Mielipiteet

Lukijalta

Huhtikuun kehysriiheen toivon hallitukselta viisaita päätöksiä, jotka tehostavat julkisen sektorin toimintaa

Mielipiteet 19.3.2020 8:00
Mauri Kotamäki

Julkinen toiminta tulisi järjestää mahdollisimman järkevästi, kun yhteisiä verovaroja käytetään. Muiden rahaa pitäisi käyttää omia varoja säästeliäämmin, mutta valitettavasti todellisuus on päinvastainen.

Hallitus on laskenut kommenteille esityksen, jossa esitetään nykyisin te-toimistoille kuuluvien tiettyjen tehtävien siirtoa Kelalle ja työttömyyskassoille. Tausta-ajatuksena olisi, että työttömyysetuuden maksaja huolehtisi työnhakijan lähes koko työttömyysturva-asian käsittelystä ja ratkaisemisesta.

Siirtymä kohti yhden luukun periaatetta on ilman muuta kannatettava. Mutta esitys on nurinkurinen ja yhteisten verovarojen käytön näkökulmasta tehoton.

Esitys ei nimittäin vie järjestelmää kohti keskitetympää ja siten paremmin suuruuden ekonomiaa hyödyntävää järjestelmää, mikä tässä yhteydessä olisi mahdollista. Sen sijaan esityksessä tekemistä jaettaisiin Kelaan sekä 25 työttömyysturvaa hoitavaan kassaan.

Nykyisin te-toimistot käyttävät arviolta 6,8 miljoonaa euroa vuodessa kyseessä olevien tehtävien hoitamiseen. Uudistuksen jälkeen Kela ja kassat käyttäisivät arviolta 16 miljoonaa euroa.

Menojen kasvattaminen ihmetyttää – varsinkin, kun lyhyellä aikavälillä julkinen talous on monta miljardia euroa alijäämäinen, koronasokki painaa sekä globaalia että Suomen taloutta alas edelleen ja pitkällä aikavälillä väestörakenteen muutos johtaa vuositasolla yli kymmenen miljardin euron tulojen ja menojen epäsuhtaan.

Voi toki kysyä, että mitä nyt 10 miljoonaa euroa vaikuttaa mihinkään isossa kuvassa – julkiset menothan lasketaan kymmenissä miljardeissa. Mutta kyse onkin enemmänkin periaatteesta. Yhteisiä verovaroja käytettäessä tulisi olla erityisen tarkka, ettei rahoja tuhlata tarpeettomasti.

"Nykyisin te-toimistot käyttävät arviolta 6,8 miljoonaa euroa vuodessa kyseessä olevien tehtävien hoitamiseen. Uudistuksen jälkeen Kela ja kassat käyttäisivät arviolta 16 miljoonaa euroa."

Hajautettu eli monen kassan työttömyysturvajärjestelmä on hyvä esimerkki yhteisen rahan käytöstä.

Laskin kaksi vuotta sitten, että mikäli hajautetusti toimivan työttömyyskassajärjestelmän toimintaa keskitettäisiin, olisi vuodessa mahdollista säästää yli 40 miljoonaa euroa hallinnollisissa kuluissa. Eikä kenenkään etuustaso heikentyisi ja keskimäärin palvelutasokin parantuisi.

Huhtikuun kehysriiheen toivon hallitukselta viisaita päätöksiä, jotka tehostavat julkisen sektorin toimintaa. Hallituksen esityksen työttömyysturva- ja vuorotteluvapaajärjestelmien toimeenpanon järjestämistä koskevaksi lainsäädännöksi voi siis haudata ja keskittyä muihin tärkeisiin asioihin.

Mauri Kotamäki

pääekonomisti

Keskuskauppakamari

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

 

MAINOS

Kommentoi

Asiaa. Toisaalta parasta julkisen talouden hoitoa olisi pitää rajat vastakin kiinni. Kymmenen tai neljäkymmentäkin miljoonaa on mitätön summa verrattuna niihin kuluihin, mitä vapaa liikkuminen aiheuttaa. Ne kulut lasketaan miljardeissa, ja esimerkiksi huumekauppa on täysin hallitsematonta juuri avoimien rajojen vuoksi.
Olisiko mahdollista löytää joku järkevä ja kohtuullinen välimuoto toimimattoman, kalliin ja hyvinvointia uhkaavaan vapaan liikkuvuuden, ja rajojen täydellisen sulkemisen välillä? Eihän tämä näin voi jatkua, että osasta palveluista karsitaan ja karsitaan, ja sitten yhdelle ryhmälle on piikki auki eikä näiden menojen järkeistämisestä olla koskaan, siis ikinä, käyty minkäänlaista keskustelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:10
Syöpä pelasti oululaisen Jenna Antinmaan työuupumukselta – yrityskuviot alkoivat mennä uusiksi jo "syöpälomalla" Tilaajille
20:47
Koronarajoitteet ruuhkauttavat sairaaloiden kylmiöitä – vastaanottokeskuksen kellarissa sijaitsevaan kylmiöön siirrettiin keskiviikkona ensimmäiset vainajat
20:30
Kymmenettuhannet lähtivät heti Wuhanista – koronaviruksen synnyinkaupungista pääsi pois kaksi ja puoli kuukautta kestäneen eristyksen jälkeen
20:27
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
20:21
Suomen viides ydinvoimayksikkö lähempänä tuotantoa kuin koskaan – Olkiluoto 3:n uskotaan aloittavan sähköntuotannon ensi vuonna 11 vuotta myöhässä
20:07
Poliisi joutui pysäyttämään liikenteen rikoksesta epäillyn kiinniottamisen vuoksi Haukiputaalla
19:48
Oulu maksaa liikennöitsijöille korvauksia supistetusta joukkoliikenteestä – matkustajamäärät laskeneet koronaepidemian aikana 75 prosenttia
120
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
18
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Antti Kiuru

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

219 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image