Mielipiteet

Lukijalta

Holokaustin tapahtumien läpikäynti on paras tapa vakuuttaa nuoriso: ei koskaan enää

Mielipiteet 27.1.2020 6:00
Kimmo Sasi, Dan Kantor

Neuvostojoukot avasivat Auschwitzin keskitysleirin portit ja vapauttivat sen vangit 27.1.1945, 75 vuotta sitten. Näille sotilaille kuten muidenkin liittoutuneiden keskitysleirien vangit vapauttaneille joukoille avautui hirvittävä näky.

Auschwitzissä murhattiin teollisesti yli miljoona juutalaista, romania ja natsien rotuajattelun mukaista alempaa ihmistä. Kaikkiaan juutalaisia surmattiin kuusi miljoonaa.

Tämä ihmisen julmuus vaikutti uuden kansainvälisen järjestelmän syntyyn. YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus hyväksyttiin 1948. Lukuisia ihmisoikeussopimuksia on hyväksytty sen jälkeen.

Länsimaissa ihmisoikeudet on varsin tehokkaasti pantu täytäntöön. Monissa maissa demokratiaa ja ihmisoikeuksia tulkitaan omalla, jopa niitä loukkaavalla tavalla. Berliinin muuriakin jotkut kutsuivat rauhan tai suojamuuriksi, vaikka tarkoituksena oli sulkea omat kansalaiset ideologiseen vankilaan.

Ihminen tekee virheitä, mutta viisas ihminen ei tee samaa virhettä toista kertaa. Ihmiskunta kehittyy kokemustensa kautta. Natsi-Saksan nousu, luotu joukkojen viha ja ihmisarvon poistaminen etnisin perustein ovat historian kauheimpia rikoksia. Siksi juutalaisten joukkomurhan, holokaustin, muistaminen on tärkeää.

Juutalaisten kansanmurhan muistamiseksi päätti YK:n yleiskokous 2005 osoittaa Auschwitzin vapauttamisen päivän kansainväliseksi holokaustin muistopäiväksi. Suomessa tätä päivää vietetään Vainojen uhrien muistopäivän nimellä.

"Euroopassa on voitu havaita, että yhä harvempi nuorista tietää tai uskoo holokaustin todella tapahtuneen."

Suomessa on tehty aloite päivän nimen muuttamiseksi sen kansainväliseen muotoon Holokaustin uhrien muistopäiväksi. Perusteena on, että juuri juutalaisten kansanmurha on järkyttävin osoitus ihmisen pahuudesta ja parhaiten muistuttaa, että kansanmurhien tapahtuminen on pyrittävä estämään.

On huolestuttavaa, että länsimaissakin terrorismi, vihapuhe ja ihmisarvon kieltäminenkin ovat lisääntyneet. Antisemitismi on selkeästi tullut esiin. Sitä voi selittää ääriainesten maahanmuutolla (ääri-islamistit), Israelin ja palestiinalaisten välisellä konfliktilla (äärivasemmisto) ja yhteiskunnallisen epäoikeudenmukaisuuden lisääntymisellä (oikeistopopulismi). Suomessakin on töhritty juutalaisen seurakunnan ja Israelin lähetystön tiloja. Monessa Euroopan maassa juutalaiset pohtivat, olisiko heidän syytä muuttaa pois.

Suomessakin runsas vuosi sitten nostettiin kulkueen kärkeen ylistävässä tarkoituksessa hakaristilippuja. Poliisi toimi tehokkaasti ja poisti nämä tunnukset. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on päättänyt, että natsitunnukset ja holokaustin kieltäminen eivät nauti sananvapauden suojaa. Oikeusministeriölle onkin tehty aloite sen selvittämiseksi, pitäisikö laissa natsi- ja vastaavien tunnusten julistava käyttö kieltää.

Tärkeintä kuitenkin on, että opetuksen yhteydessä kerrotaan holokaustista, sen syistä ja seurauksista. Euroopassa on voitu havaita, että yhä harvempi nuorista tietää tai uskoo holokaustin todella tapahtuneen. Paljon on tehty työtä, jotta maailmansodan kansanmurha tulee elävästi myös kouluopetuksessa esille. Uskomme, että holokaustin tapahtumien läpikäynti on paras tapa vakuuttaa nuoriso: ei koskaan enää.

Kimmo Sasi

Dan Kantor

Holokaustin uhrien muisto ry:n hallituksen jäseniä

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Tuo "ei koskaan enää" ei ole koskaan pätenyt. Tutsit, kurdit, rohingyat, Balkanin kansanmurhat ja ties mitkä muut kansanmurhat ovat tapahtuneet Holokaustin jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olihan tuo oma juttunsa sillon mutta miksi pitäsi liput kieltää,.. EIkö suomikin käyttäny tuollasia lippuja mitä saksa että oli maltanristiä sun muuta merkkiä lentäjille.?? Antakkee kukkien kukkia vaan suotta niitä rupijatte niittailemaan :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille
24.2.
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
24.2.
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
24.2.
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
24.2.
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

212 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image