Mielipiteet

Lukijalta

Ikääntyviin kohdistuva taloudellinen kal­toin­koh­te­lu nostettava esiin

Mielipiteet 15.6.2018 7:00
Satu Taiveaho

Kesäkuun 15. päivä vietetään kansainvälistä ikääntyneiden kaltoinkohtelun vastaista, Kätketyt äänet -teemapäivää. Tänä vuonna päivän teemana on ikääntyneiden kohtaaman taloudellisen kaltoinkohtelun torjunta.

Ikääntyneiden taloudellinen kaltoinkohtelu on valitettavan yleistä. Suurin riski joutua taloudellisen kaltoinkohtelun uhriksi on niillä, jotka tarvitsevat apua raha-asioidensa hoitamisessa tai jotka eivät ole koskaan niitä hoitaneet itsenäisesti.

Myös ne, joilla toimintakyky on alentunut vamman tai sairauden esimerkiksi muistisairauden vuoksi, ovat erityisessä riskiryhmässä. Riippuvuus muista lisää riskiä.

Tutkimusten mukaan taloudellinen kaltoinkohtelija on useimmiten oma aikuinen lapsi. Ikääntyvän äidin tai isän tili saatetaan tyhjentää eläkepäivänä, vaaditaan rahallista avustamista tai muutetaan esimerkiksi asumaan lupaa kysymättä iäkkään omaisen kotiin.

Iäkäs omainen saatetaan painostaa myymään tai luovuttamaan omaisuuttaan, laatimaan valtakirja iäkkään henkilön omaisuuden hoitamiseksi tai allekirjoittamaan testamentti vastoin iäkkään henkilön etua tai toiveita. Myös painostusta ennakkoperintöön, lainaan ja lahjaan esiintyy.

Ikääntyneitä on pakotettu jopa pikavippien ottamiseen esimerkiksi aikuisen lapsen päihteiden käytön rahoittamiseksi.

"Tutkimusten mukaan taloudellinen kaltoinkohtelija on useimmiten oma aikuinen lapsi."

Haavoittavinta taloudellinen hyväksikäyttö onkin juuri silloin, kun se tapahtuu luottamuksellisissa ihmissuhteissa.

Hyväksikäyttö jää usein pimentoon sen aiheuttaman häpeän vuoksi ja koska usein iäkäs haluaa suojata läheisiään asian esiintuomisen seurauksilta.

Iäkäs henkilö saattaa jopa ajatella, että taloudellista hyväksikäyttö täytyy kestää osana läheisen roolia – silloinkin, kun hänen oma tilanteensa on kohtuuton. Iäkäs saattaa olla myös täysin riippuvainen kaltoinkohtelevasta läheisestään, hän saattaa syyttää itseään lapsen ongelmista tai kokea vahvaa ristiriitaa rakkauden tunteensa ja oman kohtelunsa välillä.

Läheisissä ihmissuhteissa tapahtuva ikäihmisten kaltoinkohtelu on usein tabu – Kätketty ääni, joka on uskallettava nostaa vahvemmin yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Satu Taiveaho

toiminnanjohtaja

Turvallisen vanhuuden 29puolesta – Suvanto ry

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Toki ikääntyneillä ja muuten toimintarajoitteisilla on riesana sukulaisten ja uusien "ystävien" rahatarpeet, todella ikävää kuulla tämä, että jopa on pikavippejä ja -lainoja otettu, jotta on saatu annettua rahaa.
Eivätkä jotkut rosvofirmojen, kuten Mehiläisen, Attendon ja vastaavien palvelutalotkaan pelkkää auvoa ole, jytkyt kuukausihinnat, siihen päälle vielä jopa tuhansia ns lisäpalveluista, joista laskutetaankin niin jytkysti, että jopa 10 000 saattaa mennä kuukaudessa talolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Ei muuta, kuin ala teettämään remonttia ja palkkaa remonttia tekemään joku firma, niin saat sinäkin kotitalousvähennykse... Lue lisää...
OLD ENOUGH

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image