Mielipiteet

Lukijalta

Hintan lai­tos­laa­jen­nuk­sel­la kiire – asia on noussut kaupunkitason riskiksi, kun ve­den­han­kin­taa ei ole saatu ratkaistua

Mielipiteet 26.10.2019 6:00
Jouni Lähdemäki

Kaleva on uutisoinut Hintan vesilaitoksen laajennuksesta kahdessa eri lehtijutussa, joita on tarpeen kommentoida.

Oulun Vesi tuottaa päivittäin talousveden 150 000 kantakaupungin asukkaalle kahdella vesilaitoksella, jotka käyttävät raakavetenä Oulujoen vettä. Asutuksen lisäksi Oulussa on huoltovarmuuden kannalta merkittäviä kohteita, joille jatkuva häiriötön vedenjakelu on elintärkeää. Yksi niistä on Oulun yliopistollinen sairaala.

Kahden laitoksen puhdistuskapasiteetit ovat nykyisellään kulutushuippujen aikana kokonaisuudessaan käytössä. Puhtaan veden riittävyys tulee pystyä varmistamaan kaikissa tilanteissa myös tulevaisuudessa.

Häiriöttömän vedenjakelun varmistamiseksi vedentuotantokapasiteetin lisääminen on välttämätöntä. Asia on noussut kaupunkitason riskiksi, kun vedenhankintaa ei ole saatu aiemmin ratkaistua.

Kurkelanrannan vesilaitos on rakennettu vuonna 1954 ja Hintan vesilaitos vuonna 1974, ja niiden käsittelyprosesseja on vuosikymmenien aikana kehitetty. Vesilaitosten iästä johtuen molempien vesilaitosten perusparannus on tulevaisuudessa välttämätön. Tällä hetkellä vakava ja pidempiaikainen häiriö toisessa laitoksessa vaarantaa vedensaannin, koska yhden laitoksen kapasiteetti ei riitä turvaamaan vedentarvetta.

Laitoksilla ei ole myöskään mahdollista tehdä laajempia saneerauksia vedentuotannon häiriintymättä. Kummankaan vesilaitoksen noin vuoden kestävää perusparannusta ei ole mahdollista käynnistää ennen lisäkapasiteetin rakentamista.

Uuden laitosyksikön tulee turvata riittävä vedentuotanto myös tilanteissa, joissa toisella päävesilaitoksella tehdään perusparannusta. Laitoslaajennukselle on siis välttämätön ja pikainen tarve.

Hinttaan rakennettava laajennus lisäisi puhdistuskapasiteettia 20 000 kuutiometriä vuorokaudessa. Lisäksi tarvitaan lisää puhdasvesiallastilaa nykyistä vesilaitosta varten. Uuden laitosyksikön valmistuttua pintavesilaitosten yhteiskapasiteetti on riittävä tulevien vuosikymmenien kasvavaa tarvetta ajatellen.

"Joskus kuntalaisten yleinen etu – tässä tapauksessa puhtaan juomaveden varmistaminen kaikissa tilanteissa – voi tarkoittaa ikäviä päätöksiä yksittäisille kuntalaisille."

Laitosyksikön suunnittelussa on korostunut toiminnallisuus ja toimintavarmuus, koska laitos on jatkuvassa käytössä ja palvelee kuluttajia vähintään seuraavat 50 vuotta. Prosessitilojen sijoittamisella välittömästi nykyisten tilojen yhteyteen saavutetaan toiminnallisia hyötyjä muun muassa pumppauksiin, energiakulutukseen, tilantarpeisiin, liikenneyhteyksiin ja prosessiohjaukseen. Uuden laitosyksikön prosessia ohjataan yhteisestä valvomosta. Uuden yksikön sijoitus nykyisen rakennuksen yhteyteen vaikuttaa myös maisemaan mahdollisimman vähän.

Eri vaihtoehtoja on tarkasteltu, mutta uutta laitosyksikköä ja allasrakenteita ei valitettavasti ole mahdollista sijoittaa länsipuoliselle puistoalueelle siten, että nykyisen laitoksen ja Oulujoen välisen ranta-alueen kiinteistöt voitaisiin säilyttää.

Hintan vesilaitoksen nykyinen tontti on lähes täyteen rakennettu, ja nykyisen laitoksen viereinen kaupungin omistama alue tontti on liian pieni laajennukselle. Puistossa ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi tilaa. Muualla Oulujoen varressa ei ole yleiskaavavarausta vesilaitoksen käyttöön.

Joskus kuntalaisten yleinen etu – tässä tapauksessa puhtaan juomaveden varmistaminen kaikissa tilanteissa – voi tarkoittaa ikäviä päätöksiä yksittäisille kuntalaisille. Se on laajennuksen harmillisin puoli myös tässä tapauksessa. Sekä kahden maanomistajan että vuokralla olevan Myllyojan asukastuvan kanssa on keskusteltu. Maanomistajille on tarjottu korvaavia lomarakennuspaikkoja ja kiinteistöjen arviointia. Asukastupa tekee arvokasta työtä, jonka toiminta halutaan turvata. Korvaavia tiloja haetaan parhaillaan sivistys- ja kulttuuritoimen tiloista.

Jouni Lähdemäki

johtaja, Oulun Vesi

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Tontilla on tilaa mikäli vanhaa rakennusta muokataan ja olemassa oleva alue käytetään tehokkaasti hyväksi. Etävalvonta sekä automaatio eivät vaadi jatkossa nykyisissä tiloissa olevia ratkaisuja tai parkkialuetta. Ensisijaisesti pitäisi suojella kaupungin asukkaita ja yksityisaluetta ja ratkaista asia muuten. Kyse lienee rahasta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

48
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
47
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
36
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
14
"Illan kiisselit kasvoilla vielä aamulla" – vanhustenhuollon tila on ollut tapetilla jo pitkään, silti esille nousee yhä todella vakavia epäkohtia
12
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
9
Lumisateessa lakkovahtina värjötellyt PAU:n pääluottamusmies: Tunnen kaikki, jotka ovat tulossa tänne töihin
5
Postin "aitagate" herättää ihmetystä - PAU:n puheenjohtaja kertoo, ettei uudesta kulkuväylästä päässyt sisään, ellei nimi ollut listalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

250 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image