Mielipiteet

Lukijalta

Hyvä asia­kas­pal­ve­lu on tärkeää kaikkien te-palvelujen asiakkaiden kohdalla

Mielipiteet 23.5.2019 7:00
Maire Mäki

Nimimerkki ”Kuoriämpäri” (Kaleva 17.5./Lukijalta) kertoi omakohtaisen kokemuksensa te-palveluista, pitkäaikaistyöttömyydestä ja työkokeilusta.

Pystymättä ottamaan kantaa yksittäiseen tapaukseen, me te-palveluissa olemme erittäin pahoillamme huonosta asiakaskokemuksesta. Lähtökohtana on, että hyvä asiakaspalvelu on tärkeää kaikkien asiakkaiden kohdalla – niin lyhyen aikaa kuin myös pidempään työttömänä olleidenkin kohdalla.

Te-toimiston 19 000 työttömästä asiakkaasta pitkäaikaistyöttömiä oli maaliskuun lopussa 4 700. He ovat henkilöitä, joiden työttömyys on kestänyt yli vuoden yhtäjaksoisesti.

Te-toimiston eri palveluilla tuetaan asiakkaiden työllistymistä. Palveluista käytetyimpiä ovat työnvälityksen ohella erilaiset osaamisen kehittämiseen liittyvät palvelut, työkokeilut ja palkkatuettu työ.

Palkkatuetussa työssä oli maaliskuussa noin 1 850 henkilöä. Koemme, että on tärkeää oikaista palveluihimme liittyviä käsityksiä.

"Kaikissa epäselvissä tilanteissa kehotamme asiakasta ottamaan yhteyttä te-palveluihin, jotta ongelmat saadaan selvitettyä."

Asiakkaan jättämään yhteydenottopyyntöön vastataan viiden arkipäivän sisällä. Palvelulupaus koskee sekä asiakkaan Oma asiointi -verkkopalvelussa jättämää yhteydenottopyyntöä että toimistossa asioidessaan jättämää pyyntöä.

Tapausta tarkemmin tuntematta ei voida sanoa, miksi yhteydenotto on jäänyt hoitamatta. Kaikissa epäselvissä tilanteissa kehotamme asiakasta ottamaan yhteyttä te-palveluihin, jotta ongelmat saadaan selvitettyä.

Kirjoittaja kertoi myös kokemuksistaan liittyen palkkatukeen ja työkokeiluun. Palkkatuki on työttömän työnhakijan työllistämisen edistämiseksi myönnettävä harkinnanvarainen tuki. Palkkatuella te-palvelut korvaa työnantajalle osan palkkauskustannuksista. Sen myöntäminen lähtee aina työttömän työnhakijan tarpeesta.

Palkkatuen käytöstä sovitaan työnhakijan kanssa työllistymissuunnitelmassa ja sitä voidaan myöntää 30, 40 tai 50 prosenttia palkkauskustannuksista riippuen työnhakijan työttömyyden kestosta tai työkykyä heikentävästä vammasta tai sairaudesta.

Palkkatuki on erinomainen keino saada työpaikka ja päästä näyttämään osaamistaan työnantajalle. Se on yksi vaikuttavimmista te-palveluista. Kun asiakkaalla on oikeus palkkatukeen, hänellä on mahdollisuus ottaa yhteyttä työnantajiin ja kertoa palkkaamiseensa saatavasta tuesta.

Myös työkokeilu perustuu aina työttömän työnhakijan tarpeeseen ja sen tarkoituksena on ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojen selvittäminen tai työmarkkinoille paluun tukeminen. Työnantaja ei voi edellyttää omista lähtökohdistaan käsin, että palkkatuettua työtä edeltäisi työkokeilu.

Työnhakijalla on oikeus työttömyysetuuteen työttömyysturvalaissa säädetyin edellytyksin. Jos työnhakijan kanssa sovittu työkokeilu peruuntuu, tulee asia lain mukaan aina selvittää. Jos selvityksessä ilmenee, että työkokeilun peruuntuminen ei ole johtunut hakijan menettelystä, hakija ei menetä oikeuttaan työttömyysetuuteen.

Te-toimisto kehittää toimintaansa jatkuvasti ja hyödyntää saamiaan palautteita kehitystyössä.

Maire Mäki

johtaja

Pohjois-Pohjanmaan te-toimisto

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Kyllä toiminta on joidenkin osalta ihan pelkkää alistamista, eikä kasvukeskuksen taajamaa voi verrata haja-asutusalueen elämänmenoon joka, on pitkälti ollut ja on, joutilaiden huomassa "henkilöt joilta liikenee aikaa". Kun kuitenkin Perheelinen työssäkäyvä kuluttaa aikansa perheelleen joka, sittemmin suureltaosin viihtyy tietokoneen ja television sekä harrastuksiensa parissa. Teoreetinenpolitiikka ohjaa niitä henkilöitä jotka, näkyvät työvoiman ohjauksen arkipäivän työssä, eli todellisuudessa ei ole kosketuspintaa asiakkaisiin. TE-toiminta voi olla henkilötasolla vain ajan ja resurssien tuhlausta sekä toisten mahdolisuuksien rajoittamisena. Onnistut tai et opiskelussa, elät samojen ongelmien parissa katsoen, hetkessä, mahdollisia kipupisteitä eri kantilta. TE-toiminta voisi palata muutaman askeleen taaksepäin ja jättää hoitotyön sinne/niille mihin/keille ne/toiminta kuuluukin. Toiminta kiertää osin lakia. Alistava komentojono ei ole kenenkään etu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:10
Raportti: Kasvihuonekaasujen päästöjä pitäisi rajoittaa kolme kertaa enemmän, jotta kahden asteen tavoitteeseen päästään
12:00
Oulun yliopiston ryhmä palkittiin eturauhassyöpätutkimuksesta – tunnustus kansainvälisesti korkeatasoisesta työstä
11:59
Game of Thrones piti Emmy-otteensa loppuun asti, mustanpuhuva komedia Fleabag yllätti
11:58
Game of Thrones juhli Emmy-gaalassa - upeita pukuja ja juhlan loistoa
11:41
Kohu presidentti Trumpin ympärillä syvenee – Trump myöntää puhuneensa Ukrainan presidentin kanssa Bidenistä
11:18
"Kuinka nykyaikana voidaan näin tehdä" – oululaisen Kari Martikaisen kahden viikon Madeiran matka oli koneeseen istumista vaille
11:05
Konkurssiin kaatuneen Thomas Cookin kiinalainen päärahoittaja pahoittelee – Brexit-epävarmuus sai britit lykkäämään matkavarauksiaan
26
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
25
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
16
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
14
"Kuinka nykyaikana voidaan näin tehdä" – oululaisen Kari Martikaisen kahden viikon Madeiran matka oli koneeseen istumista vaille
12
Tjäreborgin yhden edestakaisen Antalya-Oulu -lomalennon tilanne auki – lähtemässä ja palaamassa yhteensä yli 300 matkustajaa
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
9
Googlen jätti-investointien toinenkin tuulivoimakohde selvisi: Sijoittuu Kalajoelle, Kannukseen ja Kokkolaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

101 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image