Mielipiteet

Lukijalta

Il­mas­ton­muu­tos on tärkeä asia, mutta aut­tai­si­vat­ko­han teot enemmän kuin netissä riitely?

Mielipiteet 24.11.2019 9:00
Ella Heikkinen

Ilmastonmuutoksesta voi jo puhua muoti-ilmiönä, ja suuri medianäkyvyys on varmasti ollut myös eduksi maapallomme pelastamiselle. Uskon, että monia kamalat uhkakuvat ovat järkyttäneet, ja esimerkiksi lentomatka Oulu–Helsinki-välillä onkin saattanut vaihtua junamatkaan.

Mutta samalla ilmastonmuutos on suuri riidanaihe. Lihaa tai eläinkunnan tuotteita ei saisi missään nimessä syödä, ja autolla liikkuminen on valtava synti.

Ihmisten mieleen jää helposti kaikkein radikaaleimmat ja hirveimmät uhkakuvat tulevaisuudesta. Tämä aiheuttaa paniikkia ja jopa niin sanottua ”ilmastoahdistusta”. Pahimmat uhkakuvat yleensä leviävätkin sosiaalisessa mediassa nopeasti. Lopulta kun etsii puolueetonta tutkimustietoa jollekin väitteelle, ei sitä välttämättä löydy.

Väärää tietoa ilmastonmuutoksesta löytää myös helposti iltapäivälehdistä, joissa asiat ilmaistaan mahdollisimman houkuttelevina, jotta lukijalle tulisi tunne, että tämä on pakko lukea. Ihmiset lukevat tietoa epäluotettavista lähteistä. Valitettavasti nämä amatööritieteilijät jakavat mielellään tietoaan eteenpäin ja saavat helposti höynäytettävät kanssaeläjänsä uskomaan kaiken.

Väärästä tiedosta on helppo saada tunne, että on tehnyt suuren ilmastoteon. Esimerkiksi kasvisruokavaliota on kehuttu hyväksi ilmastoteoksi, vaikka useiden vihannesten ja hedelmien tuottamisella ja kuljettamisella on yhtä suuret päästöt kuin eläinperäisillä tuotteilla. Monet isot vaateketjut käyttävät hyödyksi ihmisten heikkoutta, ja niiden tuotteista löytyy merkintöjä ekologisuudesta ja vastuullisuudesta, vaikka tosiasiassa tuotteen hiilijalanjälki ei välttämättä juurikaan poikkea merkitsemättömästä tuotteesta.

"Ihmiset haluavat, että joku muu keksisi ratkaisun ilmastonmuutokseen ja tekisi ilmastotekoja heidän puolestaan."

Osa ihmisistä taas kiistää ilmastonmuutoksen kokonaan. Osittain tämä voi johtua siitä, että he ovat lukeneet jyrkästi syyllistäviä tekstejä, jotka väittävät, että ilmastonmuutos on täysin heidän vikansa. He alkavat etsiä kirjoituksia, jotka antavat heille luvan yksityisautoiluun ja punaisen lihan syöntiin. Ääriajattelu saa ihmiset tekemään valinnat tunnepohjalta, mikä jättää varjoonsa älyllisen ajattelun seurauksena tehdyt valinnat. Ihmisten päässä ajatus ei välttämättä liitykään siihen, että maapallo tulisi pelastaa, vaan he hakevat pelkästään hyväksyntää omille valinnoilleen.

Väärä tieto saa ihmiset fanaattisiksi, ja sen sijaan, että ilmastonmuutokseen löydettäisiin ratkaisu, siitä tulee vain suuri riidanaihe. On helppoa kommentoida muiden ihmisten ajatuksia sosiaalisessa mediassa ja valittaa, kuinka maapallolle haitallisia valintoja nämä tekevätkään.

Ihmiset haluavat, että joku muu keksisi ratkaisun ilmastonmuutokseen ja tekisi ilmastotekoja heidän puolestaan. Se ei kuitenkaan auta maapalloa. Ilmastonmuutosta ei saada koskaan pysäytettyä, jos ihmiset eivät tee muuta kuin etsivät tietoa, jonka perusteella kaiken vastuun voi sysätä muille. Ilmastonmuutos on tärkeä asia, mutta auttaisivatkohan teot enemmän kuin netissä riitely?

Ella Heikkinen

Myllytullin koulu, Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Tässä ilmastohässäkässä on monilla politiikoilla ja kansalaisilla mopo karannut käsistä (poliitikoilla yleensä tarkoituksella).
Suomen hiilidioksiidipäästöjen vähentäminen tai poistaminen kokonaan ja maapallon pelastaminen ei korreloi mitenkään.
Vaikka me kadottaisiin maapallolta, niin lämpeneminen jatkuu samaan tahtiin, kuin nytkin. 0.15% vähennys ei paljon auta...
Pitää kohdentaa varoja k e h i t t ä m ä ä n sellaista teknologiaa, jota voidaan käyttää maailmanlaajuisesti vähentämään hiilidioksidipäästöjä.
Onnistuessamme luomme uusia yrityksiä, vientituotteita ja työpaikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos maapallon etua ajatellaan, niin kyllä ne suurimmat saastuttajat ovat avainasemassa ilmastonmuutoksen torjunnassa. Kiina, Intia ,Usa, Saksa, muutaman mainitakseni. Suomen päästöt ovat tosiaan niin pienet, että niiden leikkaamisella ei maailmaa pelasteta. Suomen pitäisi olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. kiina saa kasvattaa päästöjään vielä vuoteen 2030 asti. Kiinan päästöjen kasvu kuukaudessa voi olla Suomen vuosipäästöjen kokoa. Joten ei täällä kyllä pysty isoja tekemään. Turhaan on Suomalaisten elämää kurjistumassa tuon ilmastonmuutoksen varjolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastonmuutoksen torjumisessa ja teoissa riidellään pääasiassa rahasta, joko sitä ei ole tai sitä ahnehditaan lisää. Rahan merkitys on niin suuri että valtiot ovat valmiita kauppasotaan ja muihin tekoihin jolla pyritään vesittämään kaikki ilmastoteot.

Suomessa ongelmaksi on tullut fossiilisten polttoaineista saatavat verotulot joista poliitikot eivät halua luopua. Poliitikot tuntuvat korottavan veroja kuin sijoittaisivat verotuloja fossiilisten polttoaineiden vähentämiseen. Sipilän ja Rinteen hallitukset ovat korottaneet lämmitysöljyn veroa yhteensä 400 miljoonalla eurolla. Kumpikaan hallitus ole halunnut korvamerkitä verojen korotuksia siirtymisestä öljylämmityksestä muihin lämmitysmuotoihin.

Pitää toivoa että teknologiassa tapahtuisi uusia innovaatioita jotka tekisivät fossiilisista polttoaineista luopumisen taloudellisesti kannattavaksi. Tällöin valtioiden olisi pakko sopeutua uuteen talousmalliin joka perustuisi uusiutuvaan energiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoituksesta tulee sellainen käsitys, että tavallinen eläjä " rahvas" olisi varustettu heikommalla arvostelukyvyllä kuin erilaisissa asiantuntija keskusteluissa esiintyvät ns. " kaikentietävät viisaat" Tämä sosaalinen alustahan on lanseerattu jo 10- 15 vuotta sitten ja varmaankaan ns. elitti porukka ei arvannut, että tätä kautta tavallinen ihminen " rahvas" saa tuotua mielipiteensä suuren yleisön tietoon ja näin ollen saadaan realismia esim. nyt kuumana käytävään ilmasto keskusteluun. Se "rahvaan" mielipide kun voi olla yhtä oikea tai väärä kuin näiden kaiken maailman " viisaiden asiantuntija selittäjienkin"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkomaan kauppa on suuri ilmastoroisto. Niin kauan kun ulkomailta tuotua tavaraa on saatavilla, sitä ostetaan. Niin kauan kun sitä ostetaan, sitä myös tuodaan tänne. Tavaran liikuttaminen vaatii energiaa, ja energia polttoainetta. Kotimaiset ruuat ei vihreitä juuri kiinnosta, koska lehmä röyhtäilee, pieree, ja se pitää tappaa ennen syömistä, joten ruuan tuominen ulkomailta jatkuu. Eipä suomalainen elektroniikkakaan sen kummemmin kiinnosta, minua ainakaan, tai edes minua. Meidän ulkomaan vienti on myös iso ilmastoroisto, mutta ei me työpaikkoja lopeteta ilmaston vuoksi. Antaa mennä vaan sanon minä, ja halvalla polttoaineella kiitos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä teot ovat ne, jotka ratkaisevat. Ajetaan Suomi alas, suljetaan tehtaat, lopetetaan maanviljely, autoilu, lentäminen, syöminen jne...sammutellaan valot.
Näillä teoilla saadaan maailman päästöjä vähennettyä 0.14 %, eli juuri se ratkaiseva määrä, joka aiheuttaa tämän ilmastonmuutoksen, ilmastoahdistuksen määrä vähenee samalla useita prosentteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikeita ratkaisuja aiheuttaa markkinatalouden alasajoa mitä nykyiset päättäjät eivät uskalla tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy ottaa huomioon se, että jos kaikki eläisivät kuin suomalaiset, ongelmia ei olisi. Päästöjä tulee tarkastella valtiota kohti, ei päänuppia kohti. Suomalaisia on vähän, joten kuormamme on vähäinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin näin, suomalaisten päästöt ovat pienimmästä päästä maailmassa.
Pinta-alaa kohti laskettuna suomalaisten päästöt ovat noin 163 tonnia per neliökilometri, esimerkkinä voidaan mainita Intian vastaavat, el yli 1300 tonnia per neliökilometri, Kiinan 1031 ja Saksan peräti 2500 tonnia per neliökilometri. Mikäli kiinalaiset eläisivät kuten suomalaiset, niin Kiinan päästöt olisivat vain 1,5 miljardia tonnia....tällä hetkellä ne ovat yli 13 miljardia tonnia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän kukaan kiellä ilmaston jatkuvaa pientä muutosta, joka on tapahtunut niin kauan, kuin se on ollut olemassa, eli miljardeja vuosia.
Mutta kirjoittaja tuntuu uskovan propagandaan, jota ilmastoaiheesta on jopa "virallisilta" tahoilta yleisölle syötetty.
Kaikista väitteistä huolimatta ei hiilidioksidilla ole mitään mitattavissa olevaa vaikutusta ilmakehän lämpötilaan, joten hiilidioksidin demonisointi on puhdasta pelottelua. Sen pieni lisääntyminen olisi vain hyväksi koko biosfäärille.
Mitään kauhistuttavaa ja kiihtyvää kuumenemista ei ilmakehän lämpötiloissa ole havaittavissa, joten senkään ei pitäisi aiheuttaa mitään huolta. Päinvastoin, pieni lämpeneminen olisi vain hyväksi maapallolle, kuten aikaisemmilla lämpökausilla on havaittu. Niinä aikoina ihmiskunta on kukoistanut, ja yleinen hyvinvointi on lisääntynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Eihän kukaan kiellä ilmaston jatkuvaa pientä muutosta, joka on tapahtunut niin kauan, kuin se on ollut olemassa, eli miljardeja vuosia.
"

Kaikki fundamentalistit kieltävät.

"Kaikista väitteistä huolimatta ei hiilidioksidilla ole mitään mitattavissa olevaa vaikutusta ilmakehän lämpötilaan, joten hiilidioksidin "

On sillä mitattuja muutoksia.

"Päinvastoin, pieni lämpeneminen olisi vain hyväksi maapallolle, kuten aikaisemmilla lämpökausilla on havaittu. "

Hyväksi on suhteellinen asia. Yleensä muutokset ovat pahasta. Kaikki eivät tykkää, että kärsiviltä alueilta (Afrikasta) muuttaa kansoja hyötyville alueille (Suomeen), mutta se lienee väistämätöntä, jos tämä meno jatkuu.

"yleinen hyvinvointi on lisääntynyt"

Suomi on kaikille hyvinvointivaltio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kaikki fundamentalistit kieltävät." Hohhoijaa.
"On sillä mitattuja muutoksia." Kyllä, kasvit voivat paremmin kun on enemmän hiilidioksidia.
"Yleensä muutokset ovat pahasta. " Pientä pessimismiä ilmas(to)sa?
Afrikassa saadaan ympäri vuoden ilmastoystävällistä aurinkoenergiaa, jolla voidaan viilentää asuintiloja ja saadaan sähköä muuhunkin käyttöön. Jostain syystä heidän pitäisi lähteä ilmastonmuutosta pakoon juuri kylmiin talvimaihin, joissa sähkö tuotetaan fossiilislla polttoaineilla ja joissa sattuu olemaan antelias sosiaaliturva sekä armoton koko maailman hyysäämisvietti. Sinne siis ilmastonmuutosta pakoon, vaikka muutama hat vuotta ennakossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erinomainen kirjoitus Ellalta! Oletan, että Ella on koululainen. Niinpä oli erityisen ilahduttavaa lukea tällaista hysteeritöntä ja teräväkatseista läpileikkausta yhteiskunnastamme ja varsinkin median käyttäytymisestä ilmastoon liittyvien asioiden uutisoinnissa. Yleensä annetaan kuva, jonka mukaan nuoriso on kuin ilmastoahdistunut sopulilauma, joka juoksee uuden ilmastouskonnon teesien perässä miettimättä vähääkään mistä on itse asiassa kysymys. Kiitos Ella, sinunkaltaistesi jalat maassa olevien nuorten takia uskon, että meillä on sittenkin toivoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:26
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
23:16
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
23:04
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
21:56
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
21:06
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
20:58
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939
20:52
Ylivieskassa hurja liikenneonnettomuus: henkilöauton hirvikolari johti törmäykseen pakettiauton kanssa
111
Katri Kulmuni: Keskusta ei hyväksy kaikkien al-Holin suomalaisten kotiuttamista – Paine ulkoministeri Haaviston ympärillä kasvaa
99
Ulkoministeri Pekka Haavisto: Minulla ei ole tietoa operaatiosta, jolla suomalaisia tuotaisiin al-Holin leiriltä Suomeen
72
Kärpät ja kuusi muuta seuraa solmivat jättimäisen yhteistyön: Koskettaa yli 2500 pelaajaa – "Suurin jääkiekon seurayhteistyö koko Suomessa"
66
Suurin osa al-Holin suomalaisista lapsista on alle kouluikäisiä – joukossa on myös orpoja
63
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
55
Hallitus istunut vajaan vuorokauden - oppositiosta sataa jo rankkaa arvostelua
46
Sanna Marinin hallitus sulki ensitöikseen ministereiltä pyöröoven – puolen vuoden karenssi, jos siirtyy "eturistiriidan" synnyttäviin tehtäviin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huomenna huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Matti ja Teppo laulaa - se on mahtavaa- jne Ok-talo ,167 neliötä yksin. Oikein naurattaa ko ajattelee pikkukopperoasukke... Lue lisää...
on missä mällätä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image