Mielipiteet

Lukijalta

Hyvän oirehoidon kulmakivi on riittävä kivunhoito – syöpäpotilaat ja myös muita tauteja sairastavat pal­lia­tii­vi­set potilaat tarvitsevat opioideja kivunhoitoon

Mielipiteet 5.6.2019 6:00
Outi Hirvonen

Kaleva uutisoi (30.5.) Kelan paimenkirjeestä lääkäreille opioidien eli vahvojen kipulääkkeiden määräämisestä, koska näiden, erityisesti oksikodonin ja fentanyylin käyttö, on viime aikoina lisääntynyt merkittävästi. Opioidien valintaan palautteen aiheeksi on vaikuttanut Kelan mukaan Yhdysvaltojen ns. opioidikriisi. Vahvaa kipulääkettä, etenkin oksikodonia, on markkinoitu harhaanjohtavasti turvallisena ihmelääkkeenä ja lääkärit ovat määränneet sitä krooniseen kipuun ”lepsuin perustein”.

Palautteen tarkoitus on saada lääkärit ja hammaslääkärit määräämään vahvoja opioideja ”vain harkitusti” – ikään kuin tällä hetkellä harkintaa ei käytettäisi.

Hyvän oirehoidon kulmakivi on riittävä kivunhoito. Monella potilaalla esiintyy kipulääkevastaisuutta, joka johtuu muun muassa pelosta kipulääkkeiden haittoja kohtaan. Elämän loppuvaiheessa tarvitaan kuitenkin kivunhoitoon lähes kaikilla potilailla vahvoja kipulääkkeitä, ja osaavissa käsissä myös näiden haittavaikutuksia pystytään hallitsemaan.

Tästä näkökulmasta on hyvä, että kipulääkkeiden määrääminen Suomessa on lisääntynyt, sillä aiemmin kipua on selkeästi alihoidettu.

Euroopan maiden vertailussa vuodelta 2017 opioidien käyttö Suomessa on esimerkiksi pohjoismaista vähäisintä. Niissä maissa, joissa opioidien käyttö on olematonta (Armenia, Azerbaijan, Kazakhstan, Ukraina), syy löytyy matalasta elintasosta ja kipulääkkeiden huonosta saatavuudesta.

"Monella potilaalla esiintyy kipulääkevastaisuutta, joka johtuu muun muassa pelosta kipulääkkeiden haittoja kohtaan."

Syöpälääkärinä ja palliatiivisen eli oirehoidon lääkärinä toivon, että asiasta uutisoitaisiin vähemmän sensaatiohakuisesti. Kela on lähettänyt palautekirjeen niille lääkäreille, jotka ovat määränneet vahvoja opioideja muille kuin syöpää sairastaville potilaille, vähintään kolmeksi kuukaudeksi.

Tässäkin on kriittisen harkinnan paikka: kivunhoidon tarve on diagnoosista riippumatonta; esimerkiksi muistisairautta, sydämen vajaatoimintaa ja keuhkoahtaumatautia sairastavat tarvitsevat myös kivunlievitystä ja elämän loppuvaiheessa usein opioideja, myös pidemmäksi ajaksi kuin kolmeksi kuukaudeksi.

Myös osa kroonista kipua sairastavista potilaista tarvitsee vahvoja kipulääkkeitä. Riippuvuutta aiheuttavia vahvoja kipulääkkeitä määrätessä on tärkeä, että potilasta hoitaa yksi ja sama lääkäri, joka tuntee potilaan oireiden kokonaisuuden ja voi seurata aloitetun lääkkeen vastetta ja vaikutusta kokonaisvointiin. Tällä potilasryhmällä päivystyspoliklinikka ei ole oikea paikka vahvan opioidin aloitukselle, tai pitkäaikaisen reseptin määräämiselle.

En kritisoi Kelan ratkaisua lähettää palautetta lääkäreille opioidien käytöstä. Sen sijaan kritisoin asiasta uutisointia, joka puutteellisin tiedoin vähentää opioideja todella tarvitsevien potilaiden hoitomyöntyvyyttä laadukkaaseen ja riittävään kivunhoitoon.

Näen työssäni, kuinka opioidien käyttöä suitsevat uutiset herättävät potilailla pelkoa lääkkeitä kohtaan ja välillä jopa vastustusta lääketieteellisesti aiheellisen hoidon aloitukseen. Tämä puolestaan vähentää hyvän oirehoidon ja saattohoidon onnistumista.

Lääkäreiden perusopetuksessa kyllä painotetaan vastuullisuutta ja harkintaa opioidien määräämiseen, jopa siinä määrin, että palliatiivista ja saattohoitoa opetettaessa täytyy erikseen kannustaa tulevia lääkäreitä vahvan opioidin aloitukseen potilaan kivun tätä vaatiessa. Tällaisessa tilanteessa on lääkärin etiikan vastaista jättää potilas ilman asianmukaista kipulääkettä peläten lääkkeen aiheuttamaa riippuvuutta tai syytöksiä harkitsemattomasta lääkkeen määräämisestä. Tässä elämänvaiheessa potilailla ei ole riskiä kehittää opioidiriippuvuutta, vaan tehokas kivunhoito potilaan vointia säännöllisesti seuraten on oleellinen osa hyvää hoitoa.

Outi Hirvonen

LT, syöpälääkäri, palliatiivisen lääketieteen ja lääkärikouluttajan erityispätevyys

TYKS, syöpäklinikka ja TY, kliininen syöpätautioppi

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Suomessa kivun hoito on "lapsen kengissä". Tämä kirjoitus antaa kuitenkin toivoa. Fiksu lääkäri kerrankin! Saattohoito ja kaikki siihen liittyvä apu ja hoito on täysin sattumanvaraista ja asiantuntevan hoidon saatavuuteen liittyy onnea. Hoito ja apu on riippuvainen siitä, missä kaupungissa asuu. Kuinka juuri sillä paikkakunnalla hoito on järjestetty. Kunnalla ei ole velvollisuutta järjestää saattohoitoa, toki suosituksia hyvälle hoidolle on tehty, mutta ne ovat vain suosituksia. Alkuvuonna keskusteluun noussut vanhusten hoidon tilanne toi esille ja julkiseen keskusteluun myös tämän elämän loppuvaiheen hoidon tilanteen yhteiskunnassamme. Se on surkean huono. Osa kuolevista ovat täysin heitteillä. Ei ole riittävästi palliatiiviseen hoitoon ja saattohoitoon erikoistuneita lääkäreitä eikä hoitajia. Henkilökuntaa on ylipäätäänkin liian vähän. Hoito on erilaista eri puolilla maata tai sitä ei ole lainkaan. Mitä tekee uusi hallitus?....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

3
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image