Mielipiteet

Lukijalta

Hyvä asia­kas­pal­ve­lu on tärkeää kaikkien te-palvelujen asiakkaiden kohdalla

Mielipiteet 23.5.2019 7:00
Maire Mäki

Nimimerkki ”Kuoriämpäri” (Kaleva 17.5./Lukijalta) kertoi omakohtaisen kokemuksensa te-palveluista, pitkäaikaistyöttömyydestä ja työkokeilusta.

Pystymättä ottamaan kantaa yksittäiseen tapaukseen, me te-palveluissa olemme erittäin pahoillamme huonosta asiakaskokemuksesta. Lähtökohtana on, että hyvä asiakaspalvelu on tärkeää kaikkien asiakkaiden kohdalla – niin lyhyen aikaa kuin myös pidempään työttömänä olleidenkin kohdalla.

Te-toimiston 19 000 työttömästä asiakkaasta pitkäaikaistyöttömiä oli maaliskuun lopussa 4 700. He ovat henkilöitä, joiden työttömyys on kestänyt yli vuoden yhtäjaksoisesti.

Te-toimiston eri palveluilla tuetaan asiakkaiden työllistymistä. Palveluista käytetyimpiä ovat työnvälityksen ohella erilaiset osaamisen kehittämiseen liittyvät palvelut, työkokeilut ja palkkatuettu työ.

Palkkatuetussa työssä oli maaliskuussa noin 1 850 henkilöä. Koemme, että on tärkeää oikaista palveluihimme liittyviä käsityksiä.

"Kaikissa epäselvissä tilanteissa kehotamme asiakasta ottamaan yhteyttä te-palveluihin, jotta ongelmat saadaan selvitettyä."

Asiakkaan jättämään yhteydenottopyyntöön vastataan viiden arkipäivän sisällä. Palvelulupaus koskee sekä asiakkaan Oma asiointi -verkkopalvelussa jättämää yhteydenottopyyntöä että toimistossa asioidessaan jättämää pyyntöä.

Tapausta tarkemmin tuntematta ei voida sanoa, miksi yhteydenotto on jäänyt hoitamatta. Kaikissa epäselvissä tilanteissa kehotamme asiakasta ottamaan yhteyttä te-palveluihin, jotta ongelmat saadaan selvitettyä.

Kirjoittaja kertoi myös kokemuksistaan liittyen palkkatukeen ja työkokeiluun. Palkkatuki on työttömän työnhakijan työllistämisen edistämiseksi myönnettävä harkinnanvarainen tuki. Palkkatuella te-palvelut korvaa työnantajalle osan palkkauskustannuksista. Sen myöntäminen lähtee aina työttömän työnhakijan tarpeesta.

Palkkatuen käytöstä sovitaan työnhakijan kanssa työllistymissuunnitelmassa ja sitä voidaan myöntää 30, 40 tai 50 prosenttia palkkauskustannuksista riippuen työnhakijan työttömyyden kestosta tai työkykyä heikentävästä vammasta tai sairaudesta.

Palkkatuki on erinomainen keino saada työpaikka ja päästä näyttämään osaamistaan työnantajalle. Se on yksi vaikuttavimmista te-palveluista. Kun asiakkaalla on oikeus palkkatukeen, hänellä on mahdollisuus ottaa yhteyttä työnantajiin ja kertoa palkkaamiseensa saatavasta tuesta.

Myös työkokeilu perustuu aina työttömän työnhakijan tarpeeseen ja sen tarkoituksena on ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojen selvittäminen tai työmarkkinoille paluun tukeminen. Työnantaja ei voi edellyttää omista lähtökohdistaan käsin, että palkkatuettua työtä edeltäisi työkokeilu.

Työnhakijalla on oikeus työttömyysetuuteen työttömyysturvalaissa säädetyin edellytyksin. Jos työnhakijan kanssa sovittu työkokeilu peruuntuu, tulee asia lain mukaan aina selvittää. Jos selvityksessä ilmenee, että työkokeilun peruuntuminen ei ole johtunut hakijan menettelystä, hakija ei menetä oikeuttaan työttömyysetuuteen.

Te-toimisto kehittää toimintaansa jatkuvasti ja hyödyntää saamiaan palautteita kehitystyössä.

Maire Mäki

johtaja

Pohjois-Pohjanmaan te-toimisto

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Kyllä toiminta on joidenkin osalta ihan pelkkää alistamista, eikä kasvukeskuksen taajamaa voi verrata haja-asutusalueen elämänmenoon joka, on pitkälti ollut ja on, joutilaiden huomassa "henkilöt joilta liikenee aikaa". Kun kuitenkin Perheelinen työssäkäyvä kuluttaa aikansa perheelleen joka, sittemmin suureltaosin viihtyy tietokoneen ja television sekä harrastuksiensa parissa. Teoreetinenpolitiikka ohjaa niitä henkilöitä jotka, näkyvät työvoiman ohjauksen arkipäivän työssä, eli todellisuudessa ei ole kosketuspintaa asiakkaisiin. TE-toiminta voi olla henkilötasolla vain ajan ja resurssien tuhlausta sekä toisten mahdolisuuksien rajoittamisena. Onnistut tai et opiskelussa, elät samojen ongelmien parissa katsoen, hetkessä, mahdollisia kipupisteitä eri kantilta. TE-toiminta voisi palata muutaman askeleen taaksepäin ja jättää hoitotyön sinne/niille mihin/keille ne/toiminta kuuluukin. Toiminta kiertää osin lakia. Alistava komentojono ei ole kenenkään etu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:00
Suomalaistutkimus: Jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa suojaa tehokkaasti tappavalta aivoverenvuodolta
12:23
USA siirsi siirtolaislapset pois ylikansoitetuista "kauhistuttavista selleistä"
11:46
Poliisin palvelujen aukioloajoissa on kesällä muutoksia – katso tästä aikataulut
11:45
Perhosia voi houkutella pihalla sopivilla kukilla – lähetä kuvia kesän upeista perhosista
11:00
Valvovien valtuutettujen ja asiamiesten virkoja on perustettu viime aikoina lukuisia – näillä näkymin lisää on luvassa vanhusasiavaltuutetun verran
10:56
"Milanon kokaiinikuningas" pakeni vankilasta Uruguayssa
10:54
Oulun yliopistossa kehitteillä kaksi hanketta, joiden tarkoitus on kehittää nivelrustovaurioiden hoitoa: "Riskiryhmässä ovat urheilevat, kovia kontaktilajeja harrastavat"
64
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
19
Biologi kouluttautuu nyt 12 viikossa koodariksi, kun oman alan töitä ei löytynyt – pikakoulutuksista toivotaan apua ohjelmistoalalle
17
Qstockin kahden päivän liput myyty loppuun kuukausi ennen festivaalia – tältä kesältä odotetaan uutta kävijäennätystä
16
Oulun kaupunginhallitus myönsi Torihotellille jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus
16
Iran: Diplomatian tie on suljettu Yhdysvaltain pakotteiden takia
9
Kauppa yritettiin ryöstää Oulun Koskelassa, teko keskeytyi toisen myyjän tultua paikalle – poliisi kaipaa havaintoja tapahtuneesta
9
Britannian Boris Johnson: Theresa Mayn neuvottelema brexit-sopimus on kuollut

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kaleva rikkoo

Kaikilla suomen kansalaisilla on myös oikeus valittaa. Myös mediassa. Mikä ihmeen pyhä lehmä on eri uskonnot. Saako sitt... Lue lisää...
jussijuonio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image