Mielipiteet

Lukijalta

Huonojen uutisten tulva on valtava – mihin katosi turvallinen maailma?

Mielipiteet 5.10.2019 6:00
Liisa Viitamäki

Elämme turvattomuuden aikaa. Joka puolella maailmaa soditaan. Useissa sotivissa maissa panokset vain kovenevat. Retoriikka kärjistyy, kauppasodat yltyvät, unionit hajoavat ja ilmastonmuutos uhkaa viedä meiltä maapallon ja meilläkin ääriliikkeet nostavat päätään.

Olemme peloissamme, kun uhkakuvat voimistuvat koko ajan. Me seuraamme kaikkea kuin pahinta jännitysnäytelmää, jota emme uskalla katsoa loppuun asti.

Median valta on mieletön. Huonojen uutisten tulva on valtava. Kenen psyykkinen kantti kestää jatkuvaa huonojen uutisten tulvaa, väkivallan ja rikosten tulvaa, jota päivästä toiseen eri mediakanavat suoltavat.

Kuka välittää yksin kännykkään tuijottavista lapsista ja nuorista, jotka eivät uskalla olla hetkeäkään poissa somesta tai mediamaailman tarjoamasta ajanvietteestä.

Kuka välittää lapsista ja nuorista, jotka eivät näe mitä ympärillä tapahtuu, ja varovat äärimmilleen katsekontaktia toisiin ihmisiin. Mihin he pelkäävät putoavansa ja mitä jäävänsä vaille, jos eivät ole jatkuvassa kontaktissa virtuaaliseen maailmaan.

Pelimaailma on muuttunut turvallisista yhteistä lautapeli- ja ulkoleikeistä räiskiviin väkivaltapeleihin. Ne vaikuttavat varmasti painajaisunien lailla lasten ja nuorten mieliin, vaikka kuinka asiaa vähäteltäisiin. Mitä on se anti, jota lapsi ja nuori saa tästä kaikesta elämän evääksi? Jotain lasten ja nuorten ajankäytössä on nyt todella pahasti pielessä.

Ei tarvitse olla asiantuntija, vaan ihan tavallinen ihminen, tavallisella järjellä varustettu, joka ei ymmärrä median rajatonta valtaa. Miksi nuorten lisääntyvästä pahoinvoinnista puhutaan koko ajan? Jostakinhan täytyy löytyä pahan olon aiheuttaja.

"Mihin katosivat turvalliselta tuntunut maailma, turvallinen koti, turvalliset perheyhteisöt, mukavat lautapeli-illat sisarusten kanssa, mukavat poikien ja tyttöjen yhteiset leikit ulkona?"

Haluammeko epätoivoa ja väkivaltaa ruokkivan maailman? Näillä eväillä varustettuja tulevaisuuden tekijöitäkö me haluamme? Olemmeko sokeita ja puuttuuko meiltä rohkeutta? Lisäämmekö me vain henkilökuntaa hoitamaan ongelmia; lisää koulukuraattoreita, psykologeja ja psykiatreja. Mehän haluamme uskoa, että näillä lääkkeillä kukaan ei syrjäytyisi, kukaan olisi yksin, eikä kukaan tekisi mitään äärimmäisiä tekoja.

Irrotamme itsemme vastuusta, ummistamme silmämme toivottomuuden edessä ja ajattelemme, että ammattilaiset auttakoot ongelmaisia.

Kenellä olisi rohkeutta puuttua median valtaan ja ketkä uskaltaisivat ottaa siitä vastuun? Kenellä olisi rohkeutta puuttua asioihin niiden oikeilla nimillään? Kuka uskaltaisi sanoa, että väkivalta ruokkii itseään, tuleepa se silmiemme eteen tai korviemme kuuloon mistä kanavasta tahansa?

Mihin katosivat turvalliselta tuntunut maailma, turvallinen koti, turvalliset perheyhteisöt, mukavat lautapeli-illat sisarusten kanssa, mukavat poikien ja tyttöjen yhteiset leikit ulkona?

Kenellä olisi rohkeutta ja halua palauttaa lasten arki yhteisölliseksi, toinen toistaan huomioonottavaksi, pienistä asioista yhdessä iloitseviksi ja tulevaisuuteen luottavaisina kasvaviksi aikuisiksi? Lapsille ja nuorillehan me tulevaisuutta rakennamme.

Sellaisen maailmanhan me haluamme. Tällaisia tulevaisuudentekijöitähän me haluamme. Tarvitsemme rohkeutta ja sitä meiltä puuttuu. Emmekö me kaikki ole yhdessä vastuussa.

Voisimme tehdä maailmastamme lempeämmän, rakastavamman ja toinen toisistamme huolehtivamman paikan. Onko meillä halua tähän? Evääthän eivät lopu. Niitä on rajattomasti. Niitä on vain uskallettava käyttää.

Liisa Viitamäki

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Eihän siinä kukaan tule hullu hurskaammaksi kun katsoo telkkarista tätä maailman menoa ja tapahtumia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se katosi journalismin mukana ainoastaan julkisuudesta. Tilalle tuli klikkiotsikoiden myötä mahdollisimman kuohuttava otsikointi ja uutiset.

Mutta on se turvaton maailma aina ollut vaikka vaiettuna. Listataanpa vaikka jotain:
Natsi-saksa 6milj.
Kambodza 1-3milj.
Stalinin Neuvostoliitto 30milj.
Maon Kiina yli 40milj.
USA kokonaiset intiaanikansat.
Unkari, Ruanda, Uganda, Kongo, Etelä-Sudan, who cares....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun ohjeeni on että laittakaa tv kiinni ja vähentäkää älypuhelinaikaa. Käykää vaikka metsässä säännöllisesti ja pysähtykää paikoillenne. Mielenrauhaan voi päästä käsiksi näinkin yksinkertaisilla ohjeilla. Tehkää asioita jotka tuntuvat oikeasti tärkeältä.

Nämä "vastuullista journalismia" harjoittavat tahot ovat lähinnä korkeimman ja piilossa olevan talouspoliittisen eliitin agendan sanan saattajia. Median avulla on helppoa ohjailla pelokkaita kansalaisia halutulla tavalla. Pelokkaat ihmiset ovat valmiita luopumaan oikeuksistaan puolustautuessa "ulkoiseen uhkaan". Tätä samaa keinoa on käytetty enenevässä määrin 9/11 iskujen jälkeen ja samaan aikaan tavallisten ihmisten suoranainen vakoilu on lisääntynyt massiivisesti ja yksilöllisiä oikeuksia on karsittu.

Maailma on sellainen kuin sen uskoo olevan. Kannattaa muistaa se fakta että maailma on tilastojen mukaan rauhallisempi kuin koskaan. Tehdään me tavalliset ihmiset valinnoillamme siitä vieläkin parempi paikka elää meille kaikille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei yhtään konkreettista ajatusta maailman parantamiseksi, pelkkää uhkakuvien maalailua ja taivastelua. Järjetön kirjoitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo antiikin Kreikassa ja sitten Roomassa tiedettiin, että kansa tahtoo leipää ja sirkushuveja. Nykyään nämä sirkushuvit ovat hieman laimentuneet eli noihin huonoihin uutisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vaikuttaakohan tähän mitenkään päättäjien hieno kasvatus metodia joka alkoi 80 luvulla. Nyt tehdään malli kansalaisia eli vapaa kasvatus kehiin nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo ilmaston muutos touhu on Suomessa kouhotusta,, mutta verojen kerääjä kannalta aivan mahtava keksintö,,uppoaa nöyriin ja tyhmiin suomalaisiin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoituksessa on hyvin puettu sanoiksi monia niistä asioista, mitkä haittaavat/vievät väärään suuntaan lapsen kasvua. Lisäisin niihin 24/7 työelämän, mikä vie aikuiset pois lapsilta, ylisukupolvisen tuen puuttumisen (on puuttunut monissa suvuissa useilta sukupolvilta) sekä työhaluisten tahallisen pitämisen työvoimareservinä pitämässä palkkakustannuksia alhaisempina. Sekä rahojen valumisen ties minne ja kulutushysterian.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:02
"Minun pelkoni, kipuni ja toiveeni ohitettiin täysin", sanoo rovaniemeläinen Sanna – Osalle naisista synnytys on katkera kokemus, joka jättää mielen haavoille jopa vuosiksi Tilaajille
14:26
Kuninkaita kaatui shakkiturnauksessa Oulun pääkirjastossa – nopea shakkipeli kestää kymmenestä minuutista alle tuntiin
14:21
Auto törmäsi hitaassa vauhdissa rakennuksen seinään Tornion keskustassa, vahingot jäivät pieniksi
14:00
Pompeiji on yhä tutkijoiden aarreaitta, joka välittää tietoa modernista ja naisia arvostavasta yhteiskunnasta – Ria Berg löysi muinaisesta lyhdystä tekstiviestin menneisyydestä Tilaajille
13:47
Ilmatieteen laitos varoittaa: Ajokeli muuttuu iltapäivällä huonoksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – taivaalta tulee lunta ja räntää
12:57
Nuoria houkutellaan suomalais-ugrilaisten kielten pariin somessa – 22-vuotias udmurtti Anastasiya Ivanova laulaa Instagramissa omalla kielellään
12:56
Kaupunginojan pinnalta löytyi öljyä Raksilassa, pelastuslaitos selvittää tilannetta ja aineen alkuperää
32
Analyysi: Anne Berner-shown jälkeen uusi hallitus painoi junaliikenteen kilpailukuvioissa jarrua – yltiövapaa markkinatalous on vasemmistolle kauhistus
31
Y-sukupolvi odottaa esimieheltä kahdenkeskisiä keskusteluja – "Milleniaalit haluavat mennä eteenpäin osaamisessaan, tavoitteet ovat heille tärkeitä"
27
Erilliset tuvat voivat vaikeuttaa naisten aselajin valintaa ja katkaista tiedonkulun – Varusmiehet kannattavat yhteistupia, koska nyt tutustuminen on hankalaa
27
Omistaja yllätti autoonsa murtautuneen miehen ja huitoi tätä kepillä Rovaniemellä – murtautuja ja auton omistaja otettiin kiinni
19
Korkein oikeus kumosi Pelson vartijan murhanneen vangin vapauttamispäätöksen – Vanki oli liittynyt United Brotherhoodin jäseneksi
16
Suomi valmistautuu pienydinreaktorien luvitukseen
10
Poliisi: Kuljetusyritykset varoittavat toisiaan liikennevalvonnasta Kainuussa – vaikeuttaa ylikuormien kontrollointia ja vaarantaa turvallisuutta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Ranuan ja Posion kunnissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pelottava ihminen?

Joidenkin mielestä ihminen, jota ei voi höynäyttää ja sanoo suoraan, kuin asiat on, ovat pelottavia, minusta loistavia i... Lue lisää...
tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image