Mielipiteet

Lukijalta

Hukkaamme Oulun ykköspaikan mah­dol­li­suuk­sia – teatterin toiminta voitaisiin hoitaa muuallakin

Mielipiteet 2.6.2018 7:00
Juha Vuorio

Oulusta on sanottu, että meillä on syväsatama maalla, teatteritalo meressä ja yliopisto suolla.

Toppilan luonnonsataman syntyminen kevättulvien aikaan joskus 1700-luvulla oli onnenpotku kaupungillemme. Yliopisto puolestaan tuli maalahjoituksen myötä ehkä ajateltua syrjemmälle. Sen sijaan teatteritalo tuli nykyiselle paikalleen jonkinlaisen historiattoman ajattelun myötä, kun emme ole osanneet yhdistää uutta rakentamista perinteisiimme.

60-luvulla esitettiin suunnittelukilpailun tuloksena monumentaalikeskus Oulun kauppatorin ympärille. Oli tarkoitus korvata toria ympäröivät vanhat korttelit nykyaikaisilla betonirakennuksilla ja jyrätä Rantakatu ja esimerkiksi kauppahalli matalaksi. Valveutuneiden kaupunkilaisten perustama Rantakatuliike onnistui estämään kaupunginisien hankkeen viime hetkellä.

Tuosta suunnitelmasta toteutunut teatteritalo on häirinnyt itseäni koko olemassaolonsa ajan. Mielestäni se katkaisee yhteyden kauppatorin ja Oulujoen suiston selkien ja saarien väliltä. Tämä tulee esille myös suiston puolella liikuttaessa.

Lisäksi teatteritalo estää vierasvenesataman väylän syventämisen, koska väylän kallioinen pohja tarvitsisi tuohon kovempia toimenpiteitä.

Teatterin toiminta voitaisiin aivan hyvin hoitaa jossain muuallakin. Tällöin voisimme purkaa nykyisen rakennuksen ja panostaa vierasvenesatamaan keskellä kaupunkia sekä muihin merellisyyttä lisääviin ja hyödyntäviin asioihin.

"Tuosta suunnitelmasta toteutunut teatteritalo on häirinnyt itseäni koko olemassaolonsa ajan. Mielestäni se katkaisee yhteyden kauppatorin ja Oulujoen suiston selkien ja saarien väliltä. Tämä tulee esille myös suiston puolella liikuttaessa."

Nykyisellään teatteritalo on varsin huonolla käyttöasteella, voisi sanoa, että hukkaamme kaupungin ykköspaikan mahdollisuuksia. Ratkaisut vain tulisi tehdä siten, että näköyhteys torin ja suiston välille palautuisi nykyistä paremmaksi.

Nyt vireillä olevaan aseman seudun tapahtuma- ja kongressikeskukseen voisi hyvin sijoittaa myös teatterin toiminnan. Tällä saataisiin nostettua myös noiden tilojen käyttöastetta riittävän ja uskottavan korkealle.

Tämä olisi tärkeää, jotta tämä hanke voisi edetä ilman, että aletaan typistämään juuri hankkeen tärkeimpiä matkailua ja elinvoimaisuutta edistäviä osioita.

Kirjasto on toteutuneiden betonimonumenttien onnistunein osa. Ja sanoisin myös, että tuo hotelli Vaakuna on myös kohtalaisen onnistunut. Nythän on vireillä uusikin hotelli torialueelle. Toivokaamme, että se nyt jo parin suunnitelmien laajennuskierroksen jälkeen muodostuisi toria elävöittäväksi.

Monumentaalikeskus sisälsi myös tornirakennuksen. Jos tuo ajateltu rakennus olisi siro ja kaunis, jos se ei peittäisi saaren onnistuneinta rakennusta kirjastoa, jos saataisiin samalla avarrettua aluetta ja merellisyyttä teatteri poistamalla, ja jos se olisi puhtaasti matkailua edistävä hotelli, niin hanketta voisi ehkä kannattaa.

Tällä hetkellä suunnitelma ei tuo paljoakaan mahdollisia hyviä puolia. Esimerkiksi rakennuksen alakerrokset olisivat toimistoja ja ylin puolisko tuosta 22 kerroksisesta talosta olisi asuinhuoneistoja. Havainnekuvien perusteella rakennus olisi aivan liian hallitseva kaupunkikuvamme ykköspaikalla. Täytyy todeta, että en ole kovinkaan innostunut tästä kaupunginisien hankkeesta.

Juha Vuorio

diplomi-insinööri ja kaupunginvaltuutettu (ps.)

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Valitettavasti näitä kehityksen jarruttajia jostakin siunaantuu Ouluun päättäjiksi.
Tornihotelli sopii paikalle olen käynyt monesti katselemassa ja ihastelemassa sitä paikkaa ja todennut, että se on se yksi palanen, joka siitä puuttuu, eikä estä näkymiä kirjaston takana. Matalat peittävät rakennukset teatteri ja kirjasto on ilman tornia yksinäisen huomaamattoman näköiset, jona vajavaisen näköinen arkkitehtuurisesti. Tornin pitää olla hoikka ja näyttävä joka korostaa kauneutta.
Torialueen parkkialueet voisi lopettaa ne ovat ruminta alueessa, torni kuuluu sinne, ihana teatteri ja kirjasto myös. Nyt tulee uusi hotelli rumimpaan kohtaan torille, siitä olis saanut tulla vähän korkeampi, jäi matalaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teatteri on juuri oikeassa paikassa ja aina on ollut mukavaa käydä, jätämme auton Kivisydämeen toriparkin kohdalle ja kävellään pikku matka siinne.
Uusi hotelli tulee vanhan pystyyn ränsistyneen kaksi kerroksisen vanhan rötiskön paikalle ja on parasta torin knnalta. Taitaa tulla torille lisää tilaakin sinne suuntaan, joka on hieno lisä.
Kirjeston taakse jäävä torni Hotelli on tullessaan Oulun suurin ylpeyden aihe ja ei peitä mitään, mitä kirjasto jo peittää ikuisesti.
Meren ranta näkymä on teatterin takana.
Vierasvene satama voisi olla olla suurempana jossain muualla, kuin torin rannassa jossa saunamaan jälkeen jää kaikki entiset 20 laituripaikkaa.
Olisiko teatterin taakse mahdollista tehdä mereltä syväväylä suuremmille laivoille??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella hyvä idea!

Minuakin myös suunniteltu torni epäilyttää - saisi olla sirompi, ilmavampi ja jotenkin paremmin paikalle istuva. Jos unohtaa kylpylän, niin torni sopisi paremmin poliisitalon paikalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan etelä- ja keskiosassa lännen ja luoteen välinen tuuli on vaarallisen voimakasta keskiyöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Maan pohjoisosassa luoteistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

191 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Venäjä käy hybridisotaa Suomea vastaan. Tänään kello 12 käynnistetty verkkohyökkäys Suomen viranomaisten asiointipalvel... Lue lisää...
Suomea testataan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

26.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image