Mielipiteet

Lukijalta

Istuvan presidentin voitto ei ole ihme asia

Mielipiteet 2.2.2018 9:00
Aziz Sheikhani

Presidentinvaalit menivät ja tilanne meni niin kuin gallupit ennustivat. Suomen lähihistoriassa on nähty, että istuva presidentti on vaivatta saanut mahdollisuuden jatkaa toisellakin kaudella (Urho Kekkonen on ylittänyt tämäkin rajan).

Suomella on oma vaalikulttuurinsa ja presidentinvaalien suhteen se ilmaantuu selkeästi.

Istuvan presidentin voittaminen vaaleissa johtuu monista tekijöistä. Sauli Niinistö ei ole tehnyt ihmeitä verrattuna maan muihin presidentteihin ja presidenttiehdokkaisiin. Hän ei ole toiminut maan asioita koskevissa keskusteluissa ja arvokysymyksissä edelläkävijänä.

Monet johtavat poliitikot pystyisivät hoitamaan presidentin tehtäviä, koska Suomen tilanne on vakaa ja sillä on selvä ja selkeä ulkopolitiikka.

Suomessa on muodostunut vaali- ja johtamiskulttuuri, joka antaa mahdollisuuden poliitikoille ja johtajille olla pitkään tehtävissään. Enemmistön hiljaisuus ja kansalaisten luonne sopii vallassa oleville ihmisille. Suomen kansa ei ole kiinnostunut radikaaleista muutoksista ja se arvostaa maan vakautta.

Suomalainen media on poliittisesti yksipuolinen. Toistamalla gallupien ja muiden tutkijoiden ennusteita ja tulkintoja se antaa istuvalle presidentille erikoisaseman. Täten muut presidenttiehdokkaat alusta alkaen ovat kaukana istuvan presidentin asemasta.

Suomessa ei ole monta vahvaa mediakanavaa, jonka puitteissa kaikki tahot saisivat tehdä parhaansa omien tavoitteidensa eteen. Sen lisäksi istuvalla presidentillä on enemmän lähipiiriä takanaan, ja jos hän on kokenut poliitikko, voi elekielellä nostaa suosiotaan!

"Monet johtavat poliitikot pystyisivät hoitamaan presidentin tehtäviä, koska Suomen tilanne on vakaa ja sillä on selvä ja selkeä ulkopolitiikka."

Suomalainen kulttuuri poliittisessa mielessä lukuun ottamatta sisällissodan aikoja on ollut rauhanomaista. Ehdokkaat eivät kilpailleet presidenttivaaleissa keskenään ankarasti. Kilpailun henki kallistuu istuvan presidentin puolelle, ja muut ehdokkaat yrittävät pysyä perässä.

Suomen muutosliike ei ole tarpeeksi vahvaa, jotta poliittisen perinnön saisi muuttaa. Suomi ei siedä suuria muutoksia. Suomalaiset tietävät sen, että rauhassa pysyminen tässä geopoliittisessa maantieteessä vaatii pienten askeleiden ottamista.

Täällä ei tehdä paljoa talkootyötä politiikan kentällä, ja se hajottaa voimanlähteitä. Puolueet eivät presidenttivaaleissa ole olleet valmiina tekemään yhteistyötä keskenään ja kokoamaan voimiansa. Puolueet ja niiden jäsenet ovat olleet tehottomia ja vain istuvan presidentin puolue tai valitsijayhdistys suoriutuu tehtävästään.

Suomalaisessa vaalikulttuurissa ehdokkaat syystä tai toisesta eivät voi lähestyä aidosti äänestäjiä. Täten ehdokkaiden ja äänestäjien välillä ei synny luotettavaa suhdetta, johon perustuen kansalaiset olisivat muutosvoimaa. Aktiivitahot toimivat hajanaisesti, ja se palvelee vallassa olevaa tahoa.

Voi väittää, että istuvan presidentin voitto toisella kaudella on kiinni Suomen geopoliittisesta asemasta, ajan hengestä, kulttuurisista perinteistä, median linjasta ja toimintatavasta ja kansan luonteesta.

Aziz Sheikhani

Espoo

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Suomessa on vain yksi tapa kertoa menestyksestä ja se on prosentit .Mutta mistä luvusta ?! Presidentti vaalien tuloksen voisi kertoa myös näin ,: Niinistö sai n
.42 prosenttia ,4,4 miljoonan äänioikeutetun äänistä .Niinistölle tuli ääniä n.1,8 miljoonaa . Mutta 30 prosenttia ei äänestänyt ketään . Kolmisen miljoonaa ihmistä siis äänesti vaaleissa .42 prosenttia lukuna on hyvä kuvaaja todellisuudesta .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole ihme niin. Mutta se oli eräällä tapaa ihme, kun omana aikanaan istuva presidentti Martti Ahtisaari pudotettiin pois jopa presidentinvaalien ehdokkuudesta toiselle kaudelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

89
Vuokra-asunnot odottelevat asukkaita – "Oulussa on vuokralaisrintamalla hiljaisinta"
53
Esirippu laski, yksi aikakausi päättyi – alkaako Lipossa uuden rakentaminen lahjakkaiden juniorien varaan vai onko seuran taru lopussa?
51
Oulun tornitaloista ja muista korkeista rakennuksista tarkka selvitys - kaupunki aikoo perehtyä korkean rakentamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen
40
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
37
Ruotsin autotuhopoltoista epäilty otettu kiinni Turkin rajalla
33
Metsokankaan koulun erityisryhmien taksikyydeistä tuli iso harmi: Lapset myöhässä, vanhemmat kyydittäjinä – ongelmat jatkuivat tiistaiaamunakin
33
Oulun kaupunki hyväksyi Hailuodon pengertien suunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Ja harvassa maassa hallitus saa jatkaa, kun yksi puolue hajoaa ja hallitukselle jää roimasti alle 50% kannatus. Tämä maa... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image