi heidän liikkumistaan rajoitettiin siten, että kaikki olivat yhtä aktiivisia. Tulokset olivat tutkijoillekin hämmentäviä. Osa koeryhmästä lihoi selvästi, osa pysyi samanpainoisina. Lisäksi myöhemmin ryhmää tarkasteltaessa ilmeni, että osalla paino oli tippunut itsekseen entisiin lukemiin, osalla läskit jäivät.

Dokumentti vahvisti ajatuksiani siitä, että ihmiset läskeineen ovat erilaisia. Toki ylenpalttinen syöminen näkyy kehossa, mutta yksilökohtaisia eroja on siinä, kuinka herkästi syöty energia palaa pois, ja kuinka herkästi se jää läskin muotoon omistajalleen kannettavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen pystyy laihduttamaan ihan itse jos ei nyt kauhean tyhmä ole. Syö vähemmän kuin ennen ja syö suurimmaksi osaksi kasviksia. Jättää kaikki herkut syömättä. Ei pitäisi olla liian vaikeaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jostain sitä ylimääräistä energiaa on kroppaan kuitenkin tullut. Kilpirauhasen vajaatoiminta voi hidastaa elintoimintoja siinä määrin, että kehon peruskulutuksen energiantarve pienenee. Silloin sitä energiaa pitäisi syömällä tai juomalla tarjota taas vähemmän keholle. Kunhan kropan kulutus, oli se mitä oli, ja nautittu kalorimäärä on tasapainossa, niin paino ei ainakaan nouse. Tuon tasapainon alle kun pudottaa nautitun kalorimäärän niin laihtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

155
Kysyimme: Miksi Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunta lentää Ranskaan?
84
Leveäkaistatien maalaukset sotkivat liikenteen Haukiputaalla – autoilijat ovat ajaneet erehdyksessä pientareen puolella
71
Pihlajalinnan paniikkireaktio – Suomen tärkeimmät kaupungit ovat syyllistyneet ”roskien” lakaisuun Lukijalta
51
HS-gallup: Perussuomalaiset nousussa ja vihreät laskussa – mutta mikä on suurin puolue?
48
Kauppaopiston rakennus Oulun Maunonkadulla halutaan purkaa – tontille suunniteltu seitsemänkerroksista kerrostaloa
35
Saksan liittopresidentti vierailee puolisoineen keskiviikkona Oulussa – "Sen tason vierailu, että odotetaan isoa näkyvyyttä Saksan päässä"
33
Terveydenhuollon henkilökunta on saamassa poliisivaltuuksia – ambulanssihenkilökunta pelkää työturvallisuutensa puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image