Mielipiteet

Lukijalta

He­del­mäl­li­syyt­tä heikentävien sairauksien hoidolla voidaan vaikuttaa syntyvyyteen

Mielipiteet 6.10.2019 6:00
Jutta Laino-Tabell

Viime päivinä suomalaisia on jälleen puhututtanut syntyvyyden lasku. Näkökulma, jota ei kuitenkaan ole vielä ole nostettu esiin tarpeellisella laajuudella, liittyy terveystekijöihin. Lapsen saannin esteenä voi nimittäin hyvin todennäköisesti olla myös terveydelliset syyt.

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry edustaa 600 000 gynekologisen sairauden tai oireyhtymän kanssa elävää Suomessa. PCOS eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymä sekä endometrioosi ovat yleisimmät naisesta johtuvat lapsettomuuden syyt.

Molempia näistä sairastaa 10–15 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista eli yhteensä reilu 400 000 naista. Heistä yli puolet joutuu kohtaamaan lapsettomuuden, mikä tarkoittaa Tampereen väkiluvun verran hedelmällisessä iässä olevia naisia.

Näiden naisten kohdalla meillä on mahdollisuus vaikuttaa. Meidän tulisi kiinnittää huomiota hedelmällisyyden turvaamiseen varhaisella diagnosoinnilla ja oikea-aikaisella hoidolla. Endometrioosin kohdalla diagnoosiviive on 6–9 vuotta ja PCOS:n kohdalla diagnoosi saadaan usein vasta lapsettomuushoitojen yhteydessä.

Lisäksi endometrioosin vuosittaiset kustannukset ovat noin 1,5 miljardia euroa, joka on saman verran kuin astman tai diabeteksen hoidon vuosittaiset kustannukset.

Ruotsin Socialstyrelsenin toteuttama tutkimus on osoittanut, että mitä varhaisemmassa vaiheessa endometrioosidiagnoosi voidaan tehdä ja tarpeen vaatima hoito antaa, myös sairaudesta koituvat valtion taloutta kuormittavat kustannukset laskevat.

Samat toimenpiteet pätevät myös endometrioosista ja PCOS:stä johtuvaan lapsettomuuteen. Mitä varhaisemmassa vaiheessa diagnoosi tehdään ja hoito aloitetaan, sitä paremmin pystymme ennaltaehkäisemään mahdollista lapsettomuutta. Lisäksi aikainen diagnosointi ohjaa hoidon seurantaan, jolloin tarvittavia toimenpiteitä hedelmällisyyden säilyttämiseksi pystytään tekemään paremmin.

"PCOS eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymä sekä endometrioosi ovat yleisimmät naisesta johtuvat lapsettomuuden syyt."

Syntyvyyden laskuun voidaan siis vaikuttaa parantamalla endometrioosin ja PCOS:n kanssa elävien tilannetta, sillä on hankala lisätä syntyvyyttä, jos ei ole saanut oikea-aikaista hoitoa hedelmällisyyttä heikentävään sairauteen tai oireyhtymään.

Toimenpiteet ovat yksinkertaiset. Ensinnäkin perusterveydenhuollon tietämystä, osaamista ja ymmärrystä täytyy vahvistaa, sillä se on taho, jonne hakeudutaan ensimmäisenä. Esimerkiksi endometrioosilla ei ole olemassa Käypä hoito -suosituksia, vaikka sen vaikutukset ovat selvästi kansanterveydelliset ja -taloudelliset. Lisäksi valtakunnallista naistentautien osaamista tulee kehittää myös erikoissairaanhoidossa, sillä tällä hetkellä meillä on suuria alueellisia eroja, jotka lisäävät epätasa-arvoisuutta.

Vanhempien, nuorten kanssa työskentelevien ja terveydenhuollon ammattilaisien tulisi kantaa vastuuta vastuullisen kuukautispuheen edistämisestä, eli siitä, että kuukautispuheessa nostetaan esiin myös epätyypilliset kuukautisoireet. Sitä kautta lisäämme ymmärrystä siitä, mikä on normaalia ja milloin on syytä hakeutua jo varhaisessa vaiheessa hoitoon.

Ylipäätään naistentaudit ja hedelmällisyyttä alentavat sairaudet tulisi ottaa tosissaan, eikä niiden merkitystä yhteiskunnan ja yksilön tasolla tulisi koskaan vähätellä.

Me Korento ry:ssä olemme tehneet työtä näiden asioiden eteen jo 20 vuotta ja olemme valmiita tarjoamaan vuosien aikana rakentuneen tietämyksemme ja osaamisemme yhteiskunnan toimenpiteiden käyttöön, jotta voimme vaikuttaa tältä osin syntyvyyteen sekä yksilötason kohtaloihin, sillä jo sairauden tai oireyhtymän tuoma lapsettomuuden uhka on raskas taakka kantaa.

Jutta Laino-Tabell

toiminnanjohtaja

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Suomessa on monta muutakin sairautta joihin voisi vaikuttaa aikaisella puuttumisella, mutta kun ei ole rahaa, niin sitä ei ole. Sen seurauksena ennakoivaa hoitoa ei tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

PCOS aiheuttaa muutakin kuin lapsettomuutta, yhtään vähättelemättä lapsettomuutta. Kohonnut diabetes- ja sydän- ja verisuonitautiriski, akne, mielen häiriöt, hiusten lähtö jne. Kaikkia em. oireita ei osata hoitaa oikein, koska niiden aiheuttajaa ei tunneta eli sitä, että taustalla on PCOS, eikä esim. rasvaisen ja makean syönti! PCOS on täysin alidiagnosoitu, inhottava vaiva! Siksi terveydenhuollossa pitää herätä tähänkin, kuin myös endometrioosiin, nämä naiset tarvitsevat oikeaa hoitoa ja ymmärrystä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:07
Kreikka järjesti myöhäisillan ottelussa yllätyksen – voitto Liechtensteinista riittää Suomelle EM-kisapaikkaan
15.10.
Kun yksi meni sisään, Teemu Pukki päätti tehdä toisen maalin samalla tavalla – Huuhkajat on nyt voiton päässä EM-kisapaikasta Tilaajille
15.10.
Mika Nurmela hehkui tyytyväisyyttä Huuhkajien voiton jälkeen, mutta kiisti tuhonneensa päävalmentaja Kanervan lippalakin
15.10.
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
15.10.
Oulun Kiviniemeen tulee pätkä uutta raidetta, jota pitkin malmijunat ajavat Kainuusta suoraan etelään – Heikkilänkankaalle rakennetaan kilometrin pituinen sivuraide
15.10.
Kärppien ja Skellefteån kohtaaminen ratkesi vasta voittolaukauskilpailussa – katso kuvia ottelusta
15.10.
Säveltäjäkonkari Kaj Chydenius: "Jos teen sata laulua, ja niistä vaikkapa neljä ovat hyviä, loput 96 huonoa eivät haittaa tippaakaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yön aikana Kainuun maakunnassa ja Koillismaalla sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi, Salla, Pelkosenniemi ja Savukoski lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kenelle ilmainen ruokakassi kuuluu ?

Ilmainen ruoka kuuluu jokaiselle joka kehtaa sellaisen käydä noutamassa. Se on kuitenkin selvää säästöä vaikka rahaa ruo... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image